Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Ένα ιστορικό δημοσιογραφικό συνέδριο πριν 30 χρόνια

Πριν 30 ακριβώς χρόνια στη Σόφια, στο 10ο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (IOJ), φωτογραφίζονται έξω από το Μέγαρο Πολιτισμού της βουλγαρικής πρωτεύουσας τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. 

Τα γενέθλια της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»

Η ιδρυτική συνέλευση της "Συμπολιτείας" στις 9-3-2014
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες δύο χρόνια από εκείνη την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, όταν κάτω από πρωτόγνωρες συμμετοχικές διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, αποφασίζονταν στο δημοτικό θέατρο της Επανομής η δημιουργία της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και εκλέγονταν από 250 μέλη και φίλους της δημοτικής μας κίνησης ο επικεφαλής της.

Ο Γιάννης Αγγελάκας στις 19 Μαρτίου στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Tον Γιάννη Αγγελάκα σε μία μοναδική συναυλία,  φιλοξενεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στις 21.00, το Κτήμα Γεροβασιλείου. 

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Μία ακόμη υπηρεσία Δήμου Θερμαϊκού εκχωρείται σε εργολάβους

Μία ακόμη δημοτική υπηρεσία του δήμου Θερμαϊκού, αυτή της αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων και κλαδιών δέντρων, αποφάσισε να εκχωρήσει στους εργολάβους η διοίκηση Μαυρομάτη, φέρνοντας σχετική πρόταση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 2 Μαρτίου, ώρα 15:30.

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία δωρεάν στην Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας στο πλαίσιο της προώθησης του προγράμματος Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία, θα διαθέσει τους χώρους της για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος, που στόχο έχει την παροχή φροντίδας στον πληθυσμό εκπαιδεύοντάς τον στη σωστή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και στην ευλυγισία των αρθρώσεων.

Η "Συμπολιτεία" συζητάει και διασκεδάζει με τους φίλους της

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ίδρυση και επιτυχή λειτουργία της, η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 9 μ.μ., στο διατηρητέο Καφέ-Εστιατόριο «1930», στη Νέα Μηχανιώνα (οδός Πολυτεχνείου).

H «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις προσλήψεις στο Δήμο Θερμαϊκού

Σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού πολύ κάτω από τις ανάγκες των υπηρεσιών, προχωρεί η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, με το αιτιολογικό της οικονομικής αδυναμίας αποδεχόμενη πλήρως την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και της ΕΕ. Σε τοποθέτησή της, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 17ης Φεβρουαρίου, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε τα ακόλουθα:

Αγώνας να περάσουν τα σύνορα καρκινοπαθείς και λεχώνες!

Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η ‘Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα διέλευσης στην ΠΓΔΜ, σε ένα λεωφορείο που μεταφέρει 45 πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας και τους συνοδούς τους.

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης

Tη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης, για την κάλυψη των συνδημοτών μας που έχουν άμεση ανάγκη, ζητάει με επιστολή της προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη η δημοτική κίνηση «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Και όπως προτείνει, τον λογαριασμό αυτό, θα τον διαχειρίζεται διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου με τη συμμετοχή και των φορέων της περιοχής.

Νέο ρεσιτάλ προπαγάνδας από την εφημερίδα Μαυρομάτη

Πανάκριβα τέλη για σπίτια, φτηνά όμως για τους δρόμους και τα... δέντρα!
Νέο ρεσιτάλ παραπληροφόρησης από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, μέσω της προπαγανδιστικής εφημερίδας «Θερμαϊκός» που εκδίδει η δημοτική αρχή για να λιβανίζει τον δήμαρχο Μαυρομάτη με τα χρήματα των δημοτών: 

Το 3ο κύπελλο Τραμπολίνο διοργανώνει ο "Αίας" Θερμαϊκού

Συνεχίζοντας την εκπληκτική του πορεία ο Γυμναστικός Όμιλος «Αίας» Θερμαϊκού, διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Φεβρουαρίου, το 3ο Κύπελλο Τραμπολίνο, με τη συμμετοχή 200 περίπου νεαρών αθλητών και αθλητριών από όλη την Ελλάδα και τη Βουλγαρία

Έφυγε από τη ζωή η γηραιότερη Ελληνίδα του Άουσβιτς

Με την είσοδο των Γερμανών, είχε επιβιβασθεί σε καίκι στη Ν.Μηχανιώνα 
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 105 ετών, η Ζερμαίν Ματαλών Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα διασωθείσα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, με χαραγμένο αριθμό στο χέρι της Α 8313.

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοινώνεται η τοποθέτηση 18.500 ανέργων σε 49 Δήμους

Tην τοποθέτηση 18.500 ανέργων σε 49 Δήμους από ολόκληρη την επικράτεια, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, πρόκειται να υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ σε περίπου ένα μήνα.

O Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Θερμαϊκού διαψεύδει το δήμαρχο για τις δηλώσεις του περί προσλήψεων

Διαψεύδει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 17ης Φεβρουαρίου, ότι τάχα, για τις προσλήψεις έξι εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθούν οργανικά κενά «υπήρξαν υποδείξεις από τους διευθυντές του Δήμου που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες».

Διανομή τροφίμων σε άπορους του δήμου Θερμαϊκού

Oμαλά, εξελίχθηκε η διανομή ειδών  βασικής διατροφής στους δικαιούχους του Δήμου Θερμαϊκού  μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής  και Βασικής Υλικής Συνδρομής για Απόρους» από  το αντίστοιχο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ).

Για τον Γιάννη Κυριακίδη που αποχαιρετούμε σήμερα

Ο Γιάννης Κυριακίδης κορυφαίος (στην κυριολεξία) μεταξύ των Ελλήνων φωτορεπόρτερ, στα εγκαίνια
της 59ης ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 1994. Φωτογραφία του άξιου μαθητή του, Γιώργου Γιακουμίδη,
του Δημήτρη Καλαντζή*
Όταν γνωριστήκαμε είχες δεν είχες περάσει τα 50… Εκεί στην Τσιμισκή. Εγώ νεαρός, φοιτητής, είχα ξεκινήσει να εργάζομαι παράλληλα στον «Ριζοσπάστη». Εσύ διάσημος ήδη φωτορεπόρτερ, να τρέχεις φορτωμένος τις δύο Asahi Pentax και τον ευρυγώνιο και να σκαρφαλώνεις στην πυροσβεστική, για να πας πρώτος στο θέμα, στην φωτιά της ESSO Pappas.

Άρχισε από το πρωί η εγκατάσταση προσφύγων στα Διαβατά

Άρχισαν από το πρωί να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία οι πρώτοι πρόσφυγες και να εγκαθίστανται στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά.

Διανομή τροφίμων για άπορους σήμερα στο δήμο Θέρμης

Πραγματοποιείται σήμερα από ώρα 8:00 έως 14:00 η πρώτη διανομή με είδη παντοπωλείου, κοτόπουλα και φρούτα, για τους πολίτες, των οποίων έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα επισίτισης του δήμου Θέρμης. Η διανομή θα γίνει στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Θέρμης (δρόμος για Τριάδι).

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά Στ. Ψυχάρη για θαλασσοδάνεια

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Π. Αθανασίου. Μαζί του διώκονται για απιστία οι υπάλληλοι της τράπεζας Alpha Bank που του χορήγησαν προσωπικά δάνεια.

Η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πλάτη στους πρόσφυγες

Η «προσφυγομάνα» Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη της στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, αναζητώντας θαλπωρή μακριά από τη φρίκη του πολέμου και των βίαιων διωγμών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Προσθέτοντας ότι η διοίκηση του ΕΚΘ και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα σταθούν στο πλευρό αυτών των ανθρώπων προσφέροντας τους πάνω από όλα την ανθρωπιά και τη φιλοξενία που δικαιούνται.

Στρατόπεδα και Τοπική Αυτοδιοίκηση

του Απόστολου Αντωνούδη*
Οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης αλλά και μεγάλα οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης κατέχει μάλιστα τη θλιβερή πρωτιά του μικρότερου ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο, σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόλις 2,7 τ.μ. 

Φορητοί κήποι από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε σχολεία

Μία πολύ καλή απόφαση, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, εγκρίνοντας στη χτεσινή του συνεδρίαση την τοποθέτηση έξι μικρών φορητών κήπων με παγκάκι («Green spots») σε σχολεία.

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Παραπομπή σε δίκη τριών στελεχών της ΕΥΑΘ προτείνει Εισαγγελέας

Την παραπομπή  σε δίκη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τριών πρώην στελεχών της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) για υπόθεση κακοδιαχείρισης, με συνέπεια να ζημιωθεί με 65.000 ευρώ η Εταιρεία, εισηγείται η αντεισαγγελέας Εφετών Μαγδαληνή Γαλάταλη.

Την Τετάρτη η κηδεία του Γιάννη Κυριακίδη

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, στις 16.00 από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, θα γίνει η κηδεία του Γιάννη Κυριακίδη, η απώλεια του οποίου συγκλόνισε όχι μόνο τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά ολόκληρη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θάνατό του η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης:

Οι αλλαγές που φέρνει στους Δήμους το «παράλληλο πρόγραμμα»

Απαλλαγές από δημοτικά τέλη, ξεπάγωμα προσλήψεων στους ΟΤΑ κ.α.
Σημαντικές αλλαγές σε δημοτικά τέλη, προσλήψεις, επιδόματα, Καλλικράτη, φέρνει το «παράλληλο πρόγραμμα», που ψηφίστηκε από τη Βουλή και έγινε μόλις νόμος του κράτους.

To τελευταίο ταξίδι του Γιάννη Κυριακίδη

Σκόπιμη, ήταν η αναχώρηση για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό, αυτή την τελευταία του αποστολή για φωτορεπορτάζ, του Γιάννη Κυριακίδη, καθώς πιστεύουμε ότι πάει να συναντήσει τον καλύτερό του φίλο, το Δημήτρη Γουσίδη. Ε, ρε, γλέντια που έχουν να γίνουν εκεί πάνω. Θα τον τρελάνουν με τις πλάκες τους τον Άγιο Πέτρο, «Αρκούδας» και «Ντούτσε».

Το κουφάρι του «Άκτιον» καταδιώκει το δήμο Θερμαϊκού

Θα πρέπει ο Δήμος να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ 415.181 ευρώ !!
Το κουφάρι του αναψυκτηρίου «Άκτιον» στην Αγία Τριάδα, συνεχίζει να καταδιώκει δυστυχώς ακόμη το δήμο Θερμαϊκού, καθώς η αρμόδια για τέτοια θέματα Ζ΄ Εφορεία Θεσσαλονίκης, ζητάει από το Δήμο να καταβάλλει το συνολικό ποσό των 415.181,01 ευρώ, και μάλιστα εντός τριάντα ημερών, ως πρόστιμο για την ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετων κατασκευών στην Δημοτική Πλαζ του «Άκτιον».

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

Επιτακτική ανάγκη η διαδημοτική συυνεργασία

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, επισήμανε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας στην επιτυχημένη διημερίδα που οργάνωσε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

Οι μοχλοί ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης

Σε κεντρικά θέματα που απασχολούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες και την πόλη της Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκε η πρωινή συζήτηση την δεύτερη μέρα της Διημερίδας της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη». Η αξιοποίηση αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, η διαχείριση του παραλιακού μετώπου αλλά και η συνέχιση και ολοκλήρωση του πολύπαθου Μετρό Θεσσαλονίκης ήταν τα βασικά ζητήματα.

Υπερεπάρκεια οπωρολαχανικών λόγω... αγροτικών κινητοποιήσεων!

Αφθονία λόγω… χαμηλών πωλήσεων. Αυτή είναι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Karfitsa στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, αφού τα προϊόντα μπορεί να είναι διαθέσιμα, όμως… δεν πουλιούνται. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού τα κλειστά σύνορα έχουν αποκλείσει τους κύριους «αιμοδότες» της Λαχαναγοράς, τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους.

Συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή η διημερίδα της«Ανοιχτής Πόλης»

Συνεχίζεται σήμερα η Διημερίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία διοργανώνει η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» με θέμα: «Συζητάμε για μια σύγχρονη ριζοσπαστική τοπική αυτοδιοίκηση».

Ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης

Στο βήμα ο δήμαρχος Κοζάνης  και δίπλα στο πάνελ οι δήμαρχοι Λάρισας
και Περάματος και στην άκρη αριστερά ο Σταύρος Μπένος
Πολύ ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση και ανάπτυξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατατέθηκαν κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της διημερίδας, που διοργανώνει δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Συζητάμε για μια σύγχρονη και ριζοσπαστική τοπική αυτοδιοίκηση».

Τα αποτελέσματα της κρίσης στην Καλαμαριά

Από 9,7% που ήταν οι άνεργοι το 2001 σήμερα ξεπέρασαν το 19%
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη του Δήμου Καλαμαριάς, περιέχονται στο «Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων» που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς.  Εντυπωσιακοί, είναι οι αριθμοί σχετικά με την ανεργία στην Καλαμαριά: Έτσι, από 9,7% που ήταν οι άνεργοι το 2001, σήμερα το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε σε πάνω από 19%.