Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Δ. Θερμαϊκού: Νέο ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους και μάλιστα έναντι του ποσού των 3.043.158 ευρώ

Αντί να πετάξουν έξω τους εργολάβους για την απαράδεκτη κατάσταση που
δημιουργήθηκε στο Δήμο, τους επιβραβεύουν με άλλα 3 εκατ.
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Το ξεπούλημα της καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα για άλλα δύο χρόνια, επιχειρεί εκ νέου η διοίκηση Μαυρομάτη και μάλιστα έναντι του εξωφρενικού ποσού των 3.043.158,40 €. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η διαχείριση των σκουπιδιών στην περιοχή, την τριετία που πέρασε ήταν οικτρή από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων. Με συνέπεια ο δήμος Θερμαϊκού να έχει μετατραπεί σε πραγματική «σκουπιδούπολη».

Απαίτηση 60 χρόνων του λαού και των Δήμων της Θεσσαλονίκης οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες

Με αίσθημα βαθιάς ανακούφισης υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος την είδηση ότι διαλύεται επιτέλους το καρκίνωμα του ΟΑΣΘ και γίνονται δημόσιες οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Ένα αίτημα που ήταν πάγιο εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια από το λαό και την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης και για την επίτευξη του οποίου είχαν δώσει σκληρούς αγώνες όλες αυτές τις δεκαετίες οι Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης με μπροστάρη τον κεντρικό Δήμο της πόλης.

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Σοβαρές παραβιάσεις στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ

Παραβίαση της περιβαλλοντικής και εργατικής νομοθεσίας αλλά και σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, διαπίστωσε στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου που έχει συστήσει ο Δήμος Παύλου Μελά.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η στάση του «ΘερμαΓικού»

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θερμαϊκού, που συνεδρίασε σήμερα, ενέκρινε την πρόσληψη 39 εργαζομένων για τη στελέχωση των τμημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου. Το ετήσιο κόστος του βασικού μισθού των εργαζομένων που θα προσληφθούν, ανέρχεται στο ποσό των 836.278,68 ευρώ.

Προσλαμβάνει 135 μόνιμους υπαλλήλους καθαριότητας ο δήμο Δέλτα

Την «παράταση» της εργασίας των 95 συμβασιούχων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Δέλτα με την υπογραφή νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου (έως τις 31-3-2018), ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2017, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μικρασιατική καταστροφή: 95 χρόνια μετά

Η εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης
Συμπληρώνονται 95 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, την πλέον ολέθρια συμφορά του ελληνισμού κατά τη μακραίωνη ιστορία του. Ούτε η ρωμαϊκή ούτε η οθωμανική κατάκτηση μπορούν να συγκριθούν με τον ξεριζωμό των Ρωμιών από τις πατρογονικές εστίες τους, στις περιοχές της Μικράς Ασίας που είχαν αποικηθεί ήδη από τον 6ο π.Χ. αιώνα και των αυτοχθόνων που είχαν εξελληνισθεί κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους.

Πυρκαγιά σε επιχείρηση εμπορίας σκαφών στο Νέο Ρύσιο

Mία βάρκα κάηκε ολοσχερώς, όταν στις 5 το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε επιχείρηση εμπορίας σκαφών στην περιοχή του Νέου Ρυσίου. Για την κατάσβεσή της έσπευσαν 5 πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Οι κινητοποιήσεις της Αντίστασης κατά της βουλγαρικής Κατοχής


Ξυλογραφία του Α. Τάσσου. Ο ΕΛΑΣ χτυπά τους Βούλγαρους φασίστες
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο μήνας Ιούλιος είναι σημαδιακός για την ελληνική Μακεδονία, για την Ελλάδα ολόκληρη, καθώς τον Ιούλιο του 1943, στην μαύρη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής διοργανώθηκαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές μαχητικές εκδηλώσεις, που γνώρισε αυτός ο τόπος, ανατρέποντας τα σχέδια για την επέκταση της βουλγαρικής φασιστικής Κατοχής στη Μακεδονία. Το τραγικό είναι ότι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πρόταξαν τα στήθια τους για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους φασίστες, κατηγορήθηκαν αργότερα ως ... Εαμοβούλγαροι!.

Εκατοντάδες εκατομμύρια αποκόμισε ο ΟΑΣΘ από "κλεμμένα" ρέστα

Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις οι 15 εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, που μίλησαν στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, συμφώνησαν ότι μετά 60 χρόνια πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες του πολεοδομικού συγκροτήματος.«Είναι όαση σπατάλης», τόνισε στη σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Λαμτζίδης προς Μπακογλίδη: «Τι ακριβώς συμβαίνει στην Καλαμαριά;»

Απάντηση του επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, Μανόλη Λαμτζίδη στον δήμαρχο Καλαμαριάς,Θεοδόση Μπακογλίδη, στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε μεταξύ των δύο ανδρών μέσα από τις στήλες του «Φάρου του Θερμαϊκού». Ρωτάει λοιπόν ο κ. Λαμτζίδης: «Τι ακριβώς συνέβη Δήμαρχε και δε θέλεις να μαθευτεί;»

Όταν το όνομα του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε τραγούδι και σύνθημα

Πριν 52 χρόνια, στις 21 Ιουλίου 1965, η αστυνομία της αποστασίας, δολοφονεί το φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Η δολοφονία στους δρόμους της Αθήνας γίνεται τη στιγμή που κορυφώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων, τα περίφημα «Ιουλιανά». Το όνομά του Σωτήρη Πέτρουλα, γίνεται τραγούδι και σύνθημα. Η θυσία του δεν πήγε χαμένη.

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Σε... λιμνοθάλασσα μετατράπηκε ο χώρος των beach bar του Ποταμού

Σε λίμνη, μετατράπηκε ο χώρος μπροστά στα beach bar του Ποταμού, με τις βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ημερών, κι ένας Θεός ξέρει πότε θα τραβηχτούν τα νερά για να μπορούν να τα δουλέψουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση προς την παραλία οι πολίτες.

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Λακκούβες στο δρόμο μία εβδομάδα μετά την ασφαλτόστρωση!

Έχει δεν έχει μία εβδομάδα που ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου, αρχής γενομένης από την οδό 25ης Μαρτίου που περνάει μπροστά από τα Γυμνάσια και τη γήπεδο της Νέας Μηχανιώνας. Πως γίνεται λοιπόν μέσα σε τόσο λίγες ημέρες να δημιουργηθούν και πάλι λακκούβες στο οδόστρωμα;

Απάντηση του δημάρχου Καλαμαριάς στις καταγγελίες της ΡΕΚΚ

Από το δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Θεοδόση Μπακογλίδη, λάβαμε και  δημοσιεύουμε αμέσως, σεβόμενοι τη δεοντολογία, απάντηση σε μία σοβαρή καταγγελία που διατύπωσε στις 16 Ιουλίου η δημοτική παράταξη «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς»: Ότι ο δήμαρχος  αρνείται να «δώσει λογαριασμό» στους δημοτικούς συμβούλους για ποινική εμπλοκή στελεχών του Δήμου.

Υπογράφτηκε από τον Π.Σκουρλέτη η αποζημίωση των οικοσκευών όσων επλήγησαν στο δήμο Θερμαϊκού από τις πλημμύρες

Επιτέλους: Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων στις 250 περίπου οικογένειες του δήμου Θερμαϊκού που είχαν υποστεί σοβαρή ζημία στα έπιπλα και τις οικοσκευές τους, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν το δήμο Θερμαϊκού στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016, πριν δέκα και πλέον μήνες.

Τιμή στους αφανείς του αντιδικτατορικού αγώνα

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
Συμπληρώνονται 43 χρόνια την ερχόμενη Κυριακή από την κατάρρευση της επτάχρονης τυραννίας των συνταγματαρχών και η μνήμη μας γυρίζει στους αγωνιστές/τριες που έφυγαν πρόωρα, χτυπημένοι  από τις κακουχίες της φυλακής και της εξορίας, αλλά και όσους/ες δεν «συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» και παρέμειναν στην αφάνεια μισό αιώνα μετά το προαναγγελθέν πραξικόπημα της 21-4-1967.

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μουρσελάς

Απώλεια για το θέατρο και τα ελληνικά γράμματα, ο θάνατος του γνωστού θεατρικού συγγραφέα και πεζογράφου Κώστα Μουρσελά, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Η τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι εκείνος» με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Κώστα Μιχαλακόπουλο, σε πνεύμα αντίστασης μέσα στη δικτατορία και αργότερα, το μυθιστόρημα του «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» επίσης στην τηλεοπτική του μεταφορά, τον έκαναν γνωστό και αγαπητό στο μεγάλο κοινό. 

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Επταπύργιο 16 Ιουλίου 1946: οι δύο πρώτες εκτελέσεις του Εμφυλίου

Εκτελέσεις στο Επταπύργιο το 1947
Σαν σήμερα, στις 16 Ιουλίου 1946, στο «συνήθη τόπον εκτελέσεων» πίσω από το Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, ανοίγει η αυλαία του αίματος της περιόδου του εμφυλίου πολέμου, καθώς γίνονται οι πρώτες δύο εκτελέσεις της καταραμένης πολυαίμακτης εκείνης περιόδου: Τουφεκίζονται οι καταδικασμένοι με συνοπτικές διαδικασίες, αγρότες από το Περιστέρι Κιλκίς,  Θεοχάρης Σαπρανίδης και Γιώργος Καλέμος.

Κομποστοποιητές παραδίδει στους πολίτες ο δήμος Θέρμης

Πενήντα νέοι κομποστοποιητές διανέμονται σε νοικοκυριά όλων των οικισμών του Δήμου Θέρμης, ανάλογα με τις ήδη καταγεγραμμένες ανάγκες από την αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου και θα μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν άμεσα το παραγόμενο υλικό.

Μία σοβαρή καταγγελία της ΡΕΚΚ κατά του δημάρχου Καλαμαριάς

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία διατυπώνει κατά του δημάρχου Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδη η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς», με δελτίο τύπου που εξέδωσε: Ότι ο δήμαρχος, αρνείται να «δώσει λογαριασμό» στους δημοτικούς συμβούλους για ποινική εμπλοκή στελεχών του Δήμου.