Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Με λαμπρότητα οι παρελάσεις στο δήμο Θερμαϊκού

Με λαμπρότητα, γιορτάσθηκε σε όλο το Δήμο Θερμαϊκού η επέτειος της Επανάστασης του 1821 και χιλιάδες κάτοικοι, με τη βοήθεια και του καλού καιρού, παρακολούθησαν τις παρελάσεις που έγιναν στις τρεις δημοτικές ενότητες (Θερμαϊκού, Επανομής και Μηχανιώνας), καθώς και στη δημοτική κοινότητα Μεσημερίου.

Μία εκπληκτική παρέλαση στην Γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη

Η διαδήλωση την 25η Μαρτίου 1943 κάτω από τη μπότα των κατακτητών
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Εβδομήντα τέσσερα χρόνια, συμπληρώθηκαν φέτος από τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκδήλωση που συνέβη στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της γερμανικής φασιστικής κατοχής: Τη μαχητική  διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στις 25 Μαρτίου 1943, χιλιάδων φοιτητών και άλλων νέων, κάτω από τα έκπληκτα βλέμματα των πάνοπλων Γερμανών στρατιωτών και δίπλα στις ερπύστριες των τανκς του Γ΄ Ράϊχ.

Πότε γιορτάσθηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου, ως ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας, γιορτάστηκε για πρώτη φορά  στην Αθήνα του 1838 και από τότε καθιερώθηκε με θρησκευτική ευλάβεια σε όλο το πανελλήνιο. Η καθιέρωση της εορτής οφείλεται στην επιμονή και το πείσμα του τότε  Δημάρχου της Αθήνας, Δημήτριου Καλλιφρονά (1805–1879).

Η Ελληνική Επανάσταση στη Χαλκιδική (1821) - Η εποποιία του Εμμανουήλ Παπά

του Αθανάσιου Η. Γκάντου
Δεκαετίες πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, οι Τούρκοι είχαν ήδη επιβληθεί στη Μακεδονία. Ο Ελληνικός πληθυσμός της δεινοπάθησε κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Εφαρμόστηκαν σε βάρος του σκληρά μέτρα όπως το παιδομάζωμα, οι βίαιοι εξισλαμισμοί και η εξοντωτική φορολογία. 

Προσλήψεις προσωπικού σε Δήμους και φορείς της Θεσσαλονίκης

Προσλήψεις προσωπικού, πρόκειται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε δήμους, μουσεία, νοσοκομεία και άλλους φορείς του δημοσίου. Ανακοίνωση για προσλήψεις, έγιναν ως ακολούθως:

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του "Καρυπίδη"

Ιδιαίτερο παλμό και μεγάλη συμμετοχή είχε η συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη) που οργάνωσε την Παρασκευή η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Η Επανομή και η περιοχή της στην Επανάσταση του 1821


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάθε 25η Μαρτίου, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όλους τους αγωνιστές της Εθνεγερσίας του 1821, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. Ιδιαίτερα όμως ο νους μας πηγαίνει στους ήρωες εκείνους που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση στη Μακεδονία. Κι ανάμεσά τους, στους Επανομίτες και τους άλλους Μακεδόνες ήρωες του αγώνα για την εθνική μας ανεξαρτησία.

Αναστάτωση από δυσοσμία στο Θερμαϊκό κόλπο

Αναστάτωση, προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, καθώς εμφανίστηκε και πάλι το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας, η οποία ήταν έντονη σε όλες τις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά.

Η απίστευτη ιστορία της Χριστίνας Μακνέα

της Σταυρούλας Πουλημένη
 Μια απίστευτη ιστορία εξελίσσεται εδώ και χρόνια εις βάρος της Χριστίνας Μακνέα, μιας χημικού μηχανικού, που το 2010 ήταν προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών στο Δήμο Δέλτα. 
Η ιστορία αυτή που ξεκίνησε από την αυτονόητη αναφορά της ίδιας για την αδικαιολόγητη πολυήμερη απουσία μιας άλλης υπαλλήλου στον δήμο, σύζυγο του προέδρου του σωματείου και κουμπάρας του τότε δημάρχου, αναφορά που ενόχλησε παγιωμένες καταστάσεις στον δήμου και κατέληξε να την φέρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Ερώτηση της "Συμπολιτείας" για την εκκένωση του Μαντούκειου

Με έγγραφη ερώτηση που υπέβαλε προς τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και τον δήμαρχο κ. Ι.Μαυρομάτη η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», διερμηνεύοντας την αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους της Ν.Μηχανιώνας από την αφαίρεση όλου του εξοπλισμού που υπήρχε στο «Μαντούκειο Κοινωφελές Ίδρυμα, ερωτά εάν γνώριζε η δημοτική αρχή την ενέργεια αυτή, τι έκανε για να την αποτρέψει και εάν προτίθεται να ζητήσει την επιστροφή των αντικειμένων που απομακρύνθηκαν.

Εθνεγερσία και Ομογένεια

Οι απόδημοι Έλληνες εκείνης της εποχής ήταν που πρώτοι άναψαν  τη
δάδα της Εθνεγερσίας, για την αποτίναξη της τουρκικής σκλαβιάς.
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κορυφαίο γεγονός για τον Ελληνισμό, κάθε Μάρτιο, είναι ο γιορτασμός της Επανάστασης του 1821. Και μόνο με τη θύμηση αυτού του στενά δεμένου με την Αναγέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους γεγονότος, συνειρμικά ο νους του κάθε Έλληνα στρέφεται προς την Ομογένεια. Δεδομένου ότι οι απόδημοι Έλληνες εκείνης της εποχής, ήταν αυτοί που πρώτοι άναψαν τη δάδα της Εθνεγερσίας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Στάση εργασίας στους Δήμους ενάντια σε μεθοδεύσεις Χρυσαυγιτών

Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί και μέχρι το τέλος της πρωϊνής βάρδιας, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε όλους τους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από την είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου  Θεσσαλονίκης, την ώρα που θα συζητούνται εκεί τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του σωματείου εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης από την Χρυσή Αυγή.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς του "Καρυπίδη"

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους απεργούς του Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη), πραγματοποιεί η «Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού» αύριο Παρασκευή 24 Μαρτίου, ώρα 18:00, στα Goodys Περαίας.

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Διανομές τροφίμων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Διανομές τροφίμων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής», με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), ξεκίνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε 61.000 δικαιούχους.

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Κασλαμαριάς

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτης, ώρα 21:00 στην 6η τακτική του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς με 35 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η συνεδρίαση θα γίνει, ως συνήθως, στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1.

Εύλογες απορίες της κοινής γνώμης για τα ογκώδη του Θερμαϊκού

Η εναπόθεση των ογκωδών γίνονταν και δίπλα στο 3ο νηπιαγωγείο Ν.Μηχανιώνας
Εξήγηση, περιμένουν οι εύλογες απορίες της κοινής γνώμης, σχετικά με τον τρόπο που έγινε, από την Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων που προέκυψαν στο δήμο Θερμαϊκού μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. 

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Τεράστιο πρόβλημα διάβρωσης ακτών σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική

Τεράστιο πρόβλημα για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της δυτικής Χαλκιδικής, προκαλεί η διάβρωση των ακτών και η Κεντρική Μακεδονία, είναι ως προς τον κίνδυνο αυτό, η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα. Το πρόβλημα οφείλεται στη σταδιακή εισχώρηση της θάλασσας στη στεριά ενώ το φαινόμενο έχει αποτυπωθεί στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Περιφέρεια.

Και αστική ευθύνη των Δήμων για κακοτεχνίες και καθαριότητα

Υπάρχει αστική ευθύνη των δημοτικών αρχών, όταν δεν λαμβάνουν μέτρα και δεν μεριμνούν για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών και της περιουσίας τους, ιδιαίτερα στους τομείς της καθαριότητας και της οδοποιίας.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Δίνεται ώθηση στη Θαλάσσια Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης;

Ώθηση στη θαλάσσια αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, θέλει να δώσει ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα πρόκειται να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση του έργου, όπως αναφέρει σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Θεσσαλονίκη.

Πρώτη ημέρα της Άνοιξης σήμερα

Πρώτη ημέρα της Άνοιξης σήμερα, καθώς στις 12:29 ώρα Ελλάδας θα υπάρξει εαρινή ισημερία, με την οποία ξεκινάει και επίσημα η Άνοιξη του 2017 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Επίκεινται προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο και την ΕΥΑΘ

Τον Απρίλιο θα εκδοθεί η προκήρυξη για 170 θέσεις προσωπικού Τεχνολογικής και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης για το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την οποία και ολοκληρώνεται το πακέτο των προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το Υπουργείο Δικαιοσύνης φτάνοντας συνολικά τις 879 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων και όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Όταν φακελώνονταν ακόμη και η .... Γκόλφω !

Επειδή για κάποια πολύ σοβαρά πράγματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά έχουν να κάνουν με το μέγιστο αγαθό της Ελευθερίας,  δεν πρέπει να ξεχνάμε και καθώς πλησιάζει σε λίγο καιρό η 50η επέτειος από την επιβολή της δικτατορίας της χούντας, είπαμε να ανασύρουμε ένα επίσημο έγγραφο που δείχνει ότι ακόμη και τρία χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, συνεχίζονταν οι παρακολουθήσεις της δραστηριότητας αριστερών, πολιτιστικών, φοιτητικών και άλλων φορέων.

Ένα προσκήνυμα στο σπίτι του Ιωάννη Καποδίστρια στη Γενεύη

του  Σπύρου Κουζινόπουλου
Καθώς γιορτάζουμε και πάλι την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας του 1821, δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα ευτυχές για μένα γεγονός: Την επίσκεψη που ένα μουντό πρωϊνό του Μαρτίου του 2014, πραγματοποίησα στο σπίτι όπου διέμενε επί μία πενταετία στη Γενεύη ο θεμελιωτής του νέου ελληνικού κράτους, ο εθνικός κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

Σήμερα η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Με την Πορεία Μνήμης που πραγματοποιείται σήμερα, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά. 74 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου».