Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Ψηφιακή περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας

Ανοιχτή και απομακρυσμένη πρόσβαση σε περισσότερα από 17.000 μουσειακά αντικείμενα, 12.000 φωτογραφίες, χιλιάδες έγγραφα και σχέδια και εκατοντάδες βίντεο με έρευνες και συνεντεύξεις προσφέρει το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ), μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των συλλογών του και της δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πάνω από 9 δισ. ευρώ οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μόνο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στα 9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια μόνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, στο σχετικό πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

3 Ιουνίου 1941: «Εδώ υπήρχε κάποτε η Κάνδανος»

Το πρώτο Ολοκαύτωμα των Ναζί στην Ελλάδα πριν 75 χρόνια
Πριν 75 χρόνια σαν σήμερα, στις 3 Ιουνίου 1941, οι Γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν οι Κρητικοί κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20 -31 Μαΐου 1941). Ήταν το πρώτο από τα μεγαλύτερα  εγκλήματα πολέμου των Ναζί στην Ελλάδα.

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Μήπως να ξανασκεφθούμε την ξεχασμένη κομποστοποίηση;

Σοβαρή μείωση του όγκου σκουπιδιών, που παράγονται στο δήμο Θερμαϊκού και τους άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να προκύψει από την πιλοτική διανομή στους δημότες κάδων κομποστοποίησης. Και είναι απορίας άξιο το γιατί οι Δήμοι που δαπανούν χρήματα σε διάφορες άλλες δραστηριότητες, δεν δίνουν βαρύτητα στην κατεύθυνση αυτή.

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Οι επιπτώσεις της ΤΤΙΡ και των άλλων συμφωνιών στη ζωή μας

Τι σημαίνουν τα αρχικά ΤΤΙΡ, ΤΤΡ, CETA και ΤΙSΑ; Τι επιφυλάσσουν στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου πρόκειται να υλοποιηθούν; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κυριαρχία των εθνικών κρατών, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο Περιβάλλον, τη Δικαιοσύνη, την υγεία; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά προσπαθούμε να δώσουμε παρακάτω.

«Φτου κι απ' την αρχή» για τη δημιουργία Γυμνασίου στο Μεσημέρι

Το πολύπαθο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας Γυμνασίου στο Μεσημέρι, επαναφέρει ο δήμος Θερμαϊκού στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη λήψη απόφασης, περίπου ενάμισι χρόνο μετά από ανάλογη σχετική ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Δ.Σ.

«Καλλιτεχνικός Ιούνιος 2016» στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Σειρά εκδηλώσεων με πλούσιο περιεχόμενο και υπό τον τίτλο «Καλλιτεχνικός Ιούνιος 2016», διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη σε όλες τις Δημοτικές του Ενότητες. Έχοντας χαρακτηρίσει τον Ιούνιο ως μήνα Πολιτισμού με πλήθος ποιοτικών εκδηλώσεων για όλα τα γούστα που προσφέρονται δωρεάν προς τους μικρούς και μεγάλους δημότες του.

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

«Συμπολιτεία»: Να αντιταχθεί ο δήμος Θερμαϊκού στη συμφωνία ΤΤΙΡ

Ως Δούρειος Ίππος για την καταστροφή της Ευρώπης χαρακτηρίζεται η συμφωνία ΤΤΙΡ
Να κηρυχθεί ο Δήμος Θερμαϊκού ως «Ζώνη Ελεύθερη από τη συμφωνία ΤΤΙΡ», ακολουθώντας το παράδειγμα χιλιάδων Ευρωπαϊκών δήμων, ζητάει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με πρόταση που απέστειλε προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη και το 33μελές δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνοντας παράλληλα τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Νέος διοικητής στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου»

Νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και άλλα οκτώ νοσοκομεία της χώρας, κυρίως της Θεσσαλίας και της Κρήτης, επέλεξε και τοποθετεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Προσλήψεις 150 εργαζομένων στην ΕΥΑΘ

Την πρόσληψη 150 εργαζομένων τους αμέσως επόμενους μήνες στην Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Έως τις 21 Ιουνίου οι εγγραφές για το ολοήμερο σχολείο

Έως τις 21 Ιουνίου πρέπει να γίνουν από τους γονείς/κηδεμόνες οι εγγραφές για το ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου και οι διαδικασίες για την εγγραφή των μαθητών για την ερχόμενη σχολική χρονιά, οριστικοποιήθηκαν με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας στην ΑΕΝ Μακεδονίας

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) Μακεδονίας στη Νέα Μηχανιώνα.

Παιχνίδια στην άμμο στην παραλία Νέων Επιβατών

Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, η παραλία των Νεων Επιβατών γέμισε από μικρούς και μεγάλους καλλιτέχνες που με μεγάλη χαρά δημιούργησαν και διασκέδασαν στην άμμο. Δημιουργήθηκαν πολλές μικρές ομάδες από τους μικρούς φίλους που με ζήλο κατασκεύασαν πολύ όμορφα γλυπτά.

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Τι κονδύλια παίρνουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης για πυροπροστασία

Το ποσό των 610.700 ευρώ, κατανέμεται στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας. Συνολικά για την κάλυψη της πυροπροστασίας, διατίθενται με την ίδια απόφαση 16.890.000,00 € στους δήμους όλης της Χώρας.

Κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης στους ΟΤΑ από την καθυστέρηση υποβολής οικονομικών στοιχείων

Η καθυστέρηση από τους Δήμους στην υποχρεωτική υποβολή οικονομικών στοιχείων στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Όταν σαν σήμερα κουρέλιαζαν τον αγκυλωτό σταυρό στην Ακρόπολη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πριν 75 χρόνια, στις 30 Μαΐου 1941, σημειώνονταν μία από τις πιο παράτολμες ενέργειες στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη: Δύο φοιτητές, οι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, αψηφώντας τις κατοχικές δυνάμεις, κατέβαζαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία, στέλνοντας σε κάθε άκρο της χώρας, σε κάθε σημείο της σκλαβωμένης στους Ναζί γηραιάς ηπείρου, το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα κατά του Χιτλεροφασισμού.

Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

«Δεν υφίσταται Τσάμικο ζήτημα», δηλώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Προσλήψεις 13 ατόμων για τα ΚΔΑΠ του δήμου Καλαμαριάς

Η Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Καλαμαριάς (Κ.Ε.Δ.ΚΑ.) πρόκειται να προσλάβει δεκατρία (13) άτομα των παρακάτω ειδικοτήτων: Πέντε (5) δάσκαλοι ΠΕ, δύο (2) νηπιαγωγοί ΠΕ, τρείς (3) γυμναστές ΠΕ και τρείς (3) εικαστικοί ΠΕ ή ΔΕ, με διάρκεια σύμβασης από την Τρίτη 21/06/2016 έως την Παρασκευή 19/08/2016.

Η επιστροφή σαν σήμερα του Ν.Ζαχαριάδη από το Νταχάου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Έκπληκτο το πανελλήνιο, πληροφορούνταν από ένα έκτακτο παράρτημα της εφημερίδας Ριζοσπάστης, την Πρωτομαγιά του 1945, ότι ο θεωρούμενος ως αγνοούμενος στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, στη Γερμανία, αρχηγός του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, ήταν ζωντανός και ότι σύντομα θα επέστρεφε στην Ελλάδα.

Διανομή τροφίμων σε 9.196 άπορους του δήμου Θεσσαλονίκης

Δορυφορικός χάρτης του περιπτέρου 16 της ΔΕΘ όπου θα γίνει η διανομή
Την τρίτη διανομή τροφίμων, φρούτων - λαχανικών, ελαιολάδου, κοτόπουλου, τυριού και ειδών βασικής υλικής συνδρομής (απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων), θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, η Κοινωνική Σύμπραξη ΠΕ Θεσσαλονίκης – Ανατολικό Τμήμα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».

Προβληματίζει η ανυπαρξία ελέγχων στην ιχθυόσκαλα Ν.Μηχανιώνας

Προβληματίζει η ανυπαρξία ελέγχων στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας, από όπου καθημερινά διακινούνται περίπου 80 τόνοι ψαρικών, αν και σύμφωνα με τον κανονισμό, θα πρέπει την ώρα της δημοπρασίας των ψαριών να παρίσταται κτηνίατρος όλες τις ημέρες λειτουργίας της ιχθυόσκαλας.

Συνεδριάζει αύριο Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Συνεδριάζει αύριο Δευτέρα στις 16.00, η 11η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο, με 65 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι: