Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Καταστράφηκε μονοκατοικία στην Επανομή από πυρκαγιά

(φωτο αρχείου)
Ολοκληρωτικά καταστράφηκε μονοκατοικία στην ευρύτερη περιοχή της Επανομής, εξαιτίας  φωτιάς που εκδηλώθηκε σ’ αυτή, λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου και την κατέκαψε.

Αυξήθηκαν οι περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους Θεσσαλονίκης

Εδώ και έναν μήνα περισσότεροι αστυνομικοί βγήκαν στον δρόμο, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στους γύρω δήμους, όπου αντιμετωπίζεται το ζήτημα των επιθέσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ πλέον σε κεντρικά σημεία αστυνομικοί περιπολούν και με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. ΚΙ αυτό διότι εκτός στόχων αντιμετώπισης της μικροεγκληματικότητας βγήκε η αστυνομία το 2016.

O Μάης της ελπίδας

Μεγάλα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν μήνα Μάϊο

Από τη λαοθάλασσα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 9 Μαίου 1936
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο Μάης, που πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του από τη μητέρα του Ερμή, τη Μαϊα, είναι ο μήνας που κορυφώνεται η άνοιξη, είναι ο μήνας της νιότης. Νέοι άνθρωποι, απανταχού γης, υποχρεώνουν την ιστορία να υποκλιθεί στο μεγαλείο της σκέψης τους. Νεανικές εξεγέρσεις ενάντια σε όσους παραλύουν δημοκρατικά ιδεώδη, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικές αξίες. Νεανική άρνηση και αμφισβήτηση της εξουσίας εκείνης που αγκυλώνει ιδεολογίες και κοκαλώνει τη σκέψη.

Ημερίδα για τα 100 χρόνια ίδρυσης του ΕΚΘ

Eπετειακή ημερίδα, με θέμα «100 Χρόνια Ε.Κ.Θ., 1917-2017», διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 29 Απριλίου, ανήμερα του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Κ.Θ., Η ημερίδα ξεκινάει στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Ε.Κ.Θ., «Αβραάμ Μπεναρόγιας».

Αποσύρει η διοίκηση Μαυρομάτη απόφαση για το ιπποφορβείο

Μετά τις αντιδράσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων και κυρίως τις έντονες αντιδράσεις της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και τις σχετικές ενέργειες που αυτή προχώρησε, η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού παίρνει πίσω την κατάπτυστη απόφαση που είχε ληφθεί από την προσκείμενη στο δήμαρχο κ.Μαυρομάτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, για την παραχώρηση έκτασης 12 στρεμμάτων εντελώς δωρεάν για 10 χρόνια σε έναν νεοσύστατο όμιλο  και την αποσύρει, αναγνωρίζοντας εμμέσως και τα σοβαρά παραπτώματα που διαπράχθηκαν.

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Εκδηλώσεις του ΔΗΠΠΑΚΥΘ για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας

Η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. διοργανώνει τις γαλάζιες γιορτινές ημέρες θάλασσας με θέμα «Βρεχόμενοι από το Αιγαίο».

H «Χάρτα της Ειδομένης» παρουσιάστηκε στην Ιταλία

Από την παρουσίαση της «Χάρτα της Ειδομένης» στο Ιταλικό κοινοβούλιο
Την πρωτοβουλία του Δικτύου «Χάρτα της Ειδομένης» για την ενίσχυση των δεοντολογικών αρχών στη δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων που αφορούν πρόσφυγες, μετανάστες και μειονότητες, παρουσίασε χτες (27/4/2017) στην Ιταλία ο συντονιστής του Δικτύου Παύλος Νεράντζης.

Νίκος Καζαντζάκης: "Αγιάτρευτη η αγωνία της Ελλάδας"

της Διαμαντένιας Ριμπά
«Πρέπει, αλήθεια, νάμαστε περήφανοι. την σύμπτωση αφτή να γενηθούμε Έληνες. Και συν να νιόθουμε, κάθε στιγμή, σε κάθε μας λόγο, σε κάθε γραμμή και στίχο που γράφουμε, πως έχουμε μεγάλη ευθύνη. Ο στοχασμός αφτός, τα τελευταία τούτα χρόνια, που γνώρισα από κοντά την παγκόσμια inteligen και είδα τους αντιπροσώπους της και τους μίλησα και τους έζησα, μου δίνει τη Μεγάλη Βεβαιότητα για την ασύγκρητη αξία της ράτσας μας. Γενηθήκαμε άρχοντες. Φοβερή γη και ευθύνη». Λόγια του μεγάλου μας στοχαστή, Νίκου Καζαντζάκη, επίκαιρα όσο ποτέ, αν και έχουν γραφτεί στις 27 Νοεμβρίου του 1948, σε μία επιστολή του από την Αντίμπ, της Ν. Γαλλίας, προς τον επίσης Κρητικό, ποιητή Μηνά Δημάκη.

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στη Θέρμη

Μια παράσταση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Χορού παρουσιάζει η ΔΕΠΠΑΘ και Σχολή Χορού του Δήμου Θέρμης με τη συμμετοχή της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το “Ξεθρόνιασμα” του Αγίου Γεωργίου στα Βασιλικά

Το “Ξεθρόνιασμα” της εικόνας του Αγίου Γεωργίου γιορτάζουν, όπως κάθε χρόνο στα Βασιλικά, την Κυριακή 30 Απριλίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 19.00 με Πανηγυρικό Εσπερινό, θα ακολουθήσει στις 19.30 Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Ένας αιώνας Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Η μαρτυρία του Άγι Στίνα για το νεαρό τότε εργατικό κίνημα της πόλης 
Εργαζόμενοι στην παλιά Ηλεκτρική Εταιρία Θεσσαλονίκης γύρω στο 1928 
Έναν αιώνα ζωής, γιορτάζει φέτος το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Χρόνια σκληρών αγώνων τα περισσότερα από τα εκατό χρόνια που αριθμεί σήμερα, για το δίκιο και την προκοπή των εργαζομένων και της τάξης τους, της εργατικής τάξης. Αγώνες που είναι στενά συνδεδεμένοι με την ίδια την ιστορία της πόλης, της Θεσσαλονίκης και της χώρας γενικότερα. Με κορυφαίο, την αιματοβαμμένη πολυήμερη πανεργατική απεργία του Μάη του 1936, που οδήγησε στο γενικό ξεσηκωμό της Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε το πρόσχημα για την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά.

Σημαντική έκθεση για τη δικτατορία στη Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 και ώρα 7:30μμ εγκαινιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η σημαντική έκθεση με τίτλο «Σκοτεινή επταετία 1967-1974. Η δικτατορία των συνταγματαρχών». Πρόκειται για μια συνεργασία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία».

Καλαμαριά: Επιδοτούμενη κατάρτιση άνεργων νέων

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής  Πολιτικής, Αλληλεγγύης ,Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο Φύλων του δήμου Καλαμαριάς, απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους άνεργους δημότες και μόνιμους κατοίκους της Καλαμαριάς  από 18-24 ετών, να δηλώσουν ενδιαφέρον  μέχρι  03/05/2017 για συμμετοχή στο επιδοτούμενο πρόγραμμα:

«Παντελώς άγνωστος» ο Ιππικός Όμιλος Θερμαϊκού!!

Σοβαρό θέμα για τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και τη σπουδή της να παραχωρήσει εντελώς δωρεάν και για μία δεκαετία μία έκταση 12 στρεμμάτων πίσω από τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ 2000, σε ένα νεοσύστατο Ιππικό Όμιλο Θερμαϊκού, ανακύπτει μετά την αποκάλυψη του ενημερωτικού blog «Ακτιβιστής», ότι ο όμιλος αυτός είναι παντελώς άγνωστος στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας. 

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: «Χάσαμε και φέτος το τρένο της τουριστικής προβολής του δήμου Θερμαϊκού»

«Το χάσαμε και φέτος το τρένο της τουριστικής προβολής του δήμου Θερμαϊκού», παρατήρησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και συμφώνησε απολύτως με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργο Τσαμασλή για την ανάγκη οργάνωσης ειδικής συνεδρίασης του Δήμου για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης.

Σοβαρή αύξηση της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη

«Κόκκινο» χτυπάει η εγκληματικότητα ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δείκτες ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2016 σε σύγκριση με το 2015. Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την κατάσταση που καταγράφεται στην επικράτεια, όπου υπάρχει γενικότερη αύξηση, όμως ληστείες και κλοπές σε σπίτια καταγράφουν μείωση, ενώ άνοδο παρουσιάζουν οι ληστείες του δρόμου.

Και φέτος τα δρομολόγια Θεσσαλονίκης-Σποράδων

Θα συνεχιστούν και φέτος, από την 1η Ιουνίου τα δρομολόγια του Flyingcat4 της "HellenicSeaways", που αποτελούν το θαλάσσιο δίαυλο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σποράδων. Τα δρομολόγια, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι και τη λήξη της τουριστικής σεζόν, χαρακτηρίσθηκαν πέρυσι που ξεκίνησαν από εντυπωσιακή επιτυχία.

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Συμμετοχή του δήμου Θερμαϊκού στο πρόγραμμα BIOREAL

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του δήμου Θερμαϊκού στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας ‘’INTEREG IPA GREECE’’ και ακρωνύμιο  ‘’BIOREAL’’, που αποβλέπει στη μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων με την κομποστοποίησή τους, με στόχο της βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής.

Προσλήψεις τεσσάρων ατόμων στο δήμο Δέλτα

Ο δήμος Δέλτα ανακοίνωσε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έτους, συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων για την υλοποίηση των Υποέργων «Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Δέλτα» της Πράξης «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Δέλτα».

Συνάντηση του δημάρχου Δέλτα με τη Συνομοσπονδία Ρομά

Τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» Βασίλειο Πάντζο υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος. Τον κ. Πάντζο συνόδευαν ο Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κωνσταντίνος Κουκουμέριας και ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Σαμπάνης.  

Πόλεμος δηλώσεων για το αρχαίο Εγκαίνιο στη Ροτόντα

Πόλεμος δηλώσεων, ακολούθησε την προχτεσινή ενέργεια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου να τοποθετήσει το αρχαίο Εγκαίνιο και να λειτουργήσει το ιστορικό μνημείο της Ροτόντας ως εκκλησία την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Έντονες αντιδράσεις από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Πολιτισμού, των «Φίλων της Ροτόντας» και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Κινητοποιήσεις της ΡΕΚΚ για στρατόπεδο Κόδρα και μαρίνα Αρετσούς

Αεροφωτογραφία του χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά
Με κεντρικό σύνθημα «Στρατόπεδο Κόδρα, από χώρος εγκατάλειψης  ανάσα για όλη τη Θεσσαλονίκη» η ΡΕΚΚ σχεδιάζει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου  συμβολική κατάληψη του χώρου του Στρατοπέδου με παράλληλη ανοιχτή εκδήλωση –συζήτηση με καλεσμένους όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες του Δήμου Καλαμαριάς.

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Να σταματήσει η δίωξη για τη γιγαντοκεραία της Επανομής

Το πανό που είχαν σηκώσει οι επτά Επανομίτες και το οποίο συνέχισαν να το
σηκώνουν άλλοι κάτοικοι και στους επόμενους αγώνες της Αναγέννησης Επανομής
Άδικη, θεωρεί η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με ανακοίνωσή της, την παραπομπή σε δίκη επτά κατοίκων της Επανομής, επειδή είχαν σηκώσει πανό στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, διαμαρτυρόμενοι κατά της εγκατάστασης «πύργου» κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο γήπεδο της Αναγέννησης Επανομής. Καλεί δε τους αρμόδιους να σταματήσει η δίωξή τους.

Ποινικές ρήτρες για την ανάπλαση παραλίας Επανομής

Σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας», κατάντησε η πολυδιαφημισμένη «ανάπλαση της παραλίας Επανομής», η οποία εδώ και δύο σχεδόν χρόνια όλο φτιάχνονταν και όλο αναβάλλονταν με διάφορες προφάσεις η ολοκλήρωση της κατασκευής της. Και κατόπιν αυτού, ο Δήμος Θερμαϊκού αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του εργολάβου του έργου, επιβάλοντάς του ποινικές ρήτρες.

Η ιστορία της κινηματογραφικής λέσχης της «Τέχνης»

Στη χρυσή δωδεκαετία του κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, είναι αφιερωμένος ο τόμος «Η Τέχνη στη Θεσσαλονίκη 1955-1967», που κυκλοφορεί από την «Τέχνη» και τις εκδόσεις Ερμής σε επιμέλεια του Αλέκου Ζάννα.

Απαγορεύτηκε το ψάρεμα για 40 ημέρες στα ποτάμια και λίμνες

Με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαγορεύτηκε το ψάρεμα σε όλα τα ποτάμια και τους παραπόταμους της περιοχής για σαράντα ημέρες, και συγκεκριμένα από αύριο Τρίτη 25 Απριλίου, μέχρι και τις 7 Ιουνίου, προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή των ψαριών που ζουν στα ποτάμια και τις λίμνες της Κεντρικής Μακεεδονίας.

Εκδήλωση για την Αρμενική Γενοκτονία

Το διεθνές έγκλημα της Αρμενικής Γενοκτονίας και οι κίνδυνοι από την άρνησή του, ήταν το θέμα ομιλίας του καθηγητή Ιωάννη Μάζη, του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που δόθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Ο πρόεδρος "Ταμέλης" του Γιώργου Ιωάννου

Ένα αμίμητο διήγημα του Γιώργου Ιωάννου, από τη συλλογή «Εφήβων και μη», αναφέρεται στον πρόεδρο… «Ταμέλη»,  περιγράφοντας το πώς έζησε ο ίδιος αλλά και οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς τη μέρα του πραξικοπήματος στις 21 Απριλίου 1967 - Παρασκευή του Λαζάρου.

Στο φως μια συγκλονιστική μαρτυρία για το Άουσβιτς

«Τα δράματα που έχουν δει τα μάτια μου είναι απερίγραπτα», αναφέρει στη συγκλονιστική του μαρτυρία από το στρατόπεδο Μπιργκενάου στο Άουσβιτς ο Θεσσαλονικιός Εβραίος, Μαρσέλ Νατζαρή. Συναισθανόμενος ότι πλησιάζει και το δικό του τέλος, το φθινόπωρο του 1944, λίγο πριν από την εκκένωση και τη διάλυση του στρατοπέδου, γράφει ένα χειρόγραφο με αποστολέα τους φίλους και τους οικείους του, το τοποθετεί μέσα σε ένα παγούρι και το παγούρι μέσα σε μια δερμάτινη τσάντα. Θάβει την τσάντα στο έδαφος σε βάθος μισού μέτρου, στον περίβολο του κρεματορίου 3, με την ελπίδα ότι κάποιος θα το βρει και θα το ταχυδρομήσει στους δικούς του.

Οι κεραίες, ο κ. Μαυρομάτης και η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Σύσκεψη 29-10-2015: Το κλιμάκιο της Cosmote (από αριστερά Ι.Μητσιός,
Κ.Ζανιά και 
Α. Πετρογιαννόπουλος και στη μέση ο δήμαρχος Θερμαϊκού
Θορυβήθηκε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης από τις αποκαλύψεις της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ότι τόσο οι προηγούμενες, όσο και η σημερινή διοίκηση του Δήμου, άφησαν εντελώς «γυμνή» την περιοχή από τις αξιόπιστες μετρήσεις που διενεργεί σε ολόκληρη τη χώρα για τον εντοπισμό της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Και με μακροσκελή ανακοίνωσή του, χρησιμοποιώντας τη γνώριμη πλέον τακτική της παραπληροφόρησης, επιχειρεί να απαντήσει δια της μεθόδου του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Εγκαινιαζεται έκθεση για τον Καζαντζάκη στην "Καψαλάκειο"

Εγκαινιάζεται σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου, στις  7.30μ.μ., στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη  Νέας Μηχανιώνας καλλιτεχνική έκθεση για τον μεγάλο συγγραφέα και διανοούμενο Νίκο Καζαντζάκη, με την ευκαιρία του «έτους Ν.Καζαντζάκη 2017» που κηρύχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του πιο πολυμεταφρασμένου σε όλο τον κόσμο Έλληνα λογοτέχνη.