Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα

του Μιχάλη Αλεξανδρίδη
Ένα ακόμη ανταποκριτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ενός μεγάλου μέσου ενημέρωσης που με έδρα την Αθήνα έχει πανελλαδική εμβέλεια, έκλεισε προχθες. Δεν έχει σημασία αν αναφέρομαι σε πολιτική, οικονομική ή αθλητική εφημερίδα, ούτε αν μιλώ με αφορμή κάποιο τηλεοπτικό κανάλι.

Το σημαντικό είναι πως ένα μέσο ενημέρωσης που πουλάει σε όλη την Ελλάδα, και που υποτίθεται πως καλύπτει ενημερωτικά ό,τι συμβαίνει σε όλη την επικράτεια, στερείται γραφείου στη δεύτερη πόλη της χώρας. Κι αν δεν υπάρχει γραφείο στη δεύτερη πόλη, εννοείται πως δεν έχει πουθενά εκτός Αθηνών.
Αυτό σημαίνει ότι η ενημέρωση που διακινείται αφορά μόνο αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα. Για οτιδήποτε άλλο, μαύρο σκοτάδι. Κι επειδή στη σημερινή εποχή “γεγονός είναι μόνο ό,τι γράφεται ή παρουσιάζεται στην τηλεόραση”, ουσιαστικά εμείς οι εκτός πρωτευούσης δεν υπάρχουμε.
Δεν τους ενδιαφέρουμε, δεν νοιάζονται για εμάς. Για τα ιδιαίτερα που τραβάμε, για αυτά που μας απασχολούν, για τους ανθρώπους που μοχθούν και δημιουργούν εκτός του κράτους των Αθηνών, για τα ζόρια, τις αγωνίες, τα επιτεύγματά μας.
Εμείς θα πληροφορούμαστε αν έπεσε καμιά μπόρα στο Κολωνάκι (δεν πάει να πνίγηκε στο χαλάζι η Σκύδρα), θα μαθαίνουμε για τους μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας (τι κι αν κατά χιλιάδες στοιβάζονται στην Ειδομένη ή στη Μυτιλήνη), θα εκθειάζουμε τη φιλανθρωπία της κυρίας Μαριάννας αλλά θα αγνοούμε τη φροντίδα που προσφέρουν εθελοντικές οργανώσεις στα σύνορα και ούτω καθεξής.
Το εξοργιστικότερο ωστόσο είναι ότι κάθε φορά που εξορμά στη Θεσσαλονίκη ή στην εγκαταλειμμένη ελληνική περιφέρεια ο πρωθυπουργός ή καμιά σημαντική κυβερνητική αντιπροσωπεία, θα οργανώνεται -δημοσία δαπάνη- μια δημοσιογραφική αποστολή από Αθήνα για να καλύψουν τα της επίσκεψης, με ακραία αθηνοκεντρική οπτική.
Παρομοίως και στην αθλητική δημοσιογραφία. Παίζει ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, θα έρχεται στη Θεσσαλονίκη ένας δημοσιογράφος που καλύπτει την ομάδα του κέντρου, για να παρουσιάζει... αντικειμενικά το γεγονός. Για τα υπόλοιπα παιχνίδια, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή, του Άρη, θα γράφει ένας πιτσιρικάς από Αθήνα, παρακολουθώντας την εξέλιξη από τα συνδρομητικά καναλια.
Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Και θα συμβαίνουν όσο το αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας δεν αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να στηρίζει τα τοπικά μέσα και να απαιτεί από εφημερίδες και περιοδικά που διαφημίζουν την πανελλήνια εμβέλειά τους να διαθέτουν ένα... μάτι στην περιοχή, ώστε να βλέπουν πριν γράψουν.
Τι ψάχνω, θα μου πείτε...


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.