Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λήγει στις 10 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο

Λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2017 η προσθεσμία υποβολής δηλώσεων στο «Εθνικό Κτηματολόγιο» για τη Νέα Μηχανιώνα, το Αγγελοχώρι, την Επανομή, την Καρδία, τον Τρίλοφο και την Αγία Παρασκευή. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα τους, αλλιώς αυτά τελικώς θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Συλλήψεις για "φρουτάκια" σε Περαία, Μηχανιώνα, Εύοσμο

Δέκα τρία άτομα, συνελήφθησαν από την Αστυνομία, διότι κατά τη διενέργεια αιφνιδιαστικών αστυνομικών έλεγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στις περιοχές Περαίας, Μηχανιώνας, Ευόσμου και Αμπελοκήπων, βρέθηκαν να διενεργούν τυχερά παίγνια (φρουτάκια) μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πλούσιο πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων από Δήμους

Πλούσιο, είναι το πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που ετοίμασαν οι Δήμοι της περιοχής Θεσσαλονίκης αλλά και διάφοροι φορείς, προκειμένου να προσφέρουν λίγες στιγμές χαράς και διασκέδασης στα μικρά αλλά και τα… λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Αναλυτικά:

Προσλήψεις εργαζομένων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

Προσλήψεις εργαζομένων για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων τα «Ελληνικά Ταχυδρομεία», Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, ο δήμος Χαλκηδόνας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά:

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Επιλύονται δύο σοβαρά προβλήματα των Δήμων

Δύο πολύ σημαντικά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία των Δήμων όλης της χώρας, αντιμετωπίζονται με τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών και συμπεριλήφθηκαν στο νόμο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη», ο οποίος ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής.

Ανοιχτά τα καταστήματα και αυτή την Κυριακή

Ανοιχτά, θα είναι και αυτή την Κυριακή τα καταστήματα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, κι αυτό φυσικά θα ισχύσει και για τα μαγαζιά στο Θερμαϊκό, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς.

Διανομή 47 τόνων ακτινίδιων σε μαθητές δήμου Δέλτα

Διανομή 47 τόνων ακτινιδίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στους μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων του Δήμου Δέλτα, σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι θησαυροί του Τελλόγλειου στο «φως»

Περίπου 7.000 έργα που περιλαμβάνει η συλλογή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., καταγράφονται και ταυτοποιούνται, στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων, προκειμένου, στη συνέχεια, να εκτεθούν σταδιακά.

Καρποφόρησαν οι ενέργειες Δ.Μάρδα για να μείνει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Ν. Μηχανιώνα

Τη διατήρηση του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης ζήτησε, με γραπτή και προφορική, παρέμβαση του προς τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, μεταφέροντας έτσι το αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα συζητάει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς

Με τρία μόνο αλλά σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, ώρα 8 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1
Τα θέματα συγκεκριμένα έχουν ως εξής:

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

«Συμπολιτεία»: Όχι στις κατασχέσεις από το Δήμο Θερμαϊκού τραπεζικών λογαριασμών μικροοφειλετών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» επιτίθεται στη δημοτική αρχή για τις δηλώσεις του δημάρχου κ.Μαυρομάτη ότι ο δήμος Θερμαϊκού έδωσε εντολή στις τράπεζες για το μπλοκάρισμα και την κατάσχεση λογαριασμών περίπου 5.000 μικροοφειλετών προς το Δήμο και την καλεί, αντί να προβαίνει σε κατασχέσεις για χρέη των 100 και 150 ευρώ, να διεκδικήσει τις οφειλές μεγαλόσχημων, τα χρέη των οποίων προς το Δήμο ανέρχονται σε  6,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, ζητάει από τη διοίκηση Μαυρομάτη να ρυθμίσει τις οφειλές των αδύναμων συμπολιτών μας σε πολλές μικρές δόσεις για να μπορέσουν αυτοί να τις αποπληρώσουν.

Σήμερα η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας με τον Δ.Κωνσταντακόπουλο

Σήμερα Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, με ομιλητή τον γνωστό αναλυτή, δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, που θα εισηγηθεί το θέμα: «Η Ελλάδα των μνημονίων μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις: Τούρκικος επεκτατισμός - Κυπριακό - Προσφυγικό - Γεωπολιτικές ανακατατάξεις»

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

B. Πατουλίδου: Ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης στις πλημμυροπαθείς περιοχές του δήμου Θερμαϊκού

Ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης στις περιοχές του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας, της ιχθυόσκαλας και του ΠΙΚΠΑ του Δήμου Θερμαϊκού καθώς και στο Αγνάντι Επανομής που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές κατά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Δήμο Θερμαϊκού. Τα παραπάνω ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος ξεριζωμός των Μηχανιωτών πριν ένα αιώνα

Οικογένεια Μηχανιωτών (ανδρόγυνο, θυγατέρες, εγγόνια) στα 1890
του Σπύρου Κουζινόπουλου 
Δεν ήταν μόνο η προσφυγιά του 1922, κατά την οποία είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, στη Μηχανιώνα της Κυζίκου, οι παλιοί Μηχανιώτες, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες της Μικράς Ασίας. Είχε προϋπάρξει ένας άλλος ξεριζωμός, εξίσου σκληρός, επτά χρόνια πριν, στα 1915. Και μάλιστα με... γερμανικό δάχτυλο. Υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες, να χάσουν όλα τα υπάρχοντά τους, να υποβληθούν σε εξορία με αφάνταστες περιπέτειες και να αφανιστούν εκατοντάδες από αυτούς.

Συνάντηση Τσίπρα στο ΥΜΑΘ με 6 δημάρχους της Θεσσαλονίκης

Την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με έξι δημάρχους, στο Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Πρόγραμμα για τηλεφωνική ειδοποίηση των δικαιούχων ΤΕΒΑ

Κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για τους ωφελούμενους του έργου επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής από το ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους (ΤΕΒΑ) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στην Κεντρική Μακεδονία.

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Σε διαγωνισμό, για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, προχωράει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για το σκοπό αυτό διαθέτει το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Η νέα παγκόσμια πολιτική των ΗΠΑ (και μερικές καθ' ημάς συνέπειες)

Είναι πιθανό η παγκόσμια πολιτική των ΗΠΑ να τροποποιηθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρία και αυτό να αφορά άμεσα και πολύ σοβαρά και την Ελλάδα και Κύπρο, τονίζει σε άρθρο του στο site του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, που θα είναι ομιλητής την Παρασκευή στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Θερμαϊκού, στην Περαία.

Προσλήψεις 113 ατόμων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Tην πρόσληψη 113 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών του, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας έως τεσσάρων μηνών, ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Θεμελιώθηκε το 5ο Νηπιαγωγείο Σίνδου

Θεμελιώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι, το 5ο Νηπιαγωγείο Σίνδου, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, στην οδό Κωστή Παλαμά. Τη θεμελίωση έκανε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από τον ανάδοχο για την πορεία του έργου.

Εφημερίς: Η ιστορία της πρώτης ελληνικής εφημερίδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η Εφημερίς είναι πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα. Εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από 226 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1790 και συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1797. Αρχικά ήταν δίφυλλη με διαστάσεις 22Χ17εκ., ενώ από το δεύτερο χρόνο και ως το τέλος της έκδοσής της έβγαινε σε μικρότερο μέγεθος (17Χ11 εκ.) και τυπωνόταν σε 8, 12 ή 16 σελίδες.

Διημερίδα για το έργο του Τόλη Καζαντζή

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Θεσσαλονικιού λογοτέχνη Τόλη Καζαντζή, ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την «Τέχνη» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με τίτλο «’Στην μπάντα για τους δίσεχτους καιρούς’. Το έργο του Τόλη Καζαντζή (1938-1991)».

Αλλάζει ο καιρός - Πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει ο καιρός από σήμερα Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, με νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, βροχές ακόμη και χιόνια, αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Σύγκριση: 1,80 ευρώ το τ./μ τα δημοτικά τέλη στην Καλαμαριά, 2,46 ευρώ το τ.μ. στο Δήμο Θερμαϊκού

Στο 1.80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αποφάσισε να διατηρήσει ο δήμος Καλαμαριάς και το 2017 τα δημοτικά τέλη, την ώρα που στο γειτονικό δήμο Θερμαϊκού, τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού βρίσκονται στο 2,46 ευρώ το τετραγωνικό, καθώς η διοίκηση Μαυρομάτη θεωρεί προφανώς τους κατοίκους του δήμου πιο «προνομιούχους», αν και η περιοχή του Θερμαϊκού συγκαταλέγεται στους δήμους της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και φτώχειας.  

Ελβετικό τυρί θυμίζει ο δρόμος Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου

Ο δρόμος Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου, λίγο μετά τη στροφή προς Κερασιά
Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, επισημαίναμε από το "Φάρο του Θερμαϊκού" το πόσο άθλιος εξακολουθεί να παραμένει, χρόνια τώρα, ο δρόμος Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου, εμφανίζοντας όψη ''Ελβετικού τυριού" από τα πάμπολλα μπαλώματα, τις λακκούβες και τα ξυσίματα, που τον καθιστούν άκρως επικίνδυνο για τους οδηγούς των αυτοκινήτων που διέρχονται από αυτόν.

Η ιστορία του Γεντί Κουλέ και τα διαχρονικά διδάγματα

Ένα τμήμα των φυλακών Επταπυργίου (από το αρχείο του Σπ. Κουζινόπουλου)
του Νίκου Δημαρά
Είχα πολλά χρόνια να επισκεφτώ τα άδυτα των πρώην φυλακών Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ). Ενόσω ήμουν ακόμη στο ρεπορτάζ είχα μπει για να πάρω ένα χαρτί με τα αιτήματα των κρατουμένων, που βρίσκονταν σε εξέγερση. Έκτοτε δεν ξαναπήγα. Οι τρομερές αυτές φυλακές καταργήθηκαν το 1989, όταν άρχισαν να λειτουργούν οι άλλες των Διαβατών.

Επίσκεψη της ΡΕΚΚ στο σχολείο 2ης ευκαιρίας Φυλακών Διαβατών

Επίσκεψη στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της  Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, αφού προηγηθεί συνεννόηση με το Διευθυντή των Φυλακών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Ετοιμάζονται πυρετωδώς οι δύο πολυκατοικίες στον Πάλιουρα που θα φιλοξενήσουν οικογένειες Σύρων προσφύγων

Ετοιμάζονται πυρετωδώς οι δύο πολυκατοικίες στον Πάλιουρα Επανομής, που θα φιλοξενήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οικογένειες κατατρεγμένων προσφύγων από τη Συρία. 

Πλούσιο, το εορταστικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης

Πλούσιο, είναι το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου Θεσσαλονίκης για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς έως την 31η Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματίσει περί τις 130 εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν δράσεις για παιδιά, μουσική, χορό, εικαστικά, θέατρο και παράλληλα δρώμενα.

Καταγγελίες για πλαστογραφία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Φωτιές στους κόλπους της διοίκησης του δήμου Νεάπολης – Συκεών άναψαν οι καταγγελίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Αλληλεγγύη Πολιτών» και «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» (ΑΥΡΑ) για όργιο παρατυπιών και πλαστογραφίας στη διαδικασία για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ).

Μεσημέρι: Ναι στο αποχετευτικό, όχι στο Σταθμό επεξεργασίας λυμάτων

Ενημερωτική συνάντηση για τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων στο Μεσημέρι του δήμου ΘερμαΪκού, πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή, οι κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν, προβάλλοντας το σύνθημα: «Όχι στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, όχι στην υποβάθμιση της περιοχής-Ναι στο αποχετευτικό του Μεσημερίου, Ναι στη σύνδεσή του με τον βιολογικό Αγγελοχωρίου».

Αιτήσεις για πρόσληψη 4.000 ανέργων στην Υγεία

Ξεκινάει αύριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας. Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.