Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Στην έκτακτη ανάγκη αποδίδει η ΔΕΥΑΘ το χρέος προς ΕΥΑΘ

Παραδέχεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θερμαϊκού το χρέος ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ προς την ΕΥΑΘ, αλλά δηλώνει ότι έχει κάνει ρύθμιση σε δόσεις της υπέρογκης αυτής οφειλής, που υπάρχει ακόμη από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Θερμαϊκού.

Μυλόπουλος: «Θα αποτελέσει κοσμογονία το Μετρό Θεσσαλονίκης»

Την εκτίμησή του ότι το μετρό Θεσσαλονίκης, με την ολοκλήρωσή του, θα προκαλέσει μία «κοσμογονία» στον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, εξέφρασε, μιλώντας στην ημερίδα για τις αστικές συγκοινωνίες που διοργάνωσε η εταιρεία Εγνατία Οδός, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «σήμερα στην πόλη επικρατεί ένας συγκοινωνιακός Μεσαίωνας».

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Τον Ιούνιο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο Χρ. Σπίρτζης

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ύπαρξη δύο δημόσιων φορέων αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων) και των κοινωνικών φορέων της πόλης, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας ότι "αυτό που συζητάμε είναι το τι θα γίνει στο διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019".

Λήγει 9 Ιουνίου η προθεσμία για τους παιδικούς σταθμούς

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Θερμαϊκού για τη χρονική περίοδο 2017 – 2018. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών και ατόμων με αναπηρία, για την ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, να υποβάλουν τη σχετική αίτησή τους μέχρι τα μεσάνυχτα (24.00΄) της 9ης Ιουνίου 2017.

To 3o χορωδιακό φεστιβάλ δήμου Θερμαϊκού

To 3o χορωδιακό φεστιβάλ δήμου Θερμαϊκού, πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαίου στο αμφιθέατρο του ΚΑΠΠΑ 2000, στην Περαία, με τη συμμετοχή 16 χορωδιών και ελεύθερη είσοδο. Οι ώρες διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι το Σάββατο 27/5/2017, από 20:00 - 21:30 και την Κυριακή 28/5/2017, τις ώρες 12:00-13:30 & 20:00-21:30

Στέφανος Σαράφης: 60 χρόνια από το θάνατό του

Ένα περίεργο "τροχαίο δυστύχημα" που μύριζε δολοφονία
Συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον περίεργο θάνατο σε ένα σκοτεινό «τροχαίο δυστύχημα», στις 31 Μαϊου 1957, του τιμημένου στρατηγού Στέφανου Σαράφη, στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ (Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού), ο οποίος με τη δράση του, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή αγώνων του ελληνικού λαού, στα πεδία των μαχών για εθνική ολοκλήρωση, λαϊκή απελευθέρωση και κοινωνική δημοκρατία. 

Άγρια κόντρα Μπουτάρη με Αβραμόπουλο-Κουράκη

Μαλλιά-κουβάρια έγιναν μεταξύ τους τα τρία ιδρυτικά στελέχη της "Πρωτοβουλίας"
'Εντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τους πρώην στενούς του συνεργάτες και συνιδρυτές της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία", Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη, σημειώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Δήμος Θερμαϊκού: Δάνειο 3.632.828 ευρώ για λαμπτήρες LED

Το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στη συνεδρίασή του της Τετάρτης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 22 υπέρ και 3 λευκά, να προχωρήσει ο Δήμος στη σύναψη δανείου ύψους 3.632.828,00 Ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α., από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αλλαγή όλων των λαμπτήρων που υπάρχουν σήμερα με λαμπτήρες LED.

Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ο καθαρισμός ρεμάτων Θερμαϊκού

Το ρέμα της Ν.Μηχανιώνας που έπνιξε την άτυχη γυναίκα
Το "πράσινο φως" για την χρηματοδότηση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), κρίσιμων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Θερμαϊκού, που επλήγη ιδιαίτερα από τις σφοδρές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, άναψε κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Κυκλοφοριακή μελέτη για το δρόμο Επανομής-Πλαγιαρίου

Tο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στην τελευταία συνεδρίασή του ενέκρινε την κυκλοφοριακή μελέτη για την πλήρη αναμόρφωση της βασικής οδικής αρτηρίας της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Πλαγιαρίου – Επανομής.

Επέκταση του δικτύου της προγραμματίζει η ΕΥΑΘ

Στον προγραμματισμό της ΕΥΑΘ είναι η επέκταση του δικτύου της προς τα ανατολικά και τα δυτικά, προκειμένου να συνδεθούν και οι περιοχές των δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Αγίου Αθανασίου και Ωραιοκάστρου, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, αναλύοντας το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΥΑΘ, κατά την  ετήσια παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2016.

Όταν ο Τίτο κατασκεύαζε "Μακεδονία" στα μέτρα του

Η δημιουργία πριν 73 χρόνια ανύπαρκτης εθνότητας και ενός ανυπόστατου κρατικού μορφώματος για υλοποίηση των σχεδίων Τίτο στα Βαλκάνια

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Πριν από εβδομήντα τρία ακριβώς χρόνια, το 1944, ο ηγέτης του αντιστασιακού κινήματος των Γιουγκοσλάβων κατά την γερμανική κατοχή, στρατάρχης Γιόσιπ Μπρος Τίτο, δημιουργούσε ένα τεχνητό κράτος, την «Ομόσπονδη Λαϊκή Δημοκρατία Μακεδονίας» στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Κύριος σκοπός του, να ελέγξει τους συσχετισμούς στην αποτελούμενη από πολλές εθνότητες χώρα του, η οποία μόλις έβγαινε από την χιτλερική κατοχή.

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για τις αστικές συγκοινωνίες

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης», διοργανώνει αυτή την Παρασκευή 26 Μαίου, η Εγνατία Οδός Α.Ε., στο αμφιθέατρο Νικόλαος Γερμανός της  ΔΕΘ-HELEXPO και ώρα έναρξης 10:30 π.μ.

Ξανάρχισαν να κυκλοφορούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Η Θεσσαλονίκη σήμερα έχει και πάλι αστική συγκοινωνία, ύστερα από εννέα μέρες χωρίς λεωφορεία, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, έλυσαν από το πρωί το χειρόφρενο και άρχισαν να κινούν κανονικά τα αστικά λεωφορεία.

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Σαράντα δύο χρόνια λειτουργίας του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας

Τα 42 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, εορτάζει φέτος ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας, στην ομώνυμη δημοτική κοινότητα του δήμου Θερμαϊκού που πανηγυρίζει σε λίγες ημέρες, την εορτή του Αγίου Πνεύματος. Οι ρίζες της ενορίας της Αγίας Τριάδος είναι αρκετά βαθιές και σχετίζονται με τον πολύπαθο ελληνισμό της προσφυγιάς της Ανατολικής Θράκης. 

Πόλος έλξης το Φράγμα Θέρμης

Πόλο έλξης και φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι, αποτελεί το φράγμα της Θέρμης. Οι επισκέπτες καταφθάνουν στην περιοχή για να παραμείνουν λίγες ώρες ξεφεύγοντας από το περιβάλλον της πόλης, απολαμβάνοντας την ηρεμία του τοπίου.

Το μεσημέρι αποφασίζουν οι εργαζόμενοι ΟΑΣΘ

Συνεδριάζουν σήμερα Τρίτη το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ για να αποφασίσουν τη συνέχιση ή όχι της επίσχεσης εργασίας, κι ενώ μεγαλώνει η οργή των Θεσσαλονικέων, καθώς η πόλη παραμένει για 9η κατά σειρά ημέρα χωρίς αστικά λεωφορεία, με συνέπεια την αφάνταστη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Η «Συμπολιτεία» χαιρετίζει την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων

Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» χαιρετίζει την απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού να προχωρήσει επιτέλους, τρία ακριβώς χρόνια μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής, στην προμήθεια πέντε μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων προκειμένου να βελτιώσει την άθλια σήμερα καθαριότητα που παρατηρείται και στα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Θερμαϊκού.

Κλειστά σήμερα και αύριο τα Δημαρχεία όλης της χώρας

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στους δήμους, μετά από σχετική απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ, με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων, αλλά και για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών.

Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Υπόθεση δολοφονίας Λαμπράκη: Μισός και πλέον αιώνας μετά


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάθε Μάϊο μήνα, η μνήμη μας ξαναγυρίζει πολύ πίσω, μισό και πλέον αιώνα πριν, και θυμόμαστε ένα από τα πιο στυγερά πολιτικά εγκλήματα που συντάραξαν αυτή τη χώρα: τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Για να αποτίσουμε φόρο τιμής τη μνήμη ενός μεγάλου επιστήμονα, ενός αθλητή, ενός αγωνιστή που έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας. Μια θυσία που πρέπει να μας φρονηματίζει ιδιαίτερα στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας.

«Συμπολιτεία Θερμαϊκού»: Κάντε κάτι για τον ΟΑΣΘ

Την αφάνταστη ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι των απομακρυσμένων οικισμών του νομού Θεσσαλονίκης για να φτάσουν έγκαιρα στις δουλειές, στα μαθήματα ή στα νοσοκομεία της πόλης, περιγράφει με μελανά χρώματα ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Γιάννη Μαυρομάτη, καλώντας τον να αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με τους άλλους δημάρχους προκειμένου  να σταματήσει η επίσχεση εργασίας, να κινηθούν και πάλι τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και να πιεστεί το υπουργείο Μεταφορών ώστε να επιλύσει γρήγορα το πρόβλημα της αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης»

της Μαρίας Καβάλα*
Η Θεσσαλονίκη και πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της απασχολούν και σε αυτό το βιβλίο τον καταξιωμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα της πόλης, Σπύρο Κουζινόπουλο. Στόχος του να ξεκλειδώσει τη μνήμη, τη μνήμη που μπορεί να καλλιεργήσει ιδανικά και ηθικές αξίες, ειδικά στους νέους ανθρώπους.

Mε ένα «κλικ» αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Mε ένα απλό «κλικ» και χωρίς κόστος,  θα αδειοδοτούνται μέχρι το τέλος Μαΐου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.