Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Στα σκαριά η δημιουργία του διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει σε βάθος δεκαετίας το ύψος των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα στον χώρο του -υπό προχωρημένο σχεδιασμό- διεθνούς τεχνολογικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία "Thessaloniki International Technology Center" (Τhess-INTEC), που θα δημιουργηθεί σε δημόσιο χώρο, στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού.

Για την πρόταση (πρότζεκτ) που αφορά τη δημιουργία του εν λόγω τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της ομάδας του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης.
Στόχος του εν λόγω πάρκου, κόστους επένδυσης 70 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, είναι η προσέλκυση προσωπικού υψηλού επίπεδου, ενώ σημαντική μπορεί να είναι και η συνδρομή του στην 'ανάσχεση' του brain drain, εξηγεί ο κ. Ευθυμιάδης. Στις βασικές παραμέτρους του σχεδιασμού περιλαμβάνονται συγκεκριμένα καινοτόμα σχέδια στα οποία θα συμμετέχουν ομάδες εταιριών που θα εργάζονται με μια κοινή στόχευση. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, αλλά και ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας κατά 2%, ενώ το ελληνικό κράτος θα εισπράττει περί τα 180 εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ και άλλους φόρους ετησίως.
Βιομηχανικά προϊόντα νέας γενιάς, εφαρμογές νανοτεχνολογίας, νέου τύπου τεχνολογικά εργαλεία που θα έχουν ως πεδίο εφαρμογής την αγροτική παραγωγή, αλλά και υλοποιήσεις που θα ενσωματώνουν τις τεχνολογίες της εποχής της πληροφορικής, είναι τα κύρια πεδία εξέλιξης εφαρμογών, στα οποία στοχεύει το υπό σχεδιασμό Τhess-INTEC, ενώ δεν θα λείπουν και χώροι αναψυχής για το προσωπικό αλλά και για τους πολίτες της περιοχής.
Ερωτηθείς ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο κ. Ευθυμιαδης απαντά: «Υπολογίζουμε από την ημέρα που θα σχηματοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα θα χρειαστούμε δύο χρόνια, συνεπώς μιλάμε για τέλος του 2020».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επιχειρηματία Νίκου Ευθυμιάδη στον Σωτήρη Κυριακίδη και το "Πρακτορείο 104,9 FM".

ΕΡ. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία ενός τέτοιου Τεχνολογικού Πάρκου;
-Στον τομέα της καινοτομίας χάσαμε τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, αλλά φαίνεται ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση, που έχει να κάνει με τις τεχνολογίες, μας βρίσκει πιο ώριμους, πιο έτοιμους και φαίνεται ότι μπορούμε να ανεβούμε σε αυτό το τρένο. Άρα η ουσία αυτής της προσπάθειας είναι ότι σήμερα η Ελλάδα, παραδόξως και παρά την κρίση, διαθέτει δύο - τρεις γενιές νέων ανθρώπων, τους πιο μορφωμένους που είχαμε ποτέ ως ελληνικό κράτος. Επιπλέον, φαίνεται ότι έχουμε και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που δεν τις ξέρουμε αλλά σταδιοδρομούν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης, επιχειρήσεις που παράγουν καινοτομία, έχουν πατέντες και φαίνεται ότι έχουν προοπτικές. Αυτές τις δύο ομάδες, τους μορφωμένους νέους ανθρώπους και τις δυναμικές επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, θέλουμε να τις φέρουμε σε επαφή σε μια συνεργασία ώστε η έρευνα να συναντά την πραγματική οικονομία. Συνήθως μέχρι σήμερα η έρευνα αυτή πουλιόταν στο εξωτερικό. Σήμερα η προσπάθεια είναι να φέρουμε πιο κοντά τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να διεθνοποιούνται λόγω της παγκοσμιοποίησης με μια γενιά νέων Ελλήνων, οι οποίοι πηγαίνουν στο εξωτερικό για να σταδιοδρομήσουν ενώ θα μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική ιδέα σύνδεσης, πολύ ρεαλιστικής, πραγματικής σύνδεσης, της πραγματικής οικονομίας με την ερευνητική κοινότητα, την πανεπιστημιακή και τα Ινστιτούτα σε όλη την Ελλάδα με τη σύμπραξη τεχνολογικών πάρκων και πανεπιστημίων από το εξωτερικό όπου υπάρχει μια ελληνική διασπορά. Υπάρχουν καθηγητές και άνθρωποι σε πανεπιστήμια όπου Έλληνες διαπρέπουν, με πολύ μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον θα βοηθούσαν προσπάθειες καινοτομίας στην Ελλάδα και θα ήθελαν μάλιστα και να έρθουν και πίσω.

 ΕΡ. Περιγράψτε μας τις βασικά χαρακτηριστικά του πρότζεκτ...
-Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει να κάνει με μια δέσμευση της πολιτείας να παραχωρήσει μια σημαντική έκταση, γύρω στα 760 στρέμματα κοντά στο αεροδρόμιο, στον δήμο Θερμαϊκού. Υπάρχει η βούληση του δήμου να συνεργαστεί μαζί μας, υπάρχει η βούληση της Πολιτείας να το παραχωρήσει για χρήση, όχι για ιδιοκτησία, για τα επόμενα 50 χρόνια χωρίς ενοίκιο και χωρίς κόστος ενώ υπάρχουν ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά κεφάλαια, ιδρύματα δηλαδή τα οποία ενδιαφέρονται και σε πολύ προχωρημένο στάδιο να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ μαζί με χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Άρα ο συνδυασμός αυτός -έκτασης γης, δωρεών από ιδρύματα και χρηματοδότησης από ΕΕ- είναι ακριβώς αυτά τα θέματα τα οποία έχουν ωριμάσει. Θα γίνει δε μια συνάντηση στην Αθήνα τριμερής, Πολιτείας, ιδρυμάτων και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για να συμφωνηθεί το πλαίσιο χρηματοδότησης, διότι όσον αφορά τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του έργου νομίζω ότι υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης και των φορέων της Πολιτείας.

ΕΡ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι την υλοποίηση;
-Αυτό που απομένει να κάνουμε είναι να βάλουμε σε ένα χαρτί αυτό που και οι τρεις πλευρές είπαν ότι δεσμεύονται να προχωρήσουν. Δηλαδή και οι τρεις πλευρές να συγκεκριμενοποιήσουμε το χρηματοδοτικό σχήμα, διότι δεν είναι ένα μικρό έργο, είναι ένα έργο των 70 εκατομμυρίων σε πρώτη φάση, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά και πλήρως ώστε να γίνει πραγματικά ένα διεθνές τεχνολογικό κέντρο και όχι μίζερα πράγματα. Είναι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ για το οποίο πρέπει να χυθεί μελάνι, ιδρώτας και χρήμα, για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Αυτά τα πράγματα έχουν και τη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους, το ευτύχημα όμως είναι ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό συμφωνίας του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος και το προωθεί αυτή τη στιγμή. Οι επιχειρήσεις είναι που σπρώχνουν αυτή τη στιγμή την υλοποίηση αυτής της ιδέας και αυτό ικανοποιεί τις χρηματοδοτικές πηγές της ΕΕ οι οποίες θέλουν τον ιδιωτικό τομέα εμπλεκόμενο (αλλά) και τα Ιδρύματα τα οποία θέλουν να βλέπουν τα χρήματά τους να αξιοποιούνται γρήγορα. Η ταχύτητα στην καινοτομία είναι ένα σημαντικό θέμα και για αυτό παλεύουμε να το σπρώξουμε έτσι ώστε να ξεκινήσει γρήγορα.

 ΕΡ. Τι έχει ήδη ολοκληρωθεί και σε ποιο βαθμό μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ενδιαφέρον;
-Βασικά έγινε μια προεργασία και η μελέτη σκοπιμότητας περιέλαβε μια έρευνα μέσα στις επιχειρήσεις και μέσα στα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικά εργαστήρια, τα οποία έχουν συμφωνήσει γραπτώς να κάνουν μια συνεργασία για συγκεκριμένους στόχους παραγωγής καινοτόμων προϊόντων σε έξι κλάδους. Είναι ο κλάδος της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας, ο κλάδος των μεταφορών, των υλικών βιομηχανίας, η αγροτεχνολογία, η καθαρή ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Δεκαπέντε επιχειρήσεις και πέντε εργαστήρια έχουν συμφωνήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ το οποίο θέλει ο καθένας να κάνει. Στον τομέα του αλουμινίου που έχουμε στην περιοχή μας μία τεχνογνωσία και επιχειρήσεις που έχουν ενδιαφέρον σε αυτό, έχουν συμβληθεί μεταξύ τους οι πανεπιστημιακοί ερευνητές και οι επιχειρήσεις του αλουμινίου για να ετοιμάσουν ένα προφίλ αλουμινίου το οποίο θα έχει καλύτερα χαρακτηριστικά μόνωσης, τέτοιου είδους θέματα (σ.σ θα αφορά το πρότζεκτ) στη νανοτεχνολογία κ.τ.λ. Άρα είναι συγκεκριμένα πρότζεκτ, με συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα εργαστήρια, είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στην Ελλάδα, να συνεργαζόμαστε δηλαδή για συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 ΕΡ. Συνεπώς κύρια στόχευση φαίνεται πως είναι να μην «επαναλαμβάνονται» χρηματοδοτήσεις για παρόμοια ερευνητικά σχέδια, να μην γίνεται σπατάλη πόρων και προγραμμάτων;
-Το πρώτο που πρέπει να ειπωθεί είναι πως η πρωτοβουλία μας δεν ανακαλύπτει ξανά τον τροχό. Υπάρχουν 366 τέτοια διεθνή πάρκα σε όλη την Ευρώπη, επτά στην Τουρκία, ένα στη Βουλγαρία στη Σόφια, έμεινε μόνο η Ελλάδα να μην έχει ένα τέτοιο οργανωμένο χώρο διότι περί αυτού πρόκειται, ένα οργανωμένος μεγάλος χώρος με τις υποδομές που χρειάζεται και τα κτίρια που χρειάζεται για να νοικιάσουν τους χώρους αυτούς με ευνοϊκά τιμήματα εργαστήρια που χρειάζονται αυτές τις υποδομές και θα θέλουν να τις μοιραστούν ώστε να έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και έρευνας. Είναι κάτι που έχει γίνει σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, το δεύτερο που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η συνεργασία αυτή είναι συγκεκριμένη, έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και προσβλέπει σε άμεση λειτουργία αλλά και άμεσα αποτελέσματα.

 ΕΡ. Ο χώρος που θα δημιουργηθεί θα έχει δημόσιο χαρακτήρα; Θα είναι ανοιχτός προς την κοινωνία και τους απλούς πολίτες; Ή θα είναι κλειστός χώρος, προσβάσιμος μόνο στους επιστήμονες και τις εταιρίες;
-Το αντίθετο. Ενδιαφερόμαστε να έρθουν σχολεία να καταλάβουν τι θα πει έρευνα, τι θα πει καινοτομία, υπάρχει ένα συνεδριακό κέντρο, ενώ μέσα στον ίδιο χώρο και με στόχο την εξασφάλιση εσόδων για το πάρκο, θα νοικιάσουμε χώρο ώστε να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο για τις ανάγκες του αεροδρομίου. Σχεδιάζεται επίσης να γίνει ένα ενυδρείο στην περιοχή από επενδυτές. Βασικά θέλουμε να έρθει κόσμος, διότι η έρευνα είναι κάτι ενδιαφέρον για την κοινωνία, πρέπει να προσελκύσουμε νέα παιδιά, νέους ανθρώπους. Η επιλογή της έκτασης δε, δεν ήταν τυχαία, τελικώς θέλουμε να έρθουν και ξένοι επενδυτές εδώ, οι ξένοι επενδυτές κοιτάζουν μαζί με ερευνητική τους δράση και τη ζωή τους, όπως και της οικογένειας τους. Είναι μια μικρή πόλη, πόλη που όμως θα είναι ερευνητική και ανοιχτή στην κοινωνία.

 ΕΡ. Ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων που έχει υπολογιστεί σε βάθος δεκαετίας;
-Στα δέκα χρόνια υπολογίζουμε πως οι επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων που θα γίνουν στο χώρο θα είναι της τάξης των 500 εκατομμυρίων. Ποσά πέρα από 70 εκατομμύρια ευρώ που είναι τα ποσά της πρώτης φάσης δημιουργίας του Πάρκου. Τα σχέδια λένε, και λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα από όλα τα Πάρκα αυτού του τύπου στην Ευρώπη ανάλογα με τις επιχειρήσεις που έχουνε και αυτές που και εμείς θέλουμε να φέρουμε, υπολογίζεται πως θα υπάρχουν 7.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μια δεκαετία με 500 από αυτούς να είναι ερευνητές. Τελικά αυτό όλο το εγχείρημα υπολογίζεται πως θα δώσει στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ αύξηση) της τάξης του 2%, στη Θεσσαλονίκη 6% και στο κράτος θα αποφέρει περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και ΦΠΑ το χρόνο από αυτό τον κύκλο εργασιών. Είναι ένα εγχείρημα πολύ συγκεκριμένο, μελετημένο σε βάθος, μένει να κινηθεί λίγο ο μηχανισμός διότι η βούληση υπάρχει.

 ΕΡ. Υπάρχει ένα τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
-Υπολογίζουμε από την ημέρα που θα σχηματοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα θα χρειαστούμε δύο χρόνια, συνεπώς μιλάμε για τέλος του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.