Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης σπουδαίων δημιουργών

Νίκος Κεσσανλής, Αντι-νίκος, αυτοπροσωπογραφία, λάδι σε καμβά 172Χ120
Ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, που οργανώνει ο οίκος δημοπρασιών της Θεσσαλονίκης Hellenic Auctions, θα λάβει χώρα live online την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 7.15 μ.μ. Πρόκειται για ένα ωραίο ταξίδι στο χρόνο της τέχνης, από την κλασσική μέχρι την σύγχρονη, με επίλεκτα έργα, δείγματα γραφής μεγάλων μας ζωγράφων.

Βενετούλιας Λουκάς, Άποψη βιομηχανικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, λάδι σε καμβά, 20Χ28 εκ.

Η επιβλητική αυτοπροσωπογραφία του Κεσσανλή, κοσμεί το εξώφυλλο του καταλόγου, η μνημειακή αυτή ‘διανοητική σύνθεση’ με την μεγάλη αριστοτεχνική δεινότητα του διεθνή καλλιτέχνη – έργο που καταγράφεται για πρώτη φορά στις σελίδες της ιστορίας της τέχνης.

Ένα εντυπωσιακό έργο του Παναγιώτη Τέτση μεγάλων διαστάσεων που, μέσω του καταλόγου, αποκτά περίοπτη θέση στην λίστα των σπουδαίων έργων του μεγάλου δάσκαλου, είναι κι αυτό στην διάθεση τω ν φιλότεχνων.

Γαίτης Γιάννης, Άτιτλον, λάδι/τέμπερα σε χαρτόνι, 84Χ63 εκ.
Μεταξύ των άλλων επίλεκτων έργων του καταλόγου ξεχωρίζουν οι θαλασσογραφίες του Χατζή και του Βολανάκη καθώς και τα πολύ ιδιαίτερα και για πρώτη φορά στα μάτια του ιστορικού του μέλλοντος σπουδαία έργα του Παπαλουκά, του Χ΄Κυριάκου Γκίκα, του Σπυρόπουλου και του Γαίτη. 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το κορυφαίο, ίσως, παγκοσμίως, εντυπωσιακό ζωγραφικό έργο του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου, σε πολύ χαμηλή τιμή ασφαλείας. Περίπου το αυτό ισχύει και για το έργο του Τζων Μωραίτη.

Κατράκη Βάσω, Νέα κοπέλλα, ξυλογραφία, 58Χ24 εκ.
Άλλα σημαντικά έργα που ξεχωρίζουν είναι το "Κορίτσι με φρούτα" του Παρθένη, τα "Μέθανα" του Μαλέα, η "Θάσος" του Αστεριάδη, το "Νησιώτικο Τοπίο" του Σικελιώτη, ο "Νεαρός ναύτης", ένα πρώιμο σπάνιο έργο του Τσαρούχη, η αντιπροσωπευτική σύνθεση του Κοντόπουλου, η πολύ εντυπωσιακή μνημειακή λιθογραφία "Μορφές" της Κατράκη, περίφημα έργα των Μυταρά, Χάρου, Ρόρρη και τόσων άλλων αξιόλογων.

Παπαλουκάς Σπύρος, Σκήτη Αλιάγρα της Μ.Κουτλουμουσίου Αγ. Όρους, λάδι σε χαρτόνι 18Χ14 εκ.
Τα έργα θα εκτίθενται στον χώρο μας επί της Αλεξ. Σβώλου 5 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το τριήμερο Σαββάτου-Κυριακής 2 και 3 και της Δευτέρας 4 Δεκ. από τις 11.00 π.μ.έως τις 20.00 μ.μ. Περιορισμένη έκθεση Τριτη 5 και Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου με ραντεβού μόνο.

Σεμερτζίδης Βάλιας, Γυναίκες Κτητηνίας Ρόδου, έγχρωμγ χαλκογραφία σε τσίγκο, 55Χ55 εκ.
Η δημοπρασία θα λάβει χώρα - live online – μέσα από τις οθόνες την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 7.15 μ.μ. 

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Θάνος Ευαγγελινός, "αυτή προσπαθούμε να είναι η τελευταία μας «online-only» δημοπρασία καθώς από την επόμενη θα σας υποδεχόμαστε και πάλι ζωντανά στον δικό μας χώρο δημοπρασιών". 

Παρθένης Κωνσταντίνος, Κορίτσι με φρούτα, λάδι σε καμβά, 35Χ28 εκ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία με γραπτές προσφορές ή τηλεφωνικής συμμετοχής όπως ορίζουν οι Όροι ή μέσω της πλατφόρμας Invaluable.

Για να περιηγηθεί κανείς στον κατάλογο της δημοπρασίας και για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφθεί στη σελίδα www.hellenicauctions.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.