Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Οι «Λαμπράκηδες», τα … μαύρα καλσόν και η εγκύκλιος 1010

Συνεστίαση της Νεολαίας Λαμπράκη Σερρών με τον Μ.Θεοδωράκη. Αριστερά του Μίκη: ο βιομήχανος Δημ. Σκουλίδης, ο δικηγόρος γραμματέας της ΕΔΑ Σερρών, Κώστας Σοφιδιώτης και δίπλα του ο μαθητής γυμνασίου Σπ. Κουζινόπουλος 
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Ήταν τέλη Απρίλη με αρχές Μαίου του 1965, πριν μισό αιώνα και κάτι. Τη χώρα κυβερνάει η «Ένωση Κέντρου» με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος εκτός από πρωθυπουργός, ήταν και υπουργός Παιδείας. Στο γυμνάσιο των Σερρών, στο οποίο φοιτούσα, καταφθάνει  «εμπιστευτικό» έγγραφο της Εθνικής Ασφάλειας Σερρών, με το οποίο κοινοποιούνταν μία εγκύκλιος με την υπογραφή του επονομασθέντος και «Γέρου της Δημοκρατίας». Επρόκειτο για την περιβόητη «1010», βάση της οποίας απαγορεύονταν στους μαθητές να είναι μέλη της αριστερής «Νεολαίας Λαμπράκη».

To Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το ΤΕΒΑ

Αυτοδίκαια ωφελούμενοι του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) καθίστανται από την 1η Ιουνίου 2017 οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος  Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, με τους παρακάτω τρόπους:

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Σε καθεστώς άμεσης εκκαθάρισης μπαίνει ο ΟΑΣΘ!

Σε καθεστώς άμεσης εκκαθάρισης μπαίνει ο ΟΑΣΘ σύμφωνα με σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ραδιοσταθμού stokokkino,  δεν πρόκειται για κάποιο σχέδιο “ξαφνικού θανάτου” του ΟΑΣΘ,  αλλά όταν ψηφιστεί θα θέσει άμεσα σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οργανισμό. 

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

49 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του «Άγιου της Αριστεράς»

Ντοκουμέντο: Η βουλευτική ταυτότητα του Γιώργη Τσαρουχά
του Σπύρου Κουζινόπουλου
“Ο Γιώργης Τσαρουχάς, που ξεψύχησε στα χέρια των βασανιστών του, στα μπουντρούμια της χουντικής ΚΥΠ Θεσσαλονίκης, στις 9 Μαίου 1968, υπήρξε μια σεμνή μορφή, ένας «Άγιος της Αριστεράς», με αδιάκοπη, σημαντική συμβολή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, από τα μαθητικά του χρόνια ως τη δολοφονία του σε ηλικία 56 ετών. Ένας κομμουνιστής περήφανος, μαχητικός, που ανταμείφθηκε από το κράτος και το παρακράτος της δεξιάς με διωγμούς, φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια  και τελικά το φριχτό θάνατο”.

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στην καθαριότητα ζητά η ΠΕΔ-ΚΜ

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ Ένωσης, αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους, πρότεινε ανοιχτό διαγωνισμό για προσλήψεις προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, όπως η καθαριότητα.

Λύση στο πρόβλημα με τα αντιπλημμυρικά έργα Θεσσαλονίκης

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και μεγάλης σημασίας οδικά έργα, όπως ο κόμβος Κ16 και το κομμάτι του δρόμου Μουδανιά-Ποτίδαια, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, την διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σπίρτζης: «Χαϊδεμένα παιδιά του συστήματος οι του ΟΑΣΘ»

«Χαϊδεμένα παιδιά, συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη, για δεκαετίες» χαρακτήρισε την διοίκηση και εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, απευθύνοντάς τους αυστηρή προειδοποίηση, «εάν ξανά αναστατώσουν την πόλη».

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Μελανές κηλίδες: Το κάψιμο των βιβλίων στο Λευκό Πύργο

Εκτενή αναφορά στο νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου «Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης», κάνει σε τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και επικεντρώνεται σε μία από τις επτά ιστορίες που αναλύονται στο βιβλίο, με βάση ντοκουμέντα, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό, το κάψιμο 10.000 βιβλίων από τη δικτατορία Μεταξά μπροστά στο Λευκό Πύργο, τον Αύγουστο του 1936.

Νωρίς αρχίζουν φέτος οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Πολύ νωρίς, από το Μάϊο,  αρχίζει φέτος η διαδικασία για την υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το έτος 2017 – 2018, με στόχο να ολοκληρωθεί με την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων εντός του Ιουνίου, έτσι ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο οι ωφελούμενοι να βρουν θέσεις για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που επιθυμούν.

Ανοίγει τις πύλες της η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Σε νέα περίοδο ποιοτικών και ποσοτικών μεγεθών εισέρχεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, η οποία 14 χρόνια από την πρώτη της διοργάνωση και ύστερα από οργανωτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς, επανέρχεται δριμύτατη με έδρα πάντα τη Θεσσαλονίκη, εξωστρεφής και με ενισχυμένο τον διεθνή της χαρακτήρα, από τις 11 έως και τις 14 Μαΐου, στα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo-ΔΕΘ.

Στόχος για διπλασιασμό του ποσοστού ανακύκλωσης

Σε διπλασιασμό του ποσοστού της ανακύκλωσης, από το 13% που είναι σήμερα στο 26% μέχρι το τέλος του 2019, στοχεύει η Διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2.000 οι μπλε κάδοι στους δρόμους της πόλης, φτάνοντας συνολικά τους 6.500, ενώ σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και την εισαγγελία στήνεται σχέδιο για την πάταξη της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών.

Προσλήψεις για το κολυμβητήριο Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων για την κάλυψη αναγκών για την παροχή υπηρεσιών έναντι αντιτίμου στο Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Παύλου Μελά Ν. Θεσσαλονίκης.

Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

«Απολυμαντήρια» Kαλαμαριάς: Τόπος ιστορικής μνήμης, τόπος μαρτυρίου

του Μανόλη Λαμτζίδη
Γράφοντας το κείμενο αυτό για τα «Απολυμαντήρια» της Καλαμαριάς, έναν τόπο ιστορικής μνήμης, τόπο μαρτυρίου, ταπείνωσης και θανάτου,  αισθάνομαι ότι ξεπληρώνω βαρύ χρέος προς τους δύο πρόσφυγες παππούδες μου, το Μανόλη, από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης και τον Κώστα από τον Πόντο και τις οικογένειές τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Καλαμαριά

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, ο οποίος πριν από λίγο έφτασε στο μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Καλαμαριά, και έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες.

Κωστίκας Παπαβασιλείου: Ένας άγνωστος πρωταγωνιστής των γεγονότων της 9ης του Μάη 1936

Μία σπάνια φωτογραφία ανέσυρε από το πολύτιμο αρχείο του και μας έστειλε ο εξαίρετος φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, Γιώργος Γιακουμίδης: Είναι πριν 35 χρόνια, το 1982, την ώρα της συνέντευξης με μία θρυλική μορφή του εργατικού και αριστερού κινήματος, τον Κωστίκα Παπαβασιλείου.

81 χρόνια από το αιματοκύλισμα της 9ης Μάη 1936

Η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο πολυήμερος αγώνας των εργατών της Θεσσαλονίκης, την άνοιξη του 1936 και στη συνέχεια το αιματοκύλισμά τους, αλλά και η αυθόρμητη εξέγερση του λαού της Μακεδονικής πρωτεύουσας, στις 9 του Μάη, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η απεργία εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την χώρα ωστόσο η καρδιά του κινήματος ήταν στην Θεσσαλονίκη. Τα τραγικά γεγονότα, ενέπνευσαν τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο». 

9η Μάη: Εβδομήντα δύο χρόνια από τη συντριβή του Ναζισμού

Εβδομήντα δύο χρόνια, συμπληρώνονται σήμερα από τη μνημειώδη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά του Ναζισμού. Ήταν τέτοιες μέρες του Μάη, όταν τα στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας γνώριζαν τη συντριβή και παραδίνονταν άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις. Και στις 9 Μαίου 1945, ο Κόκκινος Στρατός, ύψωνε στο Βερολίνο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη σημαία της νίκης και της απελευθέρωσης των λαών της Ευρώπης από το φασισμό.

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Συναυλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη

Μία θαυμάσια πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Ο Κλειγένης», να οργανώσει συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη αυτή την Κυριακή 14 Μαίου, ώρα έναρξης 20:00 στην αίθουσα τελετών ΑΠΘ για δύο νέους από την Ιερισσό που είχαν τροχαίο ατύχημα.

Εκδήλωση του ΕΚΘ για την 9η Μαίου 1936

Ο θρήνος της μάνας πάνω από το πτώμα του γιού της, είχε εμπνεύσει τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον "Επιτάφιο"
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους νεκρούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές  ημέρες του τριημέρου 9/10/11 Μαΐου του 1936, 81 χρόνια από το Μάη του 1936, θα πραγματοποιήσουν η διοίκηση και τα σωματεία της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά έγκαιρη αντιμετώπιση κουνουπιών

Δεν μπορούμε να μην χειροκροτήσουμε τις ενέργειες του δήμου Θερμαϊκού, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κουνουπιών, τα οποία ήδη, με τις ζέστες των τελευταίων ημερών, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις περιοχές του Δήμου, λόγω και των δύο υδροβιότοπων που υπάρχουν εδώ, του Αγγελοχωρίου και της Επανομής.

Περιμένουμε να δούμε άραβες τουρίστες στο Θερμαϊκό;

Αφού λύσαμε τα προβλήματα προβολής των τουριστικών δυνατοτήτων του δήμου Θερμαϊκού στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, από όπου προσδοκάμε αφίξεις επισκεπτών, τώρα η ΤΕΘ Α.Ε. στράφηκε και στα…. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετέχοντας στη διεθνή τουριστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάϊ από 24 έως 27 Απριλίου 2017.

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Συνάντηση Σπίρτζη-δημάρχων για τις αστικές συγκοινωνίες

Στη Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να συζητήσει με τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, στην έδρα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), τις προτάσεις τους για το θέμα της ίδρυσης των δύο νέων φορέων που θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη για τις αστικές συγκοινωνίες.

Οι κίνδυνοι για την ελευθεροτυπία και την ειρήνη και ο ρόλος των λειτουργών της ενημέρωσης

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί της ενημέρωσης (δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και κάμεραμαν) κατά την εκπλήρωσή των καθηκόντων τους, αλλά και η ανάγκη περιφρούρησης της ελευθερίας του Τύπου, υπογραμμίστηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου Camera Belli του τιμημένου με το βραβείο «Emmy», ελληνοαμερικανού εικονολήπτη Πωλ Βιττωρούλη που έγινε στο θέατρο «Αμαλία».