Σάλο στην κοινή γνώμη και αντιδράσεις στα κόμματα προκάλεσε η ποινική δίωξη – «βόμβα» σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Ιωάννη Καπελέρη, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Τη δίωξη άσκησε τη Δευτέρα η Εισαγγελία Πρωτοδικών, εξέλιξη που είχε ως συνέπεια την καρατόμησή του από το υπουργείο Οικονομικών.
Πλέον, ο κ. Καπελέρης είναι αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της «απιστίας» στην υπηρεσία, ένα αδίκημα το οποίο συνδυάζεται με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου 1608/50 (που επισύρει ακόμη και ισόβια, αλλά και προφυλάκιση).
Την παραγγελία για την ποινική δίωξη σε βάρος του Ι. Καπελέρη αλλά και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.
H παραγγελία για τη δίωξη αφορά στις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλη, για μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.
Στο βαρύ κατηγορώ των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη (που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα) επισημαίνεται ότι το παραπάνω αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, η δε ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο –σύμφωνα με τον εισαγγελέα- είναι «ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» και ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η άσκηση ποινικής δίωξης αφορά στη μη καταβολή προστίμων τουλάχιστον 3.500 διακινητών πετρελαίου το 2011.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τις βαριές ποινές που προβλέπονται σχετικώς, εάν ο ανακριτής και ο αρμόδιος εισαγγελέας εντοπίσουν ότι πράγματι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση αυτής της κατηγορίας, τότε, έχουν την δυνατότητα να διατάξουν ακόμη και προφυλακίσεις.
Την υπόθεση -με την οποία θα διερευνηθούν όλες οι πτυχές του φερόμενου «κουκουλώματος» προστίμων που είχαν επιβληθεί σε λαθρέμπορους καυσίμων- θα την αναλάβει τακτικός ανακριτής, ο οποίος καλείται να εντοπίσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών στην υπόθεση.
Εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα ασκηθεί στη συνέχεια ανάλογη (συμπληρωματική) ποινική δίωξη.
Την σοβαρή αυτή υπόθεση θα αναλάβει τακτικός ανακριτής ο οποίος αν στη πορεία της έρευνας «σκοντάψει» σε ευθύνες και πολιτικών προσώπων, τότε αυτομάτως αυτό το σκέλος της δικογραφίας θα διαβιβαστεί στη Βουλή.
Η προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την υπόθεση είχε διαταχθεί στις 3 Νοεμβρίου του 2011 με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία συνέδεαν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη, με την καθυστέρηση ή άρνηση είσπραξης προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης αυτά επικαλούνταν «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο του Ι. Καπελέρη, τον περασμένο Αύγουστο, ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προστίμων και ζητούσε την αναστολή είσπραξης των ποσών.
Στο «μικροσκόπιο» της προκαταρκτικής έρευνας τέθηκαν τα επίμαχα πρόστιμα τα οποία -κατά πληροφορίες- αφορούν ποσά τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία ελέγχθηκαν αν έχουν βεβαιωθεί σε πολλές επιχειρήσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά από ελέγχους μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
Η ανακοίνωση Βενιζέλου
Να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα ζήτησε από τον Γιάννη Καπελέρη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ.
Η απόφαση του κ. Βενιζέλου ελήφθη σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π.Οικονόμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του γγ Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «Ήφαιστος» και την επιβολή προστίμων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο λίγο μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα αναφέρεται επίσης το εξής:
«Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων -παρουσία του οικονομικού εισαγγέλεα Γ.Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.»
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης σημείωσε ότι η σοβαρή αυτή εξέλιξη ερμηνεύει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις και τα κίνητρα των κυβερνητικών στελεχών που με φωτογραφική τροπολογία επεδίωξαν πριν λίγες μόλις μέρες την καρατόμηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων.
«Την ώρα που καλπάζει η ανεργία και περικόπτονται άγρια μισθοί, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, αποτελούν πρόκληση ενέργειες και ρυθμίσεις που προστατεύουν την ασυλία και διαιωνίζουν την ατιμωρησία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών.»
Η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσει τους υπόγειους μηχανισμούς της διαφθοράς που λειτουργούν στο εσωτερικό του και την καλύπτουν, δεν θα αντιμετωπισθεί μόνο με την παραίτηση του κ. Καπελέρη, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.
«Χρειάζεται τώρα, η συγκρότηση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, αποδεσμευμένου από τις λογικές του συμβιβασμού και της εξυπηρέτησης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων» τονίζει.
Πηγή:imerisia, in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.