Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Η Θεία Δίκη στην υπόθεση Λαμπράκη

Οι δράστες της δολοφονίας Λαμπράκη θα είχαν φύγει ανενόχλητοι εάν δεν υπήρχαν απρόβλετποι παράγοντες
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Θα ξεκινήσω με ένα ρητορικό ερώτημα: Υπάρχει Θεία Δίκη; Για να σας πω την αλήθεια, μέχρι πρόσφατα, ήμουν από αυτούς που δεν πίστευαν σ’ αυτό τον φιλοσοφικό και θρησκευτικό όρο, θεωρώντας ότι απλά όσοι αναφέρονται σ’ αυτή, μεγεθύνουν κάποιες συμπτώσεις, όσο κραυγαλέες και ανεξήγητες τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι αυτές.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού - Πρώτο θέμα η προμήθεια των λαμπτήρων LED

Με 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαίου, ώρα 16:00, η 13η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού. Ως πρώτο και σοβαρότερο θέμα, επανέρχεται η πρόταση για τη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & δανείων για την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του Δήμου με LED, για την εξοικονόμηση των υπέρογκων ποσών που σήμερα καταβάλλονται στη ΔΕΗ για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό.

Χωρίς αστικά λεωφορεία και το Σαββατοκύριακο

Χωρίς αστικά λεωφορεία και το Σαββατοκύριακο και μέχρι τη Δευτέρα, ολόκληρος ο νομός Θεσσαλονίκης, με συνέπεια να συνεχίζεται η αφάνταστη ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων, μετά την απόφαση των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ να μην πιάσουν τιμόνι μέχρι και τη Δευτέρα 22 Μαίου.

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

του Γρηγόρη Εδιρνέλη*
Αν και δεν έλκω την καταγωγή μου από τον Πόντο αλλά από την Μ. Ασία, θεώρησα ηθική μου υποχρέωση ως γέννημα θρέμμα προσφυγικής οικογένειας, να ανατρέξω σε έγκυρες πηγές και να γράψω αυτό το μικρό άρθρο ούτως ώστε όσοι δεν γνωρίζουν, να πληροφορηθούν σημαντικά γεγονότα για την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Υπόθεση Λαμπράκη: «Φως εξαντλημένης ηλεκτρικής στήλης».…

Η αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών και των οργανωτών του εγκλήματος που δεν ήρθε ποτέ μέχρι σήμερα
Όλα τα "λουλούδια" του παρακράτους της Θεσσαλονίκης, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη
δολοφονία Λαμπράκη. Από αριστερά: Πιτσώκος, Γιοσμάς, Καπελώνης, Εμμανουηλίδης, Κοτζαμάνης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η πολύκροτη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Μαϊου 1963, χαράχθηκε βαθιά στο σώμα αυτής της πόλης, αυτής της χώρας. Πολύ περισσότερο που, αν και πέρασαν πενήντα δύο χρόνια από τη διάπραξη εκείνου του αποτρόπαιου εγκλήματος, δεν αποκαλύφθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα οι ηθικοί αυτουργοί. Εκείνοι δηλαδή που οργάνωσαν το έγκλημα και επιστράτευσαν τους μισθοφόρους του παρακράτους για την εκτέλεση του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης.

Μετρήσεις αποκάλυψαν περιπτώσεις οστεοπόρωσης στο Θερμαϊκό

Αποτελέσματα, είχε το πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας, που υλοποίησε ο Δήμος Θερμαϊκού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, του οποίου εδώ και δυο χρόνια αποτελεί μέλος.

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Αυξάνεται η επιχορήγηση στους ΟΤΑ κατά 300 εκατ. ευρώ

Κατά τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, θα αυξηθεί από το επόμενο έτος η κρατική επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση  για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη 2η αξιολόγηση.

Αντιδράσεις για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, και τη συντριπτική επικράτηση του «όχι» με 98% κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, δόθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαζόμενοι στην εταιρεία και μέλη σωματείων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη παραχώρηση της επιχείρησης.

Μία σύντομη ιστορία του δήμου Θερμαϊκού

Πότε δημιουργήθηκε ο κάθε ένας από τους οκτώ οικισμούς – Τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης των προσφύγων – Η διακύμανση του πληθυσμού – Η αρχαία Αίνεια – Τα αρχαιολογικά ευρήματα
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία σύντομη ιστορική αναδρομή, επιχειρούμε στη συνέχεια, για να δούμε πότε και πως δημιουργήθηκε η κάθε μία από τις οκτώ δημοτικές ενότητες και κοινότητες που συναπαρτίζουν το δήμο Θερμαϊκού. Για να ενημερωθούμε για τη διακύμανση του πληθυσμού, αλλά επίσης να πληροφορηθούμε για τις μεγάλες στιγμές που έζησε η περιοχή, παλιά με την αρχαία Αίνεια και αργότερα με την σημαντική διαδρομή της Επανομής, αγωνιστές της οποίας πήραν μέρος ακόμη και στην Επανάσταση του 1821.

Τέσσερις «Γαλάζιες Σημαίες» στο Θερμαϊκό

Τέσσερις ακτές του δήμου Θερμαϊκού, περιλαμβάνονται και φέτος στις 486 ακτές όλης της χώρας που βραβεύθηκαν με «Γαλάζια Σημαία» από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος στη χώρα μας.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία λόγω ΟΑΣΘ

Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων και όλων των πολιτών του νομού Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επίσχεσης εργασίας των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, που ζητούν από τη διοίκηση του οργανισμού την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

«4 γυναίκες μιλούν για τον Ν. Καζαντζάκη»

Με την ευκαιρία του «έτους Καζαντζάκη», που έχει ανακηρυχτεί το 2017, το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη με τίτλο «Έτος 2017 – Νίκος Καζαντζάκης, το αποτύπωμα του σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 22 Μαίου, ώρα 7μ.μ., στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, στη Ν.Μηχανιώνα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Ερωφίλη Καλαϊτζάκη με θέμα «4 γυναίκες μιλούν για τον Ν. Καζαντζάκη» 

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Φόβοι για νέα καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης

Έως 31 Μαίου η προθεσμία για τα πλημμυροπαθή κτήρια

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας Ποντίων στο Θερμαϊκό

Eκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Θερμαϊκού tην Κυριακή 21 Μαΐου. Όπως είναι γνωστό, η ελληνική Βουλή έχει ορίσει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συναντήσεις της ΡΕΚΚ για τη «Μαρίνα Αρετσούς»

Κύκλο συναντήσεων με Συλλόγους και Σωματεία της Καλαμαριάς εγκαινιάζει η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς, με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τη «Μαρίνα Αρετσούς» μετά την έκδοση της απόφασης 1131/2016 της Ολομέλειας του ΣτΕ πριν την παραχώρησή της σε ιδιώτες.

Η ΕΣΗΕΜΘ αποδοκιμάζει δηλώσεις του Δημ. Σταμάτη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει τη νέα ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των εργαζομένων της από τη Φλώρινα ο πρώην υπουργός Επικρατείας, βουλευτής ΝΔ, Δημ. Σταμάτης, ο οποίος, αντί να κάνει την αυτοκριτική του, επέμεινε σε συνέντευξη Τύπου ότι την ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ την είχαν οι εργαζόμενοί της και υποστήριξε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση σήμερα απολαμβάνει προνομιακό καθεστώς λειτουργίας.

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

«Συμπολιτεία Θερμαϊκού» προς τη διοίκηση του Δήμου: "Κάντε αποψίλωση για να μην έχουμε πυρκαγιές και φίδια"


Με ερώτησή της προς το δήμαρχο Θερμαϊκού Ι.Μαυρομάτη η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ζητάει να γίνει αποψίλωση των χώρων γύρω από το οδικό δίκτυο του δήμου, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών και εμφάνισης φιδιών κατά την επικείμενη θερινή περίοδο.

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Απίστευτη ταλαιπωρία λόγω επίσχεσης του ΟΑΣΘ

Απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Θεσσαλονίκης, λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ: Από τη μία οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους, χάνοντας έτσι ημερομίσθια και εργατοώρες, ενώ από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. αυτοκινήτων για να μπορέσουν να μετακινηθούν πήραν όλοι τα οχήματά τους, με συνέπεια να προκληθεί ένα απίστευτο πολύωρο μποτιλιάρισμα σε όλους σχεδόν τους δρόμους της πόλης.

Ανάπλαση της εισόδου Επανομής συζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο

H ανάπλαση της εισόδου της Επανομής, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη δημόσια τακτική συνεδρίαση του, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη).

«Ελευθερία»: Η πρώτη μυστική οργάνωση στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη


Το φτωχικό σπίτι του Ιωακείμ Μπελίδη, δίπλα στα Κάστρα, που φιλοξένησε για καιρό το "στρατηγείο" της Ελευθερίας
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
H 15η Μαίου, είναι μία αξιομνημόνευτη ημερομηνία για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα, καθώς αυτή τη μέρα εκείνη του 1941, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των Γερμανών κατακτητών στη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας, η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία», που πρώτη σάλπισε το κάλεσμα στον αγώνα για τη λευτεριά και έχει καταγραφεί ως η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη.

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Ποιά θέματα συζητάει αύριο το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς

Με 29 θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 15 Μαίου, ώρα 20:30 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλαμαριάς στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1

Γιορτάζεται σήμερα η γενέθλια ημέρα της Ν.Μηχανιώνας

Γιορτάζεται σήμερα Κυριακή 14 Μαΐου, η γενέθλια ημέρα της Νέας Μηχανιώνας, 95 Χρόνια από την ίδρυσή της (1922-2017), με τίτλο «η Οδύσσεια στο Αιγαίο προς Ν. Μηχανιώνα». Το πρόγραμμα θα είναι διπλό και θα περιλαμβάνει εκτός από την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων το πρωί και μουσικοχορευτική παράσταση  το βράδυ στο θεατράκι των Πεύκων.

«Τρελό» τρένο αφήνει τρεις νεκρούς

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από το δυστύχημα που σημειώθηκε στις 21.45 το Σάββατο, λίγο έξω από το σταθμό 'Αδενδρο, δήλωσε αξιωματικός της πυροσβεστικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι αιτίες του δυστυχήματος είναι άγνωστες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.