Σέϊχ Σου και παραλίες Θερμαϊκού γέμισαν από αδέσποτα σκυλιά
Το τελευταίο διάστημα, αυξημένα κρούσματα επιθέσεων αδέσποτων σκυλιών σε περιπατητές αλλά και η όξυνση του φαινομένου εγκατάλειψης στη Θεσσαλονίκη επανέφεραν τη συζήτηση για τα αδέσποτα και την υποχρέωση της πολιτείας να τα φροντίζει, συνδεδεμένη αυτή τη φορά με το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στους δημόσιους χώρους με ασφάλεια.
Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα κυρίως το Σέιχ Σου αλλά και άλλοι δημόσιοι χώροι, όπως το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, αποτελούν χώρους εγκατάλειψης ζώων σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες, χωρίς προστασία και περίθαλψη με αποτέλεσμα τα τελευταία να δημιουργούν αγέλες λειτουργώντας πολλές φορές για λόγους ανάγκης - αυτοπροστασίας επιθετικά απέναντι σε περιπατητές. Την τελευταία εβδομάδα κρούσματα επιθέσεων είχαμε τόσο στο Σέιχ Σου, μάλιστα σε δρόμους διαμορφωμένους για περιπατητές όσο και στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα με την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς να καταγγέλλει επίθεση αδέσποτων σκυλιών σε ποδηλάτες.
Το δάσος του Σέιχ Σου βρίσκεται στην ευθύνη τριών δήμων, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης. Εκεί, από μετρήσεις που έχουν γίνει, εγκαταλελειμμένα ζουν περισσότερα από 100 αδέσποτα σκυλιά τα οποία αυξάνονται συνεχώς.
Φιλοζωικές οργανώσεις και άτομα μεμονωμένα προσπαθούν εθελοντικά με τις λιγοστές δυνατότητες που έχουν να τα φροντίσουν χωρίς όμως το πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί, παρά τη σχεδόν καθημερινή τους προσπάθεια. Ποιες είναι οι ευθύνες των δήμων; Πώς θα μπορούσε να ανατραπεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης έτσι ώστε οι δημόσιοι χώροι να παραμένουν προσβάσιμοι αλλά και τα ζώα να μην ζουν παραπεταμένα με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητά τους; Θα μπορούσαμε ως κοινωνία να αλλάξουμε την νοοτροπία που θέλει τα ζώα “φίλους του ανθρώπου μέχρι να τα βαρεθούμε”;
“Η ιστορία του Σέιχ Σου είναι περίπλοκη και πολυσχιδής” εξηγεί μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η Σοφία Λεοντιάδου από το φιλοζωικό σωματείο “ΦροντίΖΩ” αναφέροντας ότι πριν μια δεκαετία φιλόζωοι είχαν αναλάβει δράση προχωρώντας σε στειρώσεις ζώων με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να έχουν μειωθεί σημαντικά. “Μετά αναλάβαμε δράση εμείς ως σωματείο, επίσης το “Άργος” και ιδιώτες προσπαθώντας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε” σημειώνει ακόμη τονίζοντας ότι η κατάσταση εκτροχιάστηκε όταν πριν μερικά χρόνια μεταφέρθηκαν από καταφύγιο που βρισκόταν έξω από την Θεσσαλονίκη ακόμη 50 στειρωμένα αδέσποτα. Σταδιακά το δάσος του Σέιχ Σού έγινε γνωστό ως ένας εύκολος χώρος εγκατάλειψης, συνθήκη που διατηρείται ως σήμερα. Μάλιστα το φαινόμενο της εγκατάλειψης οξύνεται ακόμη περισσότερο τους μήνες λίγο πριν το καλοκαίρι, όταν “δυσκολεύουν” και οι όροι φροντίδας του ζώου λόγω διακοπών κτλ.
Σύμφωνα με τον νόμο κάθε δήμος έχει υποχρέωση να καταγράφει τα αδέσποτα που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του, επίσης οι υπηρεσίες του οφείλουν να τα στειρώνουν, να τα εμβολιάζουν, να τοποθετούν τσιπ και να τα επανατοποθετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην γύρω περιοχή και στα ίδια.
Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό των δήμων με αποτέλεσμα οι διοικήσεις τους, χωρίς να έχουν πόρους και κατάλληλο μηχανισμό, συχνά να πετούν το μπαλάκι στην κεντρική διοίκηση. Γεγονός αποτελεί ότι δεν έχουν όλοι οι δήμοι κτηνιατρική υπηρεσία, ειδικά οχήματα για την περισυλλογή των ζώων και έτσι πρέπει να συνεργάζονται είτε με φιλοζωικά σωματεία είτε με ιδιώτες για τις διαδικασίες της στείρωσης, των εμβολιασμών κ.ά.
Όπως αναφέρει η κα Λεοντιάδου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με τον οποίο συνεργάζεται εθελοντικά το σωματείο “ΦροντίΖΩ” έχει τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία της ευθύνης του, επίσης προχωρά αρκετά συχνά σε πρόγραμμα στειρώσεων κάτι που δεν το κάνουν δυστυχώς όλοι οι δήμοι. “Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν αξιοπρεπές πρόγραμμα στειρώσεων, συχνά επίσης δεν στειρώνουν τα αρσενικά, επιπλέον δεν διενεργούν σύστημα καταγραφής, περισυλλογής των ζώων και σωστής επανατοποθέτησης” τονίζει συγκεκριμένα. Ένα παράδειγμα λανθασμένης επανατοποθέτησης είναι οι δήμοι να συλλέγουν ένα ζώο από το κέντρο της πόλης και αντί να το τοποθετήσουν στο ίδιο σημείο να το μεταφέρουν στο Σέιχ Σου, επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
Υποχρέωση ακόμη των δήμων είναι τα κουτάβια μέχρι πέντε μηνών να φιλοξενούνται σε δομές (τα λεγόμενα “φιλοξενεία”), να εμβολιάζονται, να στειρώνονται και να αποκτούν ηλεκτρονική ταυτότητα. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν τότε ο δήμος οφείλει να τα τοποθετεί σε περιοχές που κρίνεται ότι θα μπορέσουν -πράγμα συχνά αδύνατο- να επιβιώσουν, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν αγέλες με τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.
“Υπάρχει μια στρεβλή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των επιθέσεων αδέσποτων στο Σέιχ Σου καθώς τα ποσοστά δεν είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχουν καταγραφεί στην υπόλοιπη πόλη. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης το φαινόμενο της εγκατάλειψης έχει οξυνθεί” σημειώνει ο Στυλιανός Γκατζές, αντιδήμαρχος πολεοδομίας και υπεύθυνος για το ζήτημα αυτό στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών.
“Στον δήμο μας για περισσότερα από 12 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολιασμών, καταγραφής, ιατρικής φροντίδας και καύσης που ξεπέρασε φέτος τα 100.000 ευρώ κ.ά. Ένα 80% των αδέσποτων που βρίσκεται στην επικράτεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχει στειρωθεί και εμβολιαστεί με πενταπλό εμβόλιο και δεν δείχνει επιθετικότητα. Ο δήμος έχει επιπλέον τοποθετήσει ταΐστρες και ειδικά σημεία με σακουλάκια για τα περιττώματα των ζώων” συμπληρώνει ενώ αναφορικά με τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων εκτιμά ότι οφείλονται στο γεγονός ότι τα ζώα φοβήθηκαν.
Στρατόπεδο Κόδρα: Μια πικρή ιστορία εγκλωβισμού αδέσποτων σκυλιών
Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα φέρει μια πικρή ιστορία εγκατάλειψης ζώων ενώ αρκετές φορές έχει καταγγελθεί από την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (Ρ.Ε.Κ.Κ.) ως χώρος “κόλαση για τους επισκέπτες και κολαστήριο για τα αδέσποτα ζώα”. Και αυτό γιατί συχνά αγέλες αδέσποτων επιτίθεται στους πολίτες, χωρίς ο Δήμος Καλαμαριάς ή ο διαδημοτικός Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.) που χρηματοδοτείται από τους τρεις δήμους (Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού) να ενδιαφερθεί να δώσει λύση στο θέμα. Εδώ και πολλά χρονιά στον χώρο του πρώην στρατοπέδου λειτουργεί, επίσης, παράνομο “καταφύγιο” που συνιστά χώρο αιχμαλωσίας δεκάδων αδέσποτων. Πολλά είναι και τα περιστατικά αλληλοσπαραγμού των ζώων που έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια στο εν λόγω “καταφύγιο” χωρίς όμως κανείς ούτε ο υπεύθυνος του καταφυγίου αλλά ούτε και ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. να αναλαμβάνουν την ευθύνη.
“Υπάρχει μια ειδικότερη ευθύνη από τον Γενάρη του 2018 που παραχωρήθηκε το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς. Στο πρώην στρατόπεδο υπάρχουν πολλά αδέσποτα καθώς και αυθαίρετες εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα ένα καταφύγιο το οποίο έχει υποχρέωση ο δήμος να το απομακρύνει ώστε να καταστήσει ασφαλές και φιλικό το Κόδρα στους δημότες.
Ο νόμος περί προστασίας των ζώων απαγορεύει τον εγκλεισμό των αδέσποτων σε αυθαίρετους και ακατάλληλους χώρους” υπενθυμίζει ο Μ. Λαμτζίδης, επικεφαλής της Ρ.Ε.Κ.Κ. αναφέροντας ότι από τον Ιανουάριο έχουν συμβεί τουλάχιστον δύο επιθέσεις αδέσποτων σε περιπατητές, ενώ από το 2014 τουλάχιστον άλλες δέκα.
“Ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. αντί να προστατεύει τα αδέσποτα, να τα περιθάλπει, να τα στειρώνει, να τα τσιπάρει, να τα εμβολιάζει, φυσικά να τα ταΐζει και να τα επανεντάσσει στο περιβάλλον αλλά όχι με τρόπο που σχηματίζουν αγέλες, δείχνει πλήρη αδιαφορία” δηλώνει ακόμη και επισημαίνει ότι “τα ζώα που επιτίθενται εκεί είναι είτε κακοποιημένα ή πεινασμένα. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για αμέλεια σε όσες στειρώσεις γίνονται με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα αδέσποτα και κάποια να πεθαίνουν”.
Σύσκεψη για τα αδέσποτα αύριο 2 Μαίου
Στις 2 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για το ζήτημα των αδέσποτων στο Σέιχ Σου με τη συμμετοχή των τριών δήμων, του δασαρχείου και της αστυνομίας.
Μια σειρά προτάσεων που θα μπορούσε να δώσει σε βάθος χρόνου λύση στο πρόβλημα με την συνεργασία των τριών δήμων και αντίστοιχων επιτροπών είναι, σύμφωνα με την κα Λεοντιάδου, να γίνει μια πλήρης καταγραφή όλων των αδέσποτων ζώων και η επανατοποθέτηση μετά την περισυλλογή να μην γίνεται στο Σέιχ Σου αλλά σε άλλα σημεία στα όρια του κάθε δήμου.
“Χρειάζεται εντατική παρακολούθηση από την αστυνομία και το δασαρχείο πρακτικών εγκατάλειψης ζώων, κάτι που, σύμφωνα με το νόμο, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Πρέπει να τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες για το ζήτημα αυτό. Αν επίσης κάθε δήμος με απόφαση της επιτροπής που διαθέτει απομακρύνει πέντε με δέκα αδέσποτα από τις υπάρχουσες αγέλες και τα τοποθετήσει σε άλλα σημεία ή τα φιλοξενήσει σε συνεργαζόμενα με τους δήμους, ξενοδοχεία, θα οδηγηθούμε στην εκτόνωση του προβλήματος” αναφέρει. Έλεγχος για στείρωση και εμβολιασμό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις φιλοζωικές και στα δεσποζόμενα ζώα. Η επαγρύπνηση σχετικά με πρακτικές εγκατάλειψης, η υιοθέτηση ζώων αντί της αγοράς και μια λιγότερο επιφανειακή ενασχόληση των δήμων με το ζήτημα ίσως σταδιακά κάνει τους πολίτες πραγματικούς "φίλους των ζώων", και τους δημόσιους χώρους προσβάσιμους.
Πηγή: stokokkino.gr σε ρεπορτάζ της Σταυρούλας Πουλημένη
Το τελευταίο διάστημα, αυξημένα κρούσματα επιθέσεων αδέσποτων σκυλιών σε περιπατητές αλλά και η όξυνση του φαινομένου εγκατάλειψης στη Θεσσαλονίκη επανέφεραν τη συζήτηση για τα αδέσποτα και την υποχρέωση της πολιτείας να τα φροντίζει, συνδεδεμένη αυτή τη φορά με το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στους δημόσιους χώρους με ασφάλεια.
Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα κυρίως το Σέιχ Σου αλλά και άλλοι δημόσιοι χώροι, όπως το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, αποτελούν χώρους εγκατάλειψης ζώων σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες, χωρίς προστασία και περίθαλψη με αποτέλεσμα τα τελευταία να δημιουργούν αγέλες λειτουργώντας πολλές φορές για λόγους ανάγκης - αυτοπροστασίας επιθετικά απέναντι σε περιπατητές. Την τελευταία εβδομάδα κρούσματα επιθέσεων είχαμε τόσο στο Σέιχ Σου, μάλιστα σε δρόμους διαμορφωμένους για περιπατητές όσο και στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα με την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς να καταγγέλλει επίθεση αδέσποτων σκυλιών σε ποδηλάτες.
Το δάσος του Σέιχ Σου βρίσκεται στην ευθύνη τριών δήμων, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης. Εκεί, από μετρήσεις που έχουν γίνει, εγκαταλελειμμένα ζουν περισσότερα από 100 αδέσποτα σκυλιά τα οποία αυξάνονται συνεχώς.
Φιλοζωικές οργανώσεις και άτομα μεμονωμένα προσπαθούν εθελοντικά με τις λιγοστές δυνατότητες που έχουν να τα φροντίσουν χωρίς όμως το πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί, παρά τη σχεδόν καθημερινή τους προσπάθεια. Ποιες είναι οι ευθύνες των δήμων; Πώς θα μπορούσε να ανατραπεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης έτσι ώστε οι δημόσιοι χώροι να παραμένουν προσβάσιμοι αλλά και τα ζώα να μην ζουν παραπεταμένα με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητά τους; Θα μπορούσαμε ως κοινωνία να αλλάξουμε την νοοτροπία που θέλει τα ζώα “φίλους του ανθρώπου μέχρι να τα βαρεθούμε”;
“Η ιστορία του Σέιχ Σου είναι περίπλοκη και πολυσχιδής” εξηγεί μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η Σοφία Λεοντιάδου από το φιλοζωικό σωματείο “ΦροντίΖΩ” αναφέροντας ότι πριν μια δεκαετία φιλόζωοι είχαν αναλάβει δράση προχωρώντας σε στειρώσεις ζώων με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να έχουν μειωθεί σημαντικά. “Μετά αναλάβαμε δράση εμείς ως σωματείο, επίσης το “Άργος” και ιδιώτες προσπαθώντας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε” σημειώνει ακόμη τονίζοντας ότι η κατάσταση εκτροχιάστηκε όταν πριν μερικά χρόνια μεταφέρθηκαν από καταφύγιο που βρισκόταν έξω από την Θεσσαλονίκη ακόμη 50 στειρωμένα αδέσποτα. Σταδιακά το δάσος του Σέιχ Σού έγινε γνωστό ως ένας εύκολος χώρος εγκατάλειψης, συνθήκη που διατηρείται ως σήμερα. Μάλιστα το φαινόμενο της εγκατάλειψης οξύνεται ακόμη περισσότερο τους μήνες λίγο πριν το καλοκαίρι, όταν “δυσκολεύουν” και οι όροι φροντίδας του ζώου λόγω διακοπών κτλ.
Σύμφωνα με τον νόμο κάθε δήμος έχει υποχρέωση να καταγράφει τα αδέσποτα που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του, επίσης οι υπηρεσίες του οφείλουν να τα στειρώνουν, να τα εμβολιάζουν, να τοποθετούν τσιπ και να τα επανατοποθετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην γύρω περιοχή και στα ίδια.
Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό των δήμων με αποτέλεσμα οι διοικήσεις τους, χωρίς να έχουν πόρους και κατάλληλο μηχανισμό, συχνά να πετούν το μπαλάκι στην κεντρική διοίκηση. Γεγονός αποτελεί ότι δεν έχουν όλοι οι δήμοι κτηνιατρική υπηρεσία, ειδικά οχήματα για την περισυλλογή των ζώων και έτσι πρέπει να συνεργάζονται είτε με φιλοζωικά σωματεία είτε με ιδιώτες για τις διαδικασίες της στείρωσης, των εμβολιασμών κ.ά.
Όπως αναφέρει η κα Λεοντιάδου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με τον οποίο συνεργάζεται εθελοντικά το σωματείο “ΦροντίΖΩ” έχει τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία της ευθύνης του, επίσης προχωρά αρκετά συχνά σε πρόγραμμα στειρώσεων κάτι που δεν το κάνουν δυστυχώς όλοι οι δήμοι. “Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν αξιοπρεπές πρόγραμμα στειρώσεων, συχνά επίσης δεν στειρώνουν τα αρσενικά, επιπλέον δεν διενεργούν σύστημα καταγραφής, περισυλλογής των ζώων και σωστής επανατοποθέτησης” τονίζει συγκεκριμένα. Ένα παράδειγμα λανθασμένης επανατοποθέτησης είναι οι δήμοι να συλλέγουν ένα ζώο από το κέντρο της πόλης και αντί να το τοποθετήσουν στο ίδιο σημείο να το μεταφέρουν στο Σέιχ Σου, επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
Υποχρέωση ακόμη των δήμων είναι τα κουτάβια μέχρι πέντε μηνών να φιλοξενούνται σε δομές (τα λεγόμενα “φιλοξενεία”), να εμβολιάζονται, να στειρώνονται και να αποκτούν ηλεκτρονική ταυτότητα. Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθούν τότε ο δήμος οφείλει να τα τοποθετεί σε περιοχές που κρίνεται ότι θα μπορέσουν -πράγμα συχνά αδύνατο- να επιβιώσουν, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν αγέλες με τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.
“Υπάρχει μια στρεβλή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των επιθέσεων αδέσποτων στο Σέιχ Σου καθώς τα ποσοστά δεν είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχουν καταγραφεί στην υπόλοιπη πόλη. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης το φαινόμενο της εγκατάλειψης έχει οξυνθεί” σημειώνει ο Στυλιανός Γκατζές, αντιδήμαρχος πολεοδομίας και υπεύθυνος για το ζήτημα αυτό στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών.
“Στον δήμο μας για περισσότερα από 12 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολιασμών, καταγραφής, ιατρικής φροντίδας και καύσης που ξεπέρασε φέτος τα 100.000 ευρώ κ.ά. Ένα 80% των αδέσποτων που βρίσκεται στην επικράτεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχει στειρωθεί και εμβολιαστεί με πενταπλό εμβόλιο και δεν δείχνει επιθετικότητα. Ο δήμος έχει επιπλέον τοποθετήσει ταΐστρες και ειδικά σημεία με σακουλάκια για τα περιττώματα των ζώων” συμπληρώνει ενώ αναφορικά με τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων εκτιμά ότι οφείλονται στο γεγονός ότι τα ζώα φοβήθηκαν.
Στρατόπεδο Κόδρα: Μια πικρή ιστορία εγκλωβισμού αδέσποτων σκυλιών
Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα φέρει μια πικρή ιστορία εγκατάλειψης ζώων ενώ αρκετές φορές έχει καταγγελθεί από την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (Ρ.Ε.Κ.Κ.) ως χώρος “κόλαση για τους επισκέπτες και κολαστήριο για τα αδέσποτα ζώα”. Και αυτό γιατί συχνά αγέλες αδέσποτων επιτίθεται στους πολίτες, χωρίς ο Δήμος Καλαμαριάς ή ο διαδημοτικός Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.) που χρηματοδοτείται από τους τρεις δήμους (Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού) να ενδιαφερθεί να δώσει λύση στο θέμα. Εδώ και πολλά χρονιά στον χώρο του πρώην στρατοπέδου λειτουργεί, επίσης, παράνομο “καταφύγιο” που συνιστά χώρο αιχμαλωσίας δεκάδων αδέσποτων. Πολλά είναι και τα περιστατικά αλληλοσπαραγμού των ζώων που έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια στο εν λόγω “καταφύγιο” χωρίς όμως κανείς ούτε ο υπεύθυνος του καταφυγίου αλλά ούτε και ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. να αναλαμβάνουν την ευθύνη.
“Υπάρχει μια ειδικότερη ευθύνη από τον Γενάρη του 2018 που παραχωρήθηκε το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς. Στο πρώην στρατόπεδο υπάρχουν πολλά αδέσποτα καθώς και αυθαίρετες εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα ένα καταφύγιο το οποίο έχει υποχρέωση ο δήμος να το απομακρύνει ώστε να καταστήσει ασφαλές και φιλικό το Κόδρα στους δημότες.
Ο νόμος περί προστασίας των ζώων απαγορεύει τον εγκλεισμό των αδέσποτων σε αυθαίρετους και ακατάλληλους χώρους” υπενθυμίζει ο Μ. Λαμτζίδης, επικεφαλής της Ρ.Ε.Κ.Κ. αναφέροντας ότι από τον Ιανουάριο έχουν συμβεί τουλάχιστον δύο επιθέσεις αδέσποτων σε περιπατητές, ενώ από το 2014 τουλάχιστον άλλες δέκα.
“Ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. αντί να προστατεύει τα αδέσποτα, να τα περιθάλπει, να τα στειρώνει, να τα τσιπάρει, να τα εμβολιάζει, φυσικά να τα ταΐζει και να τα επανεντάσσει στο περιβάλλον αλλά όχι με τρόπο που σχηματίζουν αγέλες, δείχνει πλήρη αδιαφορία” δηλώνει ακόμη και επισημαίνει ότι “τα ζώα που επιτίθενται εκεί είναι είτε κακοποιημένα ή πεινασμένα. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για αμέλεια σε όσες στειρώσεις γίνονται με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα αδέσποτα και κάποια να πεθαίνουν”.
Σύσκεψη για τα αδέσποτα αύριο 2 Μαίου
Στις 2 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για το ζήτημα των αδέσποτων στο Σέιχ Σου με τη συμμετοχή των τριών δήμων, του δασαρχείου και της αστυνομίας.
Μια σειρά προτάσεων που θα μπορούσε να δώσει σε βάθος χρόνου λύση στο πρόβλημα με την συνεργασία των τριών δήμων και αντίστοιχων επιτροπών είναι, σύμφωνα με την κα Λεοντιάδου, να γίνει μια πλήρης καταγραφή όλων των αδέσποτων ζώων και η επανατοποθέτηση μετά την περισυλλογή να μην γίνεται στο Σέιχ Σου αλλά σε άλλα σημεία στα όρια του κάθε δήμου.
“Χρειάζεται εντατική παρακολούθηση από την αστυνομία και το δασαρχείο πρακτικών εγκατάλειψης ζώων, κάτι που, σύμφωνα με το νόμο, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Πρέπει να τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες για το ζήτημα αυτό. Αν επίσης κάθε δήμος με απόφαση της επιτροπής που διαθέτει απομακρύνει πέντε με δέκα αδέσποτα από τις υπάρχουσες αγέλες και τα τοποθετήσει σε άλλα σημεία ή τα φιλοξενήσει σε συνεργαζόμενα με τους δήμους, ξενοδοχεία, θα οδηγηθούμε στην εκτόνωση του προβλήματος” αναφέρει. Έλεγχος για στείρωση και εμβολιασμό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις φιλοζωικές και στα δεσποζόμενα ζώα. Η επαγρύπνηση σχετικά με πρακτικές εγκατάλειψης, η υιοθέτηση ζώων αντί της αγοράς και μια λιγότερο επιφανειακή ενασχόληση των δήμων με το ζήτημα ίσως σταδιακά κάνει τους πολίτες πραγματικούς "φίλους των ζώων", και τους δημόσιους χώρους προσβάσιμους.
Πηγή: stokokkino.gr σε ρεπορτάζ της Σταυρούλας Πουλημένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.