Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Μία μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας Θερμαϊκού για το κάμπινγκ Αγ. Τριάδας


Αναφορικά με την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην εκποίηση του υπέροχου χώρου του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας προκειμένου να κοπεί το μεγαλύτερο μέρος των δέντρων που υπάρχουν εκεί για να χτιστούν πολυτελείς βίλες και "πεντάστερο" ξενοδοχείο, πρέπει να θυμίσουμε ότι από το Φεβρουάριο ακόμη του 2014 η αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού σε μελέτη που είχε εκπονήσει εξέφραζε την αντίθεσή της στη χρήση αυτή.

Η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου θερμαϊκού είχε έρθει σε απάντηση της "Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)" που είχε αναρτήσει από 17 Ιανουαρίου 2014 το ΤΑΙΠΕΔ, για το ακίνητο του πρώην «Camping Αγίας Τριάδας».  Ο Δήμος, εξέφραζε καταρχήν θετική γνώμη για τις γενικότερες αρχές αξιοποίησης του σχεδίου, με τη διατήρηση των δημόσιων λειτουργιών του ακινήτου και τη δημιουργία πλαισίου ανάπτυξής του. Διατύπωνε όμως την έντονη αντίθεσή του, για τις προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι με την προτεινόμενη κυρίαρχη χρήση κατοικίας αφενός δεν ευνοείται ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής και αφετέρου ούτε η επιχειρηματικότητα και η αύξηση απασχόλησης της περιοχής.

Όπως αναφέρονταν από την αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού:

"Διαφωνούμε όμως ως προς το μέγεθος της επιτρεπόμενης δόμησης στη ζώνη αυτή καθώς δεν εκπληρώνονται οι ελάχιστες πρϋποθέσεις που τίθενται από τα πρότυπα κτιριολογικά προγράμματα που συντάχθηκαν από τον πρώην «Ο.Σ.Κ. Α.Ε.» για την ανέγερση των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα, βάσει των εγκεκριμένων κτιριολογικών προτύπων απαιτούνται:

·  Για Λύκειο 180 θέσεων :2.200τμ

·  Για Γυμνάσιο 180 θέσεων :2.165τμ

·  Για Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο 150 θέσεων: 2.770τμ

δηλαδή συνολικά 7.135τμ δόμησης για τη δημιουργία Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου.

Ως προς τη ΖΩΝΗ ΙΙ:

Ζ. Συμφωνούμε με τον καθορισμό της γραμμής δόμησης σε απόσταση 30μ  από τη γραμμή του αιγιαλού.

Η. Διαφωνούμε με την ανάδειξη της παραθεριστικής κατοικίας ως κύριας χρήσης της περιοχής, δεδομένου ότι οι προτεινόμενες χρήσεις θα πρέπει να προκριθούν με γνώμονα την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η προτεινόμενη κυρίαρχη χρήση κατοικίας αφενός δεν ευνοεί τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής αφετέρου ούτε την επιχειρηματικότητα και την αύξηση απασχόλησης της περιοχής. Επιπλέον δρα ανταγωνιστικά στην οικονομία της υπόλοιπης περιοχής που εργολαβικά πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση".

Όπως υπογράμμιζε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θερμαϊκού "η προτεινόμενη εκμετάλλευση κατοικίας, ποτέ δεν υπήρξε στην περιοχή του ΕΟΤ και επομένως ποτέ δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης περιοχής" και διατύπωνε την άποψη ότι "με τη προτεινόμενη εκμετάλλευση αναιρείται ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της περιοχής όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο Δήμος μας θα απολέσει μια ευκαιρία έλξης νέων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης".

Καταλήγοντας η αντιδημαρχία τεχνικών υπηρεσιών υπογράμμιζε ότι "δεδομένου ότι το ακίνητο έχει εισφορά σε γη, οι κοινωφελείς και κοινόχρηστες εκτάσεις που δημιουργούνται σύμφωνα με τη μελέτη πρέπει να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου προκειμένου να ανεγερθούν σχολεία και χώροι άθλησης σε δημοτικές εκτάσεις δεδομένου ότι η εισφορά σε γη του παραπάνω ακινήτου προσεγγίζει το 55% της συνολικής έκτασης".

Περισσότερα για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας μπορείτε να διαβάσετε: 

https://farosthermaikou.blogspot.com/2022/08/blog-post_7.html#more

https://farosthermaikou.blogspot.com/2022/08/blog-post_6.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2014/05/blog-post_5973.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2014/06/blog-post_12.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2016/07/blog-post_18.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2015/10/25.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2014/07/blog-post_4650.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2014/07/blog-post_13.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2015/08/blog-post_54.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2017/07/blog-post_34.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2014/07/blog-post_1434.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2015/10/blog-post_9.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2014/02/blog-post_8839.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.