Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

Μεγάλο ποσοστό επιτυχίας μαθητών του Θερμαϊκού

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν για ακόμα μία χρονιά οι επιδόσεις των αποφοίτων, των τεσσάρων ΓΕΛ και του ενός ΕΠΑΛ του Δήμου Θερμαϊκού, που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύγχρονος εξοπλισμός μέσω ΕΣΠΑ στην ΑΕΝ Μηχανιώνας

Mε τα πλέον σύγχρονα μέσα, πρόκειται να εξοπλιστούν η Ακαδημία και η Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, που εδρεύουν στη Νέα Μηχανιώνα, με την ένταξή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενέργειες για να σταματήσουν οι συχνές διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ στην περιοχή, ζητά η «Συμπολιτεία»

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ζητά από τη δημοτική αρχή να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τη ΔΕΗ, στρεφόμενη ακόμη και δικαστικά εναντίον της, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους βελτίωση του δικτύου και να σταματήσουν οι απαράδεκτες συνεχείς και πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή με την πρώτη βροχόπτωση.

Τριήμερο αφιέρωμα στα θύματα του Ολοκαυτώματος Χορτιάτη

Τριήμερο αφιέρωμα Μνήμης για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, διοργανώνει και φέτος από σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, καθώς πέρασαν 73 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944, όταν οι χιτλερικοί κατακτητές και οι συνεργάτες τους μετέβαλαν σε ερείπια το όμορφο χωριό, εξοντώνοντας τους κατοίκους του.

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), τιμά την μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, στελέχους του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου, που εκτέλεσαν εν ψυχρώ στις 5 Σεπτεμβρίου 1967 όργανα της χουντικής Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και καλεί τους πολίτες και τους φορείς να πάρουν μέρος στις δύο επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Η απελευθέρωση του Έβρου από τους Ναζί πριν 73 χρόνια

Οι πρώτοι αντάρτες εισέρχονται στο Διδυμότειχο, ακολουθούμενοι από κατοίκους με νταούλια και σημαίες
Πριν 73 χρόνια, στις 28 Αυγούστου 1944, οι δυνάμεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ με συντονισμένες επιθέσεις κατά των γερμανικών στρατιωτικών μονάδων σε ολόκληρο τον Έβρο, πετυχαίνει την απελευθέρωση από τους κατακτητές του ακριτικού αυτού νομού, ενώ συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Έβρου, οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Αντιμετωπίζονται με την εκβάθυνση η προσάμμωση και η διάβρωση;

Έντονες συζητήσεις και σχόλια, προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για την ολοκλήρωση του έργου εκβάθυνσης του λιμανιού των Νέων Επιβατών. Ενός έργου που σημειώνουμε ότι ήταν επιβεβλημένο να γίνει λόγω της συμμετοχής του δήμου Θερμαϊκού, μαζί με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς στον φορέα για τη Θαλάσσια Συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Τι ενέργειες έγιναν για το μπιτσόμπαρο του Ποταμού;

Τι κτίσμα που..... επιδιορθώθηκε στον Ποταμό για να γίνει μπιτσόμπαρο
Επειδή για κάποια πράγματα, που είναι πολύ σοβαρά, δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε, περιμένουμε ακόμα από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού αλλά και την Πολεοδομία Θέρμης, στην οποία υπάγεται ολόκληρη η ανατολική Θεσσαλονίκη να μας ενημερώσουν σε ποιες ενέργειες προέβησαν μετά τη διαπίστωση ότι το νέο, με αριθμό 4, Beach Bar που δημιουργήθηκε φέτος στον Ποταμό Επανομής, δεν διέθετε την αναγκαία άδεια κατασκευής ή ανέγερσης, αλλά ήταν εφοδιασμένο μόνο με έγκριση επισκευής προϋπάρχοντος κτίσματος.

Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017

Μεγάλη εκδήλωση για ανθρώπινες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη εκδήλωση με θέμα Δημόσιες και ανθρώπινες συγκοινωνίες, διοργανώνει την προσεχή Τετάρτη 30 Αυγούστου, ώρα 7:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μ.Αναγνωστάκης) η «Πρωτοβουλία για την Υποστήριξη του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

O χώρος του πρώην Α.Τ. Επανομής προτείνεται για Πυροσβεστείο

Γεώργιος Τσολάκογλου: Ο Εφιάλτης της νεότερης Ελλάδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είναι συστηματικές οι προσπάθειες που το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται από διάφορα κέντρα για την αναθεώρηση της σύγχρονης ελληνικής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας. Και δεν λίγοι αυτοί που επιχειρούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ξαναγραφεί η ιστορία, προκειμένου να εξαγνιστούν τα εγκλήματα των Ναζί και των κάθε είδους συνεργατών τους. Και να μας κάνουν να πιστέψουμε, διαστρέφοντας πλήρως τα γεγονότα, ότι υπήρξαν..... «ήρωες» και «πατριώτες» διάφοροι περιώνυμοι δωσίλογοι της Κατοχής

Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων

Eπέκταση του προγράμματος με τα σχολικά γεύματα και στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αναμένεται να εφαρμοστεί από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Θερμαϊκού

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Θερμαϊκού, από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα, συνεχίζει να λειτουργεί, αποσκοπώντας ειδικότερα στην κάλυψη φαρμακευτικής περίθαλψης σε αδύναμους οικονομικά πολίτες που έχουν αποκλεισθεί από τις κρατικές δομές υγείας λόγω αδυναμίας ασφαλιστικής ικανότητας.

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017

Εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα: 68 χρόνια από το τέλος του

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Εξήντα οκτώ χρόνια, συμπληρώνονται από τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου, ο οποίος στα τρία περίπου χρόνια που διήρκεσε (1946-1949), βύθισε τη χώρα στο θάνατο, στο αίμα, στον πόνο, στη δυστυχία, αλλά και στην οικονομική καταστροφή, σπέρνοντας παράλληλα τον εθνικό διχασμό. Πόσο μπορούσε να αποτραπεί εκείνη η ολέθρια σύρραξη; Ποια ήταν η ευθύνη των ξένων στη δραματική εκείνη για τον ελληνισμό εξέλιξη;

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Επανέρχεται το θέμα μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου σε Α.Ναρ

Να επαναφέρει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης την πρόταση για μετονομασία της οδού από «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» που είναι σήμερα σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, αποφάσισε η 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εγγραφές για δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας

Τα μαθήματα για όλους της «Ετεροτοπίας», συνεχίζουν για 5η συνεχόμενη χρονιά. Αναγνωρίζοντας το εντατικοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα και τη δυσκολία πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιεί για 5η χρονιά δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές λυκείου.

Ν. Επιβάτες: Ολοκληρώθηκε η εκβάθυνση του λιμανιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκβάθυνσης του λιμανιού των Νέων Επιβατών, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θερμαϊκού,  αποκαταστάθηκε αποδόθηκε ασφαλές για ελλιμενισμό σκαφών.

Προσφυγή των εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού για το ξεπούλημα της καθαριότητας σε ιδιώτες

Να απορριφθεί η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την εκ νέου ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, ζητάει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου, με ειδική διοικητική προσφυγή που υπέβαλε προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, διατυπώνοντας σοβαρές καταγγελίες κατά της δημοτικής αρχής για «μεθόδευση» της σχετικής διαδικασίας.

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017

Οι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας για τον Γ. Σεφέρη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ήταν μεγάλος και βαθύς ο πόνος που είχε σκεπάσει την χουντοκρατούμενη Ελλάδα εκείνο τον Μαύρο Σεπτέμβρη του 1971 για τον χαμό του νομπελίστα ποιητή, ανθρώπου και δημοκράτη, Γιώργου Σεφέρη. Ένα χρόνο μετά, στην επέτειο θανάτου του ποιητή, οι πολιτικοί κρατούμενοι ετοίμασαν μια μεγάλη έρευνα για τον Σεφέρη που τη δημοσίευσαν στο περιοδικό «Τετράδια» το οποίο κυκλοφορούσε μυστικά χέρι-χέρι μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Παναγία τη Μηχανιώτισσα

Από παλαιότερη λιτάνευση της εικόνα της Παναγίας στη Ν.Μηχανιώνα
Πλήθη χιλιάδων πιστών, κατακλύζουν καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες και ώρες τη Νέα Μηχανιώνα, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, οι εκδηλώσεις για την εορτή της οποίας κορυφώνονται σήμερα Τρίτη, με τον μέγα εσπερινό που θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 μ.μ.στην ομώνυμη εκκλησία, και στη συνέχεια, τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, στις 8:30 μμ

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Αυξημένη η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη

Aύξηση του αριθμού των τουριστών σε σχέση με πέρυσι, σημειώνεται το 2017. Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέα Μανδρίνο, εκείνο που χρειάζεται τώρα η πόλη, είναι η να αυξηθούν τα έσοδα. Για να γίνει όμως αυτό, όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», πρέπει να κινητοποιηθεί ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής με νέο στρατηγικό πλάνο και επαγγελματίες.

Προφυλαγμένη μέσα σε ένα… πάπλωμα, είχε σωθεί το 1922 η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας

Περιφορά της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας στο πανηγύρι του 1968
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Προφυλαγμένη μέσα σε ένα… πάπλωμα, είχε σωθεί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, πριν 95 χρόνια, η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, για την οποία συρρέουν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, προκειμένου να την προσκυνήσουν, δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και μακρύτερα ακόμη.

«Μάχη» στο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης για τα «Δημήτρια»

«Μάχη», αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την τύχη των 52ων «Δημητρίων», μετά την επαναφορά έγκρισης  του καλλιτεχνικού προγράμματος του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ, που γίνεται από την  αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου.

Βροχές σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σημειώνονται από τα ξημερώματα στα βόρεια, καθώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, που θα συνεχιστούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. Πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

To μουσείο ανοιχτηριών στο κτήμα Γεροβασιλείου

Για τους περισσότερους, τα ανοιχτήρια είναι απλά εργαλεία, τα οποία, αφού χρησιμοποιηθούν, καταλήγουν σε κάποιο συρτάρι. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για το Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος τα τελευταία 37 χρόνια έχει επιδοθεί σε ένα "κυνήγι" αναζήτησης και συλλογής παλιών ανοιχτηριών φιαλών κρασιού.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-Ν.Δ. για τον ΟΑΣΘ

Σε νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έχει εξελιχθεί το θέμα του ΟΑΣΘ, ειδικά μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία το νέο διοικητικό συμβούλιο δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αποτιμήσει την αξία του Οργανισμού. Επίσης, το ΣτΕ επέτρεψε την παραμονή του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου, απορρίπτοντας ένα δεύτερο αίτημα της προσφυγής.

Αγία Τριάδα: Αργοσβήνει η αμπελοκαλλιέργεια

Η Αγία Τριάδα και ο δήμος Θερμαϊκού δεν φημίζονται μόνο για τις απέραντες καθαρές ακρογιαλιές τους, τη καταγάλανη θάλασσα και την τουριστική-οικιστική τους ανάπτυξη. Φημίζονται επίσης και για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου που έφεραν οι παππούδες και οι πατεράδες των σημερινών Αγιατριαδιωτών το 1924. Αυτοί μαζί τους έφεραν και όλα τα μυστικά της επιτυχίας της αμπελοκαλλιέργειας που συνεχίζει και η σημερινή γενιά.

Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. Καλαμαριάς

Την πρώτη μετά την καλοκαιρινή διακοπή, τακτική συνεδρίασή του, πραγματοποιεί το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς αυτή τη Δευτέρα, 21 Αυγούστου, ώρα 21:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, με 27 Θέματα στην ημερήσια διάταξη. Τα θέματα αυτά έχουν ως εξής:

Γιορτή σταφυλιού σήμερα και αύριο στο Κάτω Σχολάρι

Γιορτή Σταφυλιού, σήμερα και αύριο, στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης και όσοι βρεθούν σ΄αυτή την όμορφη κοινότητα της ανατολικής Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν διάφορες ποικίλες κρασιών από τα ονομαστά σταφύλια της περιοχής.

Φιάσκο νοσταλγών του παλιού ΟΑΣΘ η απόφαση του ΣτΕ

Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν παγώματος των διαδικασιών εκκαθάρισης στον ΟΑΣΘ, μετά από απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτή τη συζήτηση για την αίτηση αναστολής της διαδικασίας, που θα γίνει τον Δεκέμβριο, προχώρησε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

42 χρόνια από τη δίκη των πραξικοπηματιών της χούντας

Συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη δίκη των πραξικοπηματιών της χούντας και την ιστορική απόφαση που είχε λάβει το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, επιβάλλοντας την ποινή του θανάτου σε τρεις από τους αρχηγούς της λαομίσητης δικτατορίας των συνταγματαρχών και σε ποινές ισόβιων δεσμών για τους υπόλοιπους. Μία απόφαση που ήταν εναρμονισμένη με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την τιμωρία των τυράννων, και την ιαχή «δώστε τη χούντα στο λαό» να ηχεί και στο τελευταίο σοκάκι της χώρας.

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

Αγώνας δρόμου για τον νέο ΟΑΣΘ

Ένα πρώτο μέτρο: Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων!
Αγώνα δρόμου αναμένεται να δώσει το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την ΔΕΘ η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ σε συνεργασία με τον Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) με στόχο την αλλαγή πορείας στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Η επιτυχία του επιχειρήματος της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης κεντρικά πολιτικά και όχι μόνο τοπικά στην Θεσσαλονίκη.

«Θέρμης Δρώμενα»: Σημαντικές εκδηλώσεις και φέτος

Ποικίλες εκδηλώσεις σε όλους τους οικισμούς του δήμου Θέρμης περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα των «Θέρμης Δρώμενων» που θα διαρκέσει ενάμισι περίπου μήνα. Οι κορυφαίος εκδηλώσεις για τον πολιτισμό στο δήμο Θέρμης ξεκίνησαν 13 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Προετοιμασίες για τον εορτασμό της Παναγίας της Μηχανιώτισσας

Άρχισαν στη Νέα Μηχανιώνα οι προετοιμασίες για την πανήγυρη της  Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, στα εννιάμερα της Θεοτόκου και ήδη παρατηρείται καθημερινά συρροή πιστών για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της. Οι εκδηλώσεις, θα κορυφωθούν την Τρίτη 22 Αυγούστου με τον εσπερινό με αρτοκλασία-προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας και την περιφορά της στους κεντρικούς δρόμους της Νέας Μηχανιώνας δια των οδών 25ης Μαρτίου, Πολυτεχνείου και 28ης Οκτωβρίου.

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Προσωρινό (;) λουκέτο στην εφημερίδα Μακεδονία

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ, μετά από την κοινή εργασιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, καταγγέλλουν την απόφαση της εργοδοσίας της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ να μην εκδώσει την ιστορική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αυτήν την εβδομάδα.

Εκδήλωση αλυτρωτισμού με χάρτη να δείχνει ΠΓΔΜ μέχρι το Θερμαϊκό!

Ο ίδιος χάρτης της ΠΓΔΜ σε παλαιότερη εκδήλωση αλυτρωτισμού
Νέα πρόκληση της πΓΔΜ κατά της Ελλάδος, με τις διακηρύξεις περί εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού και μίας νέας αρχής στις σχέσεις της με τη χώρα μας να μένουν γράμμα κενό. Αυτό προκύπτει από την τελευταία προκλητική συμπεριφορά των Σκοπίων, με τη συμμετοχή του γενικού προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, Γιόβικα Παλατσέφσκι, σε αλυτρωτική εκδήλωση, με φόντο έναν τεράστιο χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το κράτος των Σκοπίων να  «εξαπλώνεται» μέχρι τον Θερμαϊκό, την Καβάλα και τη Φλώρινα, χωρίς να απουσιάζει φυσικά και ένας τεράστιος ήλιος της Βεργίνας!

Το κάψιμο των βιβλίων από τη δικτατορία Μεταξά

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ελλάδα, 16η Αυγούστου 1936. Έχουν περάσει μόλις δώδεκα ημέρες από την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά, πριν ογδόντα ένα ακριβώς χρόνια και το φασιστικό καθεστώς προβαίνει σε μία θεαματική ενέργεια: Στο κάψιμο βιβλίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μιμούμενο αντίστοιχες πράξεις του Ναζιστικού καθεστώτος. Χιλιάδες βιβλία ρίχτηκαν στην πυρά σ’ εκείνες τις Μεσαιωνικού χαρακτήρα τελετές, ενώ είχαν απαγορευτεί από το καθεστώς περισσότεροι από 445 τίτλοι βιβλίων.

Θεματική συνάντηση στην Κοζάνη της ΕΔΙΑ για τον Εμφύλιο Πόλεμο

«Το δόγμα Τρούμαν, το σχέδιο Μάρσαλ και ο ελληνικός εμφύλιος» είναι το θέμα της 10ης ετήσιας συνάντησης που διοργανώνει η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας για την Κατοχή και τον Εμφύλιο, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  26 Αυγούστου στην Κοζάνη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας (Α. Καραλίβανου 29), ενώ το πρωί της Κυριακής 27 Αυγούστου θα οργανωθεί ιστορική ξενάγηση στη Σιάτιστα. 

Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017

Οι Παναγιές της Βόρειας Ελλάδας

Μαζί και η Παναγία Φανερωμένη της Νέας Μηχανιώνας
Από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αμέτρητες εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία γιορτάζουν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου με λαμπρότητα και κατάνυξη. Η θρησκευτική γιορτή πολλές φορές συνοδεύεται από μουσικές και γεύσεις ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις του κάθε τόπου.

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017

Σπίρτζης: «Δεν θα αφήσουμε γωνιά του ΟΑΣΘ να μην ψαχτεί»

«Δεν θα αφήσουμε γωνιά του ΟΑΣΘ να μην ψαχτεί», δεσμεύεται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και «η άμισθη διαθεσιμότητα του Στέλιου Παππά και η πορεία του στη ζωή ως Πολίτης και ως επιστήμονα, οικονομολόγου, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου δίνει τα εχέγγυα για να μάθει ο πολίτης τι και από ποιους γινόταν».

Τα 317 αθώα θύματα των Ναζί στο Κομμένο της Άρτας

Ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας και του Θεοχάρη
Η μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας, τιμάται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις μνήμης. Η απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των εκτελεσθέντων κατοίκων, γίνεται με κεντρικό σύνθημα «δεν τους ξεχνάμε», παράλληλα με το αίτημα να καταβληθούν στην Ελλάδα οι οφειλές του γερμανικού κράτους αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους μαρτυρικούς τόπους.

Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Προσφυγή της «Συμπολιτείας» στην Αποκεντρωμένη για το ξεπούλημα της καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού.

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την εκχώρηση για άλλα δύο χρόνια της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα έναντι του εξωφρενικά υψηλού ποσού των 3.043.158,40 ευρώ, κατέθεσε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού».

Το «Μπλόκο της Καλαμαριάς»


Χαρακτικό του Α.Τάσου για το "Μπλόκο της Κοκκινιάς"
Πέρασαν 73 χρόνια από το «Μπλόκο της Καλαμαριάς», όπως ονομάστηκε η σφαγή 13 αθώων πολιτών της Καλαμαριάς, στις 13 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές και τους γερμανοντυμένους των Ταγμάτων Ασφαλείας.

77 χρόνια από τον τορπιλισμό του καταδρομικού "Έλλη"

Το καταδρομικό «Έλλη» πριν 77 χρόνια βυθίστηκε στα γαλανά νερά της Τήνου, όπου κάθε χρόνο ένα στεφάνι δάφνης αρμενίζει σ’ εκείνο το σημείο για να θυμίζει τον άνανδρο και ύπουλο τορπιλισμό του δοξασμένου πολεμικού μας πλοίου από ένα υποβρύχιο της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι και τη θυσία ανδρών του πληρώματος που παρασύρθηκαν μαζί της στον υγρό τάφο ή τραυματίσθηκαν σοβαρά κατά την άνανδρη εκείνη επίθεση! 

Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Εξάωρος διαστημικός «περίπατος» πόντιου κοσμοναύτη

Eξάωρης διάρκειας διαστημικό «περίπατο» εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), όπου βρίσκεται από τον Απρίλιο θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ο ποντιακής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος.

Μην πετάτε αποτσίγαρα στις παραλίες

Έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν  τη συνήθεια τους όταν πηγαίνουν για μπάνιο ή τουλάχιστον να μην σβήνουν και αφήνουν τα αποτσίγαρα στις παραλίες, απευθύνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροίνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Τιμήθηκε εργαζόμενος του Δήμου Θερμαϊκού

Οι δύο βραβευθέντες Κ.Οικονομίδης και Ι.Χατζηνικολάου με τον δήμαρχο Πλατανιά
Ο σύλλογος φιλάθλων Εθνικής Ελλάδος «Γαλανόλευκος Φάρος» τίμησε πρόσφατα στα Χανιά, με αναμνηστικές πλακέτες δια χειρός του Δημάρχου Πλατανιά Χανίων κ. Ιωάννη Μαλανδράκη τον Κώστα Οικονομίδη, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού και τον Γιάννη Χατζηνικολάου για την συνολική προσφορά τους με την  φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Πρωτοβουλία για δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την υποστήριξη του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, συγκροτήθηκε από ενεργούς πολίτες, εκπροσώπους φορέων και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017