Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Οι λησταντάρτες «ιππότες των ορέων» στην περιοχή Θεσσαλονίκης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι ο διαβόητος λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας, έγινε περισσότερο γνωστός στο Πανελλήνιο, μετά από μία μυθιστορηματική του απόδραση ενώ μεταφέρονταν σιδηροδέσμιος στις φυλακές του Γεντί-Κουλέ της Θεσσαλονίκης, εξευτελίζοντας στην κυριολεξία την χωροφυλακή. Ο Γιαγκούλας περιβλήθηκε την αχλύ ενός μύθου και ενός Θρύλου όσο κανείς άλλος όχι μόνο για τις στυγερές δολοφονίες και τις αποδράσεις του αλλά γιατί η εγκληματική ληστρική δράση του κάποιες φορές συνοδεύονταν με πράξεις που στα μάτια των απλοϊκών χωρικών φαίνονταν ότι στρέφονταν κατά της αδικίας.

Μαυρομάτης: Στα 15 εκατ. ευρώ οι ζημίες από την καταιγίδα

Στα 15 εκατομμύρια ευρώ, ανέρχονται οι ζημιές που προκλήθηκαν στο δήμο Θερμαϊκού από την καταστροφική καταιγίδα της 7ης Σεπτεμβρίου, όπως εκτιμά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Καρφίτσα.

Ημερίδα στο δήμο Θέρμης για το νερό

Ανοιχτή ημερίδα με θέμα «Νέες τεχνολογίες και κατανάλωση νερού», οργανώνουν ο Δήμος Θέρμης και η εταιρία πληροφορικής UTRA4,  την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 στο Κτίριο πολιτικής προστασίας Δήμου Θέρμης, (1ο χιλιόμετρο Θέρμης –Τριαδίου), και ώρα 10.00 το πρωί.

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Ένας μήνας από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένας ακριβώς μήνας, συμπληρώθηκε σήμερα από την καταστροφική καταιγίδα της 7ης Σεπτεμβρίου που έπληξε τις μισές σχεδόν περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για πολλά ακόμη λόγω των σοβαρών κατολισθήσεων και αφήνοντας πίσω της δύο ανθρώπινα θύματα.

Xαριστικό bazaar βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς

Xαριστικό bazaar βιβλίων οργανώνει την Τρίτη στις 11 Οκτωβρίου η Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς, όπου οι  φίλοι του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν από μεγάλη ποικιλία βιβλίων που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.

Πρ. Παυλόπουλος για απελευθέρωση Αθήνας και Θεσσαλονίκης από τους χιτλερικούς κατακτητές

"Να μην ξεχνάμε, ότι οι ελληνικές απαιτήσεις, και σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο και σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, είναι και νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της» και «Θεσσαλονίκη, ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα"

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Συνεδρίαση της Επιτροπής εορτασμού για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εργασίας των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944, ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου.

24ωρη απεργία στη «Μακεδονία» από τους απλήρωτους εδώ και εννέα (!) μήνες εργαζόμενους

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από εννέα μήνες.

Το δίκτυο ύδρευσης, οι πλημμύρες και οι αναλύσεις νερού

Είναι τόσο πολλές και εκτεταμένες οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε ακόμη και
μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΥΑΘ με... χειρουργικό τρόπο (μπαϊ-πας)
Με δελτίο τύπου που εξέδωσαν ο Δήμος Θερμαϊκού και η ΔΕΥΑΘ, διαβεβαιώνουν τους κατοίκους ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στην ποιότητα του πόσιμου νερού, στην περιοχή μας. Δεν αμφισβητούμε τη διαβεβαίωση αυτή, όμως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, καθώς στηρίζονται σε αναλύσεις του νερού που έγιναν πριν… δύο μήνες!!.

Κτηματολόγιο: Αρχίζουν τη Δευτέρα οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για περιοχές των δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινά τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, για τις περιοχές του δήμου Θερμαϊκού α) Αγγελοχωρίου, Επανομής και Ν. Μηχανιώνας και β) Αγ. Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου του Δήμου Θέρμης. Καλούνται δε οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Φως στα σκοτάδια από τον Tύπο στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Φως στα σκοτάδια της οθωμανικής τυραννίας, όπου όλα «τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», έρχονταν να ρίξουν οι ελληνικές εφημερίδες που εκδίδονταν στην υπόδουλη Mακεδονία, εμψυχώνοντας με την τολμηρή πολλές φορές αρθρογραφία τους –παρά την αυστηρότητα της λογοκρισίας– τον πληθυσμό.1 Tο ίδιο συμβαίνει και με το πρώτο περιοδικό που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη τον 20ό αιώνα, τις Θερμαϊκές Hμέρες.2

Έκκληση στην κυβέρνηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για το νερό

Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η WWF, η Greenpeace, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Καλλιστώ, αντιδρώντας την ένταξη της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο, καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το νερό ως δημόσιο αγαθό και περιβαλλοντικό - φυσικό πόρο, για τον οποίο δεν μπορεί να ισχύουν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Πόσο δίκιο είχε η «Συμπολιτεία» για τη θαλάσσια συγκοινωνία

Ακόμη και με τον .... ερασιτεχνικό τρόπο που λειτουργούν τα "καραβάκια", θα
μπορούσαν να βοηθήσουν στις μετακινήσεις του κοινού τις μέρες της επίσχεσης ΟΑΣΘ
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Μία πολύ σωστή επισήμανση έκανε η εφημερίδα Μακεδονία, σε ρεπορτάζ των Έλενας Αποστολίδου και Χριστίνας Ταχιάου: Εάν δεν είχαν σταματήσει για φέτος - λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσχεση στον ΟΑΣΘ- να λειτουργούν τα καραβάκια που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, τότε θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς το δήμο Θερμαϊκού και αντίστροφα.

Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια του ΑΠΘ

Tη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή του γιορτάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ένα διήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΑΠΘ στην Πόλη», που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους και όπου  θα παρουσιάσει το έργο του Πανεπιστημίου και τους ανθρώπους του.

Κουφάλια:Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε μαθήτρια στο προαύλιο σχολείου

Αδέσποτο σκυλί που βρισκόταν εντός του προαύλιου χώρου του Λυκείου, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, δάγκωσε μαθήτρια της Γ' τάξης, την ώρα που αυτή καθόταν αμέριμνη σε παγκάκι του σχολείου.

Οι σειρήνες του συναγερμού θα ηχήσουν σήμερα το πρωί

Οι σειρήνες συναγερμού πολιτικής άμυνας θα ηχήσουν το πρωί της Τετάρτης στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2016».

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Mας τελείωσαν οι αεροψεκασμοί. Κάντε υπομονή για τα κουνούπια μέχρι να έρθουν τα κρύα…

Παρά το γεγονός ότι τα σμήνη των κουνουπιών έχουν κάνει «το βίο αβίωτο» στους  κατοίκους της περιοχής, η εταιρία που ανέλαβε για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τους αεροψεκασμούς για τα ενοχλητικά αυτά έντομα, καθησυχάζει ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο από αυτά. Και αντί να πάρει μέτρα για την εξουδετέρωση των κουνουπιών, συνιστά να κάνουμε… υπομονή μέχρι να έρθουν τα κρύα και τα εξοντώσουν!

Λήγει την Πέμπτη η προθεσμία εγγραφής άνεργων νέων

Οι άνεργοι νέοι ηλικίας 25-29 ετών, απόφοιτοι δευτεροβάθµιας και τριτοβάθµιας Πανεπιστηµιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης, καλούνται να προσέλθουν στα Κέντρα Προώθησης Ανεργίας (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ έως την Πέµπτη 6 Οκτωβρίου 2016, για να εγγραφούν στο Μητρώο ανέργων ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του βιογραφικού τους προκειµένου να µπορούν να ενταχθούν στο πρόγραµµα «Απόκτησης Εργασιακής Εµπειρίας τεσσάρων µηνών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ».

Η μεγάλη γιορτή του σινεμά: Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από 3 έως 13 Νοεμβρίου

Ενδιαφέρουσες ταινίες, θα προβληθούν στo 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού με τους θεατές, θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.  Η μεγαλύτερη γιορτή του σινεμά φέρνει στη Θεσσαλονίκη τις καλύτερες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

Σύστημα ειδοποίησης βλαβών στην ύδρευση του Λαγκαδά

Μία πολύ καλή πρωτοβουλία έλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαγκαδά (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.), για τη δημιουργία συστήματος ειδοποίησης καταναλωτών μέσω μηνυμάτων (sms), με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τις βλάβες σε αγωγούς ύδρευσης στην περιοχή.

Έκτακτη συνέλευση για εργασιακά των εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού

Έκτακτη Γενική Συνέλευση, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θερμαϊκού, αυτή την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, με θέμα: «Εργασιακά ζητήματα και λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπισή τους».

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού την Πέμπτη

Αλλάζει ο καιρός στην Κ. Μακεδονία την ερχόμενη Πέμπτη και δεν αποκλείεται να πέσουν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, καθώς το ψυχρό κύμα από την Β. Ευρώπη θα επηρεάσει έστω και για λίγο τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να πέσει ακόμη και σε αρνητικές θερμοκρασίες στα ορεινά.

Επιχειρήσεις λογισμικού αναζητούν 100 νέους επιστήμονες

Περισσότερες από 15 δυναμικές επιχειρήσεις λογισμικού (ICT)  με παραγωγικές δομές στη Θεσσαλονίκη, με εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλες της ηπείρους, με περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους και με τη συνεργασία του Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης αναζητούν 100 νέους επιστήμονες για άμεση απασχόληση.

Εργασίες συντήρησης της Δημοτικής Αγοράς Επανομής

Στη συντήρηση του κτιρίου δημοτικής αγοράς Επανομής προχωρά ο δήμος Θερμαϊκού έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χρεοκόπησε ουσιαστικά ο ΟΑΣΘ

Aπο τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΣΘ προκύπτει με βεβαιότητα ότι ο Οργανισμός έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, καθώς μέσα στο 2016 θα εμφανίσει ζημίες 35 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 95 εκατομμύρια χρωστάει σε τράπεζες και προμηθευτές. Επομένως η αναζήτηση λύσης για την «επόμενη μέρα» είναι περισσότερο από κατεπείγουσα.

Κατασχέθηκαν 35 κιλά τσιπούρες στην Ιχθυόσκαλα Ν.Μηχανιώνας

Από το Λιμενικό Τμήμα Νέας Μηχανιώνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας, κατά τη διάρκεια ελέγχου, τριάντα πέντε κιλά ψάρια του είδους «SPARUS AURATA» (τσιπούρα).

Δύο σφοδρές καταιγίδες στην Επανομή το 1924 και το 1965

         Το ιστορικό καφενείο του Γ.Γραμμένου όπου μέσα λειτουργούσε και κουρείο    
Σφοδρές καταιγίδες σαν αυτές που έπληξαν το δήμο Θερμαϊκού, κυρίως στο τρίγωνο Αγία Τριάδα-Νέα Μηχανιώνα-Παραλία Επανομής είχαν ξανασυμβεί, όπως θυμούνται οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής άλλες δύο φορές στο παρελθόν, κυρίως το 1924 και το 1965, ευτυχώς με πολύ μικρότερη διάρκεια.

Συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ.Μακεδονίας

Συνεδριάζει σήμερα στις 13:00 το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη), με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

Εργασίες συντήρησης στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 μέχρι και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 λόγω εργασιών συντήρησης στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Σπίρτζης: "Θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση του ΟΑΣΘ"

Καταπέλτης κατά του ΟΑΣΘ για το σκάνδαλο εξήντα χρόνων στον οργανισμό που το πληρώνει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, ήταν ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρζτης, στην εκπομπή ΕΠΤΑ της ΕΡΤ, με τη Βάλια Πετούρη.

Ολοκληρωτική η καταστροφή βιοκαλλιεργητών της Επανομής

Σχεδόν ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή που υπέστησαν οι βιοκαλλιεργητές στην Επανομή μετά τις πρόσφατες πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας Χρυσούλα Σκορδίτη.

Δήμος Θερμαϊκού: «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μια χαρά, τα καθαρίζει τις τελευταίες ημέρες τα ρέματα η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού με τα δικά της αλλά και με τα «δανεικά» μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων Θέρμης και Καλαμαριάς που χρησιμοποιεί. Δικαιολογημένα λοιπόν οι πολίτες αναρωτιούνται : Δεν μπορούσε αυτός ο καθαρισμός να είχε γίνει νωρίτερα, ώστε να είναι μικρότερες οι καταστροφές από την καταιγίδα που βιώσαμε στις 7 Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως χωρίς θύματα;

Ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Αγίας Τριάδας και πως το αντιμετώπισε η διοίκηση Μαυρομάτη

Ένα αίτημα που το διατύπωσαν πολλοί κάτοικοι της Αγίας Τριάδας, μετέφερε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού: Να ασκηθεί από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού πίεση προς τη διοίκηση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, αλλά και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να προταχθεί το έργο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου προς την Αγία Τριάδα.