Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Θερμαϊκός κόλπος: Κατεπείγουσα ανάγκη η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης

Είναι κατεπείγουσα η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό την ευθύνη της Περιφέρειας, ώς ενιαίου θαλάσσιου χώρου, που χρήζει ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης. Αυτό επισήμανε, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για τον Θερμαϊκό Κόλπο, η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η στρατηγική ανάπτυξης του Κόλπου θα πρέπει, κατά την ίδια, ν' αντιμετωπίζει ανάγκες όπως την ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησής του, τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης,τη πλήρη λειτουργία των βιολογικών σταθμών και άμεση ολοκλήρωση της τρίτης φάσης τους, την ορθολογική και αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, ιδίως της παράκτιας ζώνης, την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, τη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων και ενίσχυση της πολυκαλλιέργειας των οστρακοειδών καθώς και τη δημιουργία υπεραξίας στους τομείς αλιείας-υδατοκαλλιεργειών.

Στην εκδήλωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης,εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε, ακόμη και αν τον «κοιτάξει»κάποιος με αμιγώς οικονομικούς και όχι με περιβαλλοντικούς όρους. Η αναγνώριση των προβλημάτων, πρόσθεσε, είναι πάρα πολύ επείγουσα, δεδομένου ότι από τα νερά τού Κόλπου αντλεί τα προς το ζην μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως αλιείς και οστρακοκαλλιεργητές, ξενοδόχοι και περιβαλλοντολόγοι. Συμπλήρωσε πως, σε ό,τι αφορά στον Θερμαϊκό Κόλπο, προβλήματα δημιουργούν η πολυνομοθεσία και ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. «Υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς, κάποιοι λένε ότι είναι 40 ή 50 ή και 60, που ασχολούνται με τον Θερμαϊκό. Ταυτόχρονα, συχνά, οι διατάξεις, π.χ., για την αλιεία ανοιχτής θάλασσας, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες για τις οστρακοκαλλιέργειες. Πρέπει να δημιουργηθεί επιτέλους ενιαίος φορέας για τον Θερμαϊκό, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αποφασιστικές αρμοδιότητες και ενιαία δομή λειτουργίας, οι αρμοδιότητες και η σύνθεση του οποίου θα έχουν συναποφασιστεί από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να είναι κονά αποδεκτός», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στην υπηρεσία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι περίπου 15000 κυβικά βιομηχανικών αποβλήτων καταλήγουν σχεδόν ακατέργαστα στον Θερμαϊκό Κόλπο κάθε ημέρα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην τεχνική ανασυγκρότηση -λειτουργία- της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ), στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.