Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στην κορυφή του κόσμου

Ο Έλληνας αρχιτέκτονας και ο Γάλλος συνεργάτης του που "ταξίδεψαν" τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης σε όλο τον κόσμο. Οι διεθνείς διακρίσεις, τα δημοσιεύματα ακόμη και σε περιοδικά του Βιετνάμ, αλλά και η πορεία μέχρι την κορυφή. Ποια τα "μυστικά" του αρχιτεκτονικού έργου που γράφτηκε στην Ιστορία;

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα αυτή την Κυριακή, έτσι ώστε μια ευχάριστη και ηλιόλουστη βόλτα να συνδυαστεί με τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι. Το εορταστικό πρόγραμμα για τα καταστήματα έχει ως εξής:

Εκδήλωση σήμερα για τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη

Και ένα διήγημα του Γιώργου Ιωάννου για τον "Πρόεδρο Ταμέλη"
Εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 23 Απριλίου 2016, ώρα 6.30 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη 4, πίσω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), όπου, μεταξύ άλλων θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: Ο αντιδικτατορικός αγώνας στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.  Επίκαιρο, είναι ένα διήγημα του Γιώργου Ιωάννου για πώς έζησε ο ίδιος αλλά και οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς τη μέρα του πραξικοπήματος στις 21 Απριλίου 1967 - Παρασκευή του Λαζάρου.

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη στην Αρετσού η ανθοέκθεση Καλαμαριάς

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, από το Δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη η 29η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς, που οργανώνει η Δημοτική Εμπορική-Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, στην πλαζ Αρετσούς, παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία φυτών και λουλουδιών.

Απεργία διαρκείας των δημοσιογράφων από την Κυριακή

Οι δημοσιογράφοι σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, διαδικτυακά ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στα Γραφεία Τύπου και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) απεργούμε από τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου μέχρι τις 06.00 της Μεγάλης Τετάρτης 27 Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ερώτηση της «Συμπολιτείας» για την παράνομη αμμοληψία στον Ποταμό

To φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε έγραφε πάνω του "Δήμος Επανομής"
Έξι καίρια ζητήματα, θέτει στον δήμαρχο Θερμαϊκού η «Συμπολιτεία», με επίκαιρη ερώτησή της,  σχετικά με την παράνομη και ποινικά κολάσιμη αμμοληψία που πραγματοποιήθηκε με φορτηγά και μηχανήματα του Δήμου στον Ποταμό της Επανομής.

Τα μυστήρια της «ανάπλασης» στην Παραλία Επανομής

Η σκάλα στην Παραλία Επανομής
Μυστήρια πράγματα, συμβαίνουν με την «ανάπλαση» και τον φωτισμό στην Παραλία Επανομής, όπου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η καλή εφημερίδα «Τοπικός Ορίζοντας», ξοδεύονται αφειδώς χρήματα για ένα έργο που θα μπορούσε να γίνει με πολύ λιγότερα, αν αξιοποιούνταν η υπάρχουσα υποδομή.

Διαφορετικές απόψεις της ΥΜΑΘ για τη “Σιδηροδρομική Εγνατία"

Την άποψή της για το σχεδιασμό του νέου Σιδηροδρομικού Δικτύου (τη λεγόμενη “Σιδηροδρομική Εγνατία") που θα διατρέχει τη Μακεδονία και Θράκη εξέφρασε η Υφυπουργός Εσωτερικών  (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη. 

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Προς απεργία διαρκείας οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας για το εκτρωματικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη Μεγάλη Τρίτη και απεργία διαρκείας των εργαζόμενων στα ΜΜΕ από την ώρα που θα κατατεθεί στη Βουλή το εκτρωματικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που στην ουσία καταργεί τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων και οδηγεί στην πείνα, τη στέρηση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης και εν τέλει το θάνατο τους 18.000 ασφαλισμένους τους, αποφάσισαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις όλης της επικράτειας.

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

48ωρη απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για το ασφαλιστικό

O "Φάρος του Θερμαϊκού" συμμετέχει στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Οοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) από το πρωί της Πέμπτης και μέχρι το πρωί του Σαββάτου, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του Κλάδου και τη διάσωση του αγγελιόσημου, του πόρου που ενισχύει την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων τους.

Αυτή την Κυριακή η εαρινή αιμοδοσία του Π.Ο.Σ. Περαίας

Αυτή την Κυριακή 24 Απριλίου, από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 1:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η εαρινή αιμοδοσία του Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου Περαίας στην αίθουσα του 1ου δημοτικού σχολείου. Στα 10 χρόνια που ο ΠΟΣΠ δραστηριοποιείται στο θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκαν 23 αιμοδοσίες και συγκεντρώθηκαν συνολικά 1.176 μονάδες αίματος.

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ποταμό της Επανομής

Πολύ θα ήθελαν οι δημότες του Θερμαϊκού να πληροφορηθούν ποιο από τα σαϊνια της διοίκησης Μαυρομάτη, έδωσε εντολή γιαυτό το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συντελέστηκε στον Ποταμό της Επανομής με την παράνομη αμμοληψία από την προστατευμένη περιοχή Νatura-2000, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα ιδιοκτήτη κάποιου από τα μπιτσόμπαρα της περιοχής.

Το μεγάλο πλιάτσικο: Η λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 έως το 2012

Τα περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως προκύπτει από αναλογιστικές μελέτες,  αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα με συνέπεια αντί για συντάξεις να δίνουν στους απόμαχους της εργασίας κάποια «φιλοδωρήματα». Οι κατά καιρούς αρμόδιοι υπουργοί, για να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, αποδίδουν τα ελλείμματα στην εισφοροδιαφυγή, στην αυξημένη ανεργία που συντελεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στους «μαϊμού» συνταξιούχους  κ.λπ.

ΕΔΟΕΑΠ: Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού (ΕΔΟΕΑΠ) με ανακοίνωσή του, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο Ασφαλιστικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο με πρωτοφανή αναλγησία διαλύει τον Kλάδο των ΜΜΕ και οδηγεί τους εργαζόμενους στον Τύπο στις μαύρες λίστες της ανεργίας και της εξαθλίωσης. 

Έντονος προβληματισμός οικολόγων για τη θαλάσσια συγκοινωνία

Έντονο προβληματισμό, διατυπώνει ο οικολόγος Περιφερειακός Σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος σχετικά με τον σχεδιασμό για τη Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, θέτοντας σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκε για το έργο αυτό.

Ερώτηση της «Συμπολιτείας» για τα σχέδια ΤΑΙΠΕΔ και Δήμου στην περιοχή του Θερμαϊκού

Ο χάρτης του ΤΑΙΠΕΔ είναι αποκαλυπτικός: Προσέξτε στο Νο 12 τη γραμμή που περικλείει την έκταση της Επανομής
Με ερώτησή τους προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτη οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ζητούν ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών για τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου σχετικά με τα κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και της Επανομής, τα Τσαϊρια αλλά και το Αγγελοχώρι, όπως αυτά ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ.

Η Καλαμαριά έστειλε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς!

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του  Δημοτικού  Θέατρου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεγάλη συναυλία που οργάνωσε η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς σε συνεργασία και με τη στήριξη της «Ανοιχτής Πόλης» και της δομής αλληλεγγύης «Το Καλαθάκι» αφιερωμένη στους πρόσφυγες με σκοπό την ενίσχυσή τους.

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Πως έβλεπαν οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης τον ερχομό των προσφύγων το 1922 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

"Να σώσωμεν τα ορφανά προσφυγόπουλα" καλούσε η "Μακεδονία", οργανώνοντας και σχετικό έρανο
Τον τρόπο που οι ημερήσιες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης «έβλεπαν» τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής- και όχι μόνο -αλλά και τα προσφυγικά προβλήματα που προέκυψαν στην πόλη στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, πραγματεύεται σε έρευνά του ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης.

Ξεσηκωμός των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για το ασφαλιστικό

Στο πόδι, βρίσκονται οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά την ενέργεια του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου, στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μαζί με την σχετική αιτιολογική έκθεση, να κάνει ρητή αναφορά στη κατάργηση του αγγελιοσήμου, που τινάζει στον αέρα την ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η τραγική κατάσταση των Κέντρων Υγείας νομού Θεσσαλονίκης

Μεταξύ αυτών και των Κ.Υ. Ν.Μηχανιώνας και Θέρμης
Ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, αναφέροντας συγκεκριμένα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή τους. Μεταξύ αυτών και των Κέντρων Υγείας Νέας Μηχανιώνας και Θέρμης.

Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Θέρμης στα Τσαϊρια

Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με την περιοχή που προτάθηκε από το Δήμο Θέρμης για την φιλοξενία προσφύγων, τόσο για ανθρωπιστικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Τα «μεγαλόπνοα έργα» Θεσσαλονίκης και τα λόγια του αέρα

Την ευκολία με την οποία διατυπώνονται κάθε τόσο διάφορες ηχηρές προτάσεις για «μεγαλόπνοα έργα», όπως αυτά που αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα χτες στη Θεσσαλονίκη περί ΕΧΡΟ 2027, μεταφοράς του αεροδρομίου «Μακεδονία» στα Κουφάλια, περί γηπέδων γκολφ, πλωτού Αξιού κλπ, σχολιάζει εύστοχα η Voria.gr, σε άρθρο του Γιώργου Μητράκη.

Αποστομωτική απάντηση της «Συμπολιτείας» στον κ.Μαυρομάτη

Αποστομωτική απάντηση στον δήμαρχο Θερμαϊκού και την ανάρμοστη και απρεπή φραστική του επίθεση κατά της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», με τον προκατασκευασμένο και παραπλανητικό ισχυρισμό περί δήθεν «αναντιστοιχίας» ανάμεσα στον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης και τα στελέχη της, δίνει η 19μελής Συντονιστική Επιτροπή της «Συμπολιτείας» σε καυστική ανακοίνωσή της.

Εκλέχθηκε νέο Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συλλόγου Νέων Δημοτών

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την τριετία 2016-2019, σύμφωνα με το Καταστατικό, εκλέχθηκε στον  Αναπτυξιακό Σύλλογο Νέων Δημοτών Δήμου Θερμαϊκού, που έχει ως έδρα του τους Νέους Επιβάτες.

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Πρόταση Πιτσιόρλα για να γίνει η EXPO του 2027 ανατολικά του αεροδρομίου "Μακεδονία"

Ξάφνιασε o πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, όταν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα με φορείς της Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανακοίνωσε την πρόταση για διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ του 2027, από τη Θεσσαλονίκη και, πραγματοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης στις δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται ανατολικά του αεροδρομίου "Μακεδονία".

Μάζευαν μύδια σε απαγορευμένη θαλάσσια περιοχή της Αγ.Τριάδας

Δύο ερασιτέχνες αλιείς, που διενεργούσαν παράνομα αλιεία μυδιών σε απαγορευμένη υγειονομικά θαλάσσια ζώνη, εντοπίστηκαν σήμερα από τα στελέχη του Α' Λιμενικού Τμήματος Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Τα κουνούπια κάνουν "πάρτι", η ζωή των κατοίκων έγινε αφόρητη, ενώ οι αρμόδιοι μένουν στις... δειγματοληψίες

«Πάρτι» κάνουν τα κουνούπια στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς λόγω της πρόωρης ζέστης αλλά και των καθυστερήσεων στην έναρξη των ψεκασμών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα ενοχλητικά έντομα κάνουν αφόρητη των κατοίκων του Θερμαϊκού οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να καθίσουν ούτε στιγμή στις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Κόλλια-Τσαρουχά: Αποπληρωμή χρεών στους τευτλοπαραγωγούς

Συνάντηση με τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τον Πρόεδρο της Ε.Β.Ζ. γεωπόνο-γεωργοοικονομολόγο κ. Χρήστο Ρώσσιο, είχε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Οι παραλίες του Θερμαϊκού και πως ΔΕΝ τις διαφημίζουμε

Υπάρχουν πράγματα που ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και να τα είχαμε κάνει προ πολλού, χρειάζεται δυστυχώς να μας τα θυμίζουν κάποιοι για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της αμέλειας και της αδιαφορίας πολλών ετών. Όπως για παράδειγμα η προβολή και διαφήμιση του υπέροχου τουριστικού προϊόντος που διαθέτει ο δήμος Θερμαϊκού και το οποίο ελάχιστα έως καθόλου προβάλλεται παραέξω.

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο αντιδικτατορικός αγώνας στη Θεσσαλονίκη», διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-74, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 49 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 6.30 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη 4, πίσω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Πρόσληψη 7 ναυαγοσωστών στο δήμο Θερμαϊκού

Στην πρόσληψη επτά ναυαγοσωστών, για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των χαρακτηρισμένων ως πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Θερμαϊκού, με αντίστοιχα ειδικά τυπικά προσόντα, για τη χρονική περίοδο 01/06 έως 31/08/2016, προχωράει η Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού Α.Ε. του Δήμου Θερμαϊκού.

Νέα φωτιά σε σαράβαλο λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Νέα φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, εκδηλώθηκε αυτή τη φορά σε όχημα του οργανισμού που βρισκόταν στην περιοχή των Συκεών, ενώ την προηγούμενη Κυριακή, ανάλογη πυρκαγιά είχε καταστρέψει ολοκληρωτικά λεωφορείο στην περιοχή του Ευόσμου.

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Με χαράτσι ξεκινούν μέσα Μαϊου τα καραβάκια στο Θερμαϊκό

Με χαράτσι κατά 20% στις τιμές των εισιτηρίων από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, δρομολογούνται στα μέσα Μαϊου τα δύο καραβάκια που θα κάνουν τη διαδρομή από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τους Νέους Επιβάτες, ενώ από την 1η Ιουλίου θα δρομολογηθεί κι’ ένα τρίτο καραβάκι, που θα πιάνει και Αγία Τριάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή, που δημοσιεύθηκε στη  Μακεδονία της Κυριακής.

Το «Άκτιον» των αναμνήσεων και της εγκατάλειψης

Γιατί πρέπει να μείνει στα χέρια του Δήμου Θερμαϊκού
καρτ-ποσταλ της εποχής
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ήταν το καλοκαίρι του 1966, τη χρονιά που εγκαταστάθηκα στη Θεσσαλονίκη, όταν ένα μεσημεράκι επιβιβαστήκαμε με ένα φίλο από το Λευκό Πύργο στο καραβάκι «Λευκή», ένα από τα πολλά που εκτελούσε δρομολόγια προς την ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, για να κολυμπήσουμε στην πλαζ της Αγίας Τριάδας αλλά και για να συμμετάσχουμε στα περίφημα beach party που οργάνωνε εκεί κάθε Σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ.Μακεδονίας

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, στις 13:00’ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη), με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: