Στα ραδιοφωνικά σκουπίδια που μας κατακλύζουν, ο 9,58 fm αποτελούσε μία όαση πολιτιστικής αντίστασης. Η απόφαση για το κλείσιμο του πολιτιστικού ραδιοσταθμού της Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της αλησμόνητης Μελίνας Μερκούρη, μερικές θλίβει και μερικές αγανακτεί. Από το διαδίκτυο αλιεύσαμε μερικές χαρακτηριστικές φωνές διαμαρτυρίας για την ακατανόητη αυτή ενέργεια. Γιώργος Κορδομενίδης
«Άκουσα μόλις από τον υπουργό ΜΜΕ Ηλία Μόσιαλο, σε απευθείας μετάδοση, την κατάργηση του 9,58fm μέσω της συγχώνευσής του με τον 102fm. Μπορώ να καταλάβω τη συγχώνευση των ξεχωριστών εγκαταστάσεων του 9,58, ίσως την περικοπή ―για λόγους οικονομίας― μερικών εκπομπών του, αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ σε τι εξυπηρετεί η κατάργηση της συχνότητας ενός ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού, όχι τόσο λόγω πολύχρονης λειτουργίας του όσο λόγω της ιδιομορφίας, της ποικιλίας και του υψηλού επιπέδου του προγράμματός του, χάρη στη Βάνα Χαραλαμπίδου, που το εμπνεύστηκε και το έστησε και το "έτρεξε'', πλαισιωμένη από άξιους και δημιουργικούς συνεργάτες. Είναι κρίμα, αλλά αυτοί που αποφασίζουν το κάνουν χωρίς συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον ελληνικό λαό, που διαρκώς επικαλούνται».
Αχιλλέας Χεκίμογλου
«Μετά τον αποδεκατισμό του 88μισο το 2002, έρχεται σήμερα να χτυπηθεί το τελευταίο προπύργιο του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν λέει όχι στην εξυγίανση της ΕΡΤ - να φύγουν οι αργόμισθοι, να αλλάξει το άδικο τέλος στη ΔΕΗ, να δουλέψει όπως ο ιδιωτικός τομέας και να συρρικνωθεί, όπως όλη η υπόλοιπη οικονομία. Όχι όμως και να παραδοθούν τα FM στα χρεοκοπημένα «γηπεδικά», σκυλάδικα και βλαχομπαρόκ θλιβερά ραδιόφωνα των 50 τραγουδιών της play list και των 50 λέξεων της ελληνικής που εκβαρβάρισαν με σταθερή, φασιστική συνέπεια τη Θεσσαλονίκη».
Κατερίνα Τζορίδου
«Ειλικρινά, μου είναι εντελώς αδύνατον να καταλάβω την όποια λογική κάποιων πραγμάτων στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι πριν 3 1/2 χρόνια που ζούσα ακόμη εκεί, τσατιζόμουν για τα αψυχολόγητα. Τώρα, ζώντας πια μόνιμα στο Άμστερνταμ, τα πληροφορούμαι μέσα από τις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων του 9.58 --και φυσικά όχι μόνο αυτά. Ο σταθμός είναι ο μόνιμος δεσμός μου με τη Θεσσαλονίκη και η ποιότητα των εκπομπών (και των παραγωγών που τους δίνουν ζωή, εννοείται), είναι η ελπίδα ότι δεν έχουν γίνει όλα τελείως λίθοι πλίνθοι. Και θέλουν έτσι απλά να τον κλείσουν, συγχωνεύσουν ή κι εγώ δεν ξέρω τι; Έχει ακούσει ποτέ κανείς από κείνους που πήραν την απίστευτη αυτή απόφαση έστω και μια εκπομπή;
Πέρα όμως από την προαναφερθείσα τσατίλα, κάτι άλλο ήρθε στο μυαλό μου. Μπορεί να είναι αφέλεια αποδήμου, ωστόσο προέρχεται από την εμπειρία τού να έχω ζήσει 42 χρόνια στην Ελλάδα: πέρα από τα μπλογκ και τα σχόλια όλων μας, γιατί δε θα μπορούσε να γίνει ένας 9.58 ανεξάρτητος από την ΕΡΤ; Όταν ήμουν στο σχολείο, θυμάμαι όλους εκείνους τους λαθραίους των FM που μια χαρά εκπομπές έκαναν από το σπίτι τους και κάποιοι μάλιστα έχουν τώρα "κανονικές" εκπομπές στο ραδιόφωνο. Δε λέω να γίνει ένα underground ραδιόφωνο, δε θα ήταν εφικτό όμως ένα ραδιόφωνο της ίδιας φιλοσοφίας, με μεγαλύτερη ελευθερία και λιγότερη υποκρισία (σ' ό,τι αφορά τις συμβάσεις των παραγωγών που λήγουν και όλα τα σχετικά); Στο κάτω κάτω, αν ο Ζαχαρίας ("Ζαχαρίααα, τι μέρα έχουμε σήμερα;") μπορεί να χρηματοδοτήσει την ΕΡΤ (Γιατί νόμιζα ότι εμείς με τη ΔΕΗ μας τη χρηματοδοτούμε;), γιατί δεν μπορούν κάποιες ανάλογες διαφημίσεις να το κάνουν για ένα άλλο ραδιόφωνο; Και τέλος πάντων για να μη μακρηγορώ: ο παραλογισμός του ελληνικού κράτους δύσκολα θ' αλλάξει, μήπως όμως υπάρχουν κάποιες λύσεις; Και το τελευταίο: Η δημοτική Αρχή δεν έχει λόγο στα τεκταινόμενα στην πόλη; Μεταξύ άλλων, για διαφορετική στάση σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις δεν ψήφισαν οι Θεσσαλονικείς;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.