Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

Ένα ιστορικό διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο πριν από 33 χρόνια

Πέρασαν 33 χρόνια από το ιστορικό 10ο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1986 στη Σόφια. Και όπου οι 300 αντιπρόσωποι από 121 χώρες, ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα που είχαν υποβάλλει ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Χρ.Λαμπρινός και ο Ταμίας της ΕΣΗΕΜΘ, Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη βόρεια Κύπρο.

Το σημαντικό εκείνο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων, όπως προκύπτει από τα αποκόμματα των εφημερίδων της εποχής, είχε ασχοληθεί μεταξύ των άλλων, με σημαντικά θέματα, όπως η ελευθερία του τύπου, οι νέες τεχνολογίες που ακόμη τότε βρισκόταν στα σπάργανα, ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίζουν οι λειτουργοί του Τύπου για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση της ειρήνης κ.α.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής «στις ομιλίες τους οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και της Κύπρου στάθηκαν ιδιαίτερα στους τεράστιους κινδύνους που δημιουργεί για την παγκόσμια ειρήνη, η συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα της Β.Κύπρου. Ενώ στο τελικό ψήφισμα που εκδόθηκε στο τέλος του 10ου συνεδρίου της ΔΟΔ, εκφράζονταν, μετά από πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας, «η πλήρης υποστήριξη προς τον Κυπριακό λαό που αγωνίζεται για την αποκατάσταση της ενότητας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου