Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Εκδήλωση για τα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν από τους Βούλγαρους φασίστες

Από παλιότερη κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Παλαιοκώμης
Εκδήλωση προς τιμή των δολοφονημένων μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ από τους φασίστες Βουλγάρους κατακτητές στις 6 Οκτώβρη 1941 έξω από την Παλαιοκώμη, διοργανώνει την Κυριακή 20/10/2024 στις 11:00 το πρωί στον χώρο του μνημείου. (στο δρόμο Παλαιοκώμης – Μεσολακκιάς), η Τ.Ε. Σερρών του ΚΚΕ

Η ζωή στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν την απελευθέρωση του 1912

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Tην εποχή της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, η Θεσσαλονίκη είχε 160.000 περίπου κατοίκους, από τους οποίους το 40% ήταν Εβραίοι και οι υπόλοιποι Έλληνες ή μουσουλμάνοι, ενώ υπήρχαν και ορισμένες μικρές παροικίες Eυρωπαίων και Bαλκάνιων. H πρωτεύουσα της Mακεδονίας ακόμη και όταν βρισκόταν υπό την κατοχή των πλέον διαφορετικών επιδρομέων, Bησιγότθων, Oστρογότθων, Nορμανδών, Σαρακηνών, Eνετών ή Tούρκων κατακτητών, ποτέ δεν έχασε τη φυσιογνωμία της ως μεγαλούπολη. 

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Τρία περιστατικά παραπληροφόρησης για την περίοδο της Κατοχής

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ποιοί δεν θέλουν να ακούγεται το παραμικρό για την Εθνική Αντίσταση και ποιοί βγάζουν "σπυράκια" στο άκουσμα και μόνο του ονόματος των κορυφαίων  αντιστασιακών οργανώσεων της Αριστεράς ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, στις οποίες ήταν ενταγμένη στα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Τρία χαρακτηριστικά περιστατικά μαύρης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης για την περίοδο εκείνη, παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Φως στα σκοτάδια από τον Tύπο στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Φως στα σκοτάδια της οθωμανικής τυραννίας, όπου όλα «τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», έρχονταν να ρίξουν οι ελληνικές εφημερίδες που εκδίδονταν στην υπόδουλη Mακεδονία, εμψυχώνοντας με την τολμηρή πολλές φορές αρθρογραφία τους –παρά την αυστηρότητα της λογοκρισίας– τον πληθυσμό.1 Tο ίδιο συμβαίνει και με το πρώτο περιοδικό που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη τον 20ό αιώνα, τις Θερμαϊκές Hμέρες.2

"Η περιοχή μας φλέγεται¨: Εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα "Οι εξελίξεις στα πεδία του πολέμου και η εμπλοκή της Ελλάδας" οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης ΕΔΥΕΘ, την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ, Στρατηγού Καλλάρη 5, με ομιλητή τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, Υποναύαρχο του ΠΝ ε.α. και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα - ΚΕΘΑ.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Η δράση των ληστοσυμμοριών στη Μακεδονία στα χρόνια της τουρκοκρατίας


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ο υπόδουλος ελληνισμός, λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, εκείνο τον σημαδιακό Οκτώβριο του 1912, δεν είχε ν’ αντιμετωπίσει μόνο το επίσημο Οθωμανικό κράτος. Αλλά και τη δράση των πολυάριθμων συμμοριών που εκμεταλλευόμενες τις ιδανικές γι’ αυτές συνθήκες –από την αποσύνθεση της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας– κατατρομοκρατούσαν τον πληθυσμό,  δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Να εντάξει η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας την επέτειο απελευθέρωσης της 30ης Οκτωβρίου στους εορτασμούς

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” προς τη διοίκηση της Περιφέρειας, ζητώντας να ενημερωθεί εάν θα περιλάβει την επέτειο της λήξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στους εορτασμούς της 26ης και 28ης Οκτωβρίου που διοργανώνει και φέτος. 

Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους χιτλερικούς

Μια απέραντη λαοθάλασσα πλημμυρίζει τους δρόμους της Αθήνας εκείνο το πρωϊνό της 12ης Οκτωβρίου 1944. Το νέο ότι κατέβηκε στις 9,45 το πρωί από την Ακρόπολη η γερμανική σημαία, έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας. O λαός της πρωτεύουσας, άνδρες, γυναίκες, παιδιά ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας. «ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ». 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Αναμετάδοση της συναυλίας για τα Τέμπη στην πλαζ Αρετσούς

Ο Δήμος Καλαμαριάς αναμεταδίδει απόψε Παρασκευή ζωντανά την συναυλία μνήμης για τα θύματα των Τεμπών στην πλαζ Αρετσούς . Μία νύχτα μνήμης με την ευχή και την παράκληση να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε»…

Έλληνες μυστικοί πράκτορες στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σημαντικός ήταν ο ρόλος των Ελλήνων μυστικών πρακτόρων στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία και ουσιαστική η συμβολή τους στο έργο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας με την αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας. Επρόκειτο για αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, οι οποίοι καμουφλαρισμένοι ως «παπάδες», «δάσκαλοι» κ.α. με κίνδυνο της ζωής τους, συγκέντρωναν πληροφορίες που βοήθησαν τα μέγιστα στην προέλαση του στρατού μας προς τη Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Η Θεσσαλονίκη παραμονές της απελευθέρωσης του 1912

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πλησιάζει η επέτειος των 
112 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό κι εμείς επιχειρούμε ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του Γιάννη Βελλίδη "Μακεδονία" για να γνωρίσουμε τη ζωή στην πόλη επί τουρκοκρατίας, λίγο πριν σημάνουν οι καμπάνες της λευτεριάς,  

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Η σφαγή των Κερδυλίων:Ένα φριχτό ναζιστικό έγκλημα

Δεν έμεινε τίποτα όρθιο στα Κερδύλια από το πέρασμα των Χιτλερικών δημίων
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλια Σερρών, το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 1941, πριν 83 χρόνια, αποτελεί ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στη χώρα μας, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, καθώς περισσότεροι από 200 άμαχοι κάτοικοι των δύο γειτονικών χωριών, κυρίως γυναικόπαιδα, εκτελέστηκαν από άνδρες της γερμανικής Βέρμαχτ ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για την βοήθεια των κατοίκων προς αυτούς.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Όταν πριν 112 χρόνια άρχιζε η εκστρατεία απελευθέρωσης Μακεδονίας και Ηπείρου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 5 Oκτωβρίου 1912, η Eλλάδα, με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες Bουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο, κήρυξε τον πόλεμο κατά της Tουρκίας, μετά την άρνηση της τελευταίας να εξασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στους χριστιανούς, να αναγνωρίσει καθεστώς αυτονομίας στις διάφορες εθνότητες που ζούσαν στα εδάφη της πρώην Oθωμανικής Aυτοκρατορίας, να αποδεχθεί αντιπροσώπευση κάθε εθνότητας στο οθωμανικό κοινοβούλιο, να επιτρέψει την εξίσωση των σχολείων των χριστιανικών κοινοτήτων με τα οθωμανικά σχολεία κ.ά.1 

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

6 Οκτωβρίου 1966: Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη

Εφημερίδα Μακεδονία 6 Οκτωβρίου 1966
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 6 Οκτωβρίου 1966, άρχιζε στο Μικρό ορκωτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, η δίκη για την στυγερή δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της ειρήνης, βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Η δίκη, θα διαρκέσει 67 ημέρες και στη διάρκειά της θα αποκαλυφτεί όλο το όργιο του παρακράτους και των σχέσεών του με τους κρατικούς μηχανισμούς. Όμως οι εγκέφαλοι της συνωμοσίας κατά του Λαμπράκη και της Δημοκρατίας θα μείνουν στο απυρόβλητο, ενώ στα «μαλακά» θα πέσουν οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Μια ιστορική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών πριν 80 χρόνια

Η δημοτικοποίηση το 1944 των λιγνιτωρυχείων Παπαντωνίου

Το Δημαρχείο Σερρών κατά τη Βουλγαρική κατοχή 1941-1944
του Σπύρου Κουζινόπουλου 

Μία ιστορική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών της 6ης Νοεμβρίου 1944 με την οποία, μετά από πρόταση του αριστερού δημάρχου Θ. Καντά, έθετε "υπό τον απόλυτον έλεγχον του Δήμου" τα λιγνιτωρυχεία Παπαντωνίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η προμήθεια κάρβουνου στους δημότες αλλά και η αποστολή μεγάλων ποσοτήτων γαιάνθρακα στη Θεσσαλονίκη την οποία είχε μόλις απελευθερώσει ο ΕΛΑΣ, ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν οι κάτοικοι τον επερχόμενο χειμώνα.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Η θυσία των στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου στο Στρυμόνα

Βορειοελλαδίτες κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι στην Ακροναυπλία το 1938. Οι εξόριστοι αποτέλεσαν τη μαγιά 
για την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στη Μακεδονία, στελεχώνοντας τις εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Άγνωστη στο ευρύ κοινό, παραμένει μία από τις πιο ηρωϊκές ενέργειες της περιόδου της τριπλής Κατοχής: η θυσία των στελεχών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου 1941, από τους φασίστες Βούλγαρους κατακτητές, μετά την πολυαίμακτη κατάπνιξη της εξέγερσης στην περιοχή της Δράμας.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Αντώνη Ματζάρη

Το νέο βιβλίο, τρίτο κατά σειρά του συγγραφέα, εκπαιδευτικού και πρώην δημάρχου Θερμαϊκού Αντώνη Ματζάρη "Ο θείος Μπαρμπαχατζής" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερωδιός θα παρουσιαστεί το Σάββατο 6,30 μ.μ. στο αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ 2000, στην Περαιά.

Απορρίφθηκε η αγωγή των απογόνων του Χρυσοχόου

Θεωρούσαν "συκοφαντία" τις αποκαλύψεις για την κατοχική δραστηριότητά του

Απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή των απογόνων του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου κατά του πρώην βουλευτή και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) Τριαντάφυλλου Μηταφίδη που τον κατηγορούσαν για "προσβολή μνήμης Νεκρού" και ζητούσαν αποζημίωση ύψους 200.000 ευρώ. Έτσι σταματάει μία δικαστική περιπέτεια που κράτησε περίπου έξι χρόνια και αφορούσε την ίδια την ιστορία της Θεσσαλονίκης της περιόδου της ναζιστικής κατοχής.

Η θυσία των 18 παλληκαριών στο Νέο Σκοπό Σερρών

Πέρασαν 83 χρόνια από τη θυσία των 18 παλληκαριών του Νέου Σκοπού Σερρών  που εκτελέστηκαν από τους φασίστες Βούλγαρους κατακτητές, στις 3 Οκτωβρίου του 1941, λίγο μετά την ηρωϊκή εξέγερση της Δράμας ενάντια στη βουλγαρική καταπίεση. Η θυσία τους παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη όχι μόνο των κατοίκων του όμορφου χωριού αλλά όλου του ελληνικού λαού.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Το άγνωστο Ολοκαύτωμα της Κορμίστας Σερρών

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Κορμίστας Σερρών, με την ομαδική σφαγή των κατοίκων της, την 1η Οκτωβρίου 1941, φέρνει στο νου μία ακόμη από τις αγριότητες που διέπραξαν οι φασίστες Βούλγαροι κατακτητές στην Ανατολική Μακεδονία, για να «τιμωρήσουν» τον ελληνικό πληθυσμό όχι μόνο για τη συμμετοχή του στην εξέγερση της Δράμας, αλλά ακόμη και για την άρνησή του να υποταχθεί στην πολιτική αφομοίωσης και εκβουλγαρισμού που εφάρμοζαν.