του Γιάννη Καλλονά
Διαθεσιμότητα ή μήπως απόλυση; Είναι ένα βασανιστικό ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους που εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου (διοικητικό προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στο Δημόσιο και τους Δήμους όλης της χώρας.
Οι παραπάνω υπάλληλοι πρέπει να σημειωθεί ότι εργάζονταν επί σειρά ετών, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 20, και κάλυπταν κενές θέσεις εξυπηρετώντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών τους.
Με αυτά τα κριτήρια ο Νόμος του Παυλόπουλου, τους έδωσε το δικαίωμα να μετατρέψουν την σύμβασή τους από ορισμένου χρόνου, σε Αορίστου. Οι παραπάνω, λοιπόν, υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους επί ένα χρόνο, στην διάρκεια του οποίου ή θα πάρουν μετάταξη σε άλλες κενές θέσεις εργασίας στο Δημόσιο ή θα επιμορφωθούν και θα καλύψουν νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.
Αυτά υποστηρίζει το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι όμως δεν πείθονται και ο λόγος είναι πολύ απλός.
Οι θέσεις που μένουν κενές στο Δημόσιο λόγω συνταξιοδοτήσεων,
καταργούνται αυτομάτως. Δικαίως εκτιμούν ότι πρόκειται για έμμεσες απολύσεις. Την ίδια άποψη εκφράζει σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αντιτίθεται σθεναρά στην εφαρμογή του νόμου.
Κανένα όφελος
Ποια θα είναι λοιπόν τα οφέλη από την εφαρμογή αυτού του Νόμου; Κατά την άποψή μας δεν θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη, και σε ένα μικρό βάθος χρόνου τα λίγα χρήματα του θα εξοικονομηθούν με την στενή έννοια των αριθμών θα εξανεμισθούν, αν λάβουμε υπόψη μας ότι:
Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν πολύτιμη εμπειρία και προσφέρουν με τις υπηρεσίες τους στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Μετά τον ένα χρόνο διαθεσιμότητας θα προστεθούν στον τεράστιο ήδη αριθμό των ανέργων με αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και την μείωση του τζίρου της αγοράς. Διότι τα μόνα χρήματα που τροφοδοτούν στο σύνολό τους στην αγορά, είναι οι μισθοί των υπαλλήλων.
Γιατί λοιπόν επιμένουν στην εφαρμογή αυτού του Νόμου;
Κατά την άποψή μας οι άνθρωποι αυτοί θυσιάζονται για να περάσει το μήνυμα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο σε διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων, που θα ακολουθήσουν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς.
Στις 15 Νοεμβρίου το απόγευμα έγινε στο Δήμο Θερμαϊκού συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα το επίμαχο Νομοσχέδιο. Αποφασίστηκαν λοιπόν κατά πλειοψηφία, να στηριχθούν στο σύνολό τους οι θέσεις των εργαζομένων.
Πέντε προτάσεις
Οι προτάσεις της παράταξής «Θερμαϊκός – Νέα Πορεία» κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
1. Να μην υπογραφεί από τον Δήμαρχο καμία διαπιστωτική πράξη κατάργησης θέσεως και διαθεσιμότητας.
2. Να δώσει ο Δήμαρχος εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους να μην
αποστείλουν τα ζητούμενα στοιχεία της λίστας των εργαζομένων με σύμβαση Αορίστου χρόνου, με παράλληλη κάλυψή τους από κάθε διοικητική ευθύνη.
3. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στον Δήμο Θερμαϊκού, διότι το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου, για την εύρυθμη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των δημοτών.
4. Να αποφασισθεί από την ΠΕΔ η αναστολή της λειτουργίας των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, και η παραίτηση των αιρετών σε περίπτωση εφαρμογής του Νόμου.
5. Να υπάρξει αμέριστη στήριξη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στον νόμο που οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση των Δήμων, και στην εξαθλίωση αυτών και των οικογενειών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.