Στις 31 Μαίου 1957 το μεσημέρι, ένα αυτοκίνητο με στοιχεία Ξ.Α. (Ξένη Αποστολή), μια ανοιχτή Μπουίκ Κόβερτιμπλ, που έτρεχε με 140 χιλιόμετρα, σκότωσε στον Άλιμο Αττικής, στην παραλιακή λεωφόρο, τον τιμημένο στρατιωτικό αρχηγό των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατηγό Στέφανο Σαράφη, βουλευτή τότε της ΕΔΑ και τραυμάτισε σοβαρά την αγγλίδα σύζυγό του Μάριον.
Από τις ακτές του Θερμαϊκού με ειδήσεις, ρεπορτάζ, σχόλια αλλά και ιστορικά θέματα.
Παρασκευή 31 Μαΐου 2024
Το περίεργο «τροχαίο» με θύμα τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη
Στις 31 Μαίου 1957 το μεσημέρι, ένα αυτοκίνητο με στοιχεία Ξ.Α. (Ξένη Αποστολή), μια ανοιχτή Μπουίκ Κόβερτιμπλ, που έτρεχε με 140 χιλιόμετρα, σκότωσε στον Άλιμο Αττικής, στην παραλιακή λεωφόρο, τον τιμημένο στρατιωτικό αρχηγό των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατηγό Στέφανο Σαράφη, βουλευτή τότε της ΕΔΑ και τραυμάτισε σοβαρά την αγγλίδα σύζυγό του Μάριον.
Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Όταν ο Μ.Γλέζος με τον Λ.Σάντα κουρέλιαζαν τον αγκυλωτό σταυρό
Βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του ελληνικού λαού, παράδειγμα πατριωτισμού και αυτοθυσίας εξακολουθεί να παραμένει η παράτολμη ενέργεια πριν 83 χρόνια των δύο ηρώων της Εθνικής Αντίστασης, των φοιτητών Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα. Οι οποίοι διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, κατέβασαν τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 τη γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, κουρελιάζοντας το σύμβολο του ναζισμού, τον αγκυλωτό σταυρό .
Τετάρτη 29 Μαΐου 2024
Η επιστροφή στην Ελλάδα του Νίκου Ζαχαριάδη από το Νταχάου
Ο Νίκος Ζαχαριάδης την ημέρα της επιστροφής, 30 Μαίου 1945 από το Νταχάου με τους υπόλοιπους της ηγεσίας του ΚΚΕ |
Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Τα "χωνιά" της Κατοχής και τα συνθήματα στους τοίχους
Δευτέρα 27 Μαΐου 2024
Βανδάλισαν το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Περαία
Τον βανδαλισμό του εκλογικού περιπτέρου του ΚΚΕ στην Περαία μέσα στη νύχτα, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Θερμαϊκού του κόμματος, αποδίδοντας την ενέργεια αυτή σε θρασύδειλα φασιστοειδή.
Η ιστορική σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες
Οι εκλεγμένοι Εθνοσύμβουλοι μπροστά στο Σχολείο των Κορυσχάδων |
Μία σύντομη ιστορία του δήμου Θερμαϊκού
Κυριακή 26 Μαΐου 2024
Σοβιετικοί αλεξιπτωτιστές στη Βόρεια Ελλάδα κατά την Κατοχή
Σάββατο 25 Μαΐου 2024
Η γυναίκα της Εθνικής Αντίστασης
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
Η "Θεία Δίκη" στις υποθέσεις των πολιτικών δολοφονιών στην Ελλάδα
Οι δράστες της δολοφονίας Λαμπράκη θα είχαν φύγει ανενόχλητοι εάν δεν υπήρχαν απρόβλετποι παράγοντες |
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
"Αφήστε μου τα ματογυάλια, θέλω να αντικρίσω κατάματα το θάνατο"
Το σημαντικότερο αλλά ανυπόγραφο ρεπορτάζ
Ένα σημαντικό ρεπορτάζ για την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη
του Δημήτρη Κουμπιά
Το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου του 1963 με κάλεσε στο γραφείο του ο αρχισυντάκτης Γ. Ανδρουλιδάκης και μού είπε: «Κάτι σοβαρό έγινε στη Θεσσαλονίκη. Πήγαν να σκοτώσουν τον Λαμπράκη και τώρα χαροπαλεύει. Πάρε το (Νίκο) Βουργουντζή, τον ανταποκριτή μας, να σου δώσει το ρεπορτάζ. Δεν προλαβαίνει να το γράψει… οι εξελίξεις τρέχουν. Θα κρατάς σημειώσεις, θα το διαμορφώσεις εσύ και θα μου το φέρεις». Άμ' έπος άμ' έργον λοιπόν. Στη μια μετά τα μεσάνυχτα παρέδωσα το κείμενο – που «γέμισε» μια σελίδα μεγάλου σχήματος – στον αρχισυντάκτη κι εκείνος, αφού έριξε μια ματιά, το προώθησε στο Σπύρο Γιαννάτο (Νο 2 στην εφημερίδα και αντικαταστάτης του Ανδρουλιδάκη όταν απουσίαζε), ο οποίος θα χειριζόταν το θέμα.
Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
Ένα ακόμη περιστατικό υποβάθμισης της ΕΡΤ3
Αυτό κι αν είναι από τα απίστευτα, αποτελώντας ένα ακόμη δείγμα της απαξίωσης και της υποβάθμισης που έχουν οδηγήσει οι διοικούντες την ΕΡΤ το τρίτο δημόσιο κανάλι της χώρας, την ΕΡΤ3: Ενώ όλα τα ιδιωτικά κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους τη νύχτα της Κυριακής για να μεταδώσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και τους πανηγυρισμούς των οπαδών του στην Τούμπα και το Λευκό Πύργο, η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ αποφάσισε την πλήρη απουσία της ΕΡΤ3 από τη μετάδοση όλων των σχετικών γεγονότων!
Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη
Από αριστερά: Μήτσου, Εμμανουηλίδης, Φωκάς, Kοτζαμάνης |
Τρίτη 21 Μαΐου 2024
Υπόθεση Λαμπράκη: «Φως εξαντλημένης ηλεκτρικής στήλης».…
Όλα τα "λουλούδια" του παρακράτους της Θεσσαλονίκης, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη δολοφονία Λαμπράκη. Από αριστερά: Πιτσώκος, Γιοσμάς, Καπελώνης, Εμμανουηλίδης, Κοτζαμάνης |
Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
Το παρακράτος, το κράτος και η Θεσσαλονίκη
εφημερίδα Ελεύθερος Άνθρωπος 24-7-1931 |
H Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει μια μακρά παράδοση αγώνων για την υπεράσπιση των δύο ύψιστων ανθρώπινων αγαθών, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Δυστυχώς, έχει και προϊστορία στη λειτουργία ενός μαύρου μετώπου, που παλιότερα οι πολίτες το αποκαλούσαν παρακράτος. Ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας. Τεκμηριώνεται αυτό εάν δει κανείς τα όσα διαδραματίσθηκαν στην πόλη στη διάρκεια του τελευταίου ενός και πλέον αιώνα.
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Υπόθεση δολοφονίας Λαμπράκη: 61 χρόνια μετά
Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού
Η γενοκτονία τoυ ποντιακού ελληνισμού συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, προετοίμασε, ως ιστορικό προηγούμενο, τη γενοκτονία των Εβραίων και φανέρωσε για άλλη μια φορά την πρωτοφανή αγριότητα που είχε επιδειχθεί σε βάρος των πολύπαθων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η 19η Μαίου κάθε χρόνο τιμάται με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής που ψηφίστηκε το 1994 ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
H δράση παρακράτους και «σοβιετολόγων» στη Θεσσαλονίκη
Οι αντεργατικοί νόμοι, ο Λάσκαρης και η "πάλη των τάξεων"
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ και η μεγάλη προβοκάτσια
Τέτοιες μέρες πριν από 76 χρόνια, διαπράττονταν στη Θεσσαλονίκη ένα από τα στυγερότερα πολιτικά εγκλήματα που σημειώθηκαν στη χώρα, και σκηνοθετούνταν μία από τις πιο καλοστημένες πολιτικές πλεκτάνες: Ήταν η πολυσυζητημένη υπόθεση Πολκ, που οδήγησε αθώους στη φυλακή ή στα άντρα βασανιστηρίων της Ασφάλειας και συντάραξε την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, παραμένει δε μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.
Πέμπτη 16 Μαΐου 2024
Θ. Τζέκος: "Καταστροφικά τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινκ
Τι έλεγε σε ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στις 28-1-2023
Ένας χρόνος από την απώλεια του Θοδωρή Τζίνα
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη μεγάλη απώλεια για το Δήμο Θερμαϊκού, το θάνατο του Θοδωρή Τζίνα, του πρώτου εκλεγμένου Συμπαραστάτη του Δημότη Θερμαϊκού, ενός εξαίρετου αγωνιστή για τη δικαιοσύνη, τον συνάνθρωπο και την αλήθεια, ιδιαίτερα αγαπητό από τους συμπολίτες του, που έφυγε από τη ζωή νεότατος, σε ηλικία μόλις 55 ετών, μετά από σκληρή μάχη με την ανίατη ασθένεια.
Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
«Ελευθερία»: Η πρώτη μυστική οργάνωση στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη
Το φτωχικό σπίτι του Ιωακείμ Μπελίδη, δίπλα στα Κάστρα, που φιλοξένησε για καιρό το "στρατηγείο" της Ελευθερίας |
Τρίτη 14 Μαΐου 2024
Η διαδικασία της καραντίνας για τους πρόσφυγες στα "Απολυμαντήρια" Καλαμαριάς
Δευτέρα 13 Μαΐου 2024
Ένας αιώνας από τη δημιουργία της Νέας Μηχανιώνας
Εορτασμός πριν πολλές δεκαετίες της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου στο κοινοτικό γραφείο της Νέας Μηχανιώνας |
Κυριακή 12 Μαΐου 2024
Χρόνια πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου
Πάνος Δουλγεράκης, η ζωή και το τραγικό τέλος ενός ήρωα
Σάββατο 11 Μαΐου 2024
Η θυσία των οκτώ νέων της Ξηροκρήνης στις 11 Μαΐου 1944
Η συνοικία της Ξηροκρήνης στη Θεσσαλονίκη πήρε το όνομά της από την ομώνυμη περιοχή της Κωνσταντινούπολης καθώς πρόσφυγες από την Πόλη, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη αποτέλεσαν τους πρώτους οικιστές της περιοχής μετά τις διώξεις των Ελλήνων της Θράκης από το 1915, τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την επακόλουθη Ανταλλαγή Πληθυσμών. Παραπλεύρως βρίσκεται και η Επτάλοφος, προσφυγική συνοικία που θυμίζει με το όνομά της το προσωνύμιο της Πόλης, της επί επτά λόφων χτισμένης.
Παρασκευή 10 Μαΐου 2024
Ανοίγει ο "ασκός του Αιόλου" με τη Βόρεια Μακεδονία;
O αρχηγός του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοφσκι |
Τα διδάγματα της 9ης Μαίου 1936
Σημαδιακή μέρα η χτεσινή. Καθώς πριν 88 χρόνια, στις 9 Μαίου 1936, οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονταν ζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες, μεροκάματα και αποδοχές που θα τους έφταναν για να ζήσουν, έστω λιτά και μετρημένα. Κι' επίσης, φρένο στην ακρίβεια και την άνοδο τιμών που τσάκιζε τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και συνδικαλιστικές και πρωτίστως πολιτικές ελευθερίες.
Η σφαγή στη Θεσσαλονίκη την «Ημέρα της Νίκης»
Η ανταπόκριση του Κ.Δημάδη στον Ριζοσπάστη της 13ης Μαίου 1945 |
Μάϊος του 1945, πριν ακριβώς εβδομήντα εννέα χρόνια. Η ανθρωπότητα γιορτάζει την ιστορική Νίκη κατά του ναζισμού. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας, έχουν αρχίσει από τις 8 Μαίου 1945. Την ώρα που ο λαός της Θεσσαλονίκης διαδηλώνει τη χαρά του στην πλατεία Αριστοτέλους, δέχεται τα δολοφονικά πυρά από ομάδες εθνοφυλάκων και ακροδεξιούς φιλομοναρχικούς της ΒΕΝ.
Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
9η Μαίου 1968: Ο μαρτυρικός θάνατος του «Άγιου της Αριστεράς»
Η φρίκη των βασανιστηρίων τα οποία υπέστη, αποτυπώνονται στο πρόσωπο του Τσαρουχά |
9η Μάη: Εβδομήντα εννέα χρόνια από τη συντριβή του Ναζισμού
Τετάρτη 8 Μαΐου 2024
88 χρόνια από το αιματοκύλισμα της 9ης Μάη 1936
Πως ήταν το άντρο της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης επί χούντας
Τρίτη 7 Μαΐου 2024
Οι ιεροεξεταστές της Δεξιάς στο ελληνικό σινεμά
Σκοταδιστικές απαγορεύσεις ταινιών και τραγουδιών από τις κυβερνήσεις της προδικτατορικής ΕΡΕ.
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, θυμηθήκαμε τις μέρες και τα έργα της Δεξιάς σε προηγούμενες εποχές, σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, όταν αποσπούσε την κυβερνητική εξουσία όχι μόνο με την τρομοκρατία και τις δολοφονίες Βελδεμίρη και Κερπενιώτη, όπως συνέβη στις εκλογές βίας και νοθείας του 1961, αλλά και με το καθεστώς της στυγνής λογοκρισίας που είχε επιβάλει στην πολιτιστική δημιουργία.
Η εκτέλεση της ηρωίδας Κούλας Ελευθεριάδου
Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
Πως γιορτάστηκε το πρώτο ελεύθερο Πάσχα μετά την Κατοχή
Ήταν 6 Μαίου 1945. Η Θεσσαλονίκη, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, γιορτάζει χαρμόσυνα το πρώτο ελεύθερο Πάσχα, μετά την αποτίναξη της γερμανικής σκλαβιάς ύστερα από τρεισήμισι μαύρα χρόνια ναζιστικού ολέθρου και συμφοράς. Παντού, σε όλες τις πόλεις, τις συνοικίες και τα χωριά, εκδηλώσεις χαράς και αγαλλίασης, έστω κι αν αυτές γίνονταν λιτά από τους περισσότερους, καθώς έλειπαν βασικά είδη διατροφής και ο οβελίας ήταν απλησίαστος. Μόνιμη έγνοια για την ομαλή λειτουργία της πόλης, ήταν η εξεύρεση καύσιμης ύλης, κυρίως καυσόξυλων και κάρβουνων, για να μπορούν να λειτουργούν οι φούρνοι, παράγοντας ψωμί.
Κυριακή 5 Μαΐου 2024
To Πάσχα του Οδυσσέα Ελύτη και οι ευχές του ΣΦΕΑ
Με μία ευχετήρια κάρτα του Γιώργου Φαρσακίδη και ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη που είχε γραφτεί στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1971, ευχήθηκε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για το Πάσχα και την Ανάσταση ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ). Το ποίημα έχει ως εξής:
Κατοχή στην Ελλάδα: Οι ελλείψεις των προϊόντων και οι επιτάξεις των Γερμανών
Οι Γερμανοί μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα, την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 και την εν συνεχεία κατάληψη της Κρήτης, προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να λεηλατήσουν τους πόρους της χώρας όχι μόνο για τις ανάγκες των εδώ κατοχικών στρατευμάτων αλλά γενικότερα για την πολεμική τους προσπάθεια.
Σάββατο 4 Μαΐου 2024
Το Πάσχα και τα έθιμά του στην παλιά Μηχανιώνα
Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
Η άρνηση του Πέτρου, ο Πόντιος Πιλάτος και το κάμπινγκ
To περιστατικό με τον Απόστολο Πέτρο, όπως αυτό περιγράφεται στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο ΚΣΤ΄(26), 57-75, που απαρνήθηκε τον Ιησού την ώρα που αυτός δικάζονταν σε θάνατο από τους Αρχιερείς, είναι εξόχως διδακτικό. Όταν ρωτήθηκε εάν ήταν μαζί με τον Ιησού τον Ναζωραίο, εκείνος τρεις φορές το αρνήθηκε με όρκο, λέγοντας «Δεν ξέρω τον άνθρωπο». Αμέσως ένας πετεινός λάλησε και τότε θυμήθηκε ο Πέτρος το λόγο του Ιησού, που του είχε πει: «Πριν ο πετεινός λαλήσει, τρεις φορές θα με απαρνηθείς».
Κωστίκας Παπαβασιλείου: Ένας άγνωστος πρωταγωνιστής των γεγονότων της 9ης του Μάη 1936
Μία μοναδική μαρτυρία για τα αιματηρά γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, είναι αυτή που μας είχε καταθέσει λίγο πριν το θάνατό του, ένας από τους ηγέτες εκείνου του πανεργατικού ξεσηκωμού, ο τότε Γραμματέας του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κωστίκας Παπαβασιλείους, που υπήρξε μία θρυλική μορφή του εργατικού και αριστερού κινήματος.
Το Πάσχα στη Βόρεια Ελλάδα
Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
O γιορτασμός της πρώτης ελεύθερης Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 10 Μαίου 1945, και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την πρώτη ελεύθερη Πρωτομαγιά μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή, όχι μόνο μετά το τέλος της ναζιστικής Κατοχής, αλλά και της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Δεδομένου ότι ο δικτάτορας Μεταξάς, θεωρώντας τις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις ως έργο των «αναρχοκομμουνιστών» και προκειμένου να αποτρέψει την απεργία, με την οποία γιόρταζαν την ημέρα αυτή οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, την είχε καθιερώσει ως υποχρεωτική αργία.
Το Πάσχα στην παλιά Επανομή
Εορτασμός στην πλατεία (όπως ήταν παλιά) της Επανομής |
Η Πρωτομαγιά του 1921 στη Θεσσαλονίκη
Εβραίοι υποδηματεργάτες της Θεσσαλονίκης, διαδηλώνουν την περίοδο της Φεντερασιόν |
Πρωτομαγιές στη Θεσσαλονίκη άλλοτε και τώρα. Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις μέσα σε ένα κλίμα άγριου διωγμού του εργατικού κινήματος και κατάπνιξης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Τον εορτασμό μιας τέτοιας Πρωτομαγιάς, πριν ένα ακριβώς αιώνα, το 1921, θα γνωρίσουμε μέσα από τις αναμνήσεις ενός στελέχους του αριστερού και συνδικαλιστικού κινήματος, τον Άγι Στίνα (Σπύρο Πρίφτη).