Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση στο ΕΣΠΑ για αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων δικτύου ύδρευσης


Πρόταση για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης στα δίκτυα της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας και του Μεσημερίου, πρόκειται να καταθέσει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ο δήμος Θερμαϊκού. Έτσι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και σύντομα και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων,  όταν ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα, θα μπορούν να πίνουν, καλής ποιότητας νερό.


Οι σχετικές μελέτες για την αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης, είχαν ετοιμαστεί για να υποβληθούν πριν τις εκλογές στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, για το οποίο όμως είχαν κλείσει οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι  οι σχετικές μελέτες αφού στο μεταξύ επικαιροποιήθηκαν, είναι τώρα έτοιμες να υποβληθούν. Η αλλαγή των σωλήνων ύδρευσης θα στοιχίσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για τις περιοχές του πρώην δήμου Θερμαϊκού (Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία τριάδα) και άλλα 2.300.000 ευρώ για το Μεσημέρι.

Ο δήμαρχος Θερμαίκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής που ρωτήθηκε σχετικά από τον «Φάρο του Θερμαϊκού», ανέφερε ότι εκτός των παραπάνω, ετοιμάζεται μελέτη που θα κοστίσει 370.000 ευρώ σχετικά με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Επανομής, ενώ υπό σύνταξη βρίσκεται και ανάλογη μελέτη για το δίκτυο της Μηχανιώνας.
Όπως προέκυψε από επιστημονικές μελέτες,  οι ίνες αμιάντου, που μπορεί να διαφύγουν από τους αμιαντοσωλήνες ύδρευσης, προσβάλουν τον οργανισμό του ανθρώπου τόσο δια μέσου του πεπτικού του συστήματος όσο και δια μέσου του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν αμιάντωση, μεσοθηλίωμα (καρκίνο του πνεύμονα) και καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η έκθεση στον αμίαντο είναι συνδεδεμένη με νεοπλασίες σε διάφορα όργανα του σώματος και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν αυτός εισπνέεται. Η παρατήρηση αυτή γεννά ιδιαίτερη ανησυχία αν λάβει κανείς υπόψη ότι χιλιάδες χιλιόμετρα σωλήνων αμιάντου χρησιμοποιούνται για την ύδρευση πολλών περιοχών της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστή η διαβρωτική ικανότητα των διαρρεόντων υδάτων.
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, για όλους τους παραπάνω λόγους, απαγόρευσε τη χρήση αμιαντοσωλήνων για τη μεταφορά νερού ήδη από το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.