Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Παυλόπουλος: Απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορίας

Την οφειλόμενη απάντηση στους παραχαράκτες και κιβδηλοποιούς της Ιστορίας, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Δέλτα.

Πως γιορτάσθηκε για πρώτη φορά η αποτίναξη της Γερμανικής Κατοχής

72 χρόνια απελευθέρωσης από τους Ναζί
Στο βήμα ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μετέπειτα δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θανάσης Γιαννούσης
Είναι πολύ σημαντικό το ότι για πρώτη φορά φέτος, θα γιορταστεί επίσημα στη Θεσσαλονίκη η 30η Οκτωβρίου 1944, ως ημέρα απελευθέρωσης  της πόλης από τους Ναζί, καθώς με Προεδρικό Διάταγμα, καθιερώθηκε ως δημόσια γιορτή για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους χιτλερικούς κατακτητές. Το γεγονός, μας γυρίζει 36 χρόνια πίσω, όταν η τότε δημοτική αρχή της πόλης είχε αποφασίσει τον εορτασμό της επετείου για πρώτη φορά από την απελευθέρωση, σπάζοντας το πέπλο που επιμελώς είχε απλωθεί γύρω από την συγκλονιστική εκείνη επέτειο.

Oι Άγγλοι, οι Ναζί και η Θεσσαλονίκη

72 χρόνια από την είσοδο του ΕΛΑΣ και την απελευθέρωση
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Η παραπληροφόρηση, δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο, αλλά ακολουθούνταν πάντα από τις δυνάμεις εκείνες που ήθελαν να συσκοτίσουν, να διαστρεβλώσουν, να σερβίρουν ψέματα και ανακρίβειες στον ελληνικό λαό. Με πρώτους διδάξαντες, τους μεγάλους «φίλους» και «προστάτες» της χώρας μας, όπως έγινε και στην περίπτωση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, στις 30 Οκτωβρίου 1944. Οι οποίοι μάλιστα «είδαν» τους … Άγγλους να απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη την άγια εκείνη ημέρα.

Πρόσληψη 31 ατόμων στο δήμο Θερμαϊκού

Tην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τριανταενός (31) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, ανακοίνωσε ο δήμος Θερμαϊκού και συγκεκριμένα τους εξής, ανά υπηρεσία:

Προσλήψεις προσωπικού σε τρεις Δήμους

Προσλήψεις προσωπικού με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, ανακοίνωσαν οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου, Θεσσαλονίκης και Κασσάνδρας, καθώς και οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.). Αναλυτικότερα:

Αρνήθηκε η διοίκηση Μαυρομάτη να παραχωρήσει αίθουσα στη «Συμπολιτεία» για Ημερίδα αντιπλημμυρικής θωράκισης!

H «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καταγγέλει ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αυταρχισμού και ιδιοκτησιακής αντίληψης που έχει για το Δήμο Θερμαϊκού η διοίκηση Μαυρομάτη, η οποία ΑΡΝΗΘΗΚΕ την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Μηχανιώνας, προκειμένου να πραγματοποιήσει εκεί η παράταξή μας ημερίδα με τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου και θέμα την αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των περιοχών του Δήμου μας.

Παραστάσεις της Περιφέρειας Κ.Μ. για τον Αριστοτέλη

Σειρά θεατρικών παραστάσεων με τίτλο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» του Γιώργου Χαραλαμπίδη θα παρουσιάσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ. θέλοντας να τιμήσουν την χρονιά του «Αριστοτέλη» σε συνεργασία με τον Θεατρικό Σύλλογο «Ουρανός με αστέρια» (OmA).

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο της ΕΣΗΕΜΘ για την ερευνητική δημοσιογραφία

Οι δημοσιογράφοι που πήραν μέρος στο εργαστήριο της ΕΣΗΕΜΘ, κρατώντας
πινακίδες με ονόματα φυλακισμένων Τούρκων συναδέλφων τους
Η επινοητικότητα σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και φορείς, η δοκιμή επιχειρηματικών σχημάτων που απέχουν από τα παραδοσιακά, η ενίσχυση των δεοντολογικών αρχών σε συνάρτηση με τα αυξημένα μέτρα προστασίας των πηγών, των πληροφοριών και των Μέσων από τη «βιομηχανία αγωγών», αλλά και από ψηφιακές απειλές, είναι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η ερευνητική δημοσιογραφία. 

Κατασχέθηκαν 42 κιλά κουτσουμούρες στην Ιχθυόσκαλα

Νέα ποσότητα παράνομα αλιευμένων ψαριών, αυτή τη φορά Σαράντα δύο (42) κιλά «κουτσουμούρες» (mullus barbatus) βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σήμερα το πρωί, στην ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας κατά τη διάρκεια ελέγχου από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, καθώς ήταν διαστάσεων μικρότερων των 06–09 εκατοστών, αντί του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους 11 εκατοστών.

Διευκρινίσεις για την αναστολή οφειλών λόγω πλημμυρών

Με απόφαση – διευκρίνιση του Υπουργού Οικονομικών γίνεται γνωστό ότι, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν με τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου στο Δήμο Θερμαϊκού, αναστέλλεται η καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων  στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία και την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στο Δήμο Θερμαϊκού.

Συγκεντρώνονται καπάκια για καλό σκοπό από τον Δήμο

Kαπάκια από νερά και αναψυκτικά πάσης φύσεως, συγκεντρώνει ο Δήμος Θερμαϊκού και ειδικότερα το Κοινωνικό Φαρμακείο, προκειμένου να παραλάβει ως αντάλλαγμα αμαξίδια για χρήση από Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) που έχουν ανάγκη. 

Οι ομαδικές εκτελέσεις και τα Ολοκαυτώματα της Κατοχής

72 χρόνια απελευθέρωσης από τους Ναζί
"Το μπλόκο της Κοκκινιάς". Χαρακτικό του Α.Τάσσου
Καθώς συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα δύο χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της υπόλοιπης χώρας από τους χιτλερικούς κατακτητές, αξίζει να θυμηθούμε τα δεκάδες Ολοκαυτώματα που προκάλεσαν οι Γερμανοί Ναζί στην Ελλάδα και να παραδειγματιστούμε από τη θυσία χιλιάδων συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν ή δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. 

Άκαρπος ο πλειστηριασμός για το ακίνητο της ΒΙΟΜΕ

Άκαρπος απέβη ο πλειστηριασμός ακινήτων του πτωχευμένου ομίλου «Φίκεραμ-Τζόνσον» σε τμήμα του οποίου στεγάζεται το εργοστάσιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ. Λόγω έλειψης ενδιαφέροντας ο διαγωνισμός ματαιώθηκε, ενώ στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έγινε κινητοποίηση της «ανοιχτής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης» με στόχο την εξαίρεση του κτιρίου.

Διαφημίζονταν ως "φέτα" αλλά ήταν αγελαδινό τυρί

Διαφημίζονταν ως "φέτα από αιγοπρόβειο γάλα" στην πραγματικότητα όμως είχε παραχθεί από αγελαδινό, γιαυτό και ο  Ε.Φ.Ε.Τ.(Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) μετά από τους ελέγχους που διενήργησε, ανακοίνωσε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας τυριού, θεωρώντας ότι πρόκειται για νοθευμένο προϊόν.

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στη Ν.Μηχανιώνα

Ο Δήμoς Θερμαϊκού και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, οργανώνουν ομιλία με θέμα: «Καρκίνος του Μαστού, Πρόληψη, Αντιμετώπιση & Γυναικεία Ψυχολογία», που θα γίνει τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, στις 6 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Ν.Μηχανιώνας.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Στο εδώλιο για οικονομικές ατασθαλίες ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας Θεσσαλονίκης

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνεται να καθίσει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας Θεσσαλονίκης Γιάννης Γιαννίσης, κατηγορούμενος για οικονομικές ατασθαλίες κατά το χρονικό διάστημα 2008 - 2010.

Έκοψε 115.000 κλήσεις η δημοτική αστυνομία σε ένα χρόνο

Περίπου 115.000 κλήσεις έκοψε η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης στη διάρκεια ενός έτους λειτουργίας της, από τις οποίες προκύπτει πως ένας στους δέκα οδηγούς (ποσοστό 10,9%) παρκάρει σε ράμπες, θέσεις ΑΜΕΑ, διαβάσεις, πεζοδρόμια και πεζοδρόμους στο κέντρο της πόλης.

Μείωση δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες του Θερμαϊκού

Tη μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ευπαθείς ομάδες πολιτών του Δήμου Θερμαϊκού που χρήζουν στήριξης, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό  Συμβούλιο Θερμαϊκού στη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης, το βράδυ της Τετάρτης.

28-10-1944: Η άγια μέρα της Ελευθερίας στη Νέα Μηχανιώνα

72 χρόνια απελευθέρωσης από τους Ναζί
Τα πολυβολεία των Γερμανών σε Ν.Μηχανιώνα, Αγγελοχώρι και Επανομή κατασκευάστηκαν με "αγγαρεία" των κατοίκων
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώνονται 72 χρόνια φέτος από την απελευθέρωση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της υπόλοιπης χώρας από τους Ναζί κατακτητές, τον Οκτώβριο του 1944. Για πρώτη φορά φέτος η επέτειος γιορτάζεται επίσημα με την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Με την ευκαιρία αυτή, ο "Φάρος του Θερμαϊκού" δημοσιεύει από σήμερα και μέχρι την 30η Οκτωβρίου, ημέρα που με την είσοδο του ΕΛΑΣ αναγκάστηκαν οι Γερμανοί να αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, σειρά αφιερωμάτων. Αρχίζοντας σήμερα από την Εθνική Αντίσταση και την απελευθέρωση στην περιοχή της Ν.Μηχανιώνας.

Γκολ στη φτώχεια από το περιοδικό δρόμου «Σχεδία»

Το περιοδικό του δρόμου «Σχεδία» διοργανώνει το προσεχές Σάββατο, στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο  οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να βάλουν γκολ στη φτώχεια και στα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ημερίδα της «Ανοιχτής Πόλης» για την ανεργία

Η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Το ζοφερό τοπίο της ανεργίας: Μέτρα και δράσεις αντιμετώπισής της» σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 17.00-21.30, στην Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Τα «άκουσε» ο δήμαρχος από τους μαθητές της Κερασιάς

Τα «άκουσε για τα καλά» ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης από τους μικρούς μαθητές της Γ΄ τάξης  του  δημοτικού σχολείου Νέας Κερασιάς, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τους γονείς και τη δασκάλα τους, επισκέφθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, παρακολούθησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνεδρίασής του και μάλιστα τοποθετήθηκαν, αναφέροντας σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν. 

Η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει τη μέρα απελευθέρωσης από τους Ναζί

Με καταθέσεις στεφάνων, πορεία μνήμης και με έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων θα γιορτάσει -μεταξύ άλλων- η Θεσσαλονίκη την επέτειο απελευθέρωσης της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ημέρα που καθιερώθηκε ως “δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης” με Προεδρικό Διάταγμα.

Το ..«ξύλινο δάπεδο» της Επανομής που έγινε γιγαντοκατασκευή

Η εξέλιξη με την καφετέρια στο παρκάκι της Επανομής, που ξεκίνησε ως … «ξύλινο δάπεδο» και διαμόρφωση χώρου «για να μην πατάνε σε ανώμαλο έδαφος οι πελάτες» κατά την έκφραση του δημάρχου Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτη, για να εξελιχθεί σήμερα σε μία τεράστια κατασκευή, δείχνει πόσο δίκαιο είχε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», όταν ήταν η μόνη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο που καταψήφισε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατασχέθηκαν 24 κιλά αλιεύματα στην Ιχθυόσκαλα Ν.Μηχανιώνας

Είκοσι κιλά τσιπούρες και τέσσερα κιλά μπακαλιάροι, που ήταν μεγέθους μικρότερου του επιτρεπόμενου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας κατά τη διάρκεια ελέγχου από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Να μην επικυρώσει η κυβέρνηση τη CETA ζητούν οι Οικολόγοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους καλούν την κυβέρνηση να μην επικυρώσει τη CETA, ούτε να συμφωνήσει στην προσωρινή εφαρμογή της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν κάποτε η χώρα μας απαλλαγεί από τα μνημόνια, οι συμφωνίες CETA και οι ΤΤΙP TiSΑ που θα ακολουθήσουν, θα αλυσοδέσουν μόνιμα την Ελλάδα.

Μελέτη ΙΤΑ: Υποβαθμισμένος ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Ιωάννης Ψυχάρης παρουσιάζοντας τη μελέτη
Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρουσιάστηκε σήμερα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ είναι σαφώς υποβαθμισμένος, εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Ενισχύονται 12.000 νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Περίπου 12.000 νέοι αγρότες, ηλικίας έως και 40 ετών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο, θα λάβουν ενίσχυση που θα κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας ή εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης.

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Φωνές στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας
Το ζήτημα της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα της ανάπτυξης Τοπικής Δημοκρατίας στους Δήμους όλης της χώρας, έθεσε επιτακτικά  στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στο Βόλο, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ως εκπρόσωπος της κίνησης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία».

Αρχίζει σήμερα το συνέδριο της ΚΕΔΕ για τον Καλλικράτη

Στις 10  το  πρωί σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου ξεκινάει στο Βόλο το διήμερο ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα, «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους». Αντιπρόσωποι στο  συνέδριο από το Δήμο Θερμαϊκού είναι ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης και ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος.

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Η ζωή στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν την απελευθέρωση του 1912

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Tην εποχή της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, η Θεσσαλονίκη είχε 160.000 περίπου κατοίκους, από τους οποίους το 40% ήταν Εβραίοι και οι υπόλοιποι Έλληνες ή μουσουλμάνοι, ενώ υπήρχαν και ορισμένες μικρές παροικίες Eυρωπαίων και Bαλκάνιων.
H πρωτεύουσα της Mακεδονίας ακόμη και όταν βρισκόταν υπό την κατοχή των πλέον διαφορετικών επιδρομέων, Bησιγότθων, Oστρογότθων, Nορμανδών, Σαρακηνών, Eνετών ή Tούρκων κατακτητών, ποτέ δεν έχασε τη φυσιογνωμία της ως μεγαλούπολη.