Στο έγγραφο του ΣΦΕΑ προς την υπουργό Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου αναφέρονται τα ακόλουθα:
Κυρία Υπουργέ,
Μαζί με τις θερμότερες ευχές μας για το 2018 που μόλις ανέτειλε, θα θέλαμε να επανέλθουμε σε ένα πολύχρονο, ανικανοποίητο αίτημα του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 -που υποστηρίζεται και από το Δήμο Θεσσαλονίκης- το οποίο αφορά στη δημιουργία μόνιμης έκθεσης και αρχείου της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο χώρο των πρώην φυλακών Επταπυργίου, όπου πολλά από τα μέλη μας σκληρές επέρασαν μέρες στη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας 1967-’74.
Όπως γνωρίζετε, στο Επταπύργιο πραγματοποιούμε, με τη συνδρομή της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, επετειακές εκδηλώσεις για την ανάδειξη και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του μαρτυρικού αυτού χώρου, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της ιστορίας της Θεσσαλονίκης με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις. Ακόμη, το Επταπύργιο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από σχολεία όλης της χώρας, ιδιαίτερα παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, όποτε συναγωνιστές/τριες μας αναλαμβάνουν και την ξενάγησή των μαθητών.
Δυστυχώς, πέρα από τις προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις δεν υπάρχει κανένα έκθεμα ή ντοκουμέντο που να θυμίζει και να αναδεικνύει την παρουσία των πολιτικών κρατουμένων στο χώρο του Επταπυργίου. Επιπλέον, τα αρχεία των φυλακών Επταπυργίου έχουν μεταφερθεί στις φυλακές Διαβατών και είναι δυσπρόσιτα ακόμη και για τους ιστορικούς ερευνητές – παρά την υπόσχεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι επρόκειτο να επανέλθουν στο Επταπύργιο, ώστε να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν.
Επίσης σεβαστό μέρος αρχειακού υλικού, όπως δικογραφίες, αποφάσεις στρατοδικείων, αλληλογραφία κρατουμένων αγωνιστών/τριών με τις οικογένειες τους, προσωπικά είδη που έχουν σχέση με τη φυλάκισή τους στο Επταπύργιο, αν και έχουν διασωθεί και υπάρχουν σε ιδιωτικές ή συλλογές κρατικών φορέων, παραμένουν άγνωστα και απρόσιτα για το ευρύ κοινό, αφού δεν μπορούν να εκτεθούν ή να μελετηθούν.
Γι’ αυτό ζητούμε:
Α) να δημιουργηθεί ένας μόνιμος χώρος, τόσο εκθεσιακός όσο και μελέτης, σε πτέρυγα-«ακτίνα» του Επταπυργίου, ώστε να φιλοξενήσει όλο αυτό το πολύτιμο υλικό-«πρώτη ύλη» για τη βιωματική προσέγγιση μιας σκοτεινής όσο και ηρωικής περιόδου.
Β) να επανέλθει το αρχείο των φυλακών Επταπυργίου στο «φυσικό» του χώρο.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, είμαστε πρόθυμοι να συναντηθούμε μαζί σας, το ταχύτερο δυνατόν".
Το υπόμνημα υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος και ο Γενικός του Γραμματέας Θεόδωρος Καλογήρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.