Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Νέα αποστολή εθελοντών στην Ειδομένη από τη «Συμπολιτεία»

Τεράστια ουρά χιλιομέτρων από μικρούς, μεγάλους και παιδιά για μισό πιάτο φαγητό
Νέα αποστολή εθελοντών στην Ειδομένη, για την υποβοήθηση του τεράστιου έργου που επιτελούν εκεί οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, κυρίως σε θέματα συσκευασίας και διανομής ζεστού φαγητού, αλλά και παροχής κάθε είδους βοήθειας πρωτίστως προς τα προσφυγόπουλα, οργανώνει για την Τρίτη 22 Μαρτίου η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», καλώντας τα μέλη και τους φίλους της, καθώς και όποιον άλλο δημότη επιθυμεί, να δηλώσει συμμετοχή στο e-mail:
 spikoyz@gmail.com

«Η ώρα της Γης» σήμερα -Σβύνουμε όλοι τα φώτα 8:30 με 9:30

Σήμερα Σάββατο, είναι η ημέρα της παγκόσμιας πρωτοβουλίας , στην οποία  συμμετέχουν  εκατομμύρια πολίτες, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα οικολογικής ευαισθησίας ότι για να μπορεί ο πλανήτης μας να έχει πάντα φως, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στην αλλαγή αντίληψης.

Δ.Θερμαϊκού: Πως λειτουργούν η δημοκρατία και ο πλουραλισμός

Λιβάνισμα της διοίκησης, φίμωση της αντιπολίτευσης. "Ο Δήμος είμαι Εγώ"
Ένα μικρό δείγμα για το πώς ακριβώς λειτουργούν η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και ο σεβασμός των ιδεών στο δήμο Θερμαϊκού, επί δημαρχίας Γιάννη Μαυρομάτη, προκύπτει από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της 6ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στις 2 Μαρτίου 2016.

«Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική»

Μία πολύ σημαντική διττή (ποιητική και εικαστική) έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», οργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του (18 Μαρτίου 1996).

Ηχηρό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς Σκόπια

Μήνυμα προς τα Σκόπια, την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως εκείνες που δεν τηρούν τους όρους πλήρως τους όρους αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, δημοκρατίας και δικαιοσύνης στο θέμα της κοινής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (1916-1924), στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Το απλανές βλέμμα των προσφυγόπουλων στην Ειδομένη

Παιδιά και μωρομάνες στην ουρά των προσφύγων για μισό πιάτο φαγητό...
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Παιδιά. Εκατοντάδες παιδιά. Χιλιάδες ίσως. Που τσαλαβουτούν στο βούρκο της Ειδομένης και σε κοιτάζουν με ένα μόνιμο «ΓΙΑΤΙ» ζωγραφισμένο στις φατσούλες τους. Γιατί ο παράλογος πόλεμος που έζησαν στις πατρίδες τους; Γιατί ο αναγκαστικός ξεριζωμός από τα σπίτια τους; Γιατί αυτή η αφάνταστη ταλαιπωρία και η άγρια εκμετάλλευση στο δρόμο τους προς την ελπίδα και το όνειρο; Γιατί τα συρματοπλέγματα από τους «πολιτισμένους» της Ευρώπης;

Αναζητούνται νέοι χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων

O υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, παρουσία της υφυπουργού Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας, ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων για την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων.

Αρχίζει συγκέντρωση βοήθειας για πρόσφυγες από δήμο Θερμαϊκού

Ξεκινά από σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου , η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, τα κέντρα υποδοχής και τα κέντρα φιλοξενίας. Η απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου με τους προέδρους των οκτώ δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου.

Οι προσπάθειες γνωστών «αγνώστων» για φίμωση του Ακτιβιστή

O «Φάρος του Θερμαϊκού» θέλει να προσθέσει και τη δική του φωνή έντονης διαμαρτυρίας στην προσπάθεια φίμωσης του πολύ καλού blog «Ακτιβιστής» εξαιτίας των ενεργειών κάποιων, γνωστών «αγνώστων», οι οποίοι ενοχλημένοι από την κριτική που τους ασκείται, πέτυχαν να μπλοκαριστεί ο λογαριασμός του διαχειριστή του για 72 ώρες.

Αποστολή εθελοντών της «Συμπολιτείας» στην Ειδομένη

Πολυμελής αποστολή της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Σπύρο Κουζινόπουλο, βρέθηκε όλη τη μέρα της Πέμπτης στην Ειδομένη, για να βοηθήσει στο έργο της συσκευασίας και διανομής φαγητού προς τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που οργανώνεται καθημερινά από τον κοινωνικό χώρο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.

Αγώνες ποδηλασίας στις 27 Μαρτίου στην Περαία

Το Πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου αντοχής στις κατηγορίες Παμπαίδων, Μίνι, Κορασίδων, παγκορασίδων Μακεδονία Θράκης καθώς και Λαϊκή Ποδηλατοδρομία με ανοιχτή συμμετοχή, διοργανώνουν η Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας–Θράκης και το Τμήμα Αθλητισμού του  ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. την Κυριακή 27 Μαρτίου, ώρα  11:00 π.μ., στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στην Περαία.

Διαλέξεις για την πρόληψη της σχολικής βίας

Σειρά διαλέξεων/συζητήσεων για την πρόληψη της σχολικής βίας, οι οποίες απευθύνονται στους γονείς των μαθητών, οργανώνουν η αντιδημαρχία Παιδείας και η Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπ/σης του δήμου Θερμαϊκού σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Σχολικής Βίας της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης.

Μεγάλη σύσκεψη σήμερα στο ΥΜΑΘ για το προσφυγικό

Μεγάλη σύσκεψη με θέμα «Προσφυγικό-Μεταναστευτικό», πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 18 Μαρτίου, στην έδρα του ΥΜΑΘ, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, ώρα 2 μ.μ., υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Οι θέσεις της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για τη Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης

Ένα από τα θέματα στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από το οποίο αποχώρησε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» μετά το ρεσιτάλ αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της διοίκησης Μαυρομάτη και του προέδρου του Δ.Σ., ήταν η γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου «Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης.

Το ρεσιτάλ αυταρχισμού στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Απομαγνητοφωνήσαμε και δημοσιεύουμε στη συνέχεια το διάλογο, όπως ακριβώς διαμείφθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2016. Ένας διάλογος που αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά την αντιδημοκρατική  νοοτροπία και την αυταρχική συμπεριφορά όχι μόνο ενός ολοκληρωτικής αντίληψης προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αλλά πρωτίστως της δημοτικής αρχής που επικροτεί και ενθαρρύνει αυτή του τη στάση.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

Διαιωνίζεται το ξεπούλημα της καθαριότητας σε εργολάβους από τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού

Ανάστατοι, είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου Θερμαϊκού με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) Θερμαϊκού, που ψήφισε το βράδυ της Τετάρτης η διοίκηση Μαυρομάτη και με το οποίο διαιωνίζεται το ξεπούλημα της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας στους εργολάβους.

Η διοίκηση Μαυρομάτη φιμώνει για μια ακόμη φορά τη «Συμπολιτεία»

Αποχώρησαν οι δημοτικοί της σύμβουλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Αποχώρησαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά τη νέα προσπάθεια της δημοτικής αρχής του δήμου Θερμαϊκού για τη φίμωσή τους στη συζήτηση του θέματος για το προσφυγικό, ιδιαίτερα όταν επισήμαναν την εξοργιστική αδράνεια αλλά και τη διγλωσσία της διοίκησης Μαυρομάτη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το πρωί της Πέμπτης η Αντζελίνα Τζολί στην Ειδομένη

Αλλαγές στο πρόγραμμα της διάσημης ηθοποιού και πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνας Τζολί, η οποία τελικά αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ σήμερα και αύριο Πέμπτη το πρωί θα επισκεφθεί την Ειδομένη.

Οικογένειες προσφύγων από Συρία και Ιράκ στη Θεσσαλονίκη

Τετρακόσιοι πενήντα περίπου ταυτοποιημένοι και καταγεγραμμένοι πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ, αναμένονται εκτός απροόπτου να καταφτάσουν σήμερα αργά το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης 17 Μαρτίου 2016, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Βοήθεια για πρόσφυγες και παιχνίδια για τα προσφυγόπουλα συγκεντρώνει το εργαστήρι «Χαρά και Μουσική» στην Περαία

Με ανακοίνωσή του το Εργαστήρι «Χαρά και Μουσική», που λειτουργεί με επιτυχία στην Άνω Περαία, ευχαριστεί τους γονείς του δήμου Θερμαϊκού για την άμεση ανταπόκριση στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και παιχνιδιών για τα παιδιά πρόσφυγες που περνάν δύσκολες στιγμές στα σύνορα της χώρας και στα κέντρα υποδοχής.

Στην αποθήκη 9 του ΟΛΘ η βοήθεια του δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαμορφώσει την Αποθήκη 9 στο Λιμάνι, την οποία του είχε παραχωρήσει για χρήση ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Κι εκεί, θα συγκεντρώνονται στο εξής τα είδη που προσφέρουν οι πολίτες, ώστε να διατίθενται στους πρόσφυγες και μετανάστες με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο.

«Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη του Προσφυγικού»

Εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη του Προσφυγικού», οργανώνει το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 7:30 μμ, στην Αίθουσα Αρχιτεκτονικού, Αγγελάκη 13, 1ος όροφος, με ομιλητές τους:

ΡΕΚΚ: Κούλουμα στο πρ. στρατόπεδο Κόδρα με σκουπίδια, μπάζα, πεταμένους κάδους κι ένα παράνομο κυνοκομείο

Τον γιορτασμό της Καθαρής Δευτέρας στην Καλαμαριά σε ένα «βρώμικο» χώρο, αυτό του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα», με «μπάζα», εγκαταλειμμένους «μπλε» κάδους του Δήμου σε διάφορα σημεία κι ένα παράνομο «κυνοκομείο» που σκανδαλωδώς ηλεκτροδοτείται, επισημαίνει  με ανακοίνωσή της η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς».

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Καράβι με 1.000 πρόσφυγες αναμένεται στη Θεσσαλονίκη

Καράβι με περίπου 1.000 πρόσφυγες, αναμένεται να φτάσει μέχρι αύριο το πρωί  στο λιμάνι της, γεγονός που έκανε να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι φορείς της πόλης που συμμετέχουν στην προσπάθεια αναζήτησης χώρων φιλοξενίας  για τους πρόσφυγες.

Tο 10ο τουρνουά Σκραμπλ Θεσσαλονίκης

Δέκα χρόνια ιστορίας κλείνει φέτος το Τουρνουά Σκραμπλ Θεσσαλονίκης, η πιο δημοφιλής και πολυπληθέστερη διοργάνωση λεξιγνωσίας στην Ελλάδα. Ο Όμιλος Σκραμπλ Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), οργανώνει το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, το 10ο τουρνουά Σκραμπλ Θεσσαλονίκης στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ (Café Roof Garden), η οποία έχει μετατραπεί σε… «στίβο μάχης».

Δύο τηλεγραφήματα του Αϊνστάϊν για την Ελλάδα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
To Μάρτιο του 1929, προκαλεί αίσθηση μία επιστολή του διάσημου νομπελίστα φυσικού, Άλμπερτ Αϊνστάϊν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο, με την οποία διαμαρτύρονταν για την αποβολή αριστερών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα πολιτικά τους φρονήματα και ζητούσε ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.

Παραπληροφόρηση των προσφύγων απο επιτήδειους

Το φυλλάδιο στα αραβικά
Με αφορμή και τα γεγονότα στην Ειδομένη, η κυβέρνηση ζήτησε από τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας. Επίσης, κάλεσε εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Δραματική απόδραση προσφύγων από Ειδομένη προς την ελπίδα

Eκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες ήταν εγκλωβισμένοι στον λασπότοπο της Ειδομένης, πέρασαν τα κλειστά σύνορα με την ΠΓΔΜ, από αφύλακτο πέρασμα που βρήκαν, διασχίζοντας ένα χείμαρρο, για να συνεχίσουν το ταξίδι προς την βόρεια Ευρώπη.

15 Μαρτίου 1943: Αρχίζει το ταξίδι με το τρένο του θανάτου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαρτίου 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τo ναζιστικό στρατόπεδο φρίκης του Άουσβιτς, στην Πολωνία. Άντρες, γυναίκες και παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, στοιβάχτηκαν σε ανοιχτά βαγόνια, που μέχρι τότε μετέφεραν ζώα και εμπορεύματα.

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Απελπιστική η κατάσταση στην Ειδομένη για τους πρόσφυγες

Απελπιστική, γίνεται κάθε ώρα που περνάει η κατάσταση για τους 13.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, που προσμένουν μάταια να ανοίξουν τα σύνορα για την κεντρική Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη εδώ και τρεις μέρες βροχόπτωση μετέτρεψε όλη την περιοχή του πρόχειρου καταυλισμού σε έναν απέραντο βούρκο. Μικρά παιδιά κοιμήθηκαν στις λάσπες και στο κρύο, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία τους.

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: «Δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε Ορθόδοξος, όποιος αρνείται βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες»

«Δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε Ορθόδοξος,  όποιος αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες», διακηρύσσει ένας φωτισμένος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, υπογραμμίζοντας: «Όταν είδα να ανοίγουν παρεκκλήσια στα νησιά για να μπουν οι άνθρωποι, ήταν η αγιότερη πράξη που υπήρξε»

Το δράμα των προσφύγων στην Ειδομένη και η υποκριτική στάση από μία ήπειρο-νάνο, την Ευρώπη

Γροθιά στο στομάχι, από το συγκλονιστικό ρεπορτάζ  του Λευτέρη Σαββίδη στο News247, στο οποίο περιγράφει το δράμα των χιλιάδων εγκλωβισμένων στην Ειδομένη προσφύγων και μεταναστών, αναφέρει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά επίσης κριτικάρει και την υποκριτική στάση Ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στο πρόβλημα, κάνοντας λόγο δικαιολογημένα για μία «ήπειρο-νάνο».

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Βορεια Ελλάδα


Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται όπως κάθε χρόνο σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα αλλά και για λίγο να ξεχάσουν τις σκοτούρες και τα προβλήματα. Και δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά καρναβάλια της Ξάνθης, της Κοζάνης και της Νάουσας που προσελκύουν το ενδιαφέρον, καθώς, αποκριάτικες γιορτές θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους δήμους και συγκεκριμένα:

Βελτιώνεται η κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου, περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκε από την εταιρεία MARNET, για λογαριασμό της Εγνατίας Οδού Α.Ε., που έχει αναλάβει το συντονισμό των φορέων της πόλης για τη δημιουργία της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης.