Ως ωμό εκβιασμό της κοινής γνώμης, χαρακτηρίζουν οι πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση. Το δημοψήφισμα προανήγγειλε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Τρία μόνο άτομα, οι Βενιζέλος, Ρέππας και Πετσάλνικος γνώριζαν τις προθέσεις του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ύψιστη πράξη δημοκρατίας και πατριωτισμού. «Ας δώσουμε το λόγο στο λαό και στους πολίτες. Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι στον χάρτη των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η πρόταση για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής. Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι θα ζητήσει αύριο να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς, έχουν προκύψει νέα δεδομένα από τον Ιούνιο και γιατί, όπως είπε, «είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση».
Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί υπεκφυγή, αφού, όπως υποστήριξε η κυβέρνηση ποτέ δεν απέφυγε τις ευθύνες της, αλλά πάντα τις αναλάμβανε. Υπεκφυγή πρόσθεσε, θα ήταν η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες «θα οδηγούσαν στο διχασμό του λαού και τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία».
Την ανάγκη να υπάρξουν «πράξεις λύτρωσης και εκτόνωσης» που θα επιτρέψουν στη χώρα να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κυβερνώντoς κόμματος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.
«Η χώρα δεν αντέχει να βιώνει το δράμα. Πρέπει να επέλθει η κάθαρση, να ξαναγνωριστούμε ως έθνος για να οργανώσουμε τα φυγή προς τα εμπρός», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Σημειώνεται ότι όπως διευκρίνισαν μέλη του υπουργικού Συμβουλίου το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την κατάρτιση του πλήρους κειμένου της δανειακής σύμβασης, η οποία σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής του είναι τα μέσα Ιανουαρίου του νέου έτους, καθώς απαιτείται να μεσολαβήσει διάστημα 21 ημερών από την ανακοίνωση της προκήρυξής του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
«Όχι» στην απαξίωση της δημοκρατίας
Από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε νωρίτερα των αποφάσεων των Βρυξελλών, που όπως είπε, σηματοδοτούν «μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη», απαντώντας στους «κήρυκες της μιζέριας», αλλά και όσους, όπως είπε, υπονομεύουν το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας της χώρας.
«Κανείς δεν πανηγυρίζει, το μέλλον δεν έγινε ξαφνικά ρόδινο, αλλά έγινε πιο εύκολο», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, διαμηνύοντας ότι κανείς δεν θα απαγορεύσει στην κυβέρνηση να χαίρεται για το γεγονός ότι «απαλλάχθηκε ο Έλληνας φορολογούμενος από το τεράστιο βάρος του χρέους».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσοι υπονομεύουν τη δημοκρατία κάνουν ένα ιστορικό λάθος, επισημαίνοντας ότι δεν δικαιολογεί τη βία, αν και όπως είπε συμμερίζεται την οργή του κόσμου για τα λάθη του παρελθόντος.
«Πατριωτισμός δεν είναι η απαξίωση της δημοκρατίας, είναι το να βάλουμε πλάτη για να βγούμε από την κρίση. Να δούμε την ιστορία μας και να μην επαναλάβουμε λάθη της διχόνοιας και της διαίρεσης», πρόσθεσε και έκανε έκκληση για νηφαλιότητα και ενότητα «Όλοι μαζί ας πούμε ένα μεγάλο όχι σε όσους θέλουν να διαλύσουν την προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της», τόνισε.
Απαριθμώντας τα οφέλη από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η συμφωνία των Βρυξελλών «απομακρύνει την ανασφάλεια και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον». «Εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας μια σημαντική μείωση των βαρών μας ελάφρυνση που θα δώσει νέα προοπτική στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όπως συμπλήρωσε, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να γίνουμε ξανά αυτοδύναμοι, να στηριχθούμε στα δικά μας πόδια.
Εκανε ακόμη λόγο για δικαίωση των προσπαθειών της χώρας και εκτίμησε ότι η αλλαγή της εικόνας της στο εξωτερικό θα σταθεί καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, να έρθουν νέα κεφάλαια.
«Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τους βουλευτές που στήριξαν με την ψήφο του το πολυνομοσχέδιο.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τον αγώνα που δίνουμε μαζι, κάθε βουλευτή τον τιμούμε για την επιμονή και την αντοχή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά.
«Καμία ανησυχία για καταθέσεις - συντάξεις
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι συντάξεις και πρόσθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένα.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι λιγότερα χρέη σημαίνει λιγότερη λιτότητα και χαρακτήρισε επιχειρήματα «για μικρά παιδιά» την άποψη ότι δήθεν το 2020 η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα χρέους του 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.