Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

Ενδιαφέρουσα δράση της ΡΕΚΚ αύριο στη Νέα Κρήνη

Μία ενδιαφέρουσα δράση, αναπτύσσει αύριο Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 10.00 π.μ., στο ΚΑΠΗ Νέας Κρήνης, η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς». Μέλη της ΡΕΚΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Γνωρίζοντας τον τόπο μας»  θα συναντηθούν με κατοίκους της Νέας Κρήνης και μετά από μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του συνοικισμού, θα συζητήσουν για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή.

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: Να δοθεί βοήθεια στις ανήμπορες οικογένειες για τις γιορτές

Να δοθεί με κάθε τρόπο βοήθεια στις άπορες οικογένειες του δήμου Θερμαϊκού, ώστε να βρουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό και τρόφιμα, για να μην αναγκαστούν να περάσουν «μαύρα Χριστούγεννα» και «μαύρη Πρωτοχρονιά», ζήτησε η Συμπολιτεία Θερμαϊκού στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Επιστρέφονται από σήμερα πινακίδες και άδειες λόγω εορτών

Επιστρέφονται από σήμερα Σάββατο, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

H «κοινωνική πολιτική» Μαυρομάτη: Πετσόκοψε την επιχορήγηση στη ΔΗΚΕΘ στις 300.000 ευρώ!

Έναντι 500.000 φέτος και 700.000 ευρώ το 2014
Την ώρα που διατείνεται η διοίκηση Μαυρομάτη στο δήμο Θερμαϊκού ότι ασκεί «κοινωνική πολιτική» και την ώρα που ξοδεύει χρήματα δεξιά και αριστερά για την προβολή του δημάρχου και τη διαφήμιση του ανύπαρκτου «έργου» του, την ίδια ώρα πετσοκόβει τα κονδύλια προς τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Θερμαϊκού (ΔΗΚΕΘ), η ενίσχυση της οποίας αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας.

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικες δράσεις Δήμου Θεσσαλονίκης για ανήμπορους

Σειρά εκδηλώσεων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με φορείς και ιδιώτες, οι οποίοι επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους και συμβάλλουν στη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας στην πόλη.

Αποχώρησε η Συμπολιτεία διαμαρτυρόμενη για τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής στον "Στρατηγικό Σχεδιασμό Δήμου Θερμαϊκού"

Στο δήμο Θέρμης ήταν έντονη η καμπάνια για τη συμμετοχή των δημοτών στην
εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού. "Ψιλά γράμματα"  αυτό για το Θερμαϊκό
Αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις της διοίκησης Μαυρομάτη στη διαμόρφωση και ψήφιση του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Θερμαϊκού 2015-2019».

Σπατάλη και αδιαφάνεια στις εργολαβίες καθαρισμού

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου*
Η ΠΚΜ πληρώνει πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως για να μην προσλάβει καθαρίστριες. Με αφορμή την τροποποίηση του άρθ. 49 του Ν. 4325/2015 με την οποία θα παραταθεί η ισχύς των συμβάσεων των καθαριστριών έως 31/12/2016, έρχεται στην επιφάνεια το άκρως προβληματικό πλαίσιο καθαριότητας των δημόσιων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων καθαριστριών με το αρθ.33 του Ν.4024/2011.

Κανένα έργο για το Θερμαϊκό στον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σαφείς αναφορές στην εξορυκτική δραστηριότητα, προτάσεις για τη χρήση της γεωθερμίας και την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, στόχους για τη μείωση της επικινδυνότητας των ΕΛΠΕ, λειτουργία αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και ανάπτυξη μέσων σταθερής τροχιάς στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο προτάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Καταβάλλεται σήμερα το δώρο Χριστουγέννων στους άνεργους

Σήμερα, Παρασκευή, θα καταβληθεί στους δικαιούχους ανέργους το δώρο Χριστουγέννων, ενώ θα προπληρωθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που θα καταβάλλονταν τη χρονική περίοδο των εορτών (από 19 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου).

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Σοβαρά εκτεθειμένος ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης - Θα ζητήσει συγνώμη για το ατόπημα;

του ακτιβιστή
Σοβαρά εκτεθειμένος βρίσκεται ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, μετά τα ψέμματα που χρησιμοποίησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξέλθει από την δυσμενή θέση που βρέθηκε για τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που διατήρησε, ενώ είχε υποσχεθεί να μειώσει αλλά και για την προσπάθειά του να υποστηρίξει την ευρωβόρα συνεργασία του Δήμου με τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ.

Τα 110 χρόνια του ΑΠΕ και η προσφορά του «φτωχού συγγενή» ΜΠΕ

Ανδρέας Χριστοδουλίδης και Σπύρος Κουζινόπουλος (στο κέντρο της φωτογραφίας) στο 
Παγκόσμιο συνέδριο πρακτορείων ειδήσεων το 2003 στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι σημαντικός σταθμός τα 110 χρόνια από την ίδρυση του εθνικού μας  πρακτορείου ειδήσεων, του ΑΠΕ και καθοριστική η συμβολή του όχι μόνο στη διοχέτευση προς όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έγκυρων, ελεγμένων και αξιόπιστων ειδήσεων και ρεπορτάζ, αλλά και στη μετάδοση της φωνής της Ελλάδας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Το αλτσχάϊμερ, η αμνησία, οι ρόμπες και ο δήμαρχος

Όχι, δεν τα λέει η Συμπολιτεία αυτά, αλλά ο κ. Μαυρομάτης όσο ήταν αντιπολίτευση...
του Σπύρου Κουζινόπουλου
«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Η παροιμία επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όταν όλοι διαπίστωσαν να καταρρέουν ως χάρτινος πύργος τα μυθεύματα και οι επινοήσεις κατά της Συμπολιτείας, από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη. Ο οποίος στην προσπάθεια να αντικρούσει μία επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η δημοτική μας παράταξη σχετικά με το ύψος των δημοτικών τελών, προχώρησε ανεπίτρεπτα σε παρερμηνείες, σαθρά επιχειρήματα και εν τέλει συκοφαντίες.

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Μαυρομάτης σε ρόλο συνηγόρου του ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Αγέλη σκύλων στη Ν.Μηχανιώνα λίγο πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου
Απαράδεκτη και προκλητική στάση του δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς αρνήθηκε την έγγραφη αποδοκιμασία ενεργειών του προέδρου του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «κακόπιστους» και  «κακόβουλους» τους δημοτικούς συμβούλους της Συμπολιτείας Θερμαϊκού, επειδή «τόλμησαν» να θέσουν θέμα για τις κακές υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύνδεσμος, με συνέπεια οι αγέλες σκύλων να έχουν καταντήσει μάστιγα για όλες τις περιοχές του δήμου Θερμαϊκού.

Φόρουμ για Ελευθερία των ΜΜΕ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Φόρουμ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διοργανώνεται από 17 έως 20 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, από τη Συμβίωση – δίκτυο σχολών πολιτικών σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και την υποστήριξη της  Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Αναθεώρηση ΓΠΣ για μια πιο ανθρώπινη Θεσσαλονίκη

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τέλους Φεβρουαρίου
Στη μελέτη αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε η διοίκηση Μπουτάρη, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η διαμόρφωση γηπέδου γκολφ σε τμήμα του στρατοπέδου Κακιούση, η πεζοδρόμηση κομβικών δρόμων, όπως η Ερμού, η Σόλωνος και η Καρακάση, η δημιουργία χώρων στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου της πόλης και τριών μαρίνων στο Θερμαϊκό.

Τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου συζητά σήμερα το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

To δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης  που συνεδριάζει σήμερα  Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στις 4 το απόγευμα, έχει μεταξύ των άλλων ως θέμα τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου για την καύση των νεκρών. Συγκεκριμένα ο τίτλος του σχετικού θέματος είναι: «Έγκριση αγοράς οικοπέδου για εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών».

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτίνα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τέτοιες μέρες, παραμονές Χριστουγέννων του 1952, πριν 63 δηλαδή χρόνια, το κόμμα του «Δημοκρατικού Συναγερμού» του Παπάγου, ανακοίνωνε ότι στις επαναληπτικές εκλογές που θα πραγματοποιούνταν στην εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θα ήταν υποψήφιά του η δικηγόρος Ελένη Σκούρα, η οποία στην εκλογική αναμέτρηση που στη συνέχεια έγινε στις 18 Ιανουαρίου 1953, εκλέχθηκε πανηγυρικά και αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η συνέλευση της "Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού"

Μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, σημείωσε η συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής Δήμου Θερμαϊκού, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στο ΚΑΠΗ Νέων Επιβατών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, γυναίκες, άνεργοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας και άλλοι.

Εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Θερμαϊκού την Κυριακή

Εθελοντική αιμοδοσία, οργανώνει ο Δήμος Θερμαϊκού την προσεχή Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στην «Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, στη Νέα Μηχανιώνα, τις ώρες από τις 9:00 π.μ. έως 13:00 μμ. Όσοι μπορούν να δώσουν αίμα, έχουν καθήκον και υποχρέωση να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας εκείνους που κινδυνεύει η ζωή τους.

Χριστουγεννιάτικη συναυλία στη Θέρμη

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία, θα δοθεί την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο δημοτικό θέατρο Θέρμης, με ελεύθερη είσοδο. Συμμετέχουν η  Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Θέρμης και η Ορχήστρα Νέων Σίνδου, με μαέστρο τον Μίλτο Πολυχρονίδη, καθώς και η μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, με μαέστρο την Ελευθερία Μεταξά.

Μείωση γάμων στην Ελλάδα της κρίσης- Αύξηση των πολιτικών

Περισσότεροι πολιτικοί γάμοι, έναντι των θρησκευτικών, πραγματοποιούνται τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», ενώ αυξάνεται ο αριθμός και των συμφώνων συμβίωσης. Πάντως ο αριθμός των γάμων που τελούνται, θρησκευτικών ή πολιτικών, έπεσε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης.

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Εκδήλωση του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών Θεσσαλονίκης

Ανοικτή εκδήλωση, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το «Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών», την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα  Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Αγγελάκη), με θέμα: «Οι προκλήσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα–Υπάρχει προοδευτική προοπτική»;

Άνοιξε σήμερα το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία

Άνοιξε από σήμερα η διαδικασία υποβολής προτάσεων στη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 35,2 εκατ. ευρώ και αφορά δύο συγκεκριμένους άξονες προτεραιότητας του προγράμματος: Τον άξονα 2 και τον άξονα 4

«Συμπολιτεία»: Σε μάστιγα εξελίσσεται το ανεξέλεγκτο πρόβλημα με τα αδέσποτα στο Δήμο Θερμαϊκού

Το τεράστιο πρόβλημα με τις αγέλες των αδέσποτων που έχουν κατακλύσει δρόμους, πλατείες και πάρκα στην περιοχή, επαναφέρει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού η «Συμπολιτεία». Και για να επισημάνει το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρει ότι μόνο σε μία ημέρα, παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας τρεις πολίτες με δαγκώματα σκύλων.

Η κρίση στη ΝΔ

σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη
του Γιώργου Λεονταρίτη
Όσο κι αν προσπαθούν οι «μνηστήρες της αρχηγίας» της Νέας Δημοκρατίας να «χαμηλώσουν τους τόνους», η ουσία δεν κρύβεται. Και η ουσία είναι ότι η διάσπαση σε αυτό το κόμμα της Δεξιάς είναι οριστική. Ακόμα κι αν δεν αποχωρήσουν αμέσως οι τρεις που θα ηττηθούν από τον τέταρτο –όποιος κι αν είναι αυτός–, η διάσπαση θα υφίσταται διότι ήταν τόσο έντονη η αντιπαράθεση μεταξύ των, ώστε οι ηττημένοι θα υποσκάπτουν συνεχώς τον νέο αρχηγό.

Ρημάζουν γνωστά και εμβληματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης

κτίριο Αλυσίδα
Της Χριστίνας Ταχιάου
Στην οικονομική κρίση αποδίδονται τα περισσότερα δεινά της χώρας, όπως η αδυναμία αξιοποίησης ακινήτων από δημόσιο και ιδιώτες, με αποτέλεσμα τη φθορά και την εγκατάλειψη. Αυτό ωστόσο δεν εμφανίστηκε πρόσφατα αλλά προϋπήρχε της κρίσης, καθώς η Ελλάδα μαστίζεται από το διαχρονικό και ακατανίκητο φαινόμενο της γραφειοκρατίας.

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Τα «Χριστουγεννιάτικα χωριά» στη Βόρεια Ελλάδα

Αυτές τις μέρες έχουν στηθεί αρκετά «Χριστουγεννιάτικα χωριά» στη Βόρεια Ελλάδα, που τόσο τα περιμένουν μικροί και μεγάλοι, κυρίως τα παιδιά, για να διασκεδάσουν και να νιώσουν καλύτερα το πνεύμα των Χριστουγέννων. Παρόμοια «χωριά» στήθηκαν φέτος στη Θεσσαλονίκη, την Καλαμαριά, το Θερμαϊκό, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά και φυσικά η γνωστή «Ονειρούπολη» στη Δράμα. Αναλυτικά: