Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα ιστορικό διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο πριν από 37 χρόνια

Η ελληνική αντιπροσωπεία στο ιστορικό 10ο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων.
Από δεξιά: Νίκος Καραντινός, Χρήστος Λαμπρινός, Βάσος Γεωργίου και Σπύρος Κουζινόπουλος
Πέρασαν 37 χρόνια από το ιστορικό 10ο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1986 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Και όπου οι 300 αντιπρόσωποι από 121 χώρες, ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα που είχαν υποβάλλει ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Λαμπρινός και ο Ταμίας της ΕΣΗΕΜΘ, Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη βόρεια Κύπρο.
Το σημαντικό εκείνο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων, όπως προκύπτει από τα αποκόμματα των εφημερίδων της εποχής, είχε ασχοληθεί μεταξύ των άλλων, με σημαντικά θέματα, όπως η ελευθερία του τύπου, οι νέες τεχνολογίες που ακόμη τότε βρισκόταν στα σπάργανα, ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίζουν οι λειτουργοί του Τύπου για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση της ειρήνης κ.α.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής «στις ομιλίες τους οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και της Κύπρου στάθηκαν ιδιαίτερα στους τεράστιους κινδύνους που δημιουργεί για την παγκόσμια ειρήνη, η συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα . Ενώ στο τελικό ψήφισμα που εκδόθηκε στο τέλος του 10ου συνεδρίου της ΔΟΔ, εκφράζονταν, μετά από πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας, «η πλήρης υποστήριξη προς τον Κυπριακό λαό που αγωνίζεται για την αποκατάσταση της ενότητας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας». 


Σημειώνεται ότι το ψήφισμα της ΕΣΗΕΜΘ είχαν υποστηρίξει στις ομιλίες τους τόσο ο τότε πρόεδρος της ΔΟΔ, Βρετανός Κεν Άστον, όσο και ο Γενικός της Γραμματέας, Δανός Χανς Λάρσεν. Ενώ το συνέδριο είχε εγκρίνει και ένα ακόμη ψήφισμα που είχε υποβάλλει η ελληνική αντιπροσωπεία και στο οποίο εκφράζονταν η έντονη διαμαρτυρία των δημοσιογράφων όλου του κόσμου για τις συνεχιζόμενες διώξεις σε βάρος των Τούρκων δημοσιογράφων και το στραγγαλισμό της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Τότε ήταν το δικτατορικό καθεστώς της χούντας Εβρέν που είχε εξαπολύσει εκείνες τις διώξεις. Τώρα είναι το καθεστώς Ερντογάν που τις επαναλαμβάνει στην πολύπαθη Τουρκία.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.