Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Θερμές ευχές από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με υγεία, προσωπική ευτυχία και χαρά σ’ εσάς και σε αυτούς που αγαπάτε. Και η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ας είναι καλύτερη, για να μπορέσουν όλοι να ζήσουν πιο ανθρώπινα, ώστε επιτέλους να ξαναγεννηθεί το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων και να ζεσταθούν οι παγωμένες καρδιές. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων από Δήμους της Θεσσαλονίκης

Πλούσιο, είναι το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που οργανώνουν όλοι σχεδόν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, πλην ελαχίστων, οι διοικούντες των οποίων… «περί άλλων τυρβάζουν».

Τριήμερο εορταστικό παιδικό φεστιβάλ από ΠΚΜ

Τριήμερο Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Φεστιβάλ, διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεματική Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και Πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους, στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1). Η είσοδος είναι ελεύθερη είσοδο και ο σκοπός είναι φιλανθρωπικός.

Συμμετοχή των δήμων Δέλτα και Θερμαϊκού σε δίκτυο Υδατοκαλλιεργειών

Τη συμμετοχή του δήμου Δέλτα στο «Δίκτυο Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού Κόλπου» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα, κατά τη συνεδρίαση της 21/12/2016, με ταυτόχρονη λύση και εκκαθάριση της «Π.Ο.Α.Υ ΑΕ» που λειτουργούσε έως τώρα.

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Αγώνας βετεράνων για φιλανθρωπικό σκοπό στο Θερμαϊκό

Ο Δήμος Θερμαϊκού διοργανώνει τουρνουά φιλανθρωπικού σκοπού βετεράνων ποδοσφαιριστών, με συμμετοχή των ομάδων του ΠΑΟΚ και της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, για την οικονομική ενίσχυση του μικρού Εμμανουήλ, που πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Η χρεοκοπία και οι συνέπειες της θα χτυπήσουν το Δήμο Ωραιοκάστρου;

του Γρηγόρη Εδιρνέλη*
Τα υπονοούμενα, μισόλογα και υπεκφυγές του Δήμαρχου Ωραιοκάστρου κ. Γαβότση στα τελευταία δημοτικά συμβούλια του 2016, περί πτώχευσης του Δήμου, έχουν συσσωρεύσει μελανά σύννεφα, ανησυχίες και προβληματισμούς στους δημότες και όχι μόνο. Όλοι αναρωτιούνται ποιες θα είναι επακριβώς οι συνέπειες για το Δήμο μας και ειδικότερα για τους δημότες η υπαγωγή του σε καθεστώς επιτήρησης και χρεωκοπίας. 

Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης: "Ναι" στον βιολογικό Μεσημερίου αλλά υπό προϋποθέσεις

Κατά πλειοψηφία, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δώσει θετική γνωμοδότηση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού Μεσημερίου Δήμου Θερμαϊκού», υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην παλιά Νέα Μηχανιώνα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πολλές ήταν οι δραστηριότητες των πρώτων κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας και της ευρύτερης περιοχής του Θερμαϊκού στη διάρκεια των εορτών του Δωδεκαήμερου (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια) και εκλεκτά τα εδέσματα που παρασκεύαζαν οι γυναίκες με ότι μέσα διέθεταν, ανάλογα και με την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας.

Νομοθετική ρύθμιση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης - Τελειώνει ο ΟΑΣΘ

O πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Απόστολος Αντωνούδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης «Άκου να δεις», προανήγγειλε τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που θα κατατεθεί τους πρώτους μήνες του 2017.

Αντιπροσωπεία της ΡΕΚΚ στις φυλακές Διαβατών

Αντιπροσωπεία της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, αποτελούμενη από τους Μανόλη Λαμτζίδη (επικεφαλής), Αθανασιάδη Οδυσσέα, Μυλωνίδη Νίκο (μέλη του Σ.Σ.) και Καργάκη Στέφανο, Ελένη Πεσιρίδου και Φωτεινή Πετρίδου, επισκέφθηκαν το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που στεγάζεται μέσα στις Φυλακές των Διαβατών, μεταφέροντας στους κρατούμενους- μαθητές δεκάδες βιβλία, περιοδικά και  τηλεκάρτες.

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Μονιμοποίηση συμβασιούχων των Δήμων με τροπολογία

Προχωράει η διαδικασία μονιμοποίησης των συμβασιούχων των δήμων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις, με βάση βουλευτική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον «Χωρικό σχεδιασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη», η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Η μεγάλη γιορτή του Άη-Βασίλη στις 31 Δεκεμβρίου από το Σύνδεσμο Επαγγελματιών της Νέας Μηχανιώνας

Τη γιορτή του Άη-Βασίλη, τη μεγάλη γιορτή της Νέας Μηχανιώνας, οργανώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς φέτος η δημοτική αρχή και η διοίκηση του ΔΗΠΠΑΚΥΘ «πετσόκοψαν» το πρόγραμμα των «Αστρογειτονιών», καταργώντας το Χριστουγεννιάτικο χωριό που στήνονταν στις πλατείες της Περαίας, της Επανομής και της Νέας Μηχανιώνας και περιορίζοντας τις εκδηλώσεις μόνο στο στόλισμα με λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και σε μερικά «δρώμενα».

Μετατρέπεται σε πάρκινγκ ο χώρος έναντι Δημαρχείου Θερμαϊκού

Αναβαθμίζεται αισθητικά και αξιοποιείται το οικόπεδο του πρώην Γεωργικού Συνεταιρισμού  στην Περαία, που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο του Θερμαϊκού. Ο χώρος, σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, αφενός θα αναβαθμισθεί αισθητικά και αφετέρου, με την κατάλληλη οριοθέτησή του, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των οδηγών για πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Πως άρχισε ο γιορτασμός των Χριστουγέννων

Στα βάθη των αιώνων, χάνεται ο γιορτασμός των Χριστουγέννων, μιας από τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Από πολύ παλιά,  στα μέσα του χειμώνα και πριν ακόμη καθιερωθεί η 25η Δεκεμβρίου ως γιορτή των Χριστουγέννων, συνηθίζονταν διάφοροι εορτασμοί. Τα Χριστούγεννα ήταν αρχικά μια κινητική γιορτή που γιορτάζοντας σε διάφορες ημερομηνίες στη διάρκεια του έτους.

Τι ισχύει για εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης

Eνδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το τι ισχύει για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, δίνει με ανακοίνωση προς τα μέλη του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού. Η διαδικασία αφορά την εξαγορά από ασφαλισμένους υπαλλήλους του Δημοσίου πλασματικών χρόνων και χρόνων ασφάλισης σε άλλους φορείς, πριν από το διορισμό και μετά από συνεργασία με τους φορείς ασφάλισης.

Τα υψηλά δημοτικά τέλη εξοντώνουν τους πολίτες

του Θεόδωρου Κουτρούκη*
Η Ελλάδα πριν από έξι χρόνια αντιμετώπισε μια κρίση χρέους και προσέφυγε σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Οι κατευθυντήριές οδηγίες των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ πρότειναν τη επιβολή περιοριστικών μέτρων και αυξημένης φορολογίας για την αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος. Η πολιτική αυτή αποδείχθηκε ατυχής.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα που αναβιώνουν στη Μακεδονία

Αναβιώνουν και φέτος σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας πατροπαράδοτα  χριστουγεννιάτικα έθιμα, που περιλαμβάνουν μάσκες, κουδούνια και προβιές αλλά και προετοιμασίες με ιδιαίτερη φροντίδα για τον νεογέννητο Χριστό, καθώς επίσης μουσικές και κάλαντα, γεύση μελιού, άρωμα κανέλας και σύννεφα από άχνη.

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Αναβλήθηκε η συζήτηση στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης για τον Βιολογικό του Μεσημερίου

Αναβλήθηκε η συζήτηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων του Μεσημερίου. Έξω από την αίθουσα, επικράτησε ολιγόωρη ένταση μεταξύ των κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή του βιολογικού και αυτών που τάσσονται υπέρ της.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Έθιμα με ρίζες βαθιές και πανάρχαιες, ανασταίνονται ξανά τις άγιες τούτες μέρες, ίσως σε λιγότερη έκταση από παλιότερα, λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης, της ανέχειας και της ανασφάλειας. Παρ’ όλα αυτά, οι δρόμοι των πόλεων έχουν ντυθεί εδώ και μέρες στα γιορτινά ενώ τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια φωτίζουν ακόμη και τα πιο σκοτεινά στενά.

Λήγει αύριο η προθεσμία απασχόλησης ανέργων στην Υγεία

Ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, η υποβολή αιτήσεων μακροχρόνια ανέργων για συμμετοχή στο πρόγραμμα 4.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο τομέα της υγείας, για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Ομόφωνα εγκρίθηκε η ένταξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας στο ΠΕΠ

Σε νοικιασμένο κτήριο στεγάζεται σήμερα το 5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας
Με ομόφωνη απόφασή του, που ελήφθη κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού ενέκρινε την ένταξη στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, του έργου ανέγερσης του 5ου Δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Περαίας.

Προβλήματα του Θερμαϊκού που τέθηκαν στον Χρ. Σπίρτζη

Θέματα που απασχολούν πέντε δήμους της Θεσσαλονίκης, τέθηκαν από τους δημάρχους τους στον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, σε συνάντηση που είχαν μαζί του στα γραφεία της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.», στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών και προβλήματα του δήμου Θερμαϊκού

ΟΑΣΘ τέλος!! - Ανακοινώνεται μετά τις γιορτές η δημιουργίου ενιαίου φορέα μεταφορών Θεσσαλονίκης

Αμέσως μετά τις γιορτές, σε σύσκεψη όλων των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Κεντρικής Μακεδονίας), θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, με το οποίο θα μπει και οριστικό τέλος στο αμαρτωλό καθεστώς 60 χρόνων του ΟΑΣΘ, ενώ δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Μεταφορών Θεσσαλονίκης.

Όταν οι λακκούβες θυμίζουν... βομβαρδισμένο τοπίο

H άθλια κατάσταση που επικρατεί πλέον στο οδικό δίκτυο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, σπρώχνει ολοένα και περισσότερους οδηγούς να στρέφονται κατά των Δήμων, ζητώντας αποζημίωση για ζημιές που έπαθε το αυτοκίνητό τους από λακκούβες και κακοτεχνίες.

Χριστουγεννιάτικες δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ενόψει των Χριστουγέννων και τη δημιουργία εορταστικού κλίματος, με πνεύμα αλληλεγγύης, διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Αντιπαράθεση στο δήμο Θεσσαλονίκης για τον προϋπολογισμό 2017

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2017. Ο προϋπολογισμός, ο οποίος διαμορφώνεται στα 379,4 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με το τρέχον έτος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την αντιπολίτευση να εκφράζει αντιρρήσεις, διαφωνίες και να κάνει λόγο για προχειρότητα. 

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Καταδίκη της σύλληψης δημοσιογράφων λόγω .... Μπέου

Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει τη σύλληψη δύο δημοσιογράφων, του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας Δημήτρη Χορταργιά και της Κατερίνας Τασσοπούλου, μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου έπειτα από επεισόδια που μεθοδεύτηκαν εν αναμονή της δίκης του Αχ. Μπέου.

Νέες απειλές για επίσχεση εργασίας από τον ΟΑΣΘ

Mια καθυστέρηση εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών ήρθε να πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ κυβέρνησης-ΟΑΣΘ, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία για την εισροή 9,7 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΟΑΣΘ, ως μέρος των οφειλών του Δημοσίου από τη διαφορά του ΦΠΑ.

Όταν πριν 90 χρόνια διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι 13ο μισθό

Εφημερίδα Μακεδονία 30 Δεκεμβρίου 1927
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Όλος αυτός ο κουρνιαχτός που ξεσηκώθηκε με τη διάθεση του ποσού των 617 εκατομμυρίων ευρώ από το πλεόνασμα του 2016, προκειμένου να δοθεί ένα εορταστικό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά σ' εκείνους με τα 200, 300 ή 400 ευρώ σύνταξη, που δύσκολα καταφέρνουν να σταθούν στη ζωή, έφερε στη μνήμη τους αγώνες που έκαναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πριν από 90 χρόνια για την καθιέρωση του 13ου μισθού, αλλά και τον τρόπο που γκαγκστερικά τον αφαίρεσαν, όπως και τον 14ο μισθό οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υπακούοντας στα κελεύσματα της τρόϊκας. 

Ενθουσίασε η εορταστική εκδήλωση του Πoλιτιστικού Ν.Μηχανιώνας

Eνθουσίασαν με τη δουλειά που κάνουν, τα μουσικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μηχανιώνας, στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού.

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Τι να προσέχουν οι γονείς στην αγορά παιχνιδιών

Να προσέχουν οι γονείς όταν αγοράζουν την Χριστουγεννιάτικη περίοδο παιχνίδια για τα παιδιά τους, ερευνώντας αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ)

Ανοιχτά στην κοινωνία, σχολεία της Θεσσαλονίκης

Την ώρα που ο δήμος Θερμαϊκού το αρνείται αντιδημοκρατικά σε παρατάξεις
Το 67ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης πριν από 40 χρόνια
Στις τοπικές κοινωνίες ως χώροι πολιτισμού και δημιουργικότητας πρόκειται να ανοίξουν έξι σχολεία στο κέντρο αλλά και στις περιφερειακές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, την ώρα που άλλοι Δήμοι, όπως π.χ. του Θερμαϊκού αρνούνται αντιδημοκρατικά την παραχώρηση σχολικών αιθουσών ακόμη και σε δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Κάλαντα από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ν.Μηχανιώνας

Eκδήλωση, διοργανώνει σήμερα Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 1900 στη Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη (Αίθουσα Εκδηλώσεων), ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μηχανιώνας.

Σύσκεψη για το Μετρό στην Καλαμαριά χωρίς την αντιπολίτευση!

Σύσκεψη για την πορεία των έργων του μετρό στην Καλαμαριά, χωρίς όμως την παρουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, συγκαλεί για αύριο Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί, στο δημαρχιακό μέγαρο (Κομνηνών 58), ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Από Άγιοβασίληδες θα πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη

Από Άγιοβασίληδες θα πλημμυρίσει σήμερα το απόγευμα η πλατεία Αριστοτέλους, που είναι και το σημείο εκκίνησης του τρίτου Santa Run Thessaloniki.