Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

«Συμπολιτεία»: Να δοθούν εξηγήσεις για το ρέμα Αγ.Τριάδας

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία διατυπώνει η τοπική εφημερίδα «Περαία»: Ότι η κοίτη του ρέματος που κατεβαίνει από το γήπεδο της Αγίας Τριάδας, δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχει φραχτεί και πάλι από τόνους κλαδιών, φύλλων και αδρανών υλικών, αν και είχε καθαριστεί από την Περιφέρεια μετά την έντονη βροχόπτωση.

Μηνύσεις και αγωγές για δυσφήμιση των ακτών του Θερμαϊκού

Δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις ακτές του Θερμαϊκού από το φυτοπλαγκτόν
Μηνύσεις και αγωγές εναντίον όσων διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις για την ποιότητα των νερών στις ακτές του Θερμαϊκού, προκάλεσαν βλάβη στο καλό τουριστικά όνομα της περιοχής, ετοιμάζονται να υποβάλουν ο δήμος Θερμαϊκού και οι επαγγελματίες, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η ηλεκτρονική εφημερίδα Karfitsa.

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

100 Χρόνια από τη λεηλασία των κειμηλίων των βυζαντινών Μονών Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου

Βασίλης Γιαννογλούδης, καθηγητής 4ου ΓΕΛ Σερρών, αντιπρόεδρος Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.
Οι Μονές Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, διατηρούσαν βιβλιογραφικά εργαστήρια στα οποία εργάστηκαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς βιβλιογράφους από την Παλαιολόγεια εποχή έως τον 15ο αιώνα. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όλα τα βιβλία, Κώδικες, χειρόγραφα και έντυπα που δημιούργησαν ή συγκέντρωσαν οι μοναχοί κατά τη διάρκεια επτά αιώνων, φυλάσσονταν στην βιβλιοθήκη της Μονής ως το 1917.

Η μεγάλη καπνεργατική απεργία στα 1914

Εργάτες και εργάτριες σε καπναποθήκη στις αρχές του 20ού αιώνα
Στα τέλη Μαρτίου του 1914, ξέσπασε μια από τις μαζικότερες απεργίες καπνεργατών σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Δράμα, στην οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν πάνω από 32.000 απεργοί. Οργανωτής ήταν η σοσιαλιστική οργάνωση «Φεντερασιόν», με επικεφαλής τους Αβραάμ Μπεναρόγια και Σαμουήλ Γιονά.

Προσλήψεις στο δήμο Καλαμαριάς για δίμηνη απασχόληση

Ο δήμος Καλαμαριάς ανακοίνωσε την πρόσληψη έξι (6) ΔΕ Οδηγών Απορριμματοφόρων και τριάντα τεσσάρων (34) ΥΕ Εργατών Καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Ξεκινάει την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 και ώρα 10.00΄ το πρωί μέχρι και τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 και ώρα 12.00΄ το μεσημέρι, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, για 3.494 θέσεις πλήρους απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας (Β΄ κύκλος) σε 17 Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Θερμαϊκού.

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για ΟΤΑ

Kατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή το πολυαναμενόμενο πολυνομονομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

Απολύτως κατάλληλο το νερό του Θερμαϊκού

Και νέες μικροβιολογικές μετρήσεις των νερών του Θερμαϊκού, καταδεικνύουν την καταλληλότητα για κολύμβηση, αναφέρει σε δελτίο τύπου ο δήμος Θερμαϊκού.  

14 Ιουλίου 1941: Δημιουργείται ο «Οδυσσέας Ανδρούτσος», η πρώτη ανταρτοομάδα που εμφανίζεται στην Ελλάδα της Κατοχής

Βορειοελλαδίτες κομμουνιστές, εκτοπισμένοι στην Ακροναυπλία το 1938. Οι εξόριστοι
αποτέλεσαν τη μαγιά για την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στη Μακεδονία
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
14 Iουλίου 1941: Η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία», που είχε δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων, βγάζει στο βουνό Κερδύλια της Νιγρίτας την πρώτη ένοπλη ανταρτοομάδα, με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του πυροβολικού Θανάση Γκένιο (Λασσάνη).

Να διώξουμε σήμερα κιόλας τον εργολάβο απ΄ τα σκουπίδια

Τη μία είπαμε ότι είναι η απεργία των συμβασιούχων και τους δικαιολογήσαμε. Την άλλη δείξαμε κατανόηση στο γεγονός ότι δεν είχαν πετρέλαιο για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα. Την τρίτη, τους δικαιολογήσαμε για τα χαλασμένα σκουπιδιάρικα και τους αχρηστεμένους τράκτορες. Όμως αυτό το χάλι που συνεχίζεται με τα σκουπίδια στο δήμο Θερμαϊκού, στο μέσον μάλιστα της τουριστικής περιόδου, δεν χωνεύεται πλέον και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα.

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

"Καμπάνες" για το έλλειμμα στη δημοτική επιχείρηση τελετών Καλαμαριάς

Ποινές που φθάνουν την 11ετή κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος όσων κρίθηκαν ένοχοι για το ταμειακό έλλειμμα -ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ- που αποκαλύφθηκε στην Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς.

Η Ένωση Συντακτών καταγγέλει τη Σ.Βούλτεψη για ανοίκεια επίθεση

Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης με ανακοίνωσή της δίνει αποστομωτική απάντηση στη βουλευτή της Ν.Δ., Σοφία Βούλτεψη, για την ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε με ερώτησή της κατά της ΕΣΗΕΜΘ για την πρωτοβουλία της να καθιερωθεί η «Χάρτα της Ειδομένης», ένας Κώδικας Δεοντολογίας για τη δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων που αφορούν πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σοβαρή κυκλοφοριακή μελέτη και όχι "ασπιρίνες" για τα τροχαία ατυχήματα στην είσοδο της Επανομής

To νέο, το περασμένο Σάββατο, θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην είσοδο της Επανομής, που στοίχισε το θάνατο σε έναν 19χρονο νέο από το Πλαγιάρι, και τον τραυματισμό άλλων δύο συνομίληκων φίλων του, έδειξε αυτό που από την πρώτη στιγμή επισήμανε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»: ότι ο φωτεινός σηματοδότης δίπλα στου «Μασούτη» είναι απλώς ασπιρίνη σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου χάνονται συνεχώς ανθρώπινες ζωές και τραυματίζονται πολλοί άλλοι.

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Μέτρα προστασίας του Θερμαϊκού κόλπου ζητά το ΚΚΕ

Mε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, θέτουν το θέμα της προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου. Και απευθυνόμενοι στους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τους καλούν να λάβουν μέτρα, ώστε να επανέλθει σε καλή ποιοτικά κατάσταση ο Θερμαϊκός.

Εκβάθυνση του λιμανιού των Νέων Επιβατών

Ξεπερνώντας και τις τελευταίες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ο Δήμος Θερμαϊκού μπαίνει στην τελευταία ευθεία για την υλοποίηση της εκβάθυνσης του λιμανιού Νέων Επιβατών, ενός σημαντικού έργου, το οποίο θα διευκολύνει τη θαλάσσια συγκοινωνία, αλλά και την ασφαλή είσοδο και έξοδο τόσο των επαγγελματικών καϊκιών όσο και των ερασιτεχνικών σκαφών που ελλιμενίζονται σ’ αυτό.

Δήμος Θερμαϊκού: Σπατάλες στην εποχή της λιτότητας

Σε μελέτη που εκπόνησε ομάδα στελεχών του Συντονιστικού Συμβουλίου της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» παρατίθενται  σειρά στοιχείων για σπατάλες που γίνονται στο δήμο Θερμαϊκού σε μία εποχή άγριας λιτότητας και τη στιγμή που για να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως στη χώρα.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Πάλιουρας: Υπάρχει και φιλότιμο.....

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης, ορθά πράττοντας κάτω από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση της διοίκησης του Δήμου για την παραχώρηση της δημοτικής ακτής Πάλιουρα στη Μητρόπολη Καλαμαριάς δωρεάν για είκοσι ολόκληρα χρόνια, απέσυρε από το δημοτικό συμβούλιο τη σχετική πρόταση και λίγο αργότερα δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δημιουργηθεί εκεί κατασκήνωση κατηχητικών, αλλά απλώς έκανε διαβούλευση για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος.

Το αγροτικό συλλαλητήριο της 10ης Ιουλίου 1966

Σαν σήμερα, στις 10 Ιουλίου 1966, ένα συλλαλητήριο των σιτοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη καταλήγει σε αιματηρή σύγκρουσή τους με τη Χωροφυλακή, καθώς η υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο κυβέρνηση των αποστατών, προσπάθησε με κάθε τρόπο να καταστείλει κάθε εργατική και αγροτική κινητοποίηση, κι ενώ οι λαϊκές διαμαρτυρίες είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο. 

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια 140 επιβατών στο Θερμαϊκό

Επεισοδιακή αποδείχθηκε η χθεσινοβραδινή βόλτα στον Θερμαϊκό Κόλπο για τους 140 επιβάτες του τουριστικού πλοίου «Αραμπέλλα», το οποίο έμεινε ακυβέρνητο, όταν κάβος μπλόκαρε την προπέλα του.

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς

Με 19 θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, ώρα 9 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1

Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Πανσέληνος σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Yπαίθρια εκδήλωση διοργανώνει σήμερα το βράδυ ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής, για να υποδεχθεί την πανσέληνο, λουσμένη στο φως του φεγγαριού και παραδομένη στην αύρα του Θερμαϊκού.

Δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στην «Ετεροτοπία»

Συνεχίζεται και φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα «μαθήματα για όλους» που οργανώνει ο χώρος πολιτικής, πολιτισμού και αλληλεγγύης «Ετεροτοπία», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.