Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΕΣΗΕΜΘ: "Συρρικνώνεται η αξιοπιστία των ΜΜΕ στην Ελλάδα"


Στην Ελλάδα η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, δυστυχώς, συρρικνώνεται, χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της καταστρατήγησης της δεοντολογίας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Δεοντολογίας και καταστατικού ελέγχου σε Β´ βαθμό της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, παίρνοντας αφορμή από τη μη τήρηση της δεοντολογίας, το τελευταίο διάστημα, από λίγους ευτυχώς δημοσιογράφους.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Δεοντολογίας και καταστατικού ελέγχου της ΕΣΗΕΜΘ, τονίζει τα ακόλουθα:

"Το νεοσύστατο Συμβούλιο Δεοντολογίας και καταστατικού ελέγχου σε Β´ βαθμό της ΕΣΗΕΜ-Θ , κατά την πρώτη συνεδρίασή του, ασχολήθηκε με θέματα αξιοπιστίας των ΜΜΕ και τήρησης των κανόνων δεοντολογίας. Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται από κάποιους συναδέλφους -ευτυχώς λιγοστούς- η μη τήρηση του κώδικα δεοντολογίας, οφείλει να ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν πρόκειται να παραμείνει μόνο σε συστάσεις και προτροπές, αλλά θα παραπέμπει στα πειθαρχικά συμβούλια όσους συστηματικά τον παραβιάζουν.

Τα μέλη του συμβουλίου ανησυχούν διότι στην Ελλάδα η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, δυστυχώς, συρρικνώνεται, χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της καταστρατήγησης των αρχών δεοντολογίας.

Όλα τα μέλη μας και ειδικά όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης (συνδικαλιστικές και διευθυντικές) πρέπει όχι μόνο να μην παραβιάζουν τους κανόνες του επαγγέλματός μας, αλλά και να περιφρουρούν τις θεμελιώδεις μας αρχές.

Όπως ορίζει το άρθρο 6 του κώδικα, η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των δημοσιογράφων συμβάλλουν θετικά στην εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, για αυτό ο καθένας μας οφείλει να μην εκτοξεύει ασύστολα εναντίον συναδέλφων κατηγορίες και να αποφεύγει τις προσωπικές αντεγκλήσεις.

Χρέος μας είναι να προασπίσουμε τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, χωρίς παρεϊστικες, παραταξιακές ή άλλες επιλήψιμες νοοτροπίες...

Τέλος, το συμβούλιο δεοντολογίας ανησυχεί με την έξαρση φαινομένων βίας (κυρίως στον ευαίσθητο χώρο του αθλητισμού) και καλεί τα μέλη της Ένωσης να απέχουν από διατυπώσεις που μπορεί να συντηρήσουν αυτό το κλίμα.

Τα μέλη του δευτεροβάθμιου Συμβούλιου Δεοντολογίας και Καταστατικού Ελέγχου της ΕΣΗΕΜΘ, είναι τα ακόλουθα: Νικόλαος Ασλανίδης, Πέτρος Τανανάκης, Νικόλαος Λαδιανός, Ξενοφών Μαυραγάνης και Άγγελος Κολοκοτρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.