Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Νότες κάτω από τ΄ αστέρια με αναμμένο το Φάρο


Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όσους συμμετείχαν στην πολύ όμορφη εκδήλωση στο Φάρο του Αγγελοχωρίου, που διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του Δήμου Θερμαϊκού με τη συνεργασία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου. Ο φάρος αναμμένος να σκορπάει το φως του στο Θερμαϊκό κόλπο, το φεγγάρι μισογεμάτο να συμπληρώνει το φωτισμό και δύο εκπληκτικοί μουσικοί να χαρίζουν με το ακορντεόν και το βιολοντσέλο τους μοναδικά μουσικά ακούσματα.

Ήταν οι μουσικοί του συγκροτήματος “tales from the Box” Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν και Στέλλα Τέμπρελη στο Βιολοντσέλο  που αφηγήθηκαν μουσικές ιστορίες και αναμνήσεις, αντλώντας από κλασικά έργα, τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και ακούσματα περασμένων δεκαετιών και αναμειγνύοντας διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά είδη, καταχειροκροτούμενοι από το κοινό.

Νωρίτερα ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος μίλησε για την ιστορία του φάρου του Αγγελοχωρίου, του οχυρού που βρίσκεται πλάϊ του, τα δύο φρούρια στο Μεγάλο Έμβολο και την Τούζλα, το περιστατικό με την καταβύθιση του "Φετχί Μπουλέντ" αλλά και το άγνωστο ναυάγιο του βρετανικού ατμόπλοιου "Νόρσεμαν" μπροστά στο Καράμπορνου από τις τορπίλες τουρκικού υποβρυχίου που δέχτηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θα καταβάλει προσπάθειες προς το υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό, στο οποίο ανήκει ο χώρος του ακρωτηρίου του Μεγάλου Εμβόλου ώστε να είναι επισκέψιμος όχι μόνο μία φορά το χρόνο, όπως γίνεται σήμερα, αλλά τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Προκειμένου το ιστορικό αυτό σημείο με τα αξιοθέατά του να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών στο Δήμο Θερμαϊκού.

Παρόντες ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι διοικητικών και οικονομικών Κωστής Κούτουκας και Πολιτισμού-Τουρισμού Δημήτρης Πασχαλιάς, ο πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ Παναγιώτης Τροκάνας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δράση Πολιτών" Γιώργος  Χατζηβαλάσης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου Βαγγέλης Μίχος και πλήθος κόσμου. 

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία του Φάρου, του οχυρού και των ναυαγίων του Καράμπουρνου:
https://farosthermaikou.blogspot.com/2021/09/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.