Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η πανδημία, το Ιππικό και η Μικρασιατική εκστρατεία

του Θέμη Χαρίση 

Σαν αποφασίστηκε η Μικρασιατική εκστρατεία, λέει η νεώτερη Πολεμική Ιστορία μας,  διατάχθηκε και η συμμετοχή στην εκστρατεία σχεδόν όλης της δύναμης του Ιππικού μας. Η μετακίνηση θα γινόταν σε μεταγωγικά πλοία με τον διάπλου του Αιγαίου.

Φτάνοντας το Ιππικό, άλογα και προσωπικό, στα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας για φόρτωση στα μεταγωγικά, έντρομοι οι ίλαρχοι και οι σιτιστές, αναφέρουν ότι δεν επαρκούν τα αποθέματα τροφής και νερού των αλόγων, για το πολυήμερο και κουραστικό ταξίδι.

Οι καπετάνιοι των μεταγωγικών, διαμηνύουν ότι τυχόν εξέγερση των πεινασμένων αλόγων εν πλώ, θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της θαλάσσιας μεταφοράς του Ιππικού. Μπρος στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, το Υπουργείο της Άμυνας διατάζει την επιβίβαση του Ιππικού και τον απόπλου των μεταγωγικών, επικαλούμενο απόρρητο σχέδιό του, που θα βγάλει το Ιππικό στις ακτές της Μικράς Ασίας.

Πράγματι ξεκινάει το ταξίδι. Στα μισά της πρώτης μέρας στη θάλασσα, άρχισαν τα άλογα στα αμπάρια των μεταγωγικών να χλιμιντρίζουν και να χτυπάνε τις οπλές τους στα τοιχώματα των πλοίων. Είναι φανερό ότι ήρθε η ώρα της τροφής και του νερού. Όμως οι τροφές είναι ελάχιστες...Ήρθε η ώρα για την εφαρμογή του απόρρητου σχεδίου του Υπουργείου της Άμυνας. Ο αρχηγός του Ιππικού διατάζει τους σαλπιγκτές να σαλπίσουν τροφή, σανό. Σαλπίζουν οι σαλπιγκτές σανό, ακούνε τα άλογα στ'αμπάρια και ηρεμούν, περιμένοντας την τροφή, το σανό. Σανό όμως δεν έχει και το ταξίδι συνεχίζεται... Ξαναδιαμαρτύρονται στην πορεία τα άλογα, οι σαλπιγκτές τώρα σαλπίζουν νερό,ακούνε τα άλογα και ηρεμούν. Το νερό όμως είναι λίγο, δεν φτάνει... Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Ετσι, με τους σαλπιγκτές να σαλπίζουν σανό, νερό, κριθάρι, σανό, νερό, κριθάρι, έφτασαν τα μεταγωγικά στις ακτές της Μικράς Ασίας και αποβίβασαν το Ιππικό μας, με δεκάδες άλογα νεκρά και πολλά σε εξαθλίωση. Το σχέδιο όμως του Υπουργείου της Άμυνας φαίνεται να λειτούργησε...

 Αυτήν την ιστορία θυμήθηκα αυτές τις μέρες. Η πανδημία να σπέρνει το θάνατο και τον τρόμο,  χωρίς καμμία έγκαιρη πρόβλεψη ενίσχυσης του ΕΣΥ με κλίνες και προσωπικό, οι σαλπιγκτές- ΜΜΕ και παπαγαλάκια - κατ' εντολή, άρχισαν να σαλπίζουν τη μια μέρα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, χωρίς να υπάρχουν εμβόλια, την άλλη δήθεν επίταξη ιδιωτικών κλινικών, που είναι μίσθωση έναντι αδρής αμοιβής, την επόμενη μέρα να σαλπίζουν εθελόντριες νοσηλεύτριες και μείωση των τελών κυκλοφορίας το 2022 κλπκλπ...ώστε να βγάλουμε το χειμώνα με βάση αυτό το σχέδιο του υπουργείου της Υγείας.

... Μόνο που στην νεώτερη Ιστορία μας, η Μικρασιατική εκστρατεία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία : Την Μικρασιατική Καταστροφή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.