Συνέντευξη τύπου για το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων, δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).
Η συνέντευξη δόθηκε από τους εκπροσώπους του ΕΣΔΟΓΕ (Δαμιανός Βασιλειάδης, μέλος του Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε., υπεύθυνος Γερμανίας και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ , πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.
Επίσης, πήραν μέρος και 9 Γερμανοί πολίτες, αντιφασίστες και ιστορικοί, που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας και τον αγώνα του ΕΣΔΟΓΕ στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Τη συνέντευξη παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι ο αγώνας του ΕΣΔΟΓΕ και οι διεκδικήσεις του Ελληνικού λαού είναι δίκαιες και εξέφρασε τη συμπαράστασή του.
Τη συνέντευξη τύπου στήριξε έμπρακτα η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» τόσο με την παρουσία μελών και στελεχών της στη συνέντευξη, όσο και με τη συνδρομή τους σε πρακτικά ζητήματα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μανόλης Λαμτζίδης, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της ΡΕΚΚ, οι Δέσποινα Αγγελοπούλου και Σταύρος (Σταύρακας) Μαβίδης, δημοτικοί σύμβουλοι της ΡΕΚΚ και οι Οδυσσέας Αθανασιάδης, Κοτινάς Μιλτιάδης και Νίκος Μυλωνίδης, μέλη του ΣΣ της ΡΕΚΚ, όπως και οι Ξενοφών Ηρακλείδης και Στέφανος Καργάκης , μελη του ΣΣ της ΡΕΚΚ και του ΕΣΔΟΓΕ.
Επίσης παρευρέθηκαν και οι Γκουραμάνης Μανώλης, Τεχνικός Μηχανολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη και Χαϊτίδης Ευστάθιος, Δρ. Οδοντιατρικής, Επίτιμος Πρόεδρος Ολοκαυτώματος Πύργων Εορδαίας «Ιερή Μνήμη»
Οι Γερμανοί ακτιβιστές και ιστορικοί, δήλωσαν ότι ψάχνοντας σε φακέλους του γερμανικού κράτους εντόπισαν τα ονόματα εκατό ατόμων της ναζιστικής 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών (της αποκαλούμενης και ως «Το Αιματοβαμμένο Εντελβάις») τα οποία είχαν λάβει μέρος στην σφαγή του Κομμένου, μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, με 317 νεκρούς.
Πρόκειται για τους βετεράνους που συμμετέχουν (όσοι ζούν) στην συνάθροιση του αίσχους στο Μίττενβαλντ της ορεινής Βαυαρίας, κάθε χρόνο, ανήμερα της Πεντηκοστής, όπως ανέφερε ο Γερμανός ιστορικός, Στέφαν Στράκε (Stephan Stracke), στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Στέφαν Στράκε, ως μέλος της ομάδας δήλωσε ότι γίνεται αγώνας για να απαγορευτεί η «συνάθροιση» , να τιμωρηθούν οι εναπομείναντες στη ζωή ναζιστές εγκληματίες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
«Προφανώς το γερμανικό κράτος δεν έκανε ενέργειες για να τους τιμωρήσει και μόνο ένας εξ αυτών καταδικάστηκε. Για μας πάντως συνεχίζεται ο αγώνας, για να τιμωρηθούν όλοι οι υπαίτιοι, αλλά να δοθούν και οι αποζημιώσεις» τόνισε ο κ. Στράκε.
Η ομάδα αυτή , διοργανώνει κάθε χρόνο κινητοποιήσεις ενάντια στη συνάθροιση των βετεράνων της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών, τραγουδώντας ελληνικά αντάρτικα τραγούδια και κάνοντας γνωστό το ζήτημα στη γερμανική κοινή γνώμη και ευρύτερα.
«Ξεκινήσαμε το 2003 με ένα πανό έξω από τον Άρειο Πάγο την ώρα που στο κτίριο εισερχόταν ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών για να συζητήσει με τον πρόεδρο του δικαστηρίου προκειμένου να μην υπογραφεί η καταδίκη της Γερμανίας για τα εγκλήματα στο Δίστομο. Είχαμε υποσχεθεί και το κάνουμε μέχρι και σήμερα ότι την υπόθεση του Διστόμου θα την κάνουμε γνωστή στην Γερμανία και θα αγωνιστούμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις μέχρι την δικαίωση» δήλωσε ο Ραλφ Κλάιν, ιστορικός και μέλος της ομάδας ενώ παράλληλα εξήγησε πως γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις ενάντια στην φιέστα των βετεράνων ναζί.
«Εμείς αναζητήσαμε και βρήκαμε ότι υπάρχουν 100 άτομα εκείνης της μεραρχίας που διέπραξαν τα εγκλήματα. Όταν κατάλαβαν οι βετεράνοι ότι το αντιφασιστικό κίνημα τους ψάχνει φοβήθηκαν και αυτό σημαίνει ότι η κινητοποίησή μας έχει συνέπειες. Υπάρχουν ακόμη βετεράνοι ναζί που έπαιξαν ρόλο στις δολοφονίες που έγιναν στην Αθήνα και άλλοι που ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά των Εβραίων στο Άουσβιτς» τόνισε ο Ραλφ Κλάιν προσθέτοντας ότι «ένας από αυτούς που εντοπίσαμε, κάθε χρόνο στα γενέθλιά του πραγματοποιεί γιορτή με ναζιστικά εμβατήρια. Εμείς ως απάντηση στήσαμε συναυλία έξω από το σπίτι του με ελληνικά αντάρτικα και αντιφασιστικά τραγούδια».
«Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την τελευταία συνάντηση που γίνεται στη χώρα από τους καταδρομείς βετεράνους που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα και να βρούμε τους δολοφόνους» εξήγησε στη συνέχεια ο ιστορικός Στέφαν Στράκε μιλώντας για την σφαγή του Κομμένου όπου οι ναζί σκότωσαν 417 κατοίκους.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης για το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Στράκε δήλωσε ότι αν δικαιωθεί η Ελλάδα στην οποία η Γερμανία οφείλει πάρα πολλά χρήματα τότε θα ζητήσουν και χώρες όπως οι Γιουγκοσλαβία, Νορβηγία κ.α που επίσης είχαν κκαταστροφές και πολλά θύματα από τους ναζί. «Είναι κάτι το οποίο φοβάται η γερμανική κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να διασκεδάσει το θέμα ιδρύοντας ελληνογερμανικούς συλλόγους ή δίνοντας χρήματα σε μουσεία για το ολοκαύτωμα χωρίς όμως να ασχολείται με το μεγάλο θέμα των αποζημιώσεων» κατέληξε.
Η 9μελής ομάδα θα βρίσκεται μέχρι τις 9 Απριλίου στην Ελλάδα, επισκεπτόμενη μαρτυρικές πόλεις και χωριά στην Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη, προκειμένου να μελετήσει από κοντά τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής και να καταγράψει την ιστορία τους.
Το μέλος του ΕΣΔΟΓΕ Δαμιανός Βασιλειάδης δήλωσε ότι εκτιμά, ότι μόλις το 15% των πολιτών στη Γερμανία είναι ενημερωμένο για το ζήτημα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση, «φαίνεται να φοβάται το θέμα των αποζημιώσεων γιατί, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, θα πάρουν σειρά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Στη συνέχεια επισήμανε πως «το Εθνικό Συμβούλιο έβγαλε από την αφάνεια το θέμα και καθόρισε με ένα έγγραφο του από το 2010 με δηλώσεις της ΤτΕ τα ποσά που συμπληρώθηκαν με στοιχεία από το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής στις 28/7/2014. Πλέον έχουμε ολοκληρωμένες τις απαιτήσεις μας και αυτές ανέρχονται σε 300 δις. ευρώ». Οι απαιτήσεις αφορούν τέσσερις τομείς, τις επανορθώσεις για τις καταστροφές και διαρπαγές των υποδομών της χώρας ύψους 7,5 δις. ευρώ έτσι όπως καθορίστηκε από την διασυμμαχική επιτροπή των συμμάχων το 1949 που αντιστοιχεί σήμερα σε 108 δις. ευρώ.
Το δεύτερο θέμα αφορά το κατοχικό δάνειο 3,5 δις. ευρώ σε τιμές του 1938 που ανέρχεται στα 56 δις. ευρώ σήμερα χωρίς τους τόκους. Επίσης υπάρχει το τρίτο θέμα αφορά τις αποζημιώσεις των θυμάτων, όπου οι οφειλές της Γερμανίας από τις οποίες έχουν διεξαχθεί οι διαδικασίες που αφορούν το Δίστομο με την απόφαση του πρωτοδικείου της Λιβαδειάς που κατοχύρωσε 28 εκατ. ευρώ τους αιτούντες.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε από την Γερμανία και τελικά ο Άρειος Πάγος κατοχύρωσε την απόφαση του πρωτοδικείου με 16 υπέρ και 4 κατά και εκκρεμούν οι αιτήσεις από τις άλλες μαρτυρικές πόλεις αλλά και αυτή του Διστόμου, γιατί υπάρχει μια διάταξη της πολιτικής δικονομίας που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να εγκρίνει η να απορρίπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου .
"Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί αυτή η διάταξη για να ανοίξει και ο δρόμος των υπόλοιπων αγωγών» δήλωσε ακόμη ο κ. Βασιλειάδης ενώ τέλος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά από τις διαρπαγές για τις οποίες είναι φυσικά δύσκολο να υπολογιστεί η αξία τους.
Όσον αφορά την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα αυτό κατέληξε λέγοντας ότι αυτή εναλλασσόταν μεταξύ το «είναι πολύ αργά ή είναι πολύ νωρίς»…
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι «η νέα γενιά των Γερμανών δεν θέλει να είναι φορτωμένη με το άγος των ναζιστικών εγκλημάτων και απαιτεί την απόδοση δικαιοσύνης, έστω και μετά από τόσα πολλά χρόνια όπως τουλάχιστον είχαν δεσμευθεί οι νικητές του πολέμου απέναντι στην χώρα μας».
«Σ’ αυτή τη μάχη», πρόσθεσε, «έχουμε σαν όπλο και το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που τεκμηριώνει από κάθε άποψη τις αξιώσεις μας».
«Σε γράμμα του 1969 ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα προς την κυβέρνηση ζήτησε με την βοήθεια των Αμερικάνων να μην αφήσουν τους σκύλους να ξυπνήσουν. Οι σκύλοι ήταν οι Έλληνες» δήλωσε ο Τρ. Μηταφίδης, βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.
Όπως εξήγησε ο κ. Μηταφίδης «το πόρισμα της βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις τεκμηριώνει από κάθε άποψη οικονομική νομική ιστορική τις αξιώσεις μας, αξιώσεις από τις οποίες όπως έχει παραδεχθεί η Γερμανική κυβέρνηση απαντώντας σε ερώτηση του Die Linke η χώρα μας δεν παραιτήθηκε ποτέ».
«Η κυβέρνηση που τάχθηκε υπέρ της παραγραφής των εγκλημάτων ήταν αυτή της χούντας, σάρκα από τη σάρκα του ναζισμού» σημείωσε ακόμη ο βουλευτής προσθέτοντας ότι σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει βήματα με την κατάργηση του αστρονομικού ποσού για το δικαστικό ένσημο που απαιτούνταν για τις αγωγές που επιδιώκουν να κάνουν τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων . «Τώρα μπορούν να προσφύγουν αζημίως έστω για τις αναγνωριστικές αγωγές. Υπάρχουν ακόμη όμως ζητήματα που αφορούν την περιβόητη ετεροδικία- ασυλία του γερμανικού κράτους αλλά μετά την ιστορική απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου δεν υπάρχει χρόνος παραγραφής των εγκλημάτων» υπογράμμισε .
Τέλος, ο Μ. Λαμτζίδης, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χαιρέτισε την πρωτοβουλία των γερμανών αντιφασιστών για τον αγώνα τους να γίνει γνωστό το θέμα των αποζημιώσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας και εξήγησε ότι μέσω της συμβολικής περικύκλωσης του προξενείου "θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης".
Την ίδια ημέρα , η Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα μαζί με τους Γερμανούς ιστορικούς, αντιστασιακούς, αντιφασίστες (μέλη της ομάδας «Angreifbare Traditionspflege») προέβη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το μεσημέρι σε «συμβολική περικύκλωση» του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ επέδωσε το πόρισμα της Βουλής στο προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Η συνέντευξη δόθηκε από τους εκπροσώπους του ΕΣΔΟΓΕ (Δαμιανός Βασιλειάδης, μέλος του Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε., υπεύθυνος Γερμανίας και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ , πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.
Επίσης, πήραν μέρος και 9 Γερμανοί πολίτες, αντιφασίστες και ιστορικοί, που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας και τον αγώνα του ΕΣΔΟΓΕ στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Τη συνέντευξη παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι ο αγώνας του ΕΣΔΟΓΕ και οι διεκδικήσεις του Ελληνικού λαού είναι δίκαιες και εξέφρασε τη συμπαράστασή του.
Τη συνέντευξη τύπου στήριξε έμπρακτα η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» τόσο με την παρουσία μελών και στελεχών της στη συνέντευξη, όσο και με τη συνδρομή τους σε πρακτικά ζητήματα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μανόλης Λαμτζίδης, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της ΡΕΚΚ, οι Δέσποινα Αγγελοπούλου και Σταύρος (Σταύρακας) Μαβίδης, δημοτικοί σύμβουλοι της ΡΕΚΚ και οι Οδυσσέας Αθανασιάδης, Κοτινάς Μιλτιάδης και Νίκος Μυλωνίδης, μέλη του ΣΣ της ΡΕΚΚ, όπως και οι Ξενοφών Ηρακλείδης και Στέφανος Καργάκης , μελη του ΣΣ της ΡΕΚΚ και του ΕΣΔΟΓΕ.
Επίσης παρευρέθηκαν και οι Γκουραμάνης Μανώλης, Τεχνικός Μηχανολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη και Χαϊτίδης Ευστάθιος, Δρ. Οδοντιατρικής, Επίτιμος Πρόεδρος Ολοκαυτώματος Πύργων Εορδαίας «Ιερή Μνήμη»
Οι Γερμανοί ακτιβιστές και ιστορικοί, δήλωσαν ότι ψάχνοντας σε φακέλους του γερμανικού κράτους εντόπισαν τα ονόματα εκατό ατόμων της ναζιστικής 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών (της αποκαλούμενης και ως «Το Αιματοβαμμένο Εντελβάις») τα οποία είχαν λάβει μέρος στην σφαγή του Κομμένου, μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, με 317 νεκρούς.
Πρόκειται για τους βετεράνους που συμμετέχουν (όσοι ζούν) στην συνάθροιση του αίσχους στο Μίττενβαλντ της ορεινής Βαυαρίας, κάθε χρόνο, ανήμερα της Πεντηκοστής, όπως ανέφερε ο Γερμανός ιστορικός, Στέφαν Στράκε (Stephan Stracke), στη συνέντευξη Τύπου.
Ο Στέφαν Στράκε, ως μέλος της ομάδας δήλωσε ότι γίνεται αγώνας για να απαγορευτεί η «συνάθροιση» , να τιμωρηθούν οι εναπομείναντες στη ζωή ναζιστές εγκληματίες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
«Προφανώς το γερμανικό κράτος δεν έκανε ενέργειες για να τους τιμωρήσει και μόνο ένας εξ αυτών καταδικάστηκε. Για μας πάντως συνεχίζεται ο αγώνας, για να τιμωρηθούν όλοι οι υπαίτιοι, αλλά να δοθούν και οι αποζημιώσεις» τόνισε ο κ. Στράκε.
Η ομάδα αυτή , διοργανώνει κάθε χρόνο κινητοποιήσεις ενάντια στη συνάθροιση των βετεράνων της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών, τραγουδώντας ελληνικά αντάρτικα τραγούδια και κάνοντας γνωστό το ζήτημα στη γερμανική κοινή γνώμη και ευρύτερα.
«Ξεκινήσαμε το 2003 με ένα πανό έξω από τον Άρειο Πάγο την ώρα που στο κτίριο εισερχόταν ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών για να συζητήσει με τον πρόεδρο του δικαστηρίου προκειμένου να μην υπογραφεί η καταδίκη της Γερμανίας για τα εγκλήματα στο Δίστομο. Είχαμε υποσχεθεί και το κάνουμε μέχρι και σήμερα ότι την υπόθεση του Διστόμου θα την κάνουμε γνωστή στην Γερμανία και θα αγωνιστούμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις μέχρι την δικαίωση» δήλωσε ο Ραλφ Κλάιν, ιστορικός και μέλος της ομάδας ενώ παράλληλα εξήγησε πως γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις ενάντια στην φιέστα των βετεράνων ναζί.
«Εμείς αναζητήσαμε και βρήκαμε ότι υπάρχουν 100 άτομα εκείνης της μεραρχίας που διέπραξαν τα εγκλήματα. Όταν κατάλαβαν οι βετεράνοι ότι το αντιφασιστικό κίνημα τους ψάχνει φοβήθηκαν και αυτό σημαίνει ότι η κινητοποίησή μας έχει συνέπειες. Υπάρχουν ακόμη βετεράνοι ναζί που έπαιξαν ρόλο στις δολοφονίες που έγιναν στην Αθήνα και άλλοι που ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά των Εβραίων στο Άουσβιτς» τόνισε ο Ραλφ Κλάιν προσθέτοντας ότι «ένας από αυτούς που εντοπίσαμε, κάθε χρόνο στα γενέθλιά του πραγματοποιεί γιορτή με ναζιστικά εμβατήρια. Εμείς ως απάντηση στήσαμε συναυλία έξω από το σπίτι του με ελληνικά αντάρτικα και αντιφασιστικά τραγούδια».
«Στόχος μας είναι να σταματήσουμε την τελευταία συνάντηση που γίνεται στη χώρα από τους καταδρομείς βετεράνους που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα και να βρούμε τους δολοφόνους» εξήγησε στη συνέχεια ο ιστορικός Στέφαν Στράκε μιλώντας για την σφαγή του Κομμένου όπου οι ναζί σκότωσαν 417 κατοίκους.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης για το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Στράκε δήλωσε ότι αν δικαιωθεί η Ελλάδα στην οποία η Γερμανία οφείλει πάρα πολλά χρήματα τότε θα ζητήσουν και χώρες όπως οι Γιουγκοσλαβία, Νορβηγία κ.α που επίσης είχαν κκαταστροφές και πολλά θύματα από τους ναζί. «Είναι κάτι το οποίο φοβάται η γερμανική κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να διασκεδάσει το θέμα ιδρύοντας ελληνογερμανικούς συλλόγους ή δίνοντας χρήματα σε μουσεία για το ολοκαύτωμα χωρίς όμως να ασχολείται με το μεγάλο θέμα των αποζημιώσεων» κατέληξε.
Η 9μελής ομάδα θα βρίσκεται μέχρι τις 9 Απριλίου στην Ελλάδα, επισκεπτόμενη μαρτυρικές πόλεις και χωριά στην Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη, προκειμένου να μελετήσει από κοντά τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής και να καταγράψει την ιστορία τους.
Το μέλος του ΕΣΔΟΓΕ Δαμιανός Βασιλειάδης δήλωσε ότι εκτιμά, ότι μόλις το 15% των πολιτών στη Γερμανία είναι ενημερωμένο για το ζήτημα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση, «φαίνεται να φοβάται το θέμα των αποζημιώσεων γιατί, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, θα πάρουν σειρά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Στη συνέχεια επισήμανε πως «το Εθνικό Συμβούλιο έβγαλε από την αφάνεια το θέμα και καθόρισε με ένα έγγραφο του από το 2010 με δηλώσεις της ΤτΕ τα ποσά που συμπληρώθηκαν με στοιχεία από το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής στις 28/7/2014. Πλέον έχουμε ολοκληρωμένες τις απαιτήσεις μας και αυτές ανέρχονται σε 300 δις. ευρώ». Οι απαιτήσεις αφορούν τέσσερις τομείς, τις επανορθώσεις για τις καταστροφές και διαρπαγές των υποδομών της χώρας ύψους 7,5 δις. ευρώ έτσι όπως καθορίστηκε από την διασυμμαχική επιτροπή των συμμάχων το 1949 που αντιστοιχεί σήμερα σε 108 δις. ευρώ.
Το δεύτερο θέμα αφορά το κατοχικό δάνειο 3,5 δις. ευρώ σε τιμές του 1938 που ανέρχεται στα 56 δις. ευρώ σήμερα χωρίς τους τόκους. Επίσης υπάρχει το τρίτο θέμα αφορά τις αποζημιώσεις των θυμάτων, όπου οι οφειλές της Γερμανίας από τις οποίες έχουν διεξαχθεί οι διαδικασίες που αφορούν το Δίστομο με την απόφαση του πρωτοδικείου της Λιβαδειάς που κατοχύρωσε 28 εκατ. ευρώ τους αιτούντες.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε από την Γερμανία και τελικά ο Άρειος Πάγος κατοχύρωσε την απόφαση του πρωτοδικείου με 16 υπέρ και 4 κατά και εκκρεμούν οι αιτήσεις από τις άλλες μαρτυρικές πόλεις αλλά και αυτή του Διστόμου, γιατί υπάρχει μια διάταξη της πολιτικής δικονομίας που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να εγκρίνει η να απορρίπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου .
"Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί αυτή η διάταξη για να ανοίξει και ο δρόμος των υπόλοιπων αγωγών» δήλωσε ακόμη ο κ. Βασιλειάδης ενώ τέλος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά από τις διαρπαγές για τις οποίες είναι φυσικά δύσκολο να υπολογιστεί η αξία τους.
Όσον αφορά την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα αυτό κατέληξε λέγοντας ότι αυτή εναλλασσόταν μεταξύ το «είναι πολύ αργά ή είναι πολύ νωρίς»…
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι «η νέα γενιά των Γερμανών δεν θέλει να είναι φορτωμένη με το άγος των ναζιστικών εγκλημάτων και απαιτεί την απόδοση δικαιοσύνης, έστω και μετά από τόσα πολλά χρόνια όπως τουλάχιστον είχαν δεσμευθεί οι νικητές του πολέμου απέναντι στην χώρα μας».
«Σ’ αυτή τη μάχη», πρόσθεσε, «έχουμε σαν όπλο και το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που τεκμηριώνει από κάθε άποψη τις αξιώσεις μας».
«Σε γράμμα του 1969 ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα προς την κυβέρνηση ζήτησε με την βοήθεια των Αμερικάνων να μην αφήσουν τους σκύλους να ξυπνήσουν. Οι σκύλοι ήταν οι Έλληνες» δήλωσε ο Τρ. Μηταφίδης, βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.
Όπως εξήγησε ο κ. Μηταφίδης «το πόρισμα της βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις τεκμηριώνει από κάθε άποψη οικονομική νομική ιστορική τις αξιώσεις μας, αξιώσεις από τις οποίες όπως έχει παραδεχθεί η Γερμανική κυβέρνηση απαντώντας σε ερώτηση του Die Linke η χώρα μας δεν παραιτήθηκε ποτέ».
«Η κυβέρνηση που τάχθηκε υπέρ της παραγραφής των εγκλημάτων ήταν αυτή της χούντας, σάρκα από τη σάρκα του ναζισμού» σημείωσε ακόμη ο βουλευτής προσθέτοντας ότι σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει βήματα με την κατάργηση του αστρονομικού ποσού για το δικαστικό ένσημο που απαιτούνταν για τις αγωγές που επιδιώκουν να κάνουν τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων . «Τώρα μπορούν να προσφύγουν αζημίως έστω για τις αναγνωριστικές αγωγές. Υπάρχουν ακόμη όμως ζητήματα που αφορούν την περιβόητη ετεροδικία- ασυλία του γερμανικού κράτους αλλά μετά την ιστορική απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου δεν υπάρχει χρόνος παραγραφής των εγκλημάτων» υπογράμμισε .
Τέλος, ο Μ. Λαμτζίδης, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χαιρέτισε την πρωτοβουλία των γερμανών αντιφασιστών για τον αγώνα τους να γίνει γνωστό το θέμα των αποζημιώσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας και εξήγησε ότι μέσω της συμβολικής περικύκλωσης του προξενείου "θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το αίτημα για απονομή δικαιοσύνης".
Την ίδια ημέρα , η Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα μαζί με τους Γερμανούς ιστορικούς, αντιστασιακούς, αντιφασίστες (μέλη της ομάδας «Angreifbare Traditionspflege») προέβη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το μεσημέρι σε «συμβολική περικύκλωση» του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ επέδωσε το πόρισμα της Βουλής στο προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.