Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μ.Γλέζος: Πέντε προτάσεις διεξόδου

Το πάνελ της εκδήλωσης. Από αριστερά: Άρης Καζάκος,
Μανώλης Γλέζος, Χρίστος Ιβάνοβιτς και Όθων Ιακωβίδης
Πέντε σημαντικές προτάσεις για το ξεπέρασμα του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα, διατύπωσε ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στην Περαία, σε μία πετυχημένη εκδήλωση διάρκειας 4 ωρών περίπου που οργάνωσε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών δήμου Θερμαϊκού.

Δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα στην αίθουσα του ΚΑΠΠΑ 2000
Αποσαφηνίζοντας ότι «δεν είναι η αριστερά, αυτή που δεν έχει προτάσεις διεξόδου από την κρίση, όπως την κατηγορούν οι θιασώτες του μνημονίου», ο Μανώλης Γλέζος που μίλησε στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο «ΚΑΠΠΑ 2000», μαζί με τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου  στο ΑΠΘ, Άρη Καζάκο, παρουσίασε τις πέντε προτάσεις που είναι οι εξής:
1.     -Να πληρώσει η Γερμανία αυτά που οφείλει στην Ελλάδα από το 1944. Οι οφειλές της, με τους μετριότερους υπολογισμούς ανέρχονται σε 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.  Ξεπερνάνε δε το  1 τρισεκατομμύρια ευρώ  μαζί με τους τόκους, με επιτόκιο μόνο  με 3%. «Επομένως, με το χρέος αυτό, είμαστε εμείς που πρέπει να ορίσουμε Γκαουλάϊτερ στη Γερμανία», παρατήρησε εύστοχα.
2.     -Να παγώσουν οι στρατιωτικές δαπάνες και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η Ελλάδα σήμερα δίνει το 24% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά προγράμματα, τη στιγμή που οι άλλες χώρες της ΕΕ δίνουν από 4-12% για τον ίδιο σκοπό. «Για πιο λόγο η Ελλάδα να δίνει το διπλάσιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Γλέζος.
3.     -Να δώσουν οι τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια στο ελληνικό δημόσιο, στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες. Οι τρείς τελευταίες κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου και Παπαδήμου  έδωσαν 168 δις  ευρώ για να σωθεί το τραπεζιτικό κεφάλαιο. Και ενώ ο λαός δεν προκάλεσε την κρίση, του έκοψαν τις συντάξεις, τους μισθούς και τα επιδόματα, για να βοηθήσουν τις τράπεζες. «Επομένως, επισήμανε ο ήρωας της Αντίστασης, πρέπει να το αντιστρέψουμε και να δώσουν οι τράπεζες στο λαό. Δανείζονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα με 1%. Να δώσουν στο ελληνικό δημόσιο με 1,2 %. Και όποια τράπεζα δεν δεχθεί, να κοινωνικοποιηθεί».
4.     -Να σταματήσουν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης του δημόσιου τομέα. «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα κακής διαχείρισης, μη ορθής διαχείρισης στα δημοσιονομικά.. Στον τομέα των εσόδων υπάρχει φοροαπαλλαγή, φοροδιαφυγή, μη προείσπραξη. Δεν θέλουν να φορολογήσουν τους πλουσίους και φορολογούν τον λαό».
5.     -Να συναφθεί ένα εσωτερικό δάνειο διπλής μορφής. Εθελοντικό για τα φτωχά στρώματα και υποχρεωτικό για τα μεγάλα εισοδήματα.
Ο Μανώλης Γλέζος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης αιματοχυσίας, εξ αιτίας της όξυνσης των προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο να τιμωρηθούν αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της χώρας και να επιστραφούν τα κλεμμένα, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην ξαναεπαναληφθεί κάτι τέτοιο.
Τέλος, απαντώντας στην τελευταία από τις δεκάδες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το πολυπληθές ακροατήριο, αν θα ξανακατέβαζε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, η εμβληματική φυσιογνωμία του δημοκρατικού, αντιστασιακού και αντιμνημονιακού κινήματος, Μανώλης Γλέζος, παρατήρησε ότι όντως, το κύριο πρόβλημα για τη χώρα είναι και πάλι σήμερα η εθνική μας ανεξαρτησία. «Πρέπει να πούμε στους ξένους προστάτες της χώρας “φύγετε, θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας”. Και να είστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί θα κατεβάσουμε τη σημαία της υποτέλειας», κατέληξε.

Ο καθηγητής Άρης Καζάκος
Μιλώντας πριν τον Μανώλη Γλέζο ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Άρης Καζάκος, αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος να μιλάει για εργατικό δίκαιο σε μία κατεχόμενη χώρα. Για να προσθέσει όμως ότι μία κατοχή, μπορεί μεν να εκτρέφει κουκουλοφόρους, αλλά όμως προκαλεί και αντίσταση.
Παρατηρώντας ότι με τις πολιτικές του μνημονίου, χάθηκαν κατακτήσεις των εργαζομένων που είχαν κερδηθεί με αίμα τους τελευταίους δύο αιώνες, ο κ. Καζάκος επισήμανε ότι  όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας, δεν χρειάζεται παρά μόνον κοινή λογική για να καταλάβει κανείς τη βιβλική καταστροφή στην οποία οδηγούνται οι κοινωνίες.
«Δεν χρειάζεται παρά μόνο γνώση απλής αριθμητικής για να κατανοήσει ο μη ειδικός, κάθε πολίτης, ότι αυτό που φέρνουν οι πολιτικές του μνημονίου είναι ανεργία, φτώχεια, δυστυχία και ακόμη μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό του ΑΕΠ». Για να προσθέσει: «Μην αφήνετε, λοιπόν, να σας εξαπατήσουν άλλο με τερατώδη ψέματα που αναπαράγουν πρόθυμοι κομισάριοι, βαστάζοι ή απλοί τελάληδες. Προπαντός μην αφήνετε να σας εξαπατήσουν με αλήθειες».
Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης
Πρωτοβουλίας Θερμαϊκού κ.Ο. Ιακωβίδης
Ο κ. Καζάκος, αναφέρθηκε και στο σλόγκαν της «ανάπτυξης» που πιπιλίζουν οι δυνάμεις του μνημονίου για να επισημάνει ότι τα ελλείμματα τα δικά μας είναι που φτιάχνουν τα πλεονάσματα των χωρών της Ε.Ε. «Είναι αδύνατον να χτιστεί η ανάπτυξη στον τόπο, όταν στο επίκεντρο βρίσκεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών», είπε ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου. Και κατέληξε λέγοντας ότι η Ελληνική Πολιτεία, κάποια στιγμή, μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια και τα χρέη, ώστε να κυριαρχήσει σε αυτό τον τόπο το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων.
Από τους πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, υποβλήθηκαν δεκάδες ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως τις δυνατότητες να υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ενώ επιτακτική υπήρξε επίσης η παρότρυνση για τη δημιουργία μέχρι τις εκλογές ενός κοινού φορέα «ένα νέο ΕΑΜ ή μία νέα Εθνική Αλληλεγγύη» όπως την ονόμασε ο Μανώλης Γλέζος, για την απόκρουση των συνεπειών του μνημονίου και την αγωνιστική προοπτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.