Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Λήγει τη Δευτέρα και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής για την τρίτη φάση της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλους τους δήμους της χώρας, τα οποία αφορούν 24.251 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Συνολικά θα απορροφηθούν 1.109 άτομα στους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Ο ρατσισμός υπήρχε πάντα σε αυτήν τη χώρα (ευτυχώς μειοψηφικά) όπως και η αλληλεγγύη (ευτυχώς πλειοψηφικά)

του Γρηγόρη Εδιρνέλη*
Σας μεταφέρω αυτούσιο το γράμμα που έστειλε την 3-1-2017 στο vice, μια επιστήμονας με καταγωγή από την Αλβανία που ζει, εργάζεται και προσφέρει σήμερα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, για να βγάλει ο κάθε καλοπροαίρετος και νοήμων αναγνώστης τα συμπεράσματα του. Επίσης να συσχετίσει τις κρυπτοφοβικές - ξενοφοβικές κραυγές που ακούγονταν τότε, με τις παρόμοιες προσχηματικές που εκστομίζονται, «ελαφρά τη καρδία» σήμερα κατά των προσφυγόπουλων, με έωλα επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι βραχονησίδες στο Αιγαίο έχουν ελληνική ταυτότητα και είναι καταγεγραμμένες στο Δίκτυο NATURA 2000

Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος δήλωσε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 130 μικρές και μεγάλες βραχονησίδες οι οποίες ούτε ταυτότητα έχουν, ούτε καν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, δήλωσε:

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Επέμβαση της Εισαγγελίας ζητά η «Συμπολιτεία» για την παράνομη χωματερή του ΣΜΑ Ν. Μηχανιώνας

Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και την οργή της για το νέο ατόπημα της δημοτικής αρχής του κ. Μαυρομάτη, να μετατρέψει για μία ακόμη φορά σε παράνομη χωματερή το χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Νέας Μηχανιώνας, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της γύρω περιοχής και τοποθετώντας στην ουσία μία υγειονομική βόμβα δίπλα στον οικισμό της Νέας Μηχανιώνας.

Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα «Πράσινα Φανάρια» από αγρότες

Κλειστή παραμένει για Τρίτη ημέρα σήμερα η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής στο ύψος της διασταύρωσης «Πράσινα Φανάρια» στη Θεσσαλονίκη. Η κυκλοφορία από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» διεξάγεται από τη διασταύρωση του ΙΚΕΑ και την αερογέφυρα της Θέρμης.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς

Με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη, πραγματοποιείται την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30, η 3η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς. Η συνεδρίαση θα γίνει  στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1.

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Τριτοκοσμικές εικόνες στον ΣΜΑ Νέας Μηχανιώνας

Απίστευτες εικόνες, κατέγραψε στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Νέας Μηχανιώνας, η ιστοσελίδα GreenAgenda, σε ρεπορτάζ του Νίκου Αβουκάτου, παρουσιάζοντας τριτοκοσμικές σκηνές, με διασκορπισμένα απορρίμματα παντού, γεγονός που απαγορεύουν οι προβλεπόμενοι κανόνες λειτουργίας.

Αντιπαράθεση Μαυρομάτη-Ζερβουδάκη στην ΕΡΤ3 για το Μεσημέρι

Έντονη, ήταν η αντιπαράθεση στην εκπομπή «Επικοινωνία» της ΕΡΤ3, του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη με εκπροσώπους των κατοίκων του Μεσημερίου που αντιτίθενται στην κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και εργοστασίου λυματολάσπης δίπλα στα σπίτια τους.

Η υπέροχη πατριωτική στάση του Πάνου Δημητρίου

Μία ιστορική φωτογραφία: Η αντιπροσωπεία της ΕΠΟΝ στον πύργο Νεμπόϊσα του Βελιγραδίου,
όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Βελεστινλής. Στο κέντρο ο Πάνος Δημητρίου, αριστερά ο Λευτέρης
Ελευθερίου και δεξιά με τη στρατιωτική στολή του ΕΛΑΣ, ο Χάρης Αντωνιάδης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η ζωή του Πάνου Δημητρίου, που θρηνούμε το θάνατό του, δεν ήταν δοσμένη μόνο στο αριστερό και προοδευτικό κίνημα του τόπου, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ αρχικά και στη συνέχεια την ανανεωτική αριστερά, αλλά είχε προσφέρει και τεράστιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και τον ελληνισμό γενικότερα με την πατριωτική του στάση.

Η ανικανότητα για τη διαχείριση των προβλημάτων του Θερμαϊκού

του Γιώργου Λαζαρίδη
Με αφορμή την επικείμενη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής μας αρχής κι αφού η επιλογή χώρου και ώρας αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμούν την παρουσία δημοτών στη συνεδρίαση, σκέφτηκα να γράψω κάποια πράγματα που θα μπορούσα να πω.

Ύστατο χαίρε στον Πάνο Δημητρίου

Ο Πάνος Δημητρίου με τη Μοίρα, στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του
Ύστατο χαίρε και από  εμάς στο τελευταίο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τον ακούραστο αλλά και γλυκύτατο αγωνιστή Πάνο Δημητρίου, ηγετικό στέλεχος του προοδευτικού κινήματος, γραμματέα της ΕΠΟΝ Μακεδονίας και στη συνέχεια κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι τη διάσπαση του 1968, οπότε ηγήθηκε της ανανεωτικής ομάδας με τον Μήτσο Παρτσαλίδη και τον Ζήση Ζωγράφο, η οποία στη συνέχεια δημιούργησε το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Επίσκεψη στη δομή φιλοξενείας προσφύγων στον Πάλιουρα

Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού και του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας-Θερμαϊκού,  πραγματοποίησαν επίσκεψη καλωσορίσματος στο χώρο όπου φιλοξενούνται οικογένειες Σύρων προσφύγων, στην τοποθεσία Πάλιουρας της Επανομής. Στην επιτροπή συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Θερμαϊκού.

Συνεχίζεται η προσπάθεια εξουδετέρωσης της παλιάς βόμβας

Ειδικό κλιμάκιο του στρατού, ξεκίνησε από το πρωί εκ νέου τις εργασίες  απομάκρυνσης της παλιάς βόμβας αεροπορίας που βρέθηκε επί της οδού Μοναστηρίου 90, στον περιβάλλοντα χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα μήνες σε μία ….φυλακή προσφύγων στην Γευγελή

της Σταυρούλας Πουλημένη
Εγκλωβισμένοι για δέκα μήνες σε ένα κέντρο που έμοιαζε με φυλακή στην Γευγελή έμειναν περισσότεροι από 15 πρόσφυγες που ζουν εδώ και μερικές μέρες στο καμπ των Βασιλικών  αφού κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να διαφύγουν, με τις μαρτυρίες τους να εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά τόσο για το ρόλων των κρατικών αρχών όσο και για αυτό των ΜΚΟ όσον αφορά την «υποστήριξη» των προσφύγων.

H ελληνική καρδιά χτυπά δυνατά στα άδυτα του CERN

«Να έχετε όνειρο και να προσπαθήσετε να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Και θα γίνει», λέει με αφοπλιστική βεβαιότητα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες της Ελλάδας, ο Έλληνας πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων Μανώλης Τσεσμελής, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τα μποζόνια W και Ζ.

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στα «Πράσινα Φανάρια»

Συνεχίζεται επ’ αόριστον ο αποκλεισμός, και στα δύο ρεύματα, της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Χρ. Σπίρτζης: «Πονεμένη ιστορία ο ΟΑΣΘ»

«Πονεμένη ιστορία», χαρακτήρισε τον ΟΑΣΘ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά, και επισημαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας εξηκονταετίας που άφησαν χωρίς κανένα έλεγχο τους μετόχους του οργανισμού.

Υποβολή αιτήσεων για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Ξεκινάει την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, η περίοδος υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), του Δήμου Θερμαϊκού. Οι αιτήσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τους παρακάτω τρόπους:

Γιορτάστηκε η ημέρα των γραμμάτων στο δήμο Θερμαϊκού

Σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  στη Ν. Μηχανιώνα, γιορτάστηκε, όπως κάθε χρόνο, η ημέρα των γραμμάτων και  βραβεύτηκαν, αριστούχοι μαθητές των Γυμνασίων-Λυκείων του Δήμου Θερμαϊκού, φοιτητές που εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. με άριστα, διακεκριμένοι αθλητές μαζί με τους συλλόγους τους, καθώς και εθελοντές καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Παράδειγμα προς μίμηση ο Δήμος Θεσσαλονίκης: Απαλλάσσει τους πολίτες από τα δημοτικά τέλη Ιανουαρίου λόγω χιονιά

Σε απαλλαγή των δημοτικών τελών για το μήνα Ιανουάριο προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την πόλη και επιβάρυναν ιδιαίτερα σε θέρμανση και άλλα έξοδα τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Κλειστή η Γεωργικής Σχολής στα «Πράσινα Φανάρια»,

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια», στο ύψος της διασταύρωσης προς Θέρμη και Χαλκιδική, ύστερα από αποκλεισμό των αγροτών της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, από το απόγευμα της Δευτέρας.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Τι λέει ο Δήμος Θερμαϊκού για τον εφοδιασμό με αλάτι στον χιονιά

Συνολικά 51 τόνους αλατιού, προμηθεύτηκε ο δήμος Θερμαϊκού στη διάρκεια του φετινού χειμώνα για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Φεστερίδης, απαντώντας εγγράφως σε σχετικό ερώτημα που διατύπωσε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος.

Σταθμός Περίθαλψης Άγριων Ζώων στη Σίνδο

Μία θαυμάσια πρωτοβουλία για τη δημιουργία Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων στη Σίνδο, πήρε ο Δήμος Δέλτα. Τα εγκαίνια του Σταθμού, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017, στις 11 το πρωί, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σίνδου Δημήτρης Γκαμανής.

Δεν εντάσσει η Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ τον Βιολογικό του Μεσημερίου

Να μην εντάξει στα προγράμματα ΕΣΠΑ, την κατασκευή βιολογικού σταθμού στο Μεσημέρι, αποφάσισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θεωρώντας ότι το έργο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης. Ανακύπτει έτσι μείζον θέμα σχετικά με τις κινήσεις της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για το θέμα αυτό.

Ευκαιρίες συνεργασίας για επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης με το CERN

της Φανής Σοβιτσλή
Πριν από πολλά χρόνια άνοιξε νέο παράθυρο στο σύμπαν. Σήμερα, το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο, που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας, ανοίγει τις πόρτες του τόσο σε νέους επιστήμονες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, όσο και σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, προκειμένου να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να καταστούν ανταγωνιστικές.

Προσλήψεις εργαζομένων στο δήμο Παύλου Μελά

Λήγει σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη εννέα ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που ανακοίνωσε ο Δήμος Παύλου Μελά.

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αγροτών της Ανατ. Θεσσαλονίκης

Τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα το βράδυ, αποφάσισαν στη χτεσινή τους συνάντηση αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Επανομής, Βασίλης Μαυροσκάς.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Το ανθολόγιο αλληλεγγύης "Καλαθάκι"

Με αφορμή την έκδοση του Ανθολογίου Αλληλεγγύης 2017, η δομή αλληλεγγύης
 ΚΑΛΑΘΑΚΙ, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασής του, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο καφέ  «Θέατρο» του Βασιλικού θεάτρου.

Τελευταίο Πρωτοσέλιδο για «Το Βήμα» και «Τα Νέα»

Την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», ανακοίνωσε ο «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.» και με άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό, τελευταίο φύλλο του «Βήματος», επιτίθεται κατά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας ότι «υποκριτικά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφημερίδων».