Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Μέχρι τέλος του μήνα οι προσκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ

Mέχρι το τέλος του μήνα, θα γίνουν οι επίσημες προσκλήσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA  ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ηλεκτρονικά παροχή πιστοποιητικών από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσει μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα παρέχονται πιστοποιητικά γεννήσεως, οικογενειακής κατάστασης και αντίγραφα πλησιέστερων συγγενών, σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους που εκπροσωπούν δημότες.

Εκλέγεται αύριο ο νέος αρχηγός της "Νέας Δημοκρατίας"

Λίγες ώρες έμειναν για τις γαλάζιες κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Δικαίωμα να ψηφίσουν τη φορά αυτή, έχουν μόνο όσοι μετείχαν στην εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου, χωρίς όμως να χρειαστεί να ξαναπληρώσουν το παράβολο των 3 ευρώ έκαστος.

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Εξόρμηση της ΡΕΚΚ στο Νέο Κατιρλί Καλαμαριάς

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, από τις 10.00 π.μ. μέχρι και τις 2.00μμ, μέλη της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνηση Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Γνωρίζοντας τον τόπο μας», θα εξορμήσουν στο συνοικισμό «Νέο Κατιρλί», όπου θα  συναντηθούν με κατοίκους και το Δ.Σ. του τοπικού Συλλόγου και μετά από μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του συνοικισμού, θα συζητήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν την περιοχή.

Μάστιγα οι διαρρήξεις στο Θερμαϊκό, με κάποιους να παίρνουν ανεπίτρεπτα το νόμο στα χέρια τους

Μάστιγα, κατάντησαν οι διαρρήξεις στο δήμο Θερμαϊκού, καθώς τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα σε σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα, ενώ μπροστά στην αδυναμία εξάρθρωσης του κυκλώματος των κλεπτών, κάποιοι κάτοικοι παίρνουν ανεπίτρεπτα την κατάσταση στα χέρια τους, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Μηχανιώνα.

«Μαθήματα Ιστορίας» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μαθήματα Ιστορίας». Τα μαθήματα θα παραδίδονται κάθε Τετάρτη απόγευμα, κατά τις ώρες 17.30 έως 19.30, σε αίθουσα διδασκαλίας του 41ου Δημοτικού Σχολείου (Ικτίνου 5).

Ρ.Καλφακάκου: Στενή συνεργασία της "Εγνατίας Οδού" με τους ΟΤΑ

Πέρασαν χωρίς καμία αρνητική κρίση, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι τοποθετήσεις των νέων επικεφαλής της Εγνατίας Οδού Α.Ε., του προέδρου, αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού Απόστολου Αντωνούδη και της διευθύνουσας συμβούλου, μηχανικού και πανεπιστημιακού, Ρίας Καλφακάκου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά για το Μετρό

Στην εφαρμογή της Γ’ κυκλοφοριακής φάσης προχωρά η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, για την κατασκευή του "Σταθμού Καλαμαριά", στη διασταύρωση των οδών Πόντου, Μεταμορφώσεως και Αιγαίου.

Αποζημίωση 110 εκατ. ευρώ για το έργο-φιάσκο της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης

Γιαυτή τη μακέτα, το ελληνικό δημόσιο αναγκάζεται να πληρώσει 110 εκατ. ευρώ!
Ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ η τοκιζόμενη αποζημίωση που επιδίκασαν τα δικαστήρια υπέρ του παραχωρησιούχου της μηδέποτε κατασκευασθείσης υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης «Θερμαϊκή Οδός», σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Μία απίστευτα σαθρή δίκη κατά 24 κατοίκων της Ν.Ευκαρπίας

Κατηγορούνται ότι ... «εθεάθησαν να σταθμεύουν» έξω από το ΣΜΑ
Μαν. Λαμτζίδης:"Βιομηχανία διώξεων" σε βάρος των κατοίκων της Ευκαρπίας
Μία απίστευτη στα χρονικά όσο και προκλητική, για τη  σαθρότητα του κατηγορητηρίου δίκη, διεξάγεται αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, με κατηγορούμενους 24 κατοίκους της Νέας Ευκαρπίας, που θα καθίσουν στο «σκαμνί», με την κατηγορία ότι τα αυτοκίνητά τους ….«εθεάθησαν να σταθμεύουν» (!) έξω από το εργοτάξιο του ΣΜΑ Ευκαρπίας !

Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ο αιώνα

Πρόσφυγες, θύματα των πρώτων διωγμών το 1914-18 στη Μικρά Ασία, περιμένουν
να εγκατασταθούν στη Μυτιλήνη. (φωτ.:Αρχείο Σπυρίδωνος Σίμου)
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το ελληνικό κράτος δέχτηκε πρόσφυγες μετά από την ατυχή έκβαση αλυτρωτικών εξεγέρσεων στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και την Κρήτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ηρεμούσαν τα πράγματα, αυτοί επέστρεφαν σύντομα στους τόπους τους.

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Ρεκόρ κολυμβητών για την ανάσυρση του Σταυρού

Πλήθος κόσμου, παρακολούθησε τον εορτασμό των Θεοφανείων, τον αγιασμό και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού, στην παλιά Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Πάνω από 20 νέοι, περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια, βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού στη Νέα Μηχανιώνα, για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που πρώτευσαν

Από την αντίστοιχη περσινή εκδήλωση στο θέατρο ΚΑΠΠΑ2000
Εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που πρώτευσαν, διοργανώνει ο Δήμος Θερμαϊκού όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής.

Κουίζ: Ποιος κατηγορεί τον δήμαρχο Θερμαϊκού ως «αλαζόνα»;

Σκληρή κριτική από επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης προς τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, κατηγορώντας την για αλαζονική συμπεριφορά, για απουσία συναινετικών διαδικασιών και αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από τη συμμετοχή σε επιτροπές και νομικά πρόσωπα. Ποιος τα είπε όλα αυτά; Ο ευρών… αμειφθήσεται!

Νέες προσλήψεις 6.874 ατόμων σε Δήμους και νοσοκομεία

Νέες προσλήψεις 6.874 μονίμων και εποχικών μέσω 20 διαγωνισμών αναμένεται να γίνουν έως το τέλος του Μαρτίου. Ήδη για κάποιους από αυτούς τους διαγωνισμούς,  έχει ανακοινωθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την κεραία της Πυλαίας

Την άμεση απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Πυλαία ζητά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, με ερώτησή του προς τη Βουλή και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εταιρίες τοποθετούν κεραίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων και με μόνο στόχο το κέρδος.

Η καθιερωμένη κοπή πίτας από την ΕΔΥΕΘ

Tην καθιερωμένη εκδήλωση Κοπής της Πίττας, οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, ώρα 18:30, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Όταν ο στρατηγός Σαράφης προειδοποιούσε για την επεκτατική πολιτική των Σκοπίων εις βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ακόμη από τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης της χώρας από τον τριπλό Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρικό ζυγό, ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ, στρατηγός Στέφανος Σαράφης, μετά και τις αναφορές που ελάμβανε από την Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας, προειδοποιούσε για τους κινδύνους κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, που προέρχονταν από τις αποσχιστικές δραστηριότητες σε βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας από τους προπαγανδιστές των Σκοπίων. 

Μία απαγόρευση του καπνίσματος πριν ... 160 χρόνια !

Μία και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, κατάντησε για μία ακόμη φορά «κενή περιεχομένου» και πλέον στα περισσότερα καφέ, μπαρ και εστιατόρια πελάτες καπνίζουν μανιωδώς, ψάξαμε και βρήκαμε ένα διάταγμα του Όθωνα που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου 1856, πριν δηλαδή από 160 χρόνια.

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Διαστρεβλώσεις και προπαγάνδα για την ΑΕΝ Μακεδονίας

Με επιστολή του στην εφημερίδα «Καρφίτσα» ο φίλος και αναγνώστης του «Φάρου», Ντίνος Χαραλαμπίδης, συνταξιούχος Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και πρώην καθηγητής της ΑΕΝ Μακεδονίας, βάζει τα πράγματα στη θέση τους αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στη Νέα Μηχανιώνα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «χοντροκομμένη προπαγάνδα» τα όσα αναφέρθηκαν διθυραμβικά από την εφημερίδα.

Δέματα με τρόφιμα μοίρασε η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού

Δέματα με τρόφιμα και άλλα χρειαζούμενα είδη, χριστουγεννιάτικα δένδρα και εορταστικά διακοσμητικά, μοίρασε η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού τις μέρες των εορτών σε οικογένειες της περιοχής που έχουν ανάγκη. Επιλέγοντας αυτή τη φορά οικογένειες με παιδιά, σε μια προσπάθεια να τους δώσουν λίγη χαρά αυτές τις μέρες.

To Τρένο της Μνήμης

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης μαζί με τη γερμανική ΜΚΟ «Το Τραίνο της Μνήμης» διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος και απογόνους τους από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους.

Έφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Στεφάνου

Μία ιστορική φωτογραφία: Στελέχη της "Νεολαίας Λαμπράκη" Μακεδονίας,
πηγαίνοντας με το λεωφορείο εκδρομή στην Επανομή. Μπροστά ο Στέφανος
Στεφάνου, πίσω στο κέντρο ο Μιχάλης Σεπετίδης και άκρη δεξιά ο Χρόνης Μίσσιος
Ήταν λαμπρός αγωνιστής, ταυτισμένος με την ελληνική Αριστερά του 20ού αιώνα, ο Θρακιώτης Στέφανος Στεφάνου, που έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια, ανήμερα Πρωτοχρονιάς του 2016.

Πέντε χρόνια χωρίς τον Μιχάλη Σεπετίδη

Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια, στις 3 Ιανουαρίου 2011, έφυγε από τη ζωή  ένα από τα κορυφαία στελέχη του προδικτατορικού νεολαιίστικου κινήματος στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο Μιχάλης Σεπετίδης. Ένας λαμπρός αγωνιστής της Αριστεράς που διακρίνονταν για το ήθος, τη συνέπεια, την προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και του ανθρωπισμού, για μία κοινωνία της δικαιοσύνης, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.