Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» σας εύχεται ολόψυχα
                           ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
με ΑΝΑΣΤΑΣΗ των ελπίδων και των προσδοκιών όλων μας
για ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον για σας και τα παιδιά
                           ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ    

Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Έργα της ΠΚΜ στο Θερμαϊκό, ύψους 2.100.000 χωρίς διαγωνισμό!

Από τις κατολισθήσεις στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας
Έντονη, ήταν η συζήτηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η εκτέλεση διάφορων έργων, κυρίως στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Πως γιορτάστηκε το πρώτο ελεύθερο Πάσχα μετά την Κατοχή

του Σπύρου Κουζινόπουλου
6 Μαίου 1945, πριν εβδομήντα δύο ακριβώς χρόνια. Η Θεσσαλονίκη, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, γιορτάζει χαρμόσυνα το πρώτο ελεύθερο Πάσχα, μετά την αποτίναξη της γερμανικής σκλαβιάς ύστερα από τρεισήμισι μαύρα χρόνια ναζιστικού ολέθρου και συμφοράς. Παντού, σε όλες τις πόλεις, τις συνοικίες τους και τα χωριά, εκδηλώσεις χαράς και αγαλλίασης, έστω κι αν αυτές γίνονταν λιτά από τους περισσότερους, καθώς έλειπαν βασικά είδη διατροφής και ο οβελίας ήταν απλησίαστος.

Μέχρι 28 Απριλίου οι προτάσεις των Δήμων για ΟΑΣΘ

Μέχρι τις 28 Απριλίου θα καταθέσουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης τις προτάσεις τους στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Στη συνέχεια η ΠΕΔ-ΚΜ θα συνεδριάσει προκειμένου να ομαδοποιήσει τις προτάσεις και θα απαντήσει στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον οποίο παράλληλα θα καλέσει σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. 

Τι σημαίνουν οι λέξεις Πάσχα, Σταυρός, Χριστός;

Τι σημαίνει η λέξη Πάσχα; Τι σημαίνουν τα ονόματα Χριστός, Μαρία Μαγδαληνή και Θωμάς; Τι σημαίνουν οι λέξεις Σταυρός, Αβγό, οβελίας, σούβλα; Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την αραμαϊκή pascha < εβραϊκή pesah που σημαίνει "πέρασμα, διάβαση”.

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Σειρά ντοκιμαντέρ για τη δικτατορία της χούντας στη Θεσσαλονίκη

Μια σειρά από 4 ντοκιμαντέρ για την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη Θεσσαλονίκη, θα προβάλει η ΕΡΤ 3. Το πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «Τα τανκς στο δρόμο» θα προβληθεί την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, ώρα 11.00 μμ στην ΕΡΤ 3.

Η υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι: Ένα δικαστικό έγκλημα στις ΗΠΑ

Συμπληρώθηκαν 97 χρόνια από την υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι στις ΗΠΑ, ένα αποτρόπαιο πολιτικό και δικαστικό έγκλημα που είχε συνταράξει όλο τον πλανήτη και είχε ως απώτερο στόχο την δυσφήμιση και κατάπνιξη του ανερχόμενου εργατικού κινήματος στην «καρδιά» του καπιταλιστικού συστήματος.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές για τις αγορές του Πάσχα

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ακολουθώντας την ανάγκη του καταναλωτή για καλή και ασφαλή ποιότητα και ανάλογα καλές τιμές.

Εκδηλώσεις από το ΔΗΠΠΑΚΥΘ για το Νϊκο Καζαντζάκη

Σειρά εκδηλώσεων για το Νίκο Καζαντζάκη, διοργανώνει το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού, καθώς το 2017 συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατό του και το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε και επίσημα τη χρονιά ως  «Έτος Νίκου Καζαντζάκη»!

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Δεν αλλάζει όνομα το αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Δεν αλλάζει το όνομα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM". Όπως είπε, η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Το κινητό πολυϊατρείο του "Χαμόγελου του παιδιού" στο Θερμαϊκό

Το κινητό πολυϊατρείο ‘’ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’’ του ‘’Χαμόγελου του Παιδιού’’, θα εγκατασταθεί στο Δήμο Θερμαϊκού για πέντε ημέρες, προκειμένου να υποβληθούν σε προληπτικό ιατρικό/οδοντιατρικό έλεγχο παιδιά, που θα συνοδεύονται από γονείς, κηδεμόνες ή εκπαιδευτικούς, που θα έχουν μαζί τους υπογεγραμμένο σχετικό έγγραφο συγκατάθεσης.

H λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Φαρμακείου

Εκατό και πλέον άτομα εξυπηρετήθηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Θερμαϊκού. Σύμφωνα με το απολογιστικό δελτίο της δομής, εκτελέστηκαν συνταγές φαρμάκων, που ικανοποίησαν όλες τις ανάγκες, ενώ προωθήθηκαν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ φάρμακα για ειδικές ομάδες ασθενών (ναρκομανείς, ψυχασθενείς, καρκινοπαθείς, κ.α.).

Αποκάλυψη: «Γυμνός» από μετρήσεις ακτινοβολίας ο Θερμαϊκός

Χάρτης με τους σταθμούς μέτρησης της ΕΠΗΠ σε όλη τη χώρα. Απουσιάζει παντελώς ο δήμος Θερμαϊκού!!
Απάντηση της ΕΠΗΠ σε ερώτηση της «Συμπολιτείας»
Στην αποκάλυψη ότι τόσο οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Θερμαϊκού, όσο και η σημερινή, δεν έκαναν την παραμικρή ενέργεια για την εγκατάσταση και στα όρια του Δήμου σταθμών μέτρησης για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι δεκάδες κεραίες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή, κάνει το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), σε επιστολή που απέστειλε στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρο Κουζινόπουλο, σε απάντηση σχετικής ερώτησής του. 

Το Πάσχα και τα έθιμά του στην παλιά Μηχανιώνα

Η προσέλευση με κατάνυξη στις 9 εκκλησίες της, το έθιμο της πυράς, η περιφορά του Επιταφίου, οι χοροί, τα φαγητά της Λαμπρής και το τουφεκίδι της Ανάστασης
Παρέα καπετάνιων τα πρώτα χρόνια δημιουργίας της Νέας Μηχανιώνας 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Βαθιά θρησκευτική κατάνυξη αλλά και ένας πλούτος εκδηλώσεων, σηματοδοτούσαν τον εορτασμό της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, στην παλιά Μηχανιώνα της Κυζίκου, πριν την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Ήταν τότε, πριν την αναγκαστική απομάκρυνση των κατοίκων της Μηχανιώνας από τις πατρογονικές τους εστίες και την εγκατάστασή τους στη Νέα Μηχανιώνα, που τηρούσαν τα έθιμα με ευλάβεια.

Οι Βασικές Αρχές και Αξίες και τα αποτελέσματα για μια κοινωνία

του Ζήση Μητλιάγκα*
Β΄ Μέρος
Όπως είδαμε στο προηγούμενο σημείωμα, το δημοκρατικό πολίτευμα εξασφαλίζει ελευθερία των πολιτών., Ισότητα απέναντι στον νόμο, επιβράβευση της αξιοσύνης του πολίτη και όχι ισοπέδωση , δυνατότητα συμμετοχής στα αξιώματα , ανεξάρτητα από τη δύναμη ή το όνομα της γενιάς, εσωτερικό σεβασμό στο δίκαιο και στους Νόμους, ιδιαίτερη φροντίδα για τους αδυνάτους και σεβασμό στους άγραφους ηθικούς κανόνες.

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Από τον ΙΔΕΑ στη χούντα των Συνταγματαρχών

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 αιφνιδίασε, αλλά δεν εξέπληξε. Οχι μόνο επειδή από το 1965 πολλοί ήσαν εκείνοι που ψιθύριζαν ή κουβέντιαζαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο "επεμβάσεως του Στρατού". Οι χωρίς μέτρο απεργίες και διαδηλώσεις που έγιναν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, έδιναν το δικαίωμα γι' αυτούς τους φόβους. Αλλά οι "δομές", οι μηχανισμοί και φυσικά οι άνθρωποι της Χούντας προϋπήρχαν και δρούσαν άλλοτε παρασκηνιακά και άλλοτε φανερά.

Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Ο «αντεθνικώς δρων» Μανόλης Αναγνωστάκης

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Ο Μ. Αναγνωστάκης, όρθιος στο κέντρο, στη φυλακή με τους
συντρόφους του ΕΠΟΝίτες Δ. Βούρδα, Β. Ζέρβα και Γ. Αποστολίδη
…..Κι ἕνα πρωί: «παγορεύονται τὰ ἄσματα καὶ κοπιάστε στὸ τμῆμα γιὰ ἀνακρίσεις».
Τώρα νὰ σπάσεις δὲν μπορεῖς πιά, σὲ χρωμάτισαν καὶ σ' ἔχουν σὰν τὸν ποντικὸ μέσα στὴ φάκα
καὶ δὲν ξεφεύγεις π τοῦ χαφιὲ τὸ μάτι σὰν συναναστρέφεσαι τὸν καθ᾿ ἕνα μαλάκα…..

Μανόλης Αναγνωστάκης, απόσπασμα από το Fair Play

της Έλλης Ζώτου
Το μάτι του χαφιέ, όπως έγραφε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, δεν τον άφησε ποτέ, ούτε η αστυνομία και όλες οι «υπηρεσίες» που «χρωμάτιζαν» και παρακολουθούσαν τους πολίτες από την Κατοχή μέχρι και μετά τη μεταπολίτευση.

Ιχθυόσκαλα Ν.Μηχανιώνας: Κατασχέθηκαν 61 κιλά μπακαλιάροι

Εξήντα ένα κιλά (61kg) ψάρια του είδους ¨MERLUCCIUS-MERLUCCIUS¨ (μπακαλιάρος), βρέθηκαν χθες το βράδυ, μέσα σε φορτηγό αυτοκίνητο και κατασχέθηκαν, κατά τη διενέργεια ελέγχων στην Ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας.