Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού: Ανησυχία για κίνδυνο πυρκαγιάς

Έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα δασύλλια του Δήμου Θερμαϊκού, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς, εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θερμαϊκού κατά την επίσκεψή της στο Δημαρχείο.


Τα μέλη της αντιπροσωπείας στη συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γ. Τσαμασλή και τον εντεταλμένο σύμβουλο για την Πολιτική Προστασία κ. Θ. Μπίρο επισήμαναν τα όσα διαπίστωσε κλιμάκιο της οργάνωσης κατά την περιοδεία του, με μηχανικούς, στα περισσότερα αλσύλλια που υπάρχουν στην περιοχή.

Η πλειονότητα των δασυλλίων αυτών είναι παρόδια, εκτείνονται στην αριστερή πλευρά του δρόμου από Θεσσαλονίκη προς Νέα Μηχανιώνα και περιλαμβάνουν και κατοικίες. Ενώ το μπροστινό τους κομμάτι στην άκρη του δημόσιου δρόμου είναι καθαρισμένο, ελάχιστα πιο μέσα τα δέντρα έχουν χαμηλά κλαδιά που αγγίζουν τη γη και σε πολλά μέρη υπάρχουν εκτάσεις που δεν είναι καθαρισμένες για χρόνια και είναι κατάφορτες με καύσιμη ύλη. Έτσι, αν υπάρξει μια έρπουσα πυρκαγιά (που αν είχε γίνει ο καθαρισμός θα μπορούσε να σβηστεί άμεσα) τώρα θα τροφοδοτείται από τα υλικά που βρίσκονται στο έδαφος και θα εξαπλώνεται.

Εκτός από τα αστικά άλση υπάρχουν και οι ιδιωτικές ακαλλιέργητες εκτάσεις, που δεν είναι καθαρισμένες για χρόνια, και είναι επίσης κατάφορτες με καύσιμη ύλη.

Επίσης, υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες που είναι άκρως επικίνδυνοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, λόγω της φύσης του δέντρου και της γειτνίασης με κατοικημένες περιοχές.

Τέλος, σχετικά με τους πυροσβεστικούς κρουνούς, πέρα από το ότι είναι ελάχιστοι, υπάρχουν καταγγελίες από κατοίκους ότι κάποιοι δεν λειτουργούν.

Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θερμαϊκού με τον δήμαρχο και την πολιτική προστασία του δήμου, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι "όλα είναι καλά", γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

Δυστυχώς, όλες οι υποδομές του δήμου, συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας πρασίνου, έχουν διαλυθεί και όλες οι εργασίες έχουν ανατεθεί σε εργολάβους και προχωρούν βάσει των αναγκών του ιδιώτη και όχι των πραγματικών αναγκών του Δήμου και των δημοτών.


Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η εποχή είναι αυξημένου κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών, δεδομένου ότι διανύουμε πλέον τον Αύγουστο, ένα μήνα με ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους και ταυτόχρονα υψηλές θερμοκρασίες.

Για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο αυτό και να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι, είναι απαραίτητο: Να κλαδευτούν και να καθαριστούν τα αλσύλλια, να καθαριστούν οι ιδιωτικές εκτάσεις σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, να δημιουργηθούν δρόμοι πρόσβασης, να πυκνώσουν οι πυροσβεστικοί κρουνοί και να εκπονηθούν σχέδια εκκένωσης και δράσης σε πυκνοκατοικημένους αυθαίρετους οικισμούς.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θερμαϊκού δήλωσε τη διαθεσιμότητα των μελών του, αν υπάρξει ανάγκη δραστηριοποίησης των δημοτών για εθελοντικές δράσεις καθαρισμού της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.