Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Οι τράκτορες και τα... μυστήρια του Θερμαϊκού

Μυστήρια πράγματα, συμβαίνουν στο δήμο Θερμαϊκού με τους τράκτορες που μεταφέρουν τους συμπιεσμένους όγκους των σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα προς το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με συνέπεια να γίνεται με ρυθμό… χελώνας η αποκομιδή των απορριμμάτων και να χρειάζονται τουλάχιστον δέκα ημέρες για να ξεβρωμίσει ο Δήμος μετά τη λήξη της απεργίας των συμβασιούχων.

Λεωφορεία εξπρές προς τις παραλίες Επανομής και Μηχανιώνας

Δρομολογούνται από σήμερα Σάββατο 1η Ιουλίου από τον ΟΑΣΘ δύο  λεωφορειακές γραμμές εξπρές προς τις παραλίες Επανομής και Μηχανιώνας, προκειμένου να διευκολύνονται οι ημερήσιες εκδρομές των Θεσσαλονικέων που επιλέγουν τις κοντινές περιοχές για το μπάνιο τους. Ταυτόχρονα αρχίζει το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων του Οργανισμού με μειωμένο αριθμό λεωφορείων.

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Πρόσληψη εκπαιδευτών στην ΑΕΝ Μηχανιώνας


Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, προκειμένου να καλύψει παροδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διδακτικού έτους 2017-2018 (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο), προκηρύσσει την πρόσληψη Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ωριαία αντιμισθία.

Τι λένε οι κάτοικοι του Θερμαϊκού για την καθαριότητα

Ελπίζουμε τώρα που σταμάτησε η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους συμβασιούχους και τα απορριμματοφόρα ξαναβγαίνουν επιτέλους στους δρόμους, να βελτιωθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια που έχει καταντήσει μάστιγα για το δήμο Θερμαϊκού. Ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε όχι τις τελευταίες ημέρες, αλλά υπάρχει εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, αφότου η καθαριότητα του Δήμου παραδόθηκε στους εργολάβους.

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Δημότες Θερμαϊκού: Πληρώνουν τα ακριβότερα δημοτικά τέλη για να απολαύσουν τη χειρότερη καθαριότητα

«Το σύστημα με τον ιδιώτη στην καθαριότητα, απέτυχε παταγωδώς στο δήμο Θερμαϊκού, όπου εδώ και τρία χρόνια η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από εργολάβο καθαριότητας, με συνέπεια όλες οι περιοχές του Δήμου και πρωτίστως οι τουριστικές, να είναι κατά 50% πιο βρώμικες από ότι πριν, όταν τα σκουπίδια μαζεύονταν από την δημοτική υπηρεσία καθαριότητας», τόνισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιοσταθμό stokokkino και τον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά.

«Απολύτως ασφαλή τα νερά» δηλώνει ο κ. Μαυρομάτης

Ότι είναι απόλυτα ασφαλής η κολύμβηση και στα 52 χλμ ακτογραμμής του δήμου Θερμαικού, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, διαψεύδοντας εικασίες ότι μπορεί τα νερά  σε Μπαξέ, Αγία Τριάδα και Περαία να μην είναι καθαρά, φήμες που είχαν προκαλέσει ανησυχία στους κολυμβητές.

Ο εμπρησμός του Εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ σαν σήμερα

Στις 29 Ιουνίου 1931, μία ακόμη μελανή κηλίδα στην ιστορία

Φτωχοί Εβραίοι στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης, πριν εκδηλωθεί η μανία των «Τριεψιλιτών»  
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκαν 86 χρόνια από μία ακόμη μελανή κηλίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης: Τον εμπρησμό, τη νύχτα της 29ης Ιουνίου 1931, του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ, ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας μίσους κατά του εβραϊκού στοιχείου που είχε εξαπολυθεί στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας από τη φασιστική οργάνωση της εποχής «ΕΕΕ».

Δημοκρατία, Ολοκληρωτισμός και Δογματισμός

του Ζήση Μητλιάγκα*
Στο δημοκρατικό πολίτευμα αυτός που δρα (το υποκείμενο) και έχει τον λόγο και την ευθύνη των επιλογών, είναι ο πολίτης, οι δε νόμοι είναι η συνισταμένη της πολύμορφης βούλησης των πολιτών. Η υπευθυνότητα, τώρα, του πολίτη στη χάραξη των κανόνων δικαίου τον κάνει συνυπεύθυνο για την τήρηση των νόμων, κυρίως από εσωτερικό σεβασμό και προσωπική ευθύνη, οι δε νόμοι, εκτός από την ισονομία και τα συνακόλουθα, κείνται και προς όφελος των αδυνάτων και των αδικουμένων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή.

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Η εκτέλεση Μ.Καράνταη και Χρ. Βακαλόπουλου πριν 75 χρόνια

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 3 Ιουλίου 1942, εκτελέσθηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μίκρας για την υπέροχη αντιστασιακή τους δράση κατά των Γερμανών κατακτητών, οι φλογεροί νεολαίοι αγωνιστές της Ελευθερίας, Μιχάλης Καράνταης και Χρήστος Βακαλόπουλος, μέλη μιας ομάδας σαμποτέρ της εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης «Ελευθερία» που είχε δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαίου 1941 και αποτέλεσε την πρώτη οργάνωση αντίστασης κατά των Ναζί στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή το κύμα καύσωνα

Το γράφημα είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακόμα και τους έμπειρους μετεωρολόγους εκπλήσσει το κύμα καύσωνα που αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει από την Αφρική και κινείται προς τη χώρας φέρνει μαζί του θερμοκρασίες εξαιρετικά σπάνιες για τα δεδομένα της χώρας μας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προειδοποιεί για καύσωνα στη χώρα.

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού από το φυτοπλαγκτόν

Σε εξέλιξη, βρίσκεται από το πρωί επιχείρηση καθαρισμού της επιφάνειας του Θερμαϊκού Κόλπου μπροστά στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης από την τεράστια ποσότητα φυτοπλαγκτόν που έχει απλωθεί σε μεγάλη έκταση τις τελευταίες ημέρες.

Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ Θερμαϊκού με τον καύσωνα

Όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Θερμαϊκού που διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τις ώρες των υψηλών θερμοκρασιών, για να δώσουν ανάσες δροσιάς στα άτομα υψηλού κινδύνου, ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου από το Δήμο, με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα και για όσες μέρες διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες.

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο πάρκο Αργυρίων Επανομής

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής  του Δήμου Θερμαϊκού αποφασίστηκε ομόφωνα η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο πάρκο των Αργυρίων, τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και κατά τις ώρες από 18:00 έως 01:00, μετά από αντίστοιχη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Επανομής.

Σκουπίδια και εργολάβοι: Η περίπτωση του Δήμου Θερμαϊκού

Από κινητοποίηση των εργαζομένων για να αποτρέψουν ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Από αφορμή την απεργία των συμβασιούχων στους Δήμους και τα «βουνά» των σκουπιδιών στους δρόμους όλων σχεδόν των πόλεων της χώρας, παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εμφανίζονται διάφοροι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού και να προσπαθούν να «πείσουν» τους πολίτες ότι τάχα, η καλύτερη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, θα ήταν το ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας όλων των Δήμων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Μάχη» σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τα σκουπίδια

«Μάχη», αναμένεται ότι θα γίνει σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τα σκουπίδια, μετά την απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, μετά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας. 

Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Νέα Κοιμητήρια Μηχανιώνας: Μία δύσοσμη υπόθεση

Τα όσα διαδραματίσθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού σχετικά με την ανάκληση μιας αυθαίρετης και παράνομης προμελέτης για την ίδρυση Νέων Κοιμητηρίων στη Μηχανιώνα, έδειξαν το πόσο είναι κατώτερο των περιστάσεων ένα μεγάλο μέρος του σώματος, αλλά και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για τον ίδιο το δήμο Θερμαϊκού και τη διοίκησή του, αν δεν επενέβαινε αποφασιστικά η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», σώζοντας την τελευταία στιγμή την τιμή και την υπόληψή του.

Τι προβλέπει η τροπολογία Σκουρλέτη για τους ΟΤΑ

Δόθηκε στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ -ΟΤΑ και στους εκπροσώπους των αιρετών Α΄βαθμού (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας-ΚΕΔΕ) για αξιολόγηση και ενδεχομένως για παρεμβάσεις οι οποίες θα κρίνουν αναγκαίες, η ρύθμιση – τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους.

Η συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων Δ.Θερμαϊκού στην απεργία

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού, πάντα παρών στην πρώτη γραμμή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., συμμετείχε στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου 2017, στη μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων - παρατασιούχων.

Μία ακόμη προσπάθεια να βγούνε «λάδι» οι δολοφόνοι της χούντας

Η σορός του Τσαρουχά στο κρεβάτι του Νεκροτομείου: Το πρόσωπο και το
σώμα του πρώην βουλευτή, κατάμαυρο από τα χτυπήματα των βασανιστών του
Πλήρης διαστροφή της ιστορικής αλήθειας και βάναυση προσβολή της μνήμης των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα, επιχειρείται με ένα κατασκεύασμα που σερβίρει σήμερα η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία»: Το βιβλίο «Αποκαλύπτουμε την “Αντίσταση” 1967-1973» που έγραψε ο πλασιέ βιβλίων Μ. Χατζιδάκης, υμνολόγος της χούντας και του δικτάτορα Παπαδόπουλου.