Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

To πρόβλημα της αστυνόμευσης στην περιοχή του Θερμαϊκού

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Το κακό παράγινε με τις διαρρήξεις και τις ληστείες στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού. Και δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι που κατ' επανάληψη είχαμε εκφράσει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ότι η κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων στη Νέα Μηχανιώνα και την Επανομή θα άνοιγε την όρεξη στα κάθε είδους κακοποιά στοιχεία να δρουν με μεγαλύτερη ευκολία, λόγω της μειωμένης αστυνόμευσης.

Πριν λίγο καιρό στο Μετόχι της Επανομής, τέσσερις κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι ζευγαριού ηλικιωμένων, χτυπώντας μάλιστα τον 83χρονο άνδρα με φτυάρι στο κεφάλι και με τα ρόπαλα που κρατούσαν, ζητούσαν να τους παραδώσουν χρήματα και κοσμήματα, ενώ αφαίρεσαν με τη βία τις βέρες του ζευγαριού και μια χρυσή αλυσίδα που φορούσε η 74χρονη σύζυγος.
Πέρυσι, τέτοιο καιρό, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στη Νέα Μηχανιώνα όπου η ίδια ενδεχομένως συμμορία, με τα μέλη της να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα με κουκούλες, εισέβαλε σε μονοκατοικία κάνοντας την φύλλο και φτερό, αναζητώντας χρήματα και κοσμήματα. Και όταν διαπίστωσαν ότι στο ένα δωμάτιο κοιμούνταν ένας 27χρονος, τον απείλησαν με όπλο και κατσαβίδια,  αρπάζοντας τα χρήματα και τα λίγα χρυσαφικά της οικογένειας, ενώ φεύγοντας, τον κλείδωσαν για να μην ειδοποιήσει την αστυνομία και αποχώρησαν ανενόχλητοι.
Η απάντηση της τότε δημοτικής αρχής όταν διατυπώναμε τους φόβους μας για την ενδεχόμενη αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή του Θερμαϊκού από την κατάργηση των δύο αστυνομικών τμημάτων, ήταν ότι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ θα αυξάνονταν οι αστυνομικές περιπολίες. Όμως, το μοναδικό αστυνομικό τμήμα Θερμαϊκού, που απέμεινε στους Νέους Επιβάτες, πως να προλάβει να κάνει καλή αστυνόμευση με το λίγο προσωπικό και τα ελάχιστα περιπολικά που διαθέτει;
Νομίζουμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Και πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα τόσο η δημοτική αρχή, όσο και το δημοτικό συμβούλιο. Πιέζοντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Θερμαϊκού με περισσότερους αστυνομικούς και καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή και μέσα. Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών πρέπει να είναι από τα πρωτεύοντα σε κάθε κοινωνία. Και με το ζήτημα αυτό, κανείς δεν δικαιούται να κάνει πειραματισμούς ή να το αντιμετωπίζει "ελαφρά τη καρδία".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.