Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

N. Βούτσης: "Ανασύσταση της ιστορικής μνήμης του λαού"

«Σιγά-σιγά να φέρνουμε τα πετραδάκια της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης του λαού μας στις πραγματικές τους διαστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας χώρο μνήμης για την αντιδικτατορική δράση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ήταν γνωστό ως το  «κολαστήριο» της ΚΥΠ και στο οποίο βασανίστηκαν άγρια από τα όργανα του καθεστώτος, συλληφθέντες, αντιδικτατορικοί αγωνιστές.

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Γιορτάζονται 7-14 Μαίου τα 30α «Αργύρια» Επανομής

Γιορτάζονται στην Επανομή  από την Κυριακή 7 Μαΐου έως την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 τα 30α «Αργύρια», προς τιμή του Νεομάρτυρα Αγίου Αργυρίου του Επανομίτη, με πλήθος ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής ο ιστορικός χώρος για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη

Eγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση,  σήμερα Παρασκευή, 5 Μαϊου στις 7 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένας ιστορικός χώρος της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Διαβούλευση, μετά από πρόταση της «Συμπολιτείας» για το δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού

«Πυροσβεστικά», λειτούργησε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού και με πρόταση του επικεφαλής της, Σπύρου Κουζινόπουλου, η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη απέσυρε προσωρινά την εισήγηση που είχε παρουσιάσει για τη σύναψη δανείου ύψους 3.632.00,00 ευρώ από το Ταμείο Παρασκαταθηκών & Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να αντικατασταθούν όλοι οι λαμπτήρες φωτισμού του Δήμου με LED.

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου

Tο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, «Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης», που κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Μαίου 2017, ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα «Νότος» του περιπτέρου 13 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος τη;ς Δημοκρατίας στο Βυζαντινό Μουσείο

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Με 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 3 Μαίου, ώρα 4:00 μ.μ., η 12η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού. Μεταξύ των θεμάτων, τα σοβαρότερα είναι η σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων LED, αλλά και η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, για την δωρεάν παραχώρηση έκτασης 12 στρεμμάτων στα «Τσαίρια» της Περαίας για τη δημιουργία ιπποφορβείου.

Στάση εργασίας των εργαζομένων δήμου Θερμαϊκού

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο δήμο Θερμαϊκού
Στάση εργασίας από τις 10.00 π.μ. έως την λήξη του ωραρίου πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του δήμου Θερμαϊκού, σε ένδειξη συμπαράστασης προς δικαζόμενο συνάδελφό τους, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό που υπάρχει στο Δήμο.

Ομιλία Κ.Πουλάκη την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Σύγχρονες προτάσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», διοργανώνει η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη- ανοιχτή πόλη», σήμερα Τετάρτη 3 Μαίου 2017 ώρα 19.30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη.

Εγκαίνια της έκθεσης «Σκοτεινή επταετία» στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 7:30 μμ, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η έκθεση με τίτλο «Σκοτεινή επταετία 1967-1974. Η δικτατορία των συνταγματαρχών». Πρόκειται για μια συνεργασία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία».

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Το μαρτυρολόγιο του ελληνικού λαού από τους Ναζί


Είναι ασύλληπτα τα στοιχεία για τις θυσίες στις οποίες υπέστη ο ελληνικός λαός στα μαύρα χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής της πατρίδας μας. Ένα απέραντο μαρτυρολόγιο από ολοκαυτώματα, εκτελέσεις, εμπρησμούς, λεηλασίες, καταστροφές. Δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους το φόρο αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες στον Μολώχ του Ναζιστικού τέρατος, καθώς σε πάνω από 1.100.000, ανέρχονταν τα θύματα εκείνης της Χιτλερικής λαίλαπας. 

Μήνυμα του Δήμου Θερμαϊκού για την Ημέρα Νϊκης

Μήνυμα για τον εορτασμό της 9ης Μαίου 1945, ημέρα της νίκης των λαών όλου του κόσμου  κατά του ναζισμού και του φασισμού, και του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που αυτός προκάλεσε, εκδόθηκε από το Δήμο Θερμαϊκού, με το οποίο αποτίεται επίσης φόρος τιμής στους αγωνιστές των εθνικών αγών και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων για αντιπυρική προστασία

Υποχρεωμένοι, είναι οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός οικισμών για τον συνεχή, τακτικό καθαρισμό τους, προκειμένου, εκτός των άλλων να συμβάλουν στην αντιπυρική προστασία, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η αντιδημαρχία Καθημερινότητας – Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θερμαϊκού.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Ακυβέρνητο ιστιοφόρο κοντά στο λιμάνι της Ν.Μηχανιώνας

φωτο αρχείου
Ακυβέρνητο, έπλεε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, λόγω μηχανικής βλάβης, το ιστιοφόρο “ΜΠΥΡΑ”, με τρεις Έλληνες επιβαίνοντες. Για το συμβάν, ενημερώθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, η Λιμενική Αρχή Νέας Μηχανιώνας, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτή συζήτηση της Κίνησης Πολιτών Επανομής

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Γιατί δεν αντιδρούν οι Έλληνες;», διοργανώνει αυτή την Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 8μμ, στην αίθουσα του πάλαι ποτέ δημοτικού συμβουλίου Επανομής (πάνω απ' το ΚΑΠΗ) η Κίνηση Πολιτών Επανομής, με εισηγητές τον Απόστολο Λυκεσά, δημοσιογράφο - συγγραφέα και τον Δημήτρη Μάνο, εκπαιδευτικό - συγγραφέα.

Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

«Απαγόρευσις προς πρόληψιν επεισοδίων»

Εμπόδια για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση το 1927 στη Θεσσαλονίκη
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς μια άλλη εποχή, πριν 90 ακριβώς χρόνια, στη Θεσσαλονίκη του μεσοπόλεμου, την 1η Μάη του 1927. Με τις αρχές να απαγορεύουν τις εργατικές συγκεντρώσεις τόσο στην πόλη, όσο και στα περίχωρα, παρατάσσοντας μάλιστα εκτός από τους αστυνομικούς και αποσπάσματα πεζικού και μηχανικού του στρατού. Αλλά με τους εργαζόμενους, να αψηφούν αυτά τα απαγορευτικά μέτρα, οργανώνοντας μία άκρως εντυπωσιακή διαδήλωση και στη συνέχεια συγκέντρωση.

Ιστορικές Πρωτομαγιές στην Ελλάδα

Γιορτασμός της Πρωτομαγιάς μπροστά στο ΕΚΘ πριν 56 χρόνια
Η βίαιη - και τις περισσότερες φορές αιματηρή - καταστολή των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων στην Ελλάδα, ήταν ο κανόνας έως και τις πρώτες δεκαετίες του 1900. Ουκ ολίγα τα θύματα ανάμεσα στους εργάτες που «τολμούσαν» να αμφισβητήσουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, να τις καταδικάσουν και να διεκδικήσουν δικαιώματα που σήμερα φαντάζουν ως αυτονόητα.

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Μια Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη του 1921

Αφίσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την εργατική Πρωτομαγιά
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πρωτομαγιές στη Θεσσαλονίκη άλλοτε και τώρα. Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις μέσα σε ένα κλίμα άγριου διωγμού του εργατικού κινήματος και κατάπνιξης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Τον εορτασμό μιας τέτοιας Πρωτομαγιάς, πριν 96 χρόνια, θα γνωρίσουμε μέσα από τις αναμνήσεις ενός στελέχους του αριστερού και συνδικαλιστικού κινήματος, του Άγι Στίνα (Σπύρου Πρίφτη).

Εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

Με μια σειρά ολοήμερων δράσεων πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού περιεχομένου, με τίτλο «Στη βιβλιοθήκη ξανά!», την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την επαναλειτουργία της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου). Η  βιβλιοθήκη παρέμενε κλειστή επί 16 μήνες για να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και επισκευής του κτηρίου.