Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ για το Ασφαλιστικό. Την Κυριακή στις 11 π.μ., οι δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σημείο συνάντησης η διασταύρωση Ολύμπου και Αγνώστου Στρατιώτη.

Συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων

Το καταπληκτικό σκίτσο του Κ.Μητρόπουλου για τον θάνατο της Κοινωνικής Ασφάλισης
O «Φάρος του Θερμαϊκού» συμμετέχει στην απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ από τις 06.00 της Παρασκευής 6 Μαΐου έως τις 06.00 της Κυριακής 8 Μαΐου, διαμαρτυρόμενος για την αιφνιδιαστική εισαγωγή και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου-καρμανιόλα για το Ασφαλιστικό, που εκτός των άλλων στερεί από τους 18.500 εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τις οικογένειές τους, καθώς και τους συνταξιούχους του κλάδου ακόμη και την ασπιρίνη, καθώς οδηγείται σε «ξαφνικό θάνατο» το ασφαλιστικό τους ταμείο επικουρικής ασφάλισης, ο ΕΔΟΕΑΠ και σε ουσιαστικά κατάργηση το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Παραλύει σήμερα και αύριο η χώρα με την 48ωρη απεργία

Παραλύει σήμερα και αύριο Σάββατο,η χώρα, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχώρησαν σε γενική απεργία, αντιδρώντας στην ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας και οι άλλοι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά από αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ και της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας  μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση στη Βουλή από την κυβέρνηση του εξοντωτικού νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Προσλήψεις στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Θέρμης

Το Kέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Θέρμης,  ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην πρόσληψη συνολικά δύο (2) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο (2) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Διατίθενται από το ΑΠΘ κήποι στο αγρόκτημα της Θέρμης

Η δυνατότητα στους πολίτες που ενδιαφέρονται να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος του ΑΠΘ, στη Θέρμη, παρέχεται από σήμερα μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων κήπων, αρκεί να υποβληθούν οι σχετικές  αιτήσεις, καθώς άμεσα διατίθενται 100 κήποι, με έκταση 100 τ.μ. ο καθένας.

Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Στάσεις εργασίας Παρασκευή και Σάββατο, χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη την Κυριακή

Στάσεις εργασίας, πραγματοποιούν την Παρασκευή και το Σάββατο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, συμμετέχοντας στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, με αφορμή την κατάθεση στην Βουλή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ την Κυριακή που θα ψηφίζεται ο νόμος-έκτρωμα, δεν θα κινηθεί κανένα αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη.

Ο ασφαλιστικός νόμος απειλεί την Ελευθερία του Τύπου


Συνεχίζεται και την Παρασκευή η κατάληψη του Δημαρχείου

Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου 2016, από τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δήμο Θερμαϊκού, με τη μορφή καταλήψεων όλων των Δημοτικών κτιρίων του Δήμου Θερμαϊκού και για την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016.

Απεργία στους Δήμους για το Ασφαλιστικό

48ωρη απεργία, πραγματοποιούν την Παρασκευή και το Σάββατο 6 και 7 Μαίου και οι εργαζόμενοι στους Δήμους όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Εξαιτίας της απεργίας θα νεκρώσουν όλες οι υπηρεσίες και στο Δήμο Θερμαϊκού.

Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους για το Ασφαλιστικό και το Αγγελιόσημο

Από το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στο Σαράγεβο
Το σύνολο των Ενώσεων Συντακτών απ’ όλη την Ευρώπη, που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Σαράγεβο, 25-26 Απριλίου), καταδίκασαν τη βίαιη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος των δημοσιογράφων που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η προστασία του υδροβιότοπου Επανομής, ευθύνη όλων μας

Αναζητώντας στοιχεία για τον υδροβιότοπο της Επανομής, πέσαμε πάνω σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό κατατοπιστικό άρθρο, που είχε γράψει πριν μία δεκαετία περίπου ο Επανομίτης βιολόγος Θοδωρής Τζίνας και είχε αναρτηθεί τότε στην πολύ καλή ιστοσελίδα http://epanomh.blogspot.gr, παραθέτοντας στο τέλος και μία ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία. Μεταφέρουμε τα στοιχεία του άρθρου εδώ, για να αντιληφθούμε όλοι την ανεκτίμητη αξία της περιοχής, την οποία ενώ θα πρέπει να προστατεύουμε, αφήνουμε να καταστρέφεται ασύδοτα.

Προτάσεις από τους Δήμους στο νέο ΕΣΠΑ για τα απόβλητα

Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων, το υπουργείο Οικονομίας καλεί τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς, με πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στο "Διαύγεια", για την υποβολή προτάσεων έργων.

Για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν αιγιαλό και παραλία

Παρατείνεται έως 30.4.2017 η απευθείας παραχώρηση,  με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού, με βάση το άρθρο 56 του Ν.4384/2016 (ΦΕΚ78Α/2016).

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Καραμπινάτη παρανομία, έτσι ή αλλιώς

Η πινακίδα προειδοποιεί για την είσοδο στον υγροβιότοπο. Λίγα μέτρα μετά, έγινε
η εκχέρσωση για το πάρκινγκ και κάπου στο βάθος η αμμοληψία. Ποιός νοιάζεται;
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Αναμφίβολα, το σημαντικότερο γεγονός που συνέβη στην περιοχή του Θερμαϊκού τον μήνα Απρίλιο, ήταν η είσοδος του  φορτωτικού μηχανήματος JCB του Δήμου Θερμαϊκού, μαζί  με φορτηγό αυτοκίνητο που επάνω του είχε την διακριτική επιγραφή «Δήμος Επανομής», στην προστατευόμενη ρητά από το νόμο περιοχή του υγροβιότοπου της Επανομής, για να φορτώσουν άμμο, ποδοπατώντας χελώνες και καταστρέφοντας το οικοσύστημα. 

Το «Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν στο ΚΘΒΕ

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης μεταφράζει –απευθείας από τα ρωσικά- και σκηνοθετεί την  Έλενα Μαρσίδου και τον Αλέξανδρο Καλπακίδη στο «Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν. Η παράσταση μετά από δύο επιτυχημένες σαιζόν στο θέατρο Vault στην Αθήνα έρχεται στο ΚΘΒΕ στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών στις 5,6 και 7 Μαίου.

Τα καλοκαιρινά προγράμματα άθλησης του ΔΗΠΠΑΚΥΘ

Τα καλοκαιρινά προγράμματα άθλησης για την περίοδο 13 Ιουνίου – 30 Ιουλίου 2016, ανακοίνωσε το Γραφείο Αθλητισμού του ΔΗΠΠΑΚΥΘ Δήμου Θερμαϊκού. Τα προγράμματα έχουν ως εξής:

Πλούσιο το πρόγραμμα των φετινών "29ων Αργύριων"

Πλούσιο, είναι το πρόγραμμα των φετινών 29ων Αργύριων, που  πραγματοποιούνται στην Επανομή από τις 7 έως και τις 11 Μαίου, προς τιμήν του πολιούχου της Αγίου Αργυρίου του Επανομίτη του Νεομάρτυρος.

Διεθνές τουρνουά Αντισφαίρισης στην Καλαμαριά

Ένα τουρνουά διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί, από 13-21 Μαΐου,  στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του στην οδό Κύπρου 12 στην Καλαμαριά. Πρόκειται για το διεθνές τουρνουά seniors με την ονομασία “Macedonia ITF Seniors Championships”.

Συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Θερμαϊκού από τους εργαζόμενους την Πέμπτη

Σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Θερμαϊκού και των άλλων δημοτικών κτηρίων, προχωρούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θερμαϊκού, αύριο Πέμπτη 5 Μαίου, μετά από απόφαση του συλλόγου τους, διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Άρχισαν από το πρωί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα καταστήματα

Eνδιάμεσες εκπτώσεις στα καταστήματα, άρχισαν από σήμερα Τετάρτη το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 του μήνα. Πιστεύεται, ότι θα βοηθήσουν στην τόνωση της αγοράς, η οποία μάλλον δεν έκανε και πολλά πράγματα τις παραμονές του Πάσχα.

Δύο νέα προγράμματα για 13.000 άνεργους νέους

Δύο νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, για νέους 18-24 και 25-29 ετών, από τα οποία θα δοθεί η δυνατότητα σε 13.000 ανέργους να καταρτιστούν και να εργαστούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα,  αναμένεται σύντομα να «τρέξουν» από τον ΟΑΕΔ.

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Την Κυριακή 8 Μαϊου θα τιμήσει το ΕΚΘ τα 80 χρόνια του Μάη 1936

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και εκφράζει την έντονη αντίδραση του στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την Εργατική Πρωτομαγιά την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Ανακοινώνοντας ότι ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς από το ΕΚΘ, θα γίνει την Κυριακή 8 Μαϊου, στα πλαίσια της επετείου για τα 80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936

Μία συγκλονιστική Πρωτομαγιάτικη παρέλαση από τους Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη, πριν 70 χρόνια

Μία συγκινητική περιγραφή για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς από τους Έλληνες μετανάστες στη Νέα Υόρκη, πριν 70 ακριβώς χρόνια, την 1η Μαϊου του 1946, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε καθυστερημένα, λόγω των γεγονότων εκείνης της εποχής, στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Θεσσαλονίκης, που εκδίδονταν από το ΕΑΜ Μακεδονίας ακόμη από τους πρώτους μήνες της Γερμανικής κατοχής, στην αρχή μυστικά και μετά την απελευθέρωση, ως καθημερινή αριστερή εφημερίδα.

Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

Ο Μάης της Θεσσαλονίκης, ο Μάης της ελπίδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο Μάης, που πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του από τη μητέρα του Ερμή, τη Μαϊα, είναι ο μήνας που κορυφώνεται η άνοιξη, είναι ο μήνας της νιότης. Νέοι άνθρωποι, σ’ όλη τη γη, υποχρεώνουν την ιστορία να υποκλιθεί στο μεγαλείο της σκέψης τους. Νεανικές εξεγέρσεις ενάντια σε όσους παραλύουν δημοκρατικά ιδεώδη, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικές αξίες. Νεανική άρνηση και αμφισβήτηση της εξουσίας εκείνης που αγκυλώνει ιδεολογίες και κοκαλώνει τη σκέψη.

Η Πρωτομαγιά στην παλιά Μηχανιώνα

Πρωτομαγιά 1927: Οι μαθητές της Νέας Μηχανιώνας σε σχολική εκδρομή 
Η Πρωτομαγιά στην παλιά Μηχανιώνα της Κυζίκου, γιορταζόταν με μεγάλο γλέντι και πολύ χορό και τραγούδι, καθώς οι παλιοί εκείνοι Μηχανιώτες, πριν οδηγηθούν μαζί με τους άλλους Έλληνες της Μικράς Ασίας στον αναγκαστικό εκπατρισμό από τις πατρογονικές εστίες τους, ήξεραν να υποδέχονται με τον καλύτερο τρόπο την κορυφαία μέρα της άνοιξης και της δημιουργίας.

Η θυσία των «200» στην Καισαριανή πριν 72 χρόνια

Συμπληρώνονται σήμερα 72 χρόνια από την ηρωική θυσία των «200» στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί, ένα από τα πιο φριχτά και αποτρόπαια εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών στη χώρα μας. Χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μένει εκείνη η αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944.

Θαλάσσια Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης: Έργο αναγκαίο αλλά με αστερίσκους

Ιούλιος 1927: Οι "μπαγιάτηδες" περιμένουν στην εξέδρα του Λευκού Πύργου το 
βαποράκι για να πάνε απέναντι, στις ακτές του Θερμαϊκού, για διασκέδαση και κολύμπι.
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η θαλάσσια αστική συγκοινωνία στο Θερμαϊκό, όταν κάποια στιγμή αρχίσει να λειτουργεί, όχι μόνο θα δώσει ζωή στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, θα βοηθήσει στο να δουλέψουν τα μαγαζιά της περιοχής και να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι της, αλλά και θα ανοίξει το δρόμο στους Θεσσαλονικείς για να απολαμβάνουν ταχύτερα και πιο εύκολα στιγμές ξεκούρασης και απόλαυσης στα καταγάλανα ακρογιάλια της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας. 

Αρχίζουν το Σάββατο 7 Μαϊου τα 29α "Αργύρια 2016"

To Σάββατο 7 Μαϊου αρχίζουν οι εκδηλώσεις των 29ων Αργύριων 2016, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Δημοτική Κοινότητα Επανομής. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 11 Μαϊου και περιλαμβάνουν ένα πλήθος θρησκευτικών, μουσικών, χορευτικών δραστηριοτήτων, αγροτο-επαγγελματοβιοτεχνική έκθεση, υπαίθρια αγορά, αγώνες κ.α.