Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

«Ανοχύρωτη πόλη» ο Δήμος Θερμαϊκού με τη νεροποντή

Τη δουλειά που έπρεπε να είχε κάνει ο Δήμος, την κάνουν
πολίτες, ξεβουλώνοντας τις σχάρες για να φύγουν τα νερά
Η δυνατή βροχή, που έπεσε από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε όλη τη Θεσσαλονίκη, έδειξε για μία ακόμη φορά πόσο «ανοχύρωτη πόλη» είναι ο Δήμος Θερμαϊκού απέναντι στα καιρικά φαινόμενα: Πλημμυρισμένοι και αδιάβατοι δρόμοι, σχάρες ομβρίων υδάτων φραγμένες, Οδύσσεια των πολιτών να διασχίσουν κάθετα μία οδό, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι, εκτός από τις κακοτεχνίες, στερούνται και πεζοδρομίων.

Αυτοοργάνωση στη Νέα Κρήνη για την επίλυση προβλημάτων

Στην Καλαμαριά, και ειδικότερα στη Νέα Κρήνη, έναν τόπο με πολλές δυνατότητες αλλά και πολλά προβλήματα, οι πολίτες άρχισαν να αυτοοργανώνονται και να διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής. Σ’ αυτές τις κινήσεις, συμμετέχουν ενεργά μέλη και στελέχη της ΡΕΚΚ.

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Στις 24 Ιουνίου αρχίζει η λειτουργία του κάμπινγκ ΑΠΘ στο Ποσείδι

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου θα ξεκινήσει η κανονική κατασκηνωτική περίοδος με πλήρη λειτουργία όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών στην  Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας του ΑΠΘ, για τους κατασκηνωτές που επιθυμούν να διαμείνουν σε τροχόσπιτα και οικίσκους

Δύο νέες έδρες στο ΑΠΘ χρηματοδοτεί ο Ιβάν Σαββίδης

Για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τη ρωσική γλώσσα
Τη συνεργασία του με ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε ο Ιβάν Σαββίδης, επενδύοντας μέσω του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη» στη δημιουργία δύο νέων εδρών στο ΑΠΘ. 

Εκδήλωση για αγροτουρισμό από τον δήμο Θερμαϊκού

Εκδήλωση με θέμα «πως οικοδομούμε ένα τοπικό ποιοτικό αγροτουριστικό σύστημα», πραγματοποιεί τη Δευτέρα 23 Μαϊου 2016 στις 19.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του ΚΑΠΠΑ 2000, στην Περαία, ο δήμος Θερμαϊκού.

Σπουδαστές ΑΕΝ και ...αναβάθμιση πτυχίων! Ποιοι σπουδαστές; Ποια αναβάθμιση; Ποιων πτυχίων;

του Ντίνου Χαραλαμπίδη*
Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε και αναπαράχθηκε ταχύτατα σε ηλεκτρονικά ενημερωτικά μέσα που ασχολούνται με θέματα ναυτιλίας ένα δημοσίευμα. Τίτλος του: «Σπουδαστές ΑΕΝ: Ναι στην αναβάθμιση πτυχίων». Το κείμενο σε όλες τις αναδημοσιεύσεις είναι πανομοιότυπο, πράγμα που αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την παθογένεια της ενημέρωσης μέσω διαδικτύου, αλλά ας το αφήσουμε αυτό.

O κόσμος καίγεται κι εμείς χαύτουμε.... Ψινάκηδες

O κόσμος καίγεται, τα προβλήματα επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού διαρκώς οξύνονται, οι περισσότεροι νέοι μας είναι άνεργοι, η χώρα αντιμετωπίζει μύρια όσα προβλήματα και προκλήσεις, κι εμείς χαύτουμε από το πρωί ως αφελείς, μέσω της τηλεόρασης και του ίντερνετ, τις δραστηριότητες του γραφικού δημάρχου Μαραθώνα αξιότιμου κυρίου Ψινάκη και αν το αερόστατο στο οποίο επιβαίνει θα προσγειωθεί δίπλα στον Λευκό Πύργο, πάνω στον Λευκό Πύργο ή μέσα σ΄αυτόν. Τόσο καλά… 

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Σφυροκόπημα της διοίκησης Μαυρομάτη από τη «Συμπολιτεία» για τις παρανομίες στον υδροβιότοπο της Επανομής

Το μηχάνημα του δήμου Θερμαϊκού σε δράση, "με σεβασμό στους νόμους και το περιβάλλον"
Σφυροκοπήθηκε η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για τις παρανομίες που διαπράχθηκαν, και μάλιστα με τη χρησιμοποίηση δημοτικών μηχανημάτων και οχημάτων στον υδροβιότοπο της Επανομής, καθώς και για την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Μάστιγα κατάντησαν οι διαρρήξεις στο Δήμο Θερμαϊκού

Μάστιγα, κατάντησαν οι διαρρήξεις καταστημάτων και σπιτιών στην Επανομή και για το λόγο αυτό οι επαγγελματίες της περιοχής πραγματοποιούν απόψε  συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, για να εξετάσουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Φύλαξης παιδιών στο Δήμο Θέρμης

Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Φύλαξης παιδιών με δημιουργική απασχόληση για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών πρόκειται να λειτουργήσει, oπως κάθε χρόνο ο Δήμος Θέρμης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τα «Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας - Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής», το νομικό πρόσωπο του Δήμου Θέρμης με αρμοδιότητα την άσκηση της Κοινωνικής Πολιτικής.

Εκδήλωση για τη σχέση του πολίτη με την ανακύκλωση

Η σχέση του Πολίτη  με την Ανακύκλωση  και τα σημεία-κλειδιά για την επίτευξη των φιλόδοξων σχετικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, η συμβολή των «Πράσινων Σημείων», των ειδικών δηλαδή  χώρων  που θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο της χώρας για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και ο ρόλος των δήμων στην επιτυχία τους, είναι ανάμεσα στα επίκαιρα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Βόρεια Ελλάδα και διαχείριση απορριμμάτων», που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 20 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

ΚΘΒΕ: Με δύο παραγωγές η καλοκαιρινή θεατρική παρουσία

Tο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας υποδηλώνει τη δική του θεατρική παρουσία, ανεβάζοντας το φετινό καλοκαίρι δυο μεγάλες παραγωγές, που αποτελούν ουσιαστικά και τα πρώτα «δείγματα δουλειάς και επιλογών» της νέας διοίκησης του θεάτρου.

Εξήντα νέες θέσεις εργασίας σε Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά

Περισσότερες από 60 νέες θέσεις εργασίας, προκήρυξαν οι δήμοι  Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, που αφορούν. Από αυτές, οι 38 αφορούν το Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλες 23 θέσεις το Δήμο Καλαμαριάς. Συγκεκριμένα:

Τρεις προτάσεις της ΡΕΚΚ υιοθέτησε το Δ.Σ. Καλαμαριάς

Τρεις προτάσεις της δημοτικής κίνησης «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» της μείζονος αντιπολίτευσης, υιοθέτησε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς.

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

«Κεραμίδα» 1.460.000 ευρώ στο Δήμο Θερμαϊκού από τη Ζ΄ ΔΟΥ

«Κεραμίδα» στο Δήμο Θερμαϊκού από τη Ζ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, καθώς του ζητάει να καταβάλει το υπέρογκο ποσό των 1.460.000 ευρώ για οφειλές προς το Δημόσιο που είχαν προκύψει από την Κοινωφελή Επιχείρηση του πρώην Δήμου Επανομής την περίοδο μεταξύ των ετών 2000 και 2009, κυρίως επί δημαρχίας Γραμμένου.

Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το δημοτικό σχολείο Τριαδίου

Μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου Τριαδίου
Στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) εντάχθηκε με απόφαση της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου ακόμη ένα έργο σχολικής στέγης, στην περιοχή Τριαδίου του Δήμου Θέρμης.

Εκδήλωση για τον Πολιτισμό και την Πολιτική από το "Δίκτυο"

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, με θέματα τον Πολιτισμό και την Πολιτική, διοοργανώνει το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών Θεσσαλονίκης την προσεχή Τετάρτη 25 Μαίου, ώρα 8 μ.μ. στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου.

Έντονη αντίδραση της «Συμπολιτείας» για τον αποκλεισμό του Δήμου Θερμαϊκού από πρόγραμμα της Περιφέρειας

Από τη σύσκεψη των οκτώ δημάρχων όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα
Έντονα αντέδρασε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στην είδηση ότι στο «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης», που καταρτίστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οκτώ Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δεν συμπεριλήφθηκε ο δήμος Θερμαϊκού, αν και αυτό αφορά περιοχές που πλήττονται από την ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Αγώνας δρόμου και πορεία ειρήνης στη Μνήμη Γρ. Λαμπράκη

Για τρίτη κατά σειρά χρονιά η ΕΔΥΕΘ, στα πλαίσια των καθιερωμένων εκδηλώσεών της του μήνα Μάη, οργανώνει  αύριο Πέμπτη 19 Μάη «Αγώνα Δρόμου» προς τιμή του δολοφονημένου, το 1963 στη Θεσσαλονίκη, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Θεσπίζεται «Κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» στο Δήμο Καλαμαριάς

Σχεδόν ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς στην προχτεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε τη θέσπιση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για την παροχή βοήθειας προς τους δημότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Να μην καταντήσουν τα "καραβάκια" όπως το έργο του μετρό!

Πολύ δουλειά, πολύς χρόνος και πολύ χρήμα, θα χρειαστούν μέχρι να υλοποιηθεί το έργο της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης και είναι ευχής έργο να μην πάρει τόσο χρόνο όσο η κατασκευή του μετρό, δεδομένου ότι το έργο θεωρείται παντελώς άγουρο.

Υπάλληλος της Περιφέρειας Κεν.Μακεδονίας κατηγορείται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος

Υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που φέρεται ως υπαίτιος της χρηματικής αποζημίωσης - ύψους 2 εκατ. ευρώ - την οποία κλήθηκε να καταβάλει το ελληνικού Δημόσιο σε εταιρία που κατασκευάζει το έργο του ανισόπεδου κόμβου Λαχαναγοράς (Κ-16), στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Παραδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα Ποτίδαια-Κασσανδρεία

Ένα πολύ σημαντικό έργο, το τμήμα Ποτίδαια – Κασσανδρεία, που πρόκειται  να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη,  παραδίδεται τον Ιούνιο στην κυκλοφορία.

Ποιοί είναι οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Νέοι διοικητές, τοποθετούνται σε ακόμη έντεκα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», «Άγιος Παύλος», «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο».

Eκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Θερμαϊκού την Κυριακή 22 Μαϊου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.  Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως είναι γνωστό, έχει αναγνωρίσει την 19η Μαϊου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Χρίστου Ζαφείρη: «Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων»

Ένα σημαντικό βιβλίο με πλούσια στοιχεία για την πορεία του εβραϊσμού 
Εβραίοι αντάρτες και αντάρτισσες του ΕΛΑΣ στη Δυτική Μακεδονία
μαζί με Χριστιανούς συναγωνιστές τους. Διακρίνονται: 1. Σ.Βαρσάνο,
2. Φ.Φλωρεντίν, 3. Λ.Ματαλόν, 4.  Μ.Καράσο και 5.  Λ.Καράσο 
Την παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού βιβλίου του φίλου δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στη 13 Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Κυριακής και λίγο πριν πέσει η αυλαία της διοργάνωσης.

Μία φωτογραφία από συνέντευξη με τον "Τίγρη"

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της δολοφονίας του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της ακροδεξιάς, το 1963 στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορώ να μην παρουσιάσουμε μία φωτογραφία που ανέσυρε από το πολύτιμο αρχείο του και μας έστειλε ο πολύ καλός φωτορεπόρτερ Γιώργος Γιακουμίδης.

Η Eurovision, ο Στάλιν και το ξέπλυμα των ουκρανών νεοναζί

της Ελένης Νικολαϊδου*
Και η Eurovision εφαρμόζει πολιτική; Το αντίθετο θα ήταν το παράξενο. Το τραγούδι της Ουκρανίας που νίκησε στον φετινό διαγωνισμό, αναφέρεται και υπερασπίζεται τους Τάταρους, οι οποίοι μετακινήθηκαν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την ΕΣΣΔ επειδή συνεργάστηκαν με τους Ναζί.

«Kαλοκαιρινές πηλοδημιουργίες» για παιδιά στην Επανομή

To παράρτημα Επανομής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θερμαϊκού, στο πλαίσιο των δράσεων φιλαναγνωσίας και δημιουργικότητας για παιδιά οργανώνει το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, ώρα 6:00 – 7:00 μ.μ. τις «καλοκαιρινές πηλο-δημιουργίες», που είναι για παιδιά Δημοτικού Σχολείου.

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Επίσημη εορτή η μέρα απελευθέρωσης από τους Ναζί

Με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο 81 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στις 9 Μαίου 2016, καθιερώνεται ως ημέρα επίσημου εορτασμού η 30η Οκτωβρίου κάθε έτους, μέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα Ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Το σεμινάριο για τα νομικά προβλήματα των προσφύγων

Ολοκληρώθηκαν στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ Παλάς» της Θεσσαλονίκης οι εργασίες του σεμιναρίου με θέμα "Αντιμετώπιση  νομικών προβλημάτων των μεταναστών και των προσφύγων στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα", που απευθυνόταν  σε Βούλγαρους δικηγόρους και σε Έλληνες δικηγόρους που γνωρίζουν τη Βουλγαρική γλώσσα. 

Μεγάλη εκδήλωση σήμερα του ΚΚΕ για το Μάη του 1936

Ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 15 Μαίου οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα και μεγάλη συναυλία.

Μία εξαιρετική βραδιά για την 93η επέτειο ίδρυσης της Ν.Μηχανιώνας

Μία εξαιρετική βραδιά, πέρασε το κοινό που παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου, στο ανοιχτό θεατράκι των Πεύκων, την εκδήλωση του ΔΗΠΠΑΚΥΘ για τα 93 χρόνια από την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων και τη δημιουργία της Νέας Μηχανιώνας.