Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Μελέτης της ιστορίας του Θερμαϊκού

Την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Μελέτης και Ιστορικής Έρευνας στην περιοχή του Θερμαϊκού, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη καταγραφή της ιστορίας, που ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τη συνεισφορά της περιοχής του Θερμαϊκού στην ένδοξη Εθνική Αντίσταση κατά των χιτλερικών κατακτητών, επισήμανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση για το γιορτασμό της Εθνικής Αντίστασης που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Θερμαϊκού στη Νέα Μηχανιώνα.
Ο ομιλητής, αφού περιέγραψε αναλυτικά μία σειρά από ηρωϊκές πράξεις αντίστασης ενάντια στους κατακτητές, που υπήρξαν στη Νέα Μηχανιώνα, την Επανομή, την Περαία, τους Νέους Επιβάτες και τις άλλες κοινότητες του Δήμου, στάθηκε ιδιαίτερα στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της Ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, όπως ο ήρωας Απόστολος Βαζάκας, οι 300 όμηροι που είχαν συλληφθεί στο "Μπλόκο της Καλαμαριάς" τον Αύγουστου 1944 κ.α.
Ο Σπ. Κουζινόπουλος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως «εκείνους τους ηρωικούς αγώνες, εκείνες τις θυσίες, αλλά πρωτίστως τα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός από το φασισμό και το ναζισμό, δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχνάμε αλλά να διδάσκουμε γι΄ αυτά τους νέους μας. Πολύ περισσότερο που εμφανίζονται στις μέρες μας νοσταλγοί του χιτλερικού τέρατος». 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων της Νέας Μηχανιώνας. Στεφάνια κατέθεσαν στο Ηρώον ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού, Κωστής Κούτουκας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, Θανάσης Μακρίδης, εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού καθώς και μαθητές του Γενικού Λυκείου και των δύο δημοτικών σχολείων της Νέας Μηχανιώνας. Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος, Χρήστος Βογιατζής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σίμος Καψάλας, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαυρομάτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θοδωρής Τζέκος, Τάκης Μήλιος, οι τοπικοί σύμβουλοι Νέας Μηχανιώνας  κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.