Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Μπουτάρης: Μικτό σύστημα συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη και καταγγελία της σκανδαλώδους σύμβασης με τον ΟΑΣΘ

Ένα μικτό σύστημα συγκοινωνιών από έναν διαδημοτικό φορέα, προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ThessNews, ενώ  παράλληλα ζητάει την καταγγελία της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ.

Όταν ο ΟΑΣΘ ρίχνει την ευθύνη στα ΑΜΕΑ, στους μαθητές και τους ηλικιωμένους που δεν πληρώνει τους εργαζομένους του

Ενώ συνεχίζεται για 8η κατά σειρά ημέρα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, η διοίκηση του Οργανισμού με ανακοίνωσή της προσπαθεί να ρίξει «γέφυρες» προς το υπουργείο Μεταφορών. Ωστόσο, με προκλητικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι δεν πληρώνει το προσωπικό της επειδή έχει παθητικό που μεταφέρει δωρεάν τα ΑΜΕΑ και με μειωμένο εισιτήριο τους μαθητές, τους πολύτεκνους και τους ηλικιωμένους!

Κάρτες στάθμευσης από τα καταστήματα της Καλαμαριάς

Τρόπους για να τονώσει την κίνηση της τοπικής αγοράς αναζητεί ο Εμπορικός σύλλογος Καλαμαριάς που προκειμένου να δώσει «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν θέσεις parking.

Προσλήψεις εργαζομένων σε ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και ΕΥΔΑΠ

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις «δυνάμεις» της σε προσωπικό και με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών της, η Διοίκηση της ΕΥΑΘ των ΕΛΤΑ θα προχωρήσει στις αρχές του 2017 σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, μέσα στο Φθινόπωρο θα εκδοθούν οι δύο προκηρύξεις για προσλήψεις μονίμων στις δύο από τις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ της χώρας, τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ. το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς με 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η συνεδρίαση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1 με τα ακόλουθα θέματα:

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Αξιέπαινη πρωτοβουλία για τις μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη

Μαζικό ώτοστοπ για τη διευκόλυνση όσων δεν διαθέτουν Ι.Χ.
Με μία εξαιρετική πρωτοβουλία, απαντούν πολίτες της Θεσσαλονίκης στη νέκρωση της αστικής συγκοινωνίας στην πόλη, βρίσκοντας εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης, μια και εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, έμεινε το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης χωρίς αστικά λεωφορεία για 7η συνεχόμενη μέρα.

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας και η ταλαιπωρία

Από την πορεία των εργαζομένων του ΟΑΣΘ
Σειρά από φορείς της Θεσσαλονίκης, για να ξαναβγούν στους δρόμους λεωφορεία και να λειτουργήσει εκ νέου ομαλά η αγορά, ζητούν αναστολή στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, οι οποίοι στη διάρκειας μιας σημερινής επεισοδιακής συνέλευση, στο ΕΚΘ, αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρις ότου λάβουν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.

«Τσουχτερές» και δυσβάσταχτες τιμές επιβάλει η διοίκηση Μαυρομάτη στο κολυμβητήριο του ΚΑΠΠΑ 2000

Έντονη η αντίδραση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» που καταψήφισε
«Τσουχτερές» και δυσβάσταχτες για τα βαλάντια των περισσοτέρων τιμές, επιβάλλει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού στους δημότες και στα παιδιά τους που θα θελήσουν να μάθουν κολύμβηση ή να προπονηθούν στην κλειστή πισίνα του κολυμβητηρίου του ΚΑΠΠΑ 2000, στην Περαία.

Παρουσιάζεται αύριο το νέο βιβλίο του Αντώνη Ματζάρη

Tο βιβλίο του συγγραφέα, πρώην Δημάρχου Θερμαϊκού, Αντώνη Ματζάρη με τίτλο «Χαμένες Γενιές, χαμένες αγάπες», θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00΄, στο αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ 2000 στην Περαία, στα πλαίσια του εορτασμού της «Γενέθλιας ημέρας της Περαίας».

Για 7η ημέρα η Θεσσαλονίκη όμηρος του ΟΑΣΘ

Σε λίγο θα πιάσουν... αράχνες οι στάσεις του ΟΑΣΘ
Για 7η μέρα χωρίς αστικά λεωφορεία, μένει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων, κι ενώ οι μεγαλομέτοχοι του ΟΑΣΘ με τη συμπεριφορά τους εξακολουθούν να κρατούν όμηρο το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, απορρίπτοντας τις προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών για την εξεύρεση λύσης και την επανακυκλοφορία των λεωφορείων.

Εξηγήσεις για τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ ζητάει η ΡΕΚΚ

Εξηγήσεις από τον δήμαρχο Καλαμαριάς και τον πρόεδρο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, για την έλλειψη καταφυγίου αδέσποτων ζώων, ζητάει με αναφορά του ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς», Μανόλης Λαμτζίδης. Επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να απαλλαγεί ο δήμος Καλαμαριάς από το βάρος της εισφοράς στον ΣΥΠΠΑΖΑΘ.

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Και άλλες προειδοποιήσεις για πλημμύρες που έπεσαν στο κενό

Ο «Φάρος του Θερμαϊκού» φέρνει στην επιφάνεια και άλλες προειδοποιήσεις αρμόδιων υπηρεσιών για τον κίνδυνο πλημμυρών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που τις αγνόησαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι της περιοχής, αποφεύγοντας να προχωρήσουν στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, με συνέπεια τις καταστροφές που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό.

«Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς του ΟΑΣΘ» λέει ο Σπίρτζης

«Δεν θα κάνουμε πίσω στους εκβιασμούς του ΟΑΣΘ», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή «ΕπιΚοινωνία»
της ΕΡΤ3, ενώ αναφέρθηκε και στις  δύο προτάσεις που έχει υποβάλλει για λύση στο θέμα της επίσχεσης εργασίας στον ΟΑΣΘ.

Απλήρωτοι 9 μήνες οι εργαζόμενοι σε «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη»

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από εννέα μήνες.

«Συμπολιτεία» προς δήμαρχο Θερμαϊκού: "Πάρτε πρωτοβουλίες και μέτρα για τις συγκοινωνίες"

Προτείνει τη δρομολόγηση τουριστικών λεωφορείων για κάλυψη αναγκών
Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτη ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα της αστικής συγκοινωνίας, δεδομένου ότι οι κάτοικοι στα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Θερμαϊκού υφίστανται αφάνταστη ταλαιπωρία για να προσέλθουν στις δουλειές τους, να μεταβούν στα νοσοκομεία και οι μαθητές στα σχολεία τους.

Για 6η συνεχόμενη ημέρα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα η Θεσσαλονίκη παραμένει χωρίς αστική συγκοινωνία, με συνέπεια την αφάνταστη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους, οι ασθενείς να μεταβούν στα νοσοκομεία και οι μαθητές στα σχολεία τους. Την ίδια στιγμή, οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, με εξαίρεση τον Γιάννη Μπουτάρη, παρακολουθούν άφωνοι το εξελισσόμενο συγκοινωνιακό δράμα.

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Σύγχρονο «Τείχος του Αίσχους» στους Νέους Επιβάτες !

Η οργή των κατοίκων της περιοχής του mamabloob, στους Νέους Επιβάτες, ξεχείλισε όταν είδαν να καταργείται, με απόφαση της Πολεοδομίας και έγκριση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, ένας δρόμος από τον ιδιοκτήτη οικοπέδου και στη θέση του να χτίζεται ένα τοιχίο για την παρεμπόδιση διέλευσης πεζών και οχημάτων.

Για επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί η ΕΜΥ

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται από τις βραδινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου) μέχρι και τις απογευματινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γιορτή σπανακιού το Σάββατο στην Αγ. Παρασκευή Θέρμης

Γιορτή σπανακιού, όπως κάθε χρόνο από το 2001 διοργανώνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, με ώρα έναρξης 20:00, στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής Θέρμης, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θέρμης Δρώμενα 2016».

Αποκάλυψη: Εδώ και 4 χρόνια προειδοποιούσε η Πυροσβεστική για τον κίνδυνο πλημμυρών στις ακτές του Θερμαϊκού !

Σε ώτα μη ακουόντων οι προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής
εδώ και 4 χρόνια, ακόμη από τον Δεκέμβριο του 2012
Ο «Φάρος του Θερμαϊκού» αποκαλύπτει σήμερα ότι ακόμη από το έτος 2012, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή του Θερμαϊκού, όπως και σε άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, επισημαίνοντας παράλληλα την αδιαφορία των Δήμων στη λήψη προστατευτικών μέτρων.

Ο οριστικός πίνακας για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Οι 3.337 θέσεις απασχόλησης ανέργων σε 17 Δήμους
Αναρτήθηκε στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕ∆ (www.oaed.gr), στην ενότητα «Προγράµµατα Απασχόλησης – Προγράµµατα Κοινωφελούς Χαρακτήρα» ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων και ο Οριστικός Πίνακας Αποκλειοµένων Ανέργων του «Προγράµµατος Κοινωφελούς Χαρακτήρα, για 3.337 θέσεις εργασίας, σε 17 ∆ήµους, ύστερα από σχετική Απόφαση της ∆ιοικήτριας του ΟΑΕ∆ καθ. Μαρίας Καραµεσίνη.

Για 5η συνεχόμενη ημέρα χωρίς λεωφορεία η ΘΕσσαλονίκη

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα παραμένει χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ αποφάσισαν τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας, κρίνοντας ότι η χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους. Σήμερα, εκδικάζεται και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ κατά της επίσχεσης.

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αναστάτωση στη Δυτική Θεσσαλονίκη από τη δυσοσμία

Δενδροπόταμος
Η έντονη δυσοσμία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους οι οποίοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, ενώ  σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε η δημοτική Αρχή, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, τα παιδιά των σχολείων παρουσιάζουν ενοχλήσεις στα μάτια και τον λαιμό.

Βουρκωμένη η Ν.Μηχανιώνα αποχαιρέτισε την 53χρονη Σταυρούλα

Ολόκληρη η Νέα Μηχανιώνα θρήνησε για το χαμό της 53χρονης Σταυρούλας Πιπερά, του τραγικού θύματος των πλημμυρών της 7ης Σεπτεμβρίου. Και εκατοντάδες κόσμου, τη συνόδεψε το μεσημέρι της Τρίτης στην τελευταία της κατοικία .

45 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Σεφέρη

Σαν σήμερα πριν 45 χρόνια, στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης, Γιώργος Σεφέρης. Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Γραμματολογικά ανήκει στη «Γενιά του '30».

Για 4η ημέρα η Θεσσαλονίκη χωρίς αστική συγκοινωνία

Συνεχίζεται για 4η ημέρα σήμερα η ταλαιπωρία των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς η ακινητοποίηση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από το περασμένο Σάββατο τους έφερε σε κατάσταση απόγνωσης. Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων θα είναι η σημερινή συνάντηση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ με τον υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη, ενώ τον υπουργό για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα δει εντός της ημέρας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Η χαμένη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και τον Ελληνισμό

Ιούνιος 1995: Ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη
του Δημήτρη Γαρούφα
Πριν από περίπου 25 χρόνια παρουσιάστηκε για την Ελλάδα μία ιστορική ευκαιρία αναβάθμισής της σε περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης. Με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στις γειτονικές χώρες και το άνοιγμα των συνόρων ήταν η μόνη χώρα στην περιοχή μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς και σχετικά καλή οικονομική κατάσταση. Μπορούσε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προβάλλοντας την ευρωπαϊκή προοπτική να αναδειχθεί σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Πέθανε η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, Βούλα Δαμιανάκου

Απώλεια για τα Ελληνικά γράμματα ο θάνατος της Βούλας Δαμιανάκου, που πέθανε πλήρης ημερών το βράδυ της Κυριακής. Ποιήτρια, συγγραφέας, μεταφράστρια, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, η Βούλα Δαμιανάκου υπήρξε σύντροφος, συνεργάτης και ταμένη στη μνήμη και το έργο του Βασίλη Ρώτα.

ΠΟΕΣΥ: «Ο δημοσιογράφος πρέπει να συλλέγει και να διασταυρώνει πληροφορίες με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους»

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με απόφασή της καταδίκασε την τακτική που επέλεξαν οι δύο δημοσιογράφοι Θάνος Δημάδης και Δημήτρης Σουλτογιάννης για να κάνουν ρεπορτάζ στη Νέα Υόρκη, κάνοντας λόγο για γελοιότητες που καταβαραθρώνουν τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση.

Αιχμάλωτη των μετόχων του ΟΑΣΘ, παραμένει η Θεσσαλονίκη-Ενόψει εξελίξεων στο θέμα;

Ενόψει σημαντικών εξελίξεων, βρίσκεται η υπόθεση του ΟΑΣΘ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φάρου του Θερμαϊκού» το υπουργείο Μεταφορών φαίνεται να βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο γιαυτή την αμαρτωλή ιστορία 59 χρόνων, την ίδια στιγμή που το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης παραμένει για Τρίτη ημέρα σήμερα χωρίς αστικές συγκοινωνίες.

Μνημόσυνο σήμερα για τα θύματα του Μπλόκου της Καλαμαριάς

Φωτογραφίες τριών από τα θύματα του Μπλόκου της Καλαμαριάς
Ο Δήμος Καλαμαριάς  πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, στις 6.30 το απόγευμα, το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς - θύματα, στο ηρώο της πλατείας 13ης Αυγούστου (πάρκο Κερασούντος).

Δυστυχώς, βρέθηκε νεκρή η 53χρονη Μηχανιώτισσα

Νεκρή εντοπίστηκε η 53χρονη Μηχανιώτισσα Σταυρούλα Πιπερά, η οποία αγνοούνταν από τις 7 Σεπτεμβρίου 2016, μετά από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τον δήμο Θερμαϊκού, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που κατέβαζε το ρέμα της Νέας Μηχανιώνας. 

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Οι "Πιλότοι της Επανομής" κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δύο εξαιρετικές φωτογραφίες του 1918 για τους "Πιλότους της Επανομής", τη Γαλλική Μοίρα που με βάση την παραλία της Επανομής επιτηρούσε το Θερμαικό και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα αεροπλάνα της, δημοσίευσε στη δημόσια ομάδα του Facebook "Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης" το μέλος της Απόστολος Βρεφίδης.

Χώρα γερόντων το έτος 2050 η Ελλάδα

Μαύρες σκέψεις προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι.. από 8,3 ως 10 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα. 

Παραβάσεις ερασιτεχνών ψαράδων εντοπίζει το Λιμενική Τμήμα Ν.Μηχανιώνας

Στελέχη του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Νέας Μηχανιώνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, βεβαίωσαν δύο αλιευτικές παραβάσεις τις απογευματινές ώρες χθες σε Ν.Μηχανιώνα  και Επανομή σε βάρος ερασιτεχνών ψαράδων.

Διευκρινίσεις Φάμελλου για παράταση φορολογικών υποχρεώσεων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με την εξάμηνη παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων πολιτών του δήμου Θερμαϊκού που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.

Όταν οι ευθύνες μετονομάζονται σε «Θεομηνίες»

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Λένε ότι «η φύση εκδικείται». Άλλοτε πάλι, κάθε φυσική καταστροφή την αποκαλούμε «Θεομηνία», προσπαθώντας να την περιβάλλουμε με έναν μανδύα μυστηρίου, ακριβώς για να αποκρύψουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις δικές μας ευθύνες. Για να αποσιωπήσουμε το γεγονός ότι για να πάρει τεράστιες διαστάσεις μία φυσική καταστροφή, κάτι στραβό έγινε από μέρους μας, κάπου εμείς δεν πήραμε έγκαιρα τα μέτρα που απαιτούνταν. Καθώς πρέπει όλοι κάποτε να καταλάβουμε ότι η φύση, δεν είναι αυτή που εκδικείται, ούτε είναι αυτή που σκοτώνει, αλλά απλά λειτουργεί έτσι όπως γίνεται αιώνες τώρα, από τότε που προέκυψε ο πλανήτης μας.