Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Όταν ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε που η κυβέρνησή του "έχει σχέδιο και είναι έτοιμη" για τον κορωνοϊό

Από την περίφημη σύσκεψη της 29ης Φεβρουαρίου 2020 στο Μέγαρο Μαξίμου
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δεν πέρασε και πολύς καιρός, μόλις είκοσι δύο μήνες, από τις 29 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε κομπάζοντας ότι η κυβέρνησή του αντιμετώπισε τον κορωνοϊό "με μέγιστο επαγγελματισμό" και ότι "ήμασταν έτοιμοι, έχουμε σχέδιο". Το πόσο έτοιμοι ήταν οι κυβερνώντες, το δείχνει το δράμα που βιώνουν οι συμπατριώτες μας. Το μαρτυρεί ο Γολγοθάς που περνούν οι χιλιάδες των συμπολιτών μας που προσβλήθηκαν από τον covid-19 και οι άλλοι, οι 19.574 μέχρι χτες, που έχασαν τη μάχη με τη ζωή.

Οι δηλώσεις εκείνες του πρωθυπουργού  είχαν γίνει σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών του Κικίλια, Γεραπετρίτη, Σκέρτσου, Πέτσα καθώς και του καθηγητή  Σωτήρη Τσιόδρα. Με τον κ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζει: "Έχουμε αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό. Έχουμε δείξει ότι ήμασταν έτοιμοι. Έχουμε σχέδιο. Προφανώς ετοιμαζόμαστε και για τις επόμενες φάσεις εξάπλωσης του ιού», τόνιζε τότε. Χωρίς να φαντάζεται το τι θα επακολουθούσε. Ενώ δείχνοντας το πόσο σοβαρά είχε πάρει τον κίνδυνο του κορωνοϊού, σημείωνε: "Το μήνυμα είναι πάρα πολύ σαφές, πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι: Να δείχνουμε ψυχραιμία και να γνωρίζουμε βέβαια ότι μπορεί μεν να είμαστε στην αρχή αλλά μιλάμε για μία ασθένεια η οποία δεν έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά της γρίπης. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολικό πανικό".

Το τι συνέβη από τις δηλώσεις εκείνες και μέχρι σήμερα, το πόσο ακριβά πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν οι συμπολίτες μας την ανετοιμότητα της κυβέρνησης, την δραματική έλλειψη όχι μόνο κλινών ΜΕΘ αλλά και απλών κρεβατιών στα νοσοκομεία, το βίωσαν όλοι οι Έλληνες. Όπως επίσης έμαθαν καλά το πως η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση. Την απουσία εναλλακτικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η επαναλειτουργία των νοσοκομείων "Λοιμωδών" και "Παναγία". Την καθυστέρηση στην πραγματική επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Την απαράδεκτη καθυστέρηση στην πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πολλά άλλα.

Το πόσο "έτοιμη" ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ., το μαρτυράει το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC και του ΕΟΔΥ έχει 183 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και 706 θανάτους ανά 100.000 ηλικιωμένους. Περισσότερους από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία (175 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, Ιταλία (169), Αλβανία (108) κ.α. Το δείχνει και το θλιβερό στατιστικό στοιχείο να είναι η χώρα μας 10η στην Ευρώπη σε θανάτους από κορωνοϊό με 122 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού τη στιγμή που η Βορ. Μακεδονία είναι 14η στον ίδιο κατάλογο, η Σερβία 17η, η Ρουμανία 19η και η Κύπρος 35η με μόλις 20 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Έχει μία τελευταία ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης: Να επισκεφθεί νοσοκομεία για να δει "ιδίοις όμμασι" τη δραματική κατάσταση που δημιούργησε στο δημόσιο σύστημα υγείας ή πλήρης έλλειψη κάθε σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, να πάρει έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, κάποια ουσιαστικά μέτρα. Του δίνεται μία ευκαιρία. Θα την εκμεταλλευθεί ή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στο θέμα αυτό όπως δύο χρόνια τώρα αφότου εμφανίστηκε η πανδημία; . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.