της Κρύστας
Παπαϊωάννου
Μέχρι σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των ντόπιων ζει με την αυταπάτη ότι το ξεπούλημα της περιοχής μπορεί να αναπτύξει των τουρισμό, να αυξήσει τις δουλειές και οι μικροϊδιοκτησίες να ανατιμηθούν. Προσπαθούμε με συγκεκριμένα και απτά επιχειρήματα να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι καταρχάς η ενιαία πώληση τεράστιων εκτάσεων θα ενδυναμώσει μόνο τους μεγάλους παίκτες του τουρισμού. Αυτοί θα μπορέσουν, έτσι, ευκολότερα να προωθήσουν την καρτελοποίηση του τουρισμού αφού το all inclusive πακέτο (βραχιολάκι) θα επεκταθεί έτι περεταίρω.
Αυτού του είδους ο τουρισμός σε λίγα χρόνια θα σβήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών της περιοχής είτε αυτοί ασχολούνται στον τομέα της διαμονής είτε στον τομέα της σίτισης και της διασκέδασης. Επίσης, προβάλλουμε στους μικροϊδιοκτήτες γης το παράδειγμα της Ισπανίας όπου το χτίσιμο των πάντων στις παραθαλάσσιες περιοχές με τα εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα νεόδμητα κτίσματα και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μείωσε κατά πολύ την αξία κτιρίων, οικοπέδων και χωραφιών. Και το κυριότερο; Η καταστροφή του περιβάλλοντος έριξε την αξία του τουρισμού αφού πλέον επιλέγουν την περιοχή όσοι έχουν να ξοδέψουν λιγότερα με αποτέλεσμα να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα όσων επιβίωσαν της καρτελοποίησης και του ολιγοπωλίου του τουρισμού. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι ο Τουρισμός στην Ελλάδα βασίζεται στον καθαρό αέρα, τις υπέροχες θάλασσες και ακτές και τη γραφικότητα του τοπίου, αν αυτά καταστραφούν και «χτιστούν», τότε δεν θα έχουμε τίποτα πέρα από εγκαταλελειμμένα κτήρια και περασμένα μεγαλεία.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα. Συμπλέκεται και δια-πλέκεται με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και για τα δάση, την εξόρυξη στις Σκουριές αλλά και με το μοντέλο του τουρισμού που θα επικρατήσει. Συνδέεται με τα ευρύτερα ζητήματα της συνολικής και πλήρους ισοπέδωσης της μεσαίας τάξης και της απαξίωση της εργασίας με τη μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Και τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: τι ανάπτυξη και τι οικονομία θέλουμε. Την ανάπτυξη των μεγαλοκαρχαριών και του Κεφαλαίου που, με εργαζόμενους-σκλάβους, ανίκανους να αντιδράσουν, θα απομυζήσει όλο τον πλούτο της χώρα μας, φυσικό, ορυκτό και ανθρώπινο μετατρέποντας τον σε καταθέσεις στην τσέπη λίγων και στο τέλος θα αποχωρήσει ψάχνοντας πιο εύφορες περιοχές για να «αναπτύξει», αφήνοντας πίσω του «καμένη γη» ή την ανάπτυξη που με σεβασμό στο περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά και την τοπική κοινωνία και με το μεράκι των ανθρώπων θα κινήσει και θα ενισχύσει την τοπική και εθνική οικονομία για όλους και για ένα πιο ανθρώπινο αύριο;
Οφείλουμε, λοιπόν, να προσεγγίσουμε το κεφάλαιο ΤΑΙΠΕΔ συνολικά, να αναδείξουμε με επιχειρήματα τη ζημιά στον τόπο και τους ανθρώπους και με απλό, κατανοητό και εύληπτο τρόπο, γειτονιά – γειτονιά και πόρτα – πόρτα να μεταφέρουμε το μήνυμά μας σε όλες και όλους. Είναι ζωτικής σημασίας θέμα για το κίνημα να κρατήσουμε με διάφορες δράσεις, happening ή ακόμη και ακτιβισμούς το ζήτημα στην επικαιρότητα όλο το καλοκαίρι. Και να μην ξεχνάμε ότι ναι μεν η δράση πρέπει να είναι σε τοπικό επίπεδο, αλλά ο συντονισμός θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν γίνει πανελλαδικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.